דלקת מעי חריפה (גסטרואנטריטיס אקוטי)/ Acute Gastroenteritis
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה דלקת מעי חריפה (גסטרואנטריטיס אקוטי) אצל כלבים?
דלקת מעי אקוטית, בלעז גסטרואנטריטיס, ידועה גם בכינויים העממיים “קלקול קיבה” או “וירוס בטן”. זוהי פגיעה פתאומית במערכת העיכול אשר מתבטאת בסימנים אופייניים שנתאר בהמשך. המחלה נגרמת לרוב על ידי וירוסים, חיידקים או טפילים שמגיעים למערכת העיכול ממקור חיצוני מזוהם או מאוכלוסייה שנמצאת בה באופן טבעי ומסיבות שונות גורמת למחלה. לרוב, מדובר בהפרעת עיכול שנמשכת מספר ימים וגורמת אי נוחות לכלב (ולבעליו), אך אינה מסכנת חיים וחולפת עם טיפול תומך בלבד. בכל זאת, ישנם מקרים שעלולים להוביל להתייבשות או למחלה קשה ומחייבים בדיקה וטיפול.
מה גורם לדלקת מעי חריפה (גסטרואנטריטיס אקוטי)?
- הדבקה מכלבים אחרים: אכילת צואה, חשיפה לסביבה נגועה בזיהום של כלב אחר או ליקוקי ישבן עלולים להעביר חיידקים בין כלבים.
- מקורות מזוהמים: אכילת זבל מפחים (“הרעלת זבל”), שתייה ממקורות מים עומדים ואכילת מזון נא או מקולקל, נבלות או צואה של בעלי חיים אחרים. כל אלה יכולים להכיל זיהומים שונים הפוגעים במערכת העיכול.
- שינוי מזוני אקוטי: במקרים כאלו, ההדבקה איננה חיצונית. שינוי פתאומי באוכל הניתן לכלב יכול לגרום לחוסר איזון בחיידקי המעי, שרגילים להזנה מסוימת, ובכך לגרום לדלקת אקוטית.
- טיפולים תרופתיים, ובעיקר אנטיביוטיקות, עשויים גם הם לשבש את אוכלוסיית חיידקי המעי.
סימנים שיעזרו לכם לזהות דלקת מעי חריפה (גסטרואנטריטיס אקוטי)
- שלשול תכוף: הסימן הנפוץ ביותר ולעתים קרובות גם היחיד. במקרים כאלו, הכלב יתקשה להתאפק ויבקש לצאת החוצה כל כמה שעות או יעשה את צרכיו בבית בלית ברירה. השלשול יכול להיות חום או צהבהב בעל מרקם נוזלי, ולעתים יהיה מלווה גם בטיפות שומניות או מעט דם טרי במקרים של גירוי במעי הגס והרקטום.
- הקאה: הן ילוו בתנועות בטן וצבען יהיה שקוף, צהוב או חום.
- כאב בטני, גזים וכיווצי בטן
במרבית המקרים, מלבד סימני מערכת העיכול, הכלב ייראה חיוני וירגיש טוב. עם זאת, ייתכנו מקרים חמורים יותר של דלקת או התייבשות שילוו בירידה בתיאבון, דיכאון והיעדר חיוניות.
איך מאבחנים דלקת מעי חריפה (גסטרואנטריטיס אקוטי)?
- רוב המקרים מאובחנים באמצעות הסימנים הקליניים האופייניים. לא בכל מקרה של דלקת מעי אקוטית יש לגשת לטיפול רפואי, במיוחד אם מדובר רק בשלשולים והכלב נראה כרגיל, אוכל וחיוני. אם מתלווים לשלשול סימנים נוספים, כמו הקאות תכופות, יציאות דמיות, חוסר תיאבון או אפטיות, יש ליצור קשר בהקדם עם המרפאה מחשש למצב רפואי חמור יותר או התייבשות.
- במרפאה תבוצע בדיקה פיזיקלית שתכלול לקיחת מדדים, מישוש בטני ובדיקה רקטלית לאיתור סימנים אופייניים.
- בדיקות צואה יבוצעו במקרים של שלשול שנמשך מעל ליום-יומיים לאבחון הימצאות טפילים או חיידקים המצריכים טיפול תרופתי.
- בדיקות דם והדמיות לרוב לא יראו שינויים משמעותיים הקשורים בדלקת מעי אקוטית, אבל יעזרו לשלול בעיות אחרות חמורות יותר במערכת העיכול או מחוצה לה.
איך מטפלים בדלקת מעי חריפה (גסטרואנטריטיס אקוטי)?
מניעה:
- חיסונים הם החשובים ביותר למניעה, שכן מקרים רבים בכלבים נגרמים מווירוסי הפרוו, דיסטמפר (כלבלבת) ואדנווירוס. אלו זיהומים שבכלבים מחוסנים יימנעו או ייגרמו לכל היותר למחלה קלה וחולפת. עם זאת, בכלבים שאינם מחוסנים, בעיקר גורים עד גיל שנה, הם עלולים לגרום למחלות מעי קשות ואפילו קטלניות.
- גם טיפולי תילוע שגרתיים, במיוחד בגיל צעיר, חשובים למניעת שלשול הנגרם מטפילים.
- הימנעות מאכילת מזון מזוהם. במקרים רבים, בשר עוף ובקר נא נגועים במזהמים מסוכנים, בהם חיידקי וטפילי מעי. יש להימנע לחלוטין מלתת אותם לכלבים ללא בישול.
- אכילת זבל או נבלות וכן שתייה משלוליות או מקורות מים עומדים עלולות להוביל לזיהום מעי חריף.
טיפול:
- שתיית מים: דלקת מעי אקוטית בדרך כלל תחלוף ללא טיפול וללא סיבוכים. חשוב מאוד לוודא שלכלב יש מים זמינים וטריים כדי למנוע התייבשות, שהיא סיבוך נפוץ של דלקות מעי, במיוחד במקרים שכוללים הקאות.
- הזנה תומכת: דגנים לא מלאים כמו אורז או פסטה, מבושלים בהרבה מים ומומלחים קלות יכולים לסייע בהחזרת נוזלים ומלחים לגוף, מיצוק הצואה והקלת התסמינים. חשוב מאוד להימנע ממזונות שומניים או עשירים. ניתן להוסיף מעט יוגורט או טונה במים כדי לעודד אכילה וחשוב להקפיד על מנות קטנות.
- ישנם תוספים המכילים חומרים טבעיים למיצוק הצואה, שיכולים להקל מאוד על הסימנים ולמנוע איבוד נוזלים משמעותי.
- פרו ופרה ביוטיקה יכולים גם הם לזרז החלמה על ידי עידוד אוכלוסיית החיידקים הטבעית של מערכת העיכול. הם ניתנים באמצעות תוספים שונים או במזון רפואי ייעודי.
- נוזלים במתן ורידי או תחת העור יינתנו במקרים של איבוד נוזלים נרחב המוביל להתייבשות.
- תרופות להגנה על מערכת העיכול יינתנו במקרים של גירוי או חשד לפגיעה ברירית מערכת העיכול.
- תרופות נגד הקאה יינתנו במקרים בהם לדלקת מתלוות הקאות תכופות שעלולות להוביל להתייבשות.
- במקרים של שלשול שנגרם מטפילי מעי או זיהום חיידקי משמעותי, במיוחד עם דימום בצואה, יינתן טיפול אנטיביוטי ו/או תילוע בהתאם לזיהום החשוד או זה שאובחן בבדיקות מעבדה.
הידעת?
דלקות מעי אקוטיות הן בין חמשת הסיבות הנפוצות ביותר לביקורים במרפאה וטרינרית.
אחד מכל חמישה כלבים יסבלו מדלקת מעי אקוטית חולפת במהלך תקופה של שנה, כשבכלבים מתחת לגיל שנה מדובר על אחד לשלושה.
יותר ממחצית ממקרי השלשול נגרמים מגורמים ויראליים. היתרה מתחלקת בין זיהום חיידקי עיקרי לזיהום של טפילי מעי. אגב, אחד מהוירוסים הנפוצים בכלבים הוא… קורונה! אין מה לחשוש, לא מדובר בזה הנשימתי של בני האדם והוא אינו מהווה סכנה.
טיפ מווטרינר
התלונה הנפוצה במקרי דלקות מעי היא שהכלבה או הכלב מבקשים לצאת כל כמה דקות, לרוב כמובן בשעות הלילה, או שבורח להם בבית באופן מאוד לא אופייני. חשוב מאוד לא לכעוס על הכלבים במצב כזה, שכן הם באמת מאוד מתקשים להתאפק (חישבו על עצמכם רצים לשירותים במקרים של קלקול קיבה…). הכלבים אוהבים גם לאכול עשב ודשא במקרים הללו- התנהגות אבולוציונית חכמה שנועדה להניע את מערכת העיכול כדי “להיפטר” ממזונות מקולקלים שנאכלו. זה לא סוף העולם אם אוכלים כמות קטנה של דשא, אבל בהחלט כדאי להימנע מלהגזים ובכל מקרה, חשוב מאוד לוודא שהדשא לא עבר ריסוס.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
תרופות אנטיביוטיות ניתנות לעתים באופן תכוף ואוטומטי במקרי שלשול בכלבים. מחקרים בבריטניה הראו שמעל 50% מהווטרינרים נתנו טיפול אנטיביוטי כקו ראשון בשלשולים פשוטים. ישנם בהחלט מקרים בהם השימוש באנטיביוטיקה חשוב מאין כמותו ויכול להציל חיים, אך חשוב להבדילם ממקרים פשוטים שיכולים להחלים גם ללא טיפול שכזה. שימוש מוגזם יכול להוביל לעמידויות בבעל החיים עצמו ובסביבתו. פיתוח מזונות ותוספים המטפלים במהרה בשלשולים באמצעות שימוש בחומרים טבעיים, בפרוביוטיקה (חיידקים “ידידותיים”) ובפרה-ביוטיקה (חומרי מזון המעשירים את החיידקים ה”ידידותיים”) יכול להועיל במקרים רבים של דלקות מעי אקוטיות בכלבים.
גזעי כלבים בסיכון גבוה לדלקת מעי חריפה (גסטרואנטריטיס אקוטי)
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה