דלקות אוזניים חיצוניות (אוטיטיס אקסטרנה)/ Otitis externa
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה דלקות אוזניים חיצוניות (אוטיטיס אקסטרנה) אצל כלבים?
תעלת האוזן מחולקת לשלושה חלקים. החלק שמתחיל מפתח האפרכסת, דרך תעלת האוזן ועד לעור התוף, נקרא האוזן החיצונית. בכלבים דלקת באיזור הזה היא בעיה נפוצה, ומלווה באי נוחות ולעתים גם בכאב רב. באופן כללי, דלקות כוללות מספר מאפיינים של הרקמה – אדמומיות, כאב, חום, נפיחות ואובדן תפקוד, ובאוזניים כל אחד מהמאפיינים הללו מופיע בבירור. לדלקות האוזניים יש גם נטייה ליצור מעגל של החמרה – הדלקת גורמת להפרשות מרובות ועיבוי של תעלת האוזן, מה שמחמיר עוד יותר את הדלקת וכך הלאה. לכן, ללא טיפול קורה פעמים רבות שהאוזן מגיעה למצב כרוני מתקדם שמקשה מאוד על הטיפול. לעתים קרובות, ישנה חוזרניות גבוהה של דלקות אלו בכלבים וזו בהחלט בעיה שיכולה להיות מאוד מתסכלת לכלב ולבעליו. לדלקות אוזניים חיצוניות אנו מתייחסים כבעיית עור, והן גם קשורות לעתים קרובות לבעיות עור אחרות. כפועל יוצא מזה, הווטרינריות והווטרינרים שחוקרים את הבעיה הזו ומטפלים במקרים הקשים הם דרמטולוגים.
מה גורם לדלקות אוזניים חיצוניות (אוטיטיס אקסטרנה)?
- חיידקים ושמרים – בכלבים כמעט תמיד יהיו מעורבים זיהומים בדלקות אוזן חיצוניות. הזיהומים ייתכנו מחיידקים, שמרים (מלסזיה, או פטריות חד תאיות) או משילוב ביניהן. עם זאת, בניגוד לבני אדם, הזיהומים הללו כמעט לעולם אינם ראשוניים אלא משניים. כלומר, הם מתלווים לבעיה אחרת שגרמה לדלקת מלכתחילה.
ישנן בעיות ראשוניות רבות שעלולות לגרום לדלקת אוזניים בכלבים, ואלה הן:
- אלרגיות עוריות – אלרגיה סביבתית (אטופיק דרמטיטיס) ו/או מזונית היא מהגורמים הנפוצים ביותר בכלבים לדלקות אוזניים קשות וחוזרניות. פעמים רבות מופע ההתלקחות של כלב אלרגי ילווה גם כן בדלקת אוזניים שכזו.
- גופים זרים – לכלבים, במיוחד הגדולים, ישנן תעלות אוזניים רחבות ועמוקות, ויחד עם הנטייה הסקרנית לדחוף את הראש למקומות שונים, הם נוטים להסתבך לא מעט עם גורמים שונים שחודרים לאוזן ומתיישבים בפנים טוב-טוב בלי שאף אחד רואה. הגופים הנפוצים ביותר בפער מגיעים בעונות האביב ואלו הם המלענים הידועים לשמצה, אותם קוצים של שיבולי הדגנים הנפוצים בשדות הפתוחים.
- טפילים – אקריות אוזניים (אוטודקטס) משגשגות באכילת הפרשות האוזניים הנורמליות והן מצויות בעיקר בגורים. גם פרעושים, קרציות ודמודקס, יכולים כולם להיטפל לכלבים ולהוביל לדלקת אוזניים של התעלה החיצונית. גם מחלת הלישמניה יכולה לגרום לשינויים אופייניים ודלקות באפרכסת ובתעלה החיצונית.
- גידולים – ייתכנו שפירים או ממאירים שיחסמו את תעלת האוזן.
- שינויים מבניים – קשורים לרוב לגזעים מסוימים. תעלות מוצרות, שערות בעומק התעלה, לחות גבוהה באוזניים (swimmer’s ear) ואפרכסות שמוטות וכבדות – כולן יכולות לגרום לדלקת או לסבך דלקת קיימת מגורם אחר.
- מחלות עור אחרות – הפרעות בבלוטות החלב (סבוראה) ומחלות עור אוטואימוניות (לופוס, פמפיגוס) יכולות גם הן לגרום לדלקות אוזן חוזרות.
- מחלות סיסטמיות אחרות – תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם), פעילות יתר של האדרנל (קושינג), לישמניה.
סימנים שיעזרו לכם לזהות דלקות אוזניים חיצוניות (אוטיטיס אקסטרנה)
- גירוד או ניעור אוזן מתמשכים
- הפרשה וריח רע מהאוזן
- אדמומיות של האפרכסת ופתח התעלה
- כאב, צווחות ולעתים גם תוקפנות במגע באוזן
- ירידה בשמיעה
- נפיחות של אפרכסת האוזן (אוראל המטומה)
איך מאבחנים דלקות אוזניים חיצוניות (אוטיטיס אקסטרנה)?
האבחנה ברוב המקרים היא די פשוטה וכוללת הסתכלות חיצונית, מבט פנימה עם אוטוסקופ ודגימת מטוש של ההפרשות לבדיקה מיקרוסקופית. הכוונה באבחנה היא לאפיין את הדלקת (חיצונית בלבד או גם תיכונה), הזיהום שמתלווה לה (חיידקים נקדים/מתגים/ שמרים) ואופייה (אקוטית/כרונית/ בעלת שינויים מבניים בתעלה). לעתים, גם בזיהומים קשים תילקח בדיקה במטוש סטרילי שתישלח לזיהוי והתאמת טיפול במעבדה (תרבית ורגישות).
ייתכן בהחלט מצב של כלבים בו יהיה קושי לבדוק את התעלה בזמן שהכלב ער, מסיבות של לחץ או כאב, שעלולות לסכן גם אותו וגם את הרופאים. לכן, בהחלט תיתכן במצבים כאלו בדיקה בטשטוש ואפילו בהרדמה.
במקרים מורכבים יותר יש לעתים לבצע גם בדיקה עם פרוב מיוחד שנכנס עד לקצה תעלת האוזן, בהרדמה כמובן, ומאפשר בחינה אידיאלית של קצה התעלה (וידיאוסקופיה), כמו גם הדמיות CT לבחינה של כלל תעלות האוזן.
החלק שהוא לעתים מסובך יותר, וחשוב לא פחות, הוא לנסות לאבחן את הגורם הראשוני לדלקת. כמובן שאם מוצאים טפילי אוזניים או גוף זר אז זה די ברור, אבל לעתים קרובות יהיה צורך במבחנים או בדיקות נוספות לנסיון אבחון אותו גורם.
איך מטפלים בדלקות אוזניים חיצוניות (אוטיטיס אקסטרנה)?
- קודם כל, יש להתאים טיפול לדלקת והזיהום שנוצרו באמצעות טיפול מקומי לתעלה הניתן דרך שטיפות, טיפות או ג׳ל לאוזן. טיפולים כאלה יכולים לארוך בין 5 ימים ועד חודש שלם, כתלות במצב הדלקת והזיהום.
- במקרים קשים או חוזרניים יש לעתים לבצע טיפול יסודי של ניקיון האוזן בשטיפות במרפאה בהרדמה.
- טיפול סטרואידיאלי דרך הפה יינתן במקרים של דלקת קשה עם עיבוי של התעלה, שיקשה על מתן הטיפול המקומי. מטרתו היא להפחית משמעותית את הנפיחות הדלקתית של התעלה ולעתים הוא בהחלט הכרחי לכמה ימים. פעמים רבות טיפול זה ניתן בכל מקרה בשל הופעה של דלקת אוזניים יחד עם אלרגיה עורית.
- טיפול אנטיביוטי דרך הפה איננו מאוד אפקטיבי לדלקת אוזן חיצונית, אך הוא ניתן לעתים במקביל במקרים שמעורבת גם דלקת אוזן תיכונה, או כשאין ברירה במקרי זיהום קשים כשיש כלבים שאינם מאפשרים טיפול מקומי.
- טיפול נגד טפילים – חומרים מהדור החדש (איזוקסזולינים) הניתנים בטבליות או אמפולות יעילים ביותר כנגד מניעה של אקריות מכל הסוגים כולל גם קרציות, טפילי אוזניים ודמודקס, ובכך מהווים נדבך חשוב בטיפול הכולל.
- טיפולים נגד הגורם הראשוני – טיפולים תרופתיים כנגד אלרגיה אטופית, דיאטות היפואלרגניות במקרים של אלרגיה מזונית, טיפולים במחלות עוריות או סיסטמיות שחשודות כגורם הראשוני לדלקת.
- טיפולים כירורגיים – במקרים קשים מאוד של דלקות אוזניים חמורות וחוזרניות בהן אין תפקוד של תעלת האוזן, ניתן לבצע ניתוח במסגרתו מסירים את תעלת האוזן החיצונית (teca), תוך כדי השארת האפרכסת כך שמבחוץ לא נראה שום דבר חריג. פרוצדורה זו היא בהחלט פתרון קיצוני, אולם למקרים המתאימים לכך היא יכולה לשפר משמעותית את איכות החיים. למרבה ההפתעה, דווקא בניגוד לאינטואיציה, ישנו פעמים רבות שיפור בשמיעה לאחר הליך זה. אמנם תעלת האוזן מוסרת, אך ישנו מרכיב שמיעתי דרך הגולגולת וזה עדיף ממקרים של דלקות כרוניות בהן התעלה היתה סתומה לחלוטין. ישנם גם טיפולים כירורגיים להסרת גידולים באוזן ולניקוז של שטפי דם באפרכסת האוזן (אוראל המטומה) שנלווים לעתים לניעור אוזניים מתמשך.
הידעת?
20-30% מאלרגיות המזוניות יתבטאו אך ורק בדלקות אוזניים, לעתים גם יחד עם ליקוק של איזור הטוסיק. יש אפילו שם למופע הנפוץ הזה (ear & rear)
בסקרים שנעשו במרפאות, דלקות אוזניים הן בין שלושת הסיבות הנפוצות ביותר לביקורי כלבים במרפאה.
לא סתם תרופת סבתא - חומץ (חומצה אצטית) יכול להוות חלק משמעותי בטיפול בדלקות אוזניים, והוא אכן משולב פעמים רבות במוצרים רפואיים לבעיה זו.
טיפ מווטרינר
לעתים קרובות אחד מהמכשולים הגדולים בטיפול אפקטיבי בדלקות אוזניים הוא טכניקה לא נכונה של טיפול על ידי הבעלים. חשוב מאוד לשים לב כיצד לשים את השטיפות והטיפות השונות בתעלת האוזן ואיך לדאוג להכניס אותן פנימה בצורה אפקטיבית. אם אתם לא בטוחים, בקשו מהרופאים או הטכנאים במרפאה להדגים לכם זאת בצורה טובה.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
הטיפול הקלאסי בשטיפות או טיפות אוזניים ניתן לרוב פעם או פעמיים ביום למשך שבוע-שבועיים. יתרונותיו הם רבים, בעיקר גם בזכות האפקט של תזוזת תאי האפיתל וחידוש עור התעלה. עם זאת, ישנם לא מעט מקרים בהם טיפול זה אינו מתאפשר כיאות, במיוחד אם מדובר בכלבים החוששים או כאובים מאוד ועלולים להיות סרבניים מאוד ואפילו לנשוך בטיפול תכוף שכזה, מה שגורם גם קושי רב וגם פגיעה בקשר עם הבעלים. לצורך כך, מפותחות בשנים האחרונות תרופות שונות הניתנות לאוזן בטיפות או ג׳ל בהשהייה ארוכה, ומאפשרות טיפולים חד או דו-פעמיים בדלקת במרפאה ללא צורך בהמשך טיפול בבית למשך תקופה ארוכה. יש בכך בהחלט יתרון רב במקרים אלו, אבל חשוב להתאים את החומר לסוג הזיהום.
גזעים בסיכון גבוה לחלות בדלקות אוזניים חיצוניות (אוטיטיס אקסטרנה)
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה