תאכל, זה בריא לך: כל מה שרציתם לדעת על כלבים ומזון רפואי
איזה אוכל מומלץ לתת לכלב שסובל מבעיות מפרקים, מה מכיל מזון ייעודי לחתולים שסובלים מבעיות בכליות? וגם- מה ההמלצה התזונתית לכלבות וחתולות בהיריון? פותחים תפריט, הכל בכתבה הבאה
נכתב ע״י עינב בן יהודה
7 ד׳ קריאה
תזונה נכונה ובריאה, יודעים כולם, תורמת לאיכות החיים של כלל היצורים החיים, וביניהם כמובן גם חיות המחמד שלנו. תזונה נכונה היא כמובן חלק בלתי נפרד מהטיפול בכלבים וחתולים אבל במקרים מסוימים, מזון רגיל פשוט לא מספיק לבדו. במחלות מסוימות, או במקרים של רגישויות מסוימות, אין ברירה אלא להתאים את סוג האוכל לחתול או לכלב כדי לשפר את איכות חייו ואף להאריך אותם.
ד”ר דותן מידן, וטרינר מנוסה, מציין שישנם כל מיני מצבים רפואיים שיעלו את הצורך בהתאמת מזון מיוחד לכלב או לחתול כדי לסייע לטיפול בו. לדבריו, חשוב לעשות את ההתאמה הזו תוך התייעצות עם הווטרינר המטפל בחיה. “בנוסף, מומלץ לבחור במזון רפואי שמפותח בחברות להן יש חטיבות וטרינריות”, הוא מוסיף.
אז מהם המצבים הרפואיים השונים שמזון מיוחד יכול לסייע בהם?
בעיות מפרקים
“במקרים של דלקות מפרקים כרוניות, כמו אוסטאוארטריטיס, ניוון מפרקי ודיספלזיה של מפרק הירך, שכולן נפוצות מאוד בכלבים וחתולים, במיוחד בגילים המבוגרים. כלבים וחתולים הסובלים ממצבים רפואיים אלה יחוו כאב, נוקשות וקושי בתנועה. במחלות אלו, ניתן לסייע להם על ידי שימוש באוכל רפואי”, אומר ד”ר מידן.
המזון הרפואי שמוצע לכלב או חתול הסובל מבעיות מפרקים יהיה קודם כל מזון שמסייע בשמירה על משקל תקין, מכיוון שעודף משקל יכול להחמיר משמעותית את הכאב והקושי בעמידה ובתנועה. בנוסף, אותם מזונות מיוחדים מכילים ריכוזים גבוהים של תוספי מזון שיכולים לסייע להם בהתמודדות עם המחלה, כמו אומגה 3, גלוקוזאמין וכונדרויטין, המשמשים בטיפול בדלקות מפרקים ויכולים להקל על הסימנים.
מחלות כליה
“כלבים וחתולים הסובלים ממחלות כליה שונות זקוקים לעזרה באיזון המלחים בגופם ויש חשיבות רבה לשמירה על הרכב החלבונים באוכל שלהם”, מסביר ד”ר מידן. “מזונות רפואיים לכלבים וחתולים הסובלים ממחלות כליה שונות יהיו דלים בחומרים שמעמיסים על הכליות, כמו זרחן למשל. בנוסף, יש במזונות האלה חלבון באיכות גבוהה יותר מאשר במזון הרגיל ובמינון המומלץ- ולא מעבר, משום שחלבון לא איכותי בכמות גדולה מעמיס גם הוא על הכליות. המזונות הללו מפותחים גם עם נוסחאות לעידוד התיאבון, שכן ידוע לנו שחתולים וכלבים הסובלים מבעיות כליה כרונית סובלים גם מבחילות”.
מחלות בשלפוחית השתן
“דלקות בשלפוחית השתן ואבנים בשתן הן בעיות נפוצות בעיקר בחתולים ובכלבים קטנים, והן עלולות לגרום גם לחסימה מוחלטת ומסכנת חיים. כדי למנוע התפתחות של אבנים בשתן, יש להקפיד על איזון של רמות המלחים ושמירה על רמות חומציות אידאליות, וזאת כדי למנוע היווצרות של קריסטלים שעלולים להפוך לאבנים. בנוסף, המזונות הללו עשירים גם בפוליסכרידים, תוספים צמחיים וחלבונים מסוימים המסייעים בשמירה על דופן השלפוחית. בחתולים זכרים, דלקות שתן חוזרות וחסימות עלולות להתפרץ על רקע סטרס. לכן, במזונות כאלה מוסיפים לחתולים חלבונים מסוימים שיכולים לשמש כנוגדי חרדה טבעיים, וכך להפחית את הסטרס שגורם להתפרצויות”, אומר ד”ר מידן. מזונות לשלפוחית השתן לא ניתנים רק באופן כרוני, הוא מוסיף, אלא לפעמים ממש משמשים כטיפול רפואי- “חלק מאבני השלפוחית יכולות אפילו להיות מומסות בטיפול מזוני בלבד, ללא ניתוח. אם לא מדובר במקרה חירום, אנחנו בהחלט מנסים פעמים רבות הזנה שכזו לפני הפניה לאופציה הכירורגית”.
אי סבילות של מערכת העיכול
“כמו בני אדם, גם כלבים וחתולים סובלים ממחלות שונות הקשורות למערכת העיכול- חלקן כרוניות, כמו דלקת מעי קבועה (IBD), דיסביוזיס או אי סבילות מזונית, וחלקן אקוטיות וחולפות, כמו למשל זיהום חיידקי, טפילי או הרעלת מזון. מחלות אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בשלשולים תכופים וגם בהקאות”, אומר ד”ר מידן. בטיפול בכלב או חתול הסובל ממחלות אלו חשוב להקפיד על מזון שיהיה עשיר בחלבונים איכותיים וקל לעיכול. “בנוסף, המזון הרפואי המתאים במקרים כאלו כולל גם תוספים המסייעים למערכת העיכול, כמו סיבים תזונתיים, חומרים שעוזרים למצק את הצואה ופרוביוטיקה ופרה ביוטיקה לעידוד אוכלוסיית חיידקים בריאה”.
אלרגיות מזוניות
חלק מהאלרגיות בחתולים וכלבים יכולות לנבוע כתוצאה מתגובה למזון. האלרגיה באה לידי ביטוי בסימנים עוריים של גרד עצמי חזק ודלקות עור ואוזניים חוזרניות, או בסימני מערכת עיכול כמו פליטות והקאות תכופות. “במקרים כאלו נעדיף מזונות שעברו הידרוליזה, הרתחה ופירוק של החלבונים לחומצות אמינו, תהליך שמבטל את התגובה האלרגית למרכיב החלבוני”, אומר ד”ר מידן. “במקרים של חשד לאלרגיה, בדרך כלל משתמשים במזון הרפואי כדי לאבחן, כי לא ניתן לאבחן את האלרגיה בדרך אחרת. במקרים כאלו נותנים לחתול או לכלב את המזון הרפואי לתקופה מסוימת ובודקים אם האלרגיה נרגעה. אם כן, מנסים להחזיר למזון הרגיל. במקרה שסימני האלרגיה חוזרים, מדובר באבחנה לאלרגיה מזונית, ואז מחזירים את הכלב או החתול למזון הרפואי באופן קבוע”.
עודף משקל
גם אצל כלבים וחתולים, כמו אצל בני אדם, עודף משקל יכול לגרום או להחמיר שלל מחלות. לכן, ישנם מזונות מיוחדים המיועדים לכלבים וחתולים הסובלים מעודף משקל. מזונות אלו עשירים בסיבים ודלים בשומן, והם עשויים גם בטכניקות שמיועדות לספק תחושת שובע, גם בצריכה קלורית נמוכה.
סוכרת
כלבים וחתולים הסובלים מסוכרת גם הם יכולים להפיק תועלת ממזונות רפואיים ייעודיים, אשר הדגש בהם הוא שמירה על רמות סוכר קבועות ככל הניתן לאורך היום. “כשאנחנו מאבחנים סוכרת בכלב או חתול, יד ביד עם הטיפול התרופתי אנחנו כבר ממליצים להם על המזונות הייעודיים הרפואיים, שיכולים לעזור לנו מאוד בלשמור על איזון גליקמי ולמנוע קפיצות ונפילות חדות ברמות הסוכר במהלך היום”, מציין ד”ר מידן.
הריון
כמו שאומר הפתגם הידוע, הריון הוא לא מחלה… אבל כן מומלץ לשנות את התזונה במהלכו. כשכלבה או חתולה בהריון, ממליצים לתת לה בשליש האחרון בלבד מזון של גורים, משום שמזון זה עשיר יותר.
התאוששות מניתוח
כלבים וחתולים המתאוששים מניתוח הם בדרך כלל חלשים יותר ולכן מומלץ לעיתים לתת להם בתקופת ההתאוששות מזון ייעודי מרוכז יותר ועשיר בחלבון.
מזונות רפואיים קיימים גם למחלות לב, כבד, מחלות שיניים, מחלות בלוטת התריס, ולמעשה כמעט לכל בעיה רפואית שהיא. ד”ר מידן רק מזהיר ש”לצערנו אין רגולציה מספקת על ההגדרה של מזון ייעודי או רפואי, וכמעט כל חברה יכולה לכתוב על המזון שלה שמות מפוצצים כמו ‘היפואלרגני’, ‘דיאטטי’ וכדומה”. לכן, חשוב מאוד לרכוש מזונות אלו רק במרפאה הווטרינרית או בחנות חיות לפי רשימת המלצה מהמרפאה. חשוב גם לוודא שהמזון הוא של חברות אמינות ומקצועיות, בעלות מחלקת פיתוח וטרינרית ייעודית. עוד נקודה חשובה- אל תתפתו ל”מציאות”, כי מזונות רפואיים יהיו לרוב יקרים יותר מהרגילים.
ד”ר מידן מציין שבחלק מהמקרים המזון הרפואי ניתן לכלב או לחתול למשך תקופה מוגבלת, ובחלק מהמקרים- כשמדובר במחלה כרונית- זה המזון היחיד שמומלץ לאותו בעל חיים לאכול. “בכל מקרה, חשוב מאוד להתייעץ עם וטרינר לפני בחירת המזון המתאים”, הוא מציין. “בנוסף, חשוב לזכור שחלק מהמזונות הרפואיים אינם מומלצים לכלב או חתול שאינם סובלים מהבעיה, ולכן אין להתחיל הזנה בהם ללא ייעוץ רפואי. אם יש בעלי חיים נוספים בבית ולא ניתן להפריד ביניהם, כדאי לבדוק איתנו אם זה בעייתי שבעל חיים בריא יאכל מהם, ואם כן כדאי לדאוג להפרדה”. עוד הוא מוסיף שבמרבית המזונות הרפואיים יש אפשרות לבחור בין אופציה של מזון יבש למזון רטוב או לשלב ביניהן.
איך עוברים למזון רפואי?
לא תמיד הכלב או החתול שלכם ישמחו על השינוי התזונתי שנכפה עליהם. ניתן, תוך התייעצות עם הווטרינר, להעביר את החתול או הכלב למזון רפואי בצורה הדרגתית, על ידי ערבוב המזון החדש עם המזון הישן. בנוסף, לפעמים זה עניין של טעם- יכול להיות שהחתול שלכם יתנגד למזון הרפואי כי הוא בטעם עוף, אבל אם תתנו לו מזון רפואי בטעם בקר, החך האנין שלו דווקא ישמח.
מזון רפואי איכותי אפשר למצוא בחנויות כמו אנימל שופ. כיסוי איכותי לבריאות הכלב שלכם? את זה אפשר למצוא רק בחיותא. ביטוח הכלבים שלנו מוודא שכשהרע מכל קורה, הכלב שלך יקבל את הטיפול המגיע לו בלי לפחד מהחשבון או מהגשת התביעה עליו. וכן, מזון רפואי כלול גם הוא.