תסמונת קושינג/ Cushing Disease
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה תסמונת קושינג אצל כלבים?
תסמונת קושינג הוא מצב רפואי שנגרם כתוצאה מייצור יתר של הורמונים סטראודיאליים המיוצרים בבלוטות יתרת הכליה (האדרנל), שתי בלוטות קטנות על גבי הכליות. קורטיזול הוא אחד הסטרואידים הטבעיים העיקריים של הגוף וכמות תקינה שלו חיונית לתפקוד הגופני התקין של כלל בעלי החיים , בעיקר בכל מה שקשור בשליטה על מטבוליזם האנרגיה (גלוקוז) בגוף, ויסות תגובות דלקת של מערכת החיסון, הסתגלות גופנית במצבי לחץ ועוד. הבעיה מתחילה כאשר הגוף מתחיל לייצר כמות גדולה מדי של אותם הורמונים סטרואידיאליים, מה שעלול לגרום לפגיעות מערכתיות מרובות.
מה גורם לתסמונת קושינג?
- תסמונת תלוית יותרת המוח (PDH) – זוהי הצורה הנפוצה ביותר של המחלה ומהווה כ-80-85% מהמקרים. מצב זה מתרחש כאשר יש גידול שפיר בבלוטת יותרת המוח, בלוטה קטנה הממוקמת בבסיס המוח. הגידול מפריש כמויות מוגזמות של הורמון שתפקידו לאותת לבלוטות יותרת הכליה לייצר יותר קורטיזול.
- תסמונת תלוית יותרת הכליה (AT) – צורה זו של המחלה מתרחשת כאשר קיים גידול, שפיר או ממאיר, באחת מבלוטות האדרנל או בשתיהן, אשר מוביל לייצור ישיר של קורטיזול.
- תסמונת יאטרוגנית – במקרה זה המחלה מתפרצת כתגובה למתן ממושך של תרופות המכילות סטרואידים. מינונים גבוהים או שימוש ארוך טווח בתרופות אלו עלולים לדכא את התפקוד התקין של בלוטות יותרת הכליה, מה שמוביל לתסמינים דמויי קושינג.
סימנים שיעזרו לכם לזהות תסמונת קושינג
- שתיה והשתנה מרובים: שתיית כמויות מים גדולות יותר והטלת שתן בתדירות גבוהה יותר.
- תיאבון מוגבר: כלבים שחולים במחלה עשויים להתחנן כל הזמן לאוכל ואף לאכול כמויות גדולות מהרגיל.
- בטן נפוחה: אשר נראית כמו השמנת יתר, אולם אינה מלווה דווקא בעליית משקל.
- נשירה/ דילול שיער: התופעה בדרך כלל מתחילה מגזע הראש ומתקדמת לאזור הגפיים, יחד עם רגישות גבוהה לזיהומי עור
- חולשת שרירים: קושי לבצע פעולות שנהגו לעשות פעם בקלות.
- נשימה בפה פתוח: הלחתה מוגזמת, גם כאשר מזג האוויר אינו חם או שהכלב לא היה פעיל פיזית
- עייפות: כלבים אלה עלולים להיראות רדומים או עם רמת אנרגיה נמוכה יותר
- בעיות עור: עור דק יותר עם נטייה לחבורות/ חבלות ולעיתים, משנה את צבעו לכהה יותר.
איך מאבחנים תסמונת קושינג?
שלב ההיסטוריה הרפואית והבדיקה הגופנית הכרחיים לאבחון המחלה שכן מדובר במחלה קלינית ולא מעבדתית. ללא הסימנים הקליניים המובהקים, סביר להניח שלא מדובר בסינדרום קושינג. על מנת לאשש ולתמוך באבחון, יבצע הווטרינר בדיקות דם ושתן, בדיקות אנדוקריניות מיוחדות הכוללות דיגום דם בכמה מועדים שונים להערכת רמות הקורטיזול ותפקוד בלוטת יותרת הכליה, וכן אולטרסאונד בטן שיכול גם הוא לזהות בלוטות אדרנל מוגדלות.
איך מטפלים בתסמונת קושינג?
- תרופות המדכאות את ייצור הקורטיזול או חוסמות את השפעותיו – יעילות בעיקר במקרה של קושינג ממקור מוחי (PDH). כלבים הנוטלים תרופות אלה זקוקים לבדיקות ניטור ומעקב קבועות על מנת להעריך את רמות הקורטיזול, תפקודי הכבד ופרמטרים רלוונטיים אחרים.
- ניתוח – במקרים מסוימים, בעיקר כאשר האחראי לתסמונת הוא גידול בבלוטת יותרת הכליה (AT), ניתן לשקול הסרה כירורגית של הגידול. חשוב להבין, עם זאת, שמדובר בניתוח מסובך בעל סיכונים רבים.
הידעת?
התסמונת נפוצה יותר בקרב כלבים מאשר בחתולים. אצל חתולים, המחלה מאוד נדירה וגורמת לתלישה חמורה של העור, מה שמוביל לרוב להמתת חסד בשלבים הראשונים.
בעוד שתסמונת קושינג אינה ניתנת לריפוי, ניתן לטפל בה ביעילות במקרים רבים ולאפשר לכלבים ליהנות מאיכות חיים טובה.
תסמונת קושינג מופיעה לעתים קרובות יחד עם מחלות מטבוליות נוספות כמו סוכרת, דלקת בלבלב, דלקות בדרכי השתן ודלקות עור.
טיפ מווטרינר
לעתים קרובות, הסימן המובהק הראשון של המחלה הוא שתייה והשתנה מרובה, כולל חוסר שליטה בצרכים והשתנה ברחבי הבית בשל הקושי של הכלב להתאפק. מכיוון שמדובר במחלה שמתרחשת לרוב בקרב כלבים מבוגרים יותר, בעלים רבים נוטים “להאשים” פעמים רבות את גילו של הכלב ולא לחשוד שמדובר בבעיה בריאותית. לכן, חשוב מאוד לפנות למרפאה במקרה של סימנים אלה.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
ישנם כיום מרכזים כירורגיים בעולם שמציעים ניתוח נוירוכירורגי להסרת הגידול מבלוטת יתרת המוח, במקרה של קושינג ממקור מוחי. זהו ניתוח אפקטיבי ביותר, אך יש בו סיכון משמעותי שכן עלול לפגוע בתפקודם של הורמונים נוספים בגוף. בנוסף, מחקרים מצאו שגם הקרנות עשויות להפחית באופן משמעותי את הגידולים שגורמים למחלה. שתי האופציות, אגב, עדיין אינן זמינות בישראל.
גזעים בסיכון גבוה לחלות בתסמונת קושינג
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה