מחר מתחילים דיאטה: כך תעבירו את הכלב לאוכל חדש
גם כלבים, כמו בני אדם, צריכים לשנות את התזונה שלהם מדי פעם – מסיבות בריאותיות, כלכליות או סתם כי נמאס להם מהאוכל הקיים * אז איך נדע שהמזון של הכלב מתאים לו, מהם הסימנים שהגיע הזמן להחליף אוכל ואיך עושים זאת נכון – המדריך המלא לפניכם
נכתב ע״י שרה זלצר
ז’קלין, פוינטרית עליזה וחברותית, אוהבת מאוד לבקר במרפאה של ד”ר סיוון. הווטרינרית הנחמדה אומנם ממששת אותה ולעתים גם דוקרת, אבל בסוף תמיד מכבדת אותה בחטיף טעים. אלא שהפעם נכונה לה אכזבה – ד”ר סיוון הודיעה שז’קלין עלתה במשקל בצורה מדאיגה ולא רק שאין מה לדבר על חטיף, הגיע הזמן לעבור למזון דל שומן.
זו לא הפעם הראשונה שז’קלין צריכה להסתגל למזון חדש (בלי שאף אחד שאל אותה!), והיא ממש לא לבד. החלפת אוכל לכלבים היא אירוע די נפוץ, שיכול לנבוע ממגוון סיבות – מעבר של הכלב מקבוצת גיל אחת לאחרת, שינויים במצב הבריאותי ובמשקל, רצון של הבעלים לעבור למותג אחר, הפסקה בייצור של מזון מסוים או כל סיבה אחרת. אבל שינוי תזונתי, כמו כל שינוי, אינו תמיד קל וצריך להתבצע בצורה נכונה על מנת שיצליח. הכנו עבורכם מדריך קצר לכל מה שחשוב לדעת על החלפת מזון לכלב.
מזון לכל גיל
כלבים, כמו בני אדם, לא נוצקו כולם מאותה תבנית, וזה נכון גם כשמדובר בצרכים ובהעדפות התזונתיות שלהם. הצרכים התזונתיים של כלבים עשויים להשתנות בהתאם לגזע הכלב, לגודלו, לגילו ולמצבו הבריאותי. גם ההעדפות והטעם האישי של כלבים אינם זהים. אז איך בכלל אפשר לדעת שהמזון שאנחנו מגישים לכלב שלנו מתאים לו?
הגיל
התזונה שלה נזקקים כלבים משתנה במשך חייהם. גור כלבים, למשל, זקוק למספר קלוריות כפול ולכמות סידן וזרחן גבוהות ב-150% בהשוואה לכלב בוגר. רוב חברות המזון המסחרי משווקות מזון לפי קטגוריות הגיל השונות. הקטגוריות המקובלות הן:
- גור – עד גיל שנה אצל כלבים קטנים ועד שנתיים אצל כלבים ענקיים.
- כלב בוגר (adult) – בדרך כלל בין 1-7 שנים.
- גיל העמידה (mature) – מעל גיל 7.
- גיל הזקנה (senior) – הרבע האחרון של תוחלת החיים הממוצעת הצפויה לכלב, לפי הגזע שלו.
- השלב הגריאטרי – כאשר הכלב הגיע לתוחלת החיים הצפויה לגזע שלו ועדיין חי ובועט.
בכל אחד מהשלבים האלה, כאמור, נדרשת תזונה שונה, וחשוב מאוד שהמזון שהכלב מקבל יתאים לגילו.
צורת הצואה
צואה “אידיאלית” אמורה להיות בעלת צורה ברורה אך לחה (לא יבשה מדי) וחומה, אך יש גם צורות נוספות שהן קבילות. הדרך הטובה ביותר להעריך צואה בכלבים היא מבחן האיסוף – אם קל לאסוף את הצואה, היא מעט לחה, והיא לא משאירה סימן על המדרכה, זו צואה תקינה.
אם אתם לא בטוחים אם הצואה היא בטווח הנורמה, אתם מוזמנים למדריך הקקי שלנו, שיגלה לכם כל מה שרציתם לדעת וקצת נגעלתם לשאול.
מזון מסחרי או ביתי
כאשר אנחנו מאכילים באופן קבוע במזון מסחרי, חשוב מאוד לשים לב שהוא ממותג כ״מזון מלא״ – כלומר כזה שנבדק ונמצא שהוא מכיל את כל הרכיבים התזונתיים ההכרחיים לכלבים. זה חשוב במיוחד במי שמאכיל מזונות טריים, שכן שם לא כולם מוגדרים ככאלה ועלולים להיווצר חוסרים מסוכנים. מי שרוצה להאכיל בתזונה ביתית, לעומת זאת, וזו בהחלט אופציה נהדרת, חייב לוודא שהוא בונה תפריט מלא המכיל את כל אותם נוטריינטים, ואם לא יש להוסיף אותם – ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו. במצבים כאלו, חשוב להתייעץ עם וטרינרים מומחים בתזונה ולבנות תפריט שכזה. ניתן כמובן גם לפנק את הכלב מדי פעם בשאריות מהאוכל המשפחתי, תוך הקפדה שלא להזין את הכלב במזון שעלול להזיק לו, כגון שוקולד, עצמות, אוכל שומני, אוכל שהצטבר עליו עובש, חטיפים מלוחים, בשר נא, ענבים, צימוקים ובצל.
רוצים לדעת מה עוד מותר ואסור לתת לכלב? גשו למדריך האוכל שלנו.
המרכיבים
רשימת המרכיבים היא לפי סדר אחוז הרכיב במזון. לכן, חשוב שבראש הרשימה יהיה חלבון כלשהו מן החי, ועדיף שלא בצורת קמח. פרט חשוב נוסף הוא שאין יותר מדי רכיבים עם שמות שקשים לזיהוי. עוד פרט חשוב מאוד הוא לוודא שהמזון מכיל דגנים וחלילה אינו נטול (grain free), שכן אנו יודעים כיום שלמזונות אלו פוטנציאל לגרום נזקים חמורים בשריר הלב בכלבים. אותו הדבר נכון ככל הנראה גם למזונות עשירים מדי בקטניות, ובמיוחד באפונה.
הכמות והתדירות
מספר הארוחות וכמות המזון בכל ארוחה משתנים בהתאם לגיל הכלב, משקלו ועוד. על רוב עטיפות המזון לכלבים אפשר למצוא טבלה עם כמות המזון בהתאם למשקל. אם אתם לא בטוחים, מומלץ להתייעץ עם המרפאה.
מהם הסימנים לכך שיש לשקול החלפת אוכל לכלב?
- הפרעה נמשכת במערכת העיכול – אם הכלב משלשל, סובל מעצירות, מקיא או מגלה חוסר תיאבון, ייתכן שהסיבה לכך היא רגישות מזונית. במקרים כאלו יש מזונות רפואיים שיוכלו להמליץ לכם עליהם במרפאה.
- הופעת הפרעות שקשורות לעור והפרווה – הופעת פריחה, התגרדות נמרצת או נשירה עשויה להעיד על תגובה אלרגית לאוכל. במקרים אלה, הווטרינרים עשויים להמליץ על ״מבחן מזון״, הכולל אוכל היפואלרגני למשך תקופה מסוימת, כדי לבחון האם התופעות נובעות מתגובה אלרגית לאוכל או מסיבה אחרת.
- חוסר תיאבון, חוסר התלהבות מהאוכל – לכלבים, כמו לבני אדם, יש העדפות כשמדובר באוכל. אם הכלב מראה חוסר התלהבות מהאוכל, יכול להיות ששינוי טעם (מאוכל המכיל עוף לאוכל המכיל ברווז או סלמון, למשל), מרקם (יבש/רטוב) או טמפרטורה (חימום) ישנו את המצב.
- קושי בלעיסה – כלבים הסובלים מבעיות בפה, כגון דלקות חניכיים וריקבון שיניים, עלולים לסבול מקושי בלעיסת מזון יבש. במקרים כאלו חשוב לפנות למרפאה ולבדוק אם יש צורך בקביעת טיפול שיניים שיקל על כך.
- השמנת יתר – מצב גופני תקין בכלבים הוא כזה שבו קו הבטן צר מזה של החזה וצלעות וחוליות לא נראות בעין אבל מורגשות בקלות. השמנת יתר, לעומת זאת, עלולה להביא עמה שלל בעיות בריאותיות, כגון הכבדה על המפרקים ומחלות מטבוליות שונות. לכן, במצבים כאלו הווטרינרים יכולים להמליץ על שינויים בתזונה או מזונות רפואיים על מנת לסייע להפחתה במשקל.
- רזון – גם רזון קיצוני יכול להעיד על מחלות רפואיות חמורות – בעיות מעי, מחלות הורמונליות, נגיעות בטפילים או חלילה גידולים שונים. במקרים כאלו יבוצעו בדיקות מקיפות. עם זאת, בעלים של כלבים, במיוחד כאלו פעילים מאוד, לפעמים מאכילים פחות מדי ולכן זה משהו שחשוב לבדוק לפני כן.
- בעיות בריאותיות – ישנם מזונות רפואיים המשמשים כעזר רפואי במקרים של מחלות רבות – בעיות כליות ושתן, עור, עיכול, מפרקים וכו’. יש להקפיד להזין במזונות רפואיים רק בהוראת המרפאה המטפלת.
מחליפים לכלב אוכל? כך תעשו את זה נכון
- עשו זאת בהדרגה – המעבר מהאוכל הישן לאוכל החדש חייב להיעשות באופן הדרגתי, על מנת לאפשר למערכת העיכול להסתגל אליו. שינוי מהיר מדי עלול להוביל לשלשול, הקאות, עצירות או תיאבון מופחת. השינוי ההדרגתי מתבצע באופן הבא: במשך כמה ימים מערבבים בין האוכל הישן לאוכל החדש. בהתחלה, מגישים בעיקר אוכל ישן וקצת אוכל חדש, ובכל יום מגדילים מעט את הכמות של החדש על חשבון הישן. לדוגמה, ביום הראשון אפשר לתת 75% אוכל ישן ו-25% אוכל חדש, ביום השלישי להעלות ל-50% מכל סוג, ביום החמישי להעלות ל-75% אוכל חדש וביום השביעי – להגיש רק מזון חדש.
- שנו רק מה שצריך, ולא מעבר – למשל, אם החלטתם לעבור למזון של מותג זול יותר – אל תחליפו גם את הטעם (מעוף לסלמון) או המרקם (ממזון יבש לרטוב). בחנו את רשימת המרכיבים של המזון שאתם שוקלים לעבור אליו ובחרו במזון דומה במרכיביו (אלא אם הסיבה לשינוי היא ההרכב התזונתי במזון הקיים).
- היו ערניים לכל תגובה חריגה – כל סימן לאי נוחות במערכת העיכול – כגון חוסר תיאבון, שלשול, הקאה או גזים – הוא אות לכך שיש לבצע את ההחלפה בקצב איטי יותר או – אם התגובה נמשכת או חריפה – ייתכן שהדיאטה שנבחרה לא מתאימה לו ויש לשקול דיאטה אחרת, בהתייעצות עם הווטרינרים. אי התאמה של המזון לכלב יכול להתבטא לא רק בהפרעות במערכת העיכול אלא גם בהשפעות על העור והפרווה, כגון הופעת פריחה, התגרדות נמרצת או נשירה.
האכלת הכלב שלכם, ודאגה לכך שהוא יקבל את המזון הנכון לו, היא חובה ידועה ומוכרת המוטלת עליכם. חיותא כאן כדי לעזור לכם להתמודד עם כל מה שמפתיע – עם ביטוח בריאות לכלבים שהוא לא חטיף – הוא ארוחה מלאה. קליק אחד ואתם מכוסים.