ברבקטו לטיפול בפרעושים – פתרון פלא או שיש גם סיכונים?
אנשים שמגדלים כלבים או חתולים יודעים – פרעושים וקרציות הם יותר מסתם מטרד. למעשה, מדובר בצמד פורעים קטנים שיכולים להביא לצרות גדולות. אבל האם התרופות הווטרינריות הניתנות היום במקום חומרי ההדברה הישנים הן אכן פתרון הפלא לבעיה? או שאולי מדובר גם בסיכון עבור הכלב או החתול? חיותא עושה סדר.
נכתב ע״י צוות חיותא
נעים מאוד! ברבקטו, נקסגארד וחברים. או בקיצור, משפחת האיזוקסזולינים
מעבר לזה שמדובר במילה שוברת שיניים, איזוקסזולינים זו משפחה חדשה יחסית של תרופות, שנמצאת בשימוש וטרינרי כבר קרוב לעשור. אפשר לזהות את התרופות המשתייכות למשפחה לפי הסיומת laner בשם של החומר הפעיל. מאז שהן נכנסו לשימוש, הצליחו תרופות אלה לעשות מהפכה של ממש בטיפולים נגד פרעושים וקרציות. ברבקטו היא אולי המפורסמת שבהן והיא ניתנת בטבלייה לבליעה דרך הפה או באמפולות לטפטוף על העור. משך ההשפעה שלה משתנה בין 8 ל-12 שבועות (ולא 3 חודשים קלנדריים, בניגוד לדעה הרווחת). חומרים נוספים, ולא פחות יעילים, מאותה המשפחה הם נקסגארד (שהיה הראשון במשפחה לקבל אישור FDA), סימפריקה, סטרונגהולד וקרדליו. ההבדל ביניהם לברבקטו הוא שההשפעה שלהם נמשכת 4 שבועות בלבד.
איך החומרים האלה עובדים?
החומרים הפעילים בברבקטו ושאר התרופות מהמשפחה נספגים דרך טבליות או אמפולות, מועברים לכלי הדם התת-עוריים של הכלב או של החתול, ואז, כשפרעוש או קרציה מנסים לקחת מנת דם, מגיעה איתה מנה של החומר וממיתה אותם. עוד נמצא שהחומרים האלה קוטלים ביעילות גבוהה חרקים, אקריות ומזיקים רבים אחרים הנפוצים אצל חיות מחמד: סקביאס, טפילי אוזניים, דמודקס ואפילו יתושים. מצד אחד, מדובר בחומרים רעילים מאוווד עבור תאי הטפילים, כאלה שהורגים אותם באופן כמעט מיידי, ומנגד, הם אינם רעילים כלל עבור תאי היונקים – ומכאן היעילות והבטיחות שלהם.
האם הם בטוחים או מסוכנים לכלבים וחתולים?
רגע, בואו נעשה קצת סדר. כבר שנים שהרשת מוצפת בסימני שאלה בנוגע לחומרים הללו, ובעיקר לגבי ברבקטו ולנקסגארד, הוותיקים שבחבורה. אפשר למצוא ברשת דיווחים של בעלים לגבי תופעות לוואי קשות, ואפילו מוות, שנגרם לדעתם, מהתרופות. קיימות אפילו קבוצות פייסבוק שטוענות שהתרופות האלה הורגות כלבים וחתולים. אבל האמת היא, שהדיווחים האלה לא ממש אמינים – ויש לזה 2 סיבות עיקריות:
- ברוב המקרים, הם אינם מגובים בדיווח רפואי מהימן, מה שקצת מעורר חשד שהם נגועים באינטרסים מסחריים. חשוב להבין שמדובר בתרופות מרשם הניתנות למכירה רק במרפאות וטרינריות – ולא בשוק החופשי. בדיוק מהסיבה הזו, צריך גם להיזהר מרכישה שלהן מכל מיני מקורות לא מפוקחים שאינם גורמים וטרינריים, כמו חנויות או מקורות מפוקפקים ברשת.
2. בני אדם נוטים לקשר סיבות לאירועים. זו נטייה טבעית ביותר, ואפילו יש לה שם: הטיה קוגניטיבית. הבעיה היא שלא תמיד היא נכונה. היפוך קיבה אצל כלב או אירוע לב אצל חתול, לדוגמה, הם מקרים שקורים. הם אקוטיים מאוד, ולפעמים גורמים למוות מיידי. אם במקרה באותו יום או יום קודם בדיוק נתנו לחתול או לכלב הזה ברבקטו – הרבה פעמים הבעלים ייטו לקשר בין השניים. למה? כי אנחנו רוצים למצוא סיבות בחיים לדברים שאנחנו לא מבינים… בכל אופן, המציאות היא כזו שבכל יום נתון מיליוני כלבים וחתולים מקבלים ברבקטו, סימפריקה ושאר החברים. גם אם לחלק ממש קטן מהם, במקרה ובלי שום קשר, יהיו אירועי חולי ומוות פתאומי – זה לא אומר שהתרופה גרמה לכך.
חשוב להבין שמדובר בתרופות לכל דבר ועניין, אשר אושרו על ידי מִנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) – כלומר, הוכיחו שהן יעילות ובטוחות גם מול גוף קפדן במיוחד. כולן מגיעות עם אזהרות לתופעות לוואי שונות, שבהחלט נצפות מדי פעם כתוצאה מהשימוש בהן: הפרעות עיכול חולפות ודלקות עור קלות בעיקר. אבל יש בהחלט אזהרה אחת חשובה במיוחד לגביהן, שממש צריך לדעת – הן לא מומלצות לשימוש בבעלי חיים עם בעיות נוירולוגיות, ובמיוחד אפילפסיה. זו אזהרה שגם ה-FDA מגבה, והיא מצוינת בעלוני התרופות.
שורה תחתונה– רוב הוטרינרים ימליצו על תרופות אלה כמשלבות יעילות גבוהה, יחד עם מקדם בטיחות גבוה. ברור שלא מדובר בפתרון מושלם, אבל כל מי שזוכר את השנים הקשות של ההתמודדות בפרעושים והקרציות בחומרי הדברה חזקים, שלא תמיד עבדו, וגרמו לעיתים לתופעות לוואי לא מעטות – יעריך מאוד את התרופות מהדור החדש.
האם כדאי לקחת את התרופות גם בחורף?
לגמרי כן! ההתחממות הגלובלית גורמת בכל העולם ליציאה של טפילים רבים מהמסגרת של ״עונתיות״, והופכת אותם לפעילים למשך כל השנה (כאילו היא לא גורמת מספיק צרות…). גם ככה בישראל החמה אין חורף ״אמיתי״, כך שהפרעושים נמצאים סביבנו כבר כמעט כל השנה. הקרציות חיות ומשגשגות ברוב הארץ כבר למשך כל השנה, וזה חשוב מאוד, כי הטפילים האלה יכולים לגרום למחלות מסוכנות ביותר בכלבים, בחתולים ובבני האדם, באמצעות העברה של חיידקים וטפילי דם. מעבר לכך, גם אלרגיות וזיהומי עור שונים כמו סקביאס, דמוקדס וטפילי אוזניים, יכולים להימנע גם הם בזכות התרופות האלה והרי חלק מהטפילים הללו פעילים גם בחורף.
מה אם הכלב או החתול לא מוכנים לקחת את הכדור?
אנשים חושבים לפעמים שהיתרון של תרופות כמו ברבקטו הוא העובדה ״שהיא מגיעה בכדור״. זה לא נכון. היתרון של משפחת התרופות הזו היא החומרים עצמם ולא האופן בו היא ניתנת. יש הרבה שמעדיפים לתת כדורים: זה פחות מלכלך, ילדים לא יכולים לגעת בחומר, ויש כלבים וחתולים שטיפול בצורה הזו קל להם הרבה יותר. עם זאת, חלק מהתרופות מציעות גם פתרון של אמפולה לטפטוף על העור למי שמעדיף להימנע ממתן בכדור או עבור חיית מחמד שלא מוכנה לבלוע אותו. חשוב רק לזכור שלא לרחוץ את הכלב (או החתול, אבל מי ינסה דבר כזה??) או ללכת לים במשך 3 ימים לאחר הטיפול. בכל אופן, נראה כי עד כה, מחקרים מראים ששתי הדרכים אפקטיביות ובטוחות בדיוק באותה המידה.
ומה אומרת הווטרינרית שלנו על העניין?
פנינו לשירי רום-טפר, וטרינרית מזה 22 שנים, לשאול מה דעתה על ברבקטו : “טיפול מונע בפרעושים וקרציות הוא הכרחי וברבקטו עושה את העבודה מצוין. כמעט לא נתקלתי במקרים של עמידות נגדו, וזה מאוד חשוב. בנוסף, כמעט ולא נתקלתי בתופעות לוואי או בעיות בריאות עקב השימוש בחומר. אני מניחה שקולגות נתקלו בבעיות כאלו ואחרות, אך אם כן, בשכיחות נמוכה. לגבי האופן המומלץ למתן התרופה, ברבקטו נספג דרך מערכת העיכול אל הדם. בשני המקרים – גם בטפטוף על העור וגם במתן דרך הפה, חומרי ההדברה מגיעים לכל מקום בגוף דרך ספיגה בדם”. ומה לגבי נטילת ברבקטו גם בחורף? שירי ממליצה: “יש כלבים אלרגיים, שעבורם נגיעות בפרעושים יכולה לעורר התקפי אלרגיה, ולהם אמליץ על שימוש בברבקטו כל השנה, עבור יתר הכלבים, ייתכן שאפשר לעשות עצירה קלה בחורף. בכל מקרה, אין לראות בדבריי המלצה גורפת. אני ממליצה בחום להתייעץ עם הווטרינר המטפל להתאמת החומר המתאים ביותר עבור חיית המחמד שלכם”.