אטופיק דרמטיטיס/ Atopic Dermatitis
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה אטופיק דרמטיטיס אצל כלבים?
ממש כמו אצל בני אדם, כלבים יכולים לפתח אלרגיות, כלומר רגישות יתר לחומרים שונים שלרוב אינם מזיקים – כמו צמחים מסוימים, קרדית האבק, נבגי עובש, מזונות מסוימים או גורמים סביבתיים אחרים. במקרים של אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור), האלרגנים חודרים דרך העור וגורמים לתגובות גרד במספר איזורים בגוף, בעוצמות משתנות.
מה גורם לאטופיק דרמטיטיס?
- גנטיקה – אטופיק דרמטיטיס היא בראש ובראשונה מחלה על רקע תורשתי, ולכן יש נטייה חזקה יותר של גזעים מסוימים למחלה.
- חשיפה סביבתית – בבני אדם למשל נהוג לחשוב ש״הגנת יתר״ ומיעוט חשיפה לסביבה שאינה סטרילית מעלה את שיעור האלרגיות במידה ניכרת.
- עור פגוע– כיום אנו יודעים שהאלרגנים חודרים לכלבים באופן בלעדי כמעט דרך עור פגוע. הפעלת תגובת הגרד העז בעקבות זאת, גורמת לפגיעות וחדירות עוד יותר רבה של העור, כמו גם זיהום משני שמתפתח באיזור הגרד. אלו מחלישים עוד יותר את המערכת החיסונית הנורמטיבית של העור וכך מתקבל למעשה מעגל אכזרי שבו עוצמת הגרד הולכת ומתעצמת.
- אלרגנים סביבתיים – המחלה לרוב תבוא לידי ביטוי ביתר שאת בעונות מסוימות, שבהן יש חשיפה מרובה יותר לאלרגניים סביביתיים והיא גם משולבת פעמים רבות עם נטייה אלרגית גם לפרעושים ולמזון.
סימנים שיעזרו לכם לזהות אטופיק דרמטיטיס
- גירודים, ליקוקים ולעיסה של אזורים שונים בגוף: זהו הסימן העיקרי וההכרחי לאטופיק דרמטיטיס. כלבים גם עשויים לשפשף את גופם ברהיטים, שטיחים או קירות כדי להקל על גירוד. האיזורים האופייניים לגרד הם הראש והפנים כולל האוזניים, וחצי הגוף התחתון- כפות הרגליים, הגחון והמותניים. הגרד יכול להופיע במספר מוקדים יחד או באיזור אחד מסוים.
- נגעים עוריים: באיזורים בהם הכלב מתגרד עלולה להופיע דלקת וזיהום ״משניים״, כלומר כאלה אשר נגרמים מהגרד. אלו מאופיינים באדמומיות, קרחות, פצעים מוגלתיים וגלדים עוריים.
- דלקות אוזניים: לעתים קרובות מחלות אלרגיות בכלבים באות לידי ביטוי גם בדלקות אוזניים חוזרות. כלבים עשויים לנענע בראשם או לגרד באוזניים במקרים אלו.
- שינויים התנהגותיים: חשוב לדעת גם שגירוד ואי נוחות כרוניים עלולים להוביל לשינויים בהתנהגות הכלב, כגון אי שקט, עצבנות או פעילות מופחתת. לכן חשובה תמיד בדיקה וטרינרית לפני פניה לייעוץ התנהגותי
איך מאבחנים אטופיק דרמטיטיס?
נהוג לתאר אטופיק דרמטיטיס כמחלה שמאבחנים ״על דרך השלילה״. כלומר, בודקים קודם כל שלא מדובר במחלות אחרות לפני שמאבחנים באופן סופי וזאת מכיוון שבניגוד לאמונה הרווחת, לא קיימת בדיקה מעבדתית שמאבחנת את המחלה. הסימן המחשיד ביותר הוא תיאור של גרד, עוד הרבה לפני הופעתם של הנגעים העוריים. אם אין גרד, זה לא אטופיק דרמטיטיס. אם ישנם נגעים עוריים, הווטרינר יקח מהם דגימות כדי לאתר טפילים שיכולים לגרום לגרד או לזיהום חיידקי משני. במידה והכלב אינו מטופל כראוי נגד פרעושים, יתחיל הווטרינר קודם בטיפול מתאים בחומרים המתקדמים, שכן זוהי האלרגיה הנפוצה ביותר בכלבים. אלרגיה למזון נפוצה בכלבים הרבה פחות מאטופיק דרמטיטיס, אך אזורי הגרד שלהם זהים ולכן, ימליץ הווטרינר לבצע מבחן מזון מוקפד שיאפשר שלילה גם של זה. בפועל, פעמים רבות המחלה מאובחנת גם מבלי לשלול את כל שאר המצבים, בעיקר אם מדובר בכלב בגילאים צעירים עד גילאי ביניים אשר מתגרד ברמה גבוהה מאוד באזורים האופייניים ובעונות מסוימות ומגיב לטיפול תרופתי נגד הגרד.
איך מטפלים באטופיק דרמטיטיס?
חשוב מאוד לבחור טיפול שאינו מסתמך על אמצעי אחד בלבד. כך יהיה ניתן אולי להוריד במינוני התרופות הכרוניות וגם לשלוט בתכיפות ועוצמת התפרצויות הגרד:
- הימנעות מאלרגנים – במקרים בהם ברור שיש גורם חיצוני אשר בעקבות חשיפה אליו מופיעים הסימנים האופייניים- למשל, לאחר טיול בגינה מסוימת, משחק בדשא, או חשיפה לאריגים מסוימים, או אם זוהו אלרגנים מסוימים באמצעות בדיקות אלרגיה- רצוי להימנע מחשיפה נוספת אליהם.
- היפוסנסיטיזציה – זהו הטיפול היחיד שמסוגל ״לרפא״ אלרגיה. במסגרת טיפול זה, נלקחת בדיקת אלרגנים, ולאחר קבלת התוצאות מקבלים מזרקים המכילים אלרגנים אלו בכמות קטנה, אותם נותנים לכלב במשך תקופה ממושכת. המטרה היא ללמד את מערכת החיסון שלא להגיב ביתר עוצמה לאותם אלרגניים. בפועל מדובר בטיפול יקר ולא תמיד קל לביצוע אשר נמצא יעיל רק במחצית מהמקרים בערך.
- תרופות נוגדות גרד – הניתנות בכדורים, סירופים וזריקות. החל מתרופות מסורתיות כמו סטרואידים ואנטיהיסטמינים ועד לתרופות הביולוגיות החדשות יותר.
- טיפולים מקומיים – שמפו, קרמים ותרסיסים להרגעת העור, לטיפול בזיהומים משניים ומניעת התפרצויות חוזרות.
- טיפול אנטיביוטי – במקרים של זיהומים משניים, עוברים לטיפול אנטיביוטי דרך הפה, אם כי העדיפות היא להימנע ממנו ככל שניתן.
- תוספי תזונה – חומצות שומן כמו אומגה 3 ואומגה 6 יכולות לשפר את תפקוד המחסום של העור ולהפחית את הדלקת.
- מזון מיוחד – מזונות ״מפורקים״ לבעלי חיים הסובלים במקביל לאטופיק גם מאלרגיה מזונית, או מזונות הכוללים תוספים לחיזוק מעטה העור והתגובה החיסונית המקומית.
הידעת?
אטופיק דרמטיטיס היא אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר בכלבים ופוגעת בכ- 10% עד 15% מאוכלוסיית הכלבים.
זוהי האלרגיה השניה בנפיצותה בכלבים, אחרי אלרגיה לפרעושים, ולפני אלרגיה מזונית..
אטופיק דרמטיטיס יכולה להופיע בכלבים בין גיל 6 חודשים ל-6 שנים, אך לרוב תופיע בגילאי שנתיים-שלוש.
טיפ מווטרינר
אטופיק דרמטיטיס היא מחלה כרונית שלומדים לחיות לצידה, אך נדיר מאוד שמרפאים אותה. זו הסיבה שהיא דורשת טיפולים תרופתיים וחיצוניים למשך מספר פעמים לאורך השנה. המחלה מאופיינית במחזורי התפרצויות שיכולים להיות מתסכלים מאוד ולפגוע משמעותית באיכות החיים. לכן, אנו מנסים כמה שאפשר להעניק טיפולים משולבים בשגרה, אשר יכולים לדכא ולהרגיע את המחלה ככל הניתן. חשוב להבחין מוקדם בסימני הגרד, וכך למנוע התפרצויות בהמשך.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
בעשור האחרון אנחנו עדים לשינוי מהותי בכל הקשור לטיפולים באטופיק דרמטיטיס בכלבים. אם לפני כן, היה מקובל לטפל בעיקר באנטי היסטמינים ובסטרואידים שהוכיחו את עצמם כפחות יעילים וכגורמים לתופעות לוואי רבות, הרי שמאז פותחו כמה תרופות ביולוגיות אפקטיביות ובטיחותיות יותר. אחת התרופות החדשות ביותר היא תרופה אימונותרפית, כלומר, תרופה שמעכבת את התגובה האלרגית של מערכת החיסון באופן מאוד ספציפי. היא ניתנת בזריקה בודדת פעם בחודש-חודשיים ופועלת ביעילות על יותר מ- 80% מהכלבים החולים, וללא תופעות לוואי! תרופות אלה הביאו לשינוי משמעותי באיכות חייהם של כלבים אלה.
גזעים בסיכון גבוה לחלות באטופיק דרמטיטיס
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה