whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

אדום בהיר או כמעט שחור: מה המשמעות של דם בצואה של כלבים

מה ההבדל בין שלשול דמי לכמה טיפות דם בקקי של הכלב שלכם, לאיזה עוד תסמינים חשוב לשים לב ובאיזה מקרים חשוב להגיע לטיפול בהקדם – כל מה שאתם צריכים לדעת (ונגעלתם לשאול).

writer-avatar

נכתב ע״י עינב בן יהודה

22/05/2024

בטיול היומי עם הכלב שלכם, בדיוק אחרי שהוא מסיים לעשות את ענייניו, אתם רואים פתאום כמה טיפות דם בצואה שלו. האינסטינקט הראשון, מן הסתם, הוא למהר ולהגיע לבדיקה אצל הווטרינר שלכם. הלחץ הזה הוא ברור ומובן, אבל חשוב לדעת שלא כל הופעה של דם בצואה של הכלב מעידה על בעיה חמורה ומסוכנת. כאן אנחנו נתמקד ספציפית בהופעת דם בצואה של הכלב שלכם, אבל רצינו להזכיר את מדריך הקקי המפורט שלנו, שמגלה לכם כל מה שרציתם לדעת (ולא היה לכם נעים לשאול) סביב העולם המרתק הזה.

שלשול דמי או כמה נקודות? נותנים בהם סימנים

דם בצואה של כלבים יכול להופיע בכמה אופנים, תלוי מה מקור הדימום במערכת העיכול. כאשר הדימום נובע מהאזורים הקדמיים – וושט, קיבה או תריסריון – הדם עובר את מערכת העיכול וכשהוא יוצא מגוף הכלב הוא יראה כצואה כהה, כמעט שחורה אפילו.

אם מקור הדימום הוא מאזורים אחוריים יותר בגוף הכלב – המעי הגס, פי הטבעת – נראה דם טרי בצואה. המופעים של הדם בצואה יכולים להיות שונים – יכולה להיות לכלב צואה תקינה עם כמה טיפות דם, ולפעמים זה ממש צואה דמית – הכלב יכול לשלשל צואה אדומה.

מפארוו ועד מחלות אוטואימוניות

דם בצואה של כלבים הוא לא דבר נדיר, גם אם אתכם כבעלי הכלב זה מאוד מלחיץ, באופן טבעי. המקרים הנפוצים הם הופעה של כמה טיפות דם בצואה יחד עם יציאה ״רגילה״ או שלשול בצבע חום. זה יכול לקרות, למשל, כאשר הכלב סובל משלשול של כמה ימים והדימום הוא כתוצאה מגירוי של פי הטבעת.

ישנן מספר מחלות נפוצות של מערכת העיכול עלולות לגרום לדימום קל בצואה, ובעוד שהן אינן מסוכנות, הן בהחלט דורשות בדיקה וטיפול בהתאם: 

  • אי סבילות מזונית – ברגישות לחלבונים מסוימים במזון ולעתים גם בהחלפות מזון חדות מדי, ייתכנו שלשולים אקוטיים שילוו גם במעט טיפות דם בסופן.
  • דלקות חיידקיות של מערכת העיכול – לאחר אכילת בשר נא, נבירה בזבל ואכילת מזון רקוב, או אכילת נבלה, למשל, תיתכן הדבקה בחיידק חיצוני או שינוי באוכלוסייה התקינה של חיידקי המעי. חיידקים נפוצים שגורמים לכך הם סלמונלה וקמפילובקטר.
  • חד-תאים במערכת העיכול – כלבים עלולים להידבק גם בטפילים כגון חד-תאים (ג’יארדיה, קוקסידיה) מחומר צואתי נגוע של כלבים אחרים (כמו למשל בליקוק טוסיק), מקורות מים או מזון מזוהמים. הידבקות זו נפוצה בעיקר בכלבים צעירים. במקרים כאלו ייתכן שלשול תכוף ומצחין שייראה לרוב רירי ועלול להיות מלווה גם הוא בדימום.
  • תולעי מעי – תולעים במעי עלולות בהחלט לפגוע בדופן ולגרום גם הן לדימום בצואה. תולעים שטוחות מגיעות מאכילת פרעושים שנגועים בהן (קורה פשוט כשכלב מלקק פרעושים שעולים על הפרווה), בעוד שתולעים עגולות נפוצות בעיקר בכלבים צעירים שנדבקים דרך אימם או בהידבקות בין כלבים נגועים.

עם זאת, דם בצואה של הכלב עלול גם להיות תסמין למחלות חמורות יותר:

  • פארוו – מחלת הפארוו היא מחלה ויראלית הפוגעת בעיקר בגורים עד גיל שנה, בעיקר כאלה לא מחוסנים. סימן ההיכר שלה הוא שלשולים דמיים מצחינים. השלשולים במחלה הזו הם תכופים, והדם יכול להופיע כדם טרי או כדם מעוכל וכהה יותר. פארוו היא מחלה מסוכנת לגורים ומחייבת הגעה מיידית לווטרינר. התסמינים הנוספים שלה הם הקאות, חוסר תיאבון ,חולשה וחום. בגור שלא סיים את סדרת החיסונים שלו, זו עלולה להיות מחלה מאוד קשה. למרבה המזל, כשמקפידים על שגרת החיסונים המומלצת, ניתן למנוע את המחלה בשיעור גבוה. לכן, כאשר מגיע גור לווטרינר עם תופעות אלו והוא אינו מחוסן, או לא השלים פרוטוקול חיסוני מלא, פארוו הוא החשוד המיידי. כדי לוודא שאכן מדובר במחלה זו, מבצעים כמובן גם בדיקות נוספות, בהן ספירת דם ונוכחות הווירוס בצואה.
  • דלקת דמית של מערכת העיכול – ידועה בלעז כ-HGE) Hemorrhagic gastroenteritis). מדובר בדלקת דמית של מערכת העיכול – מחלה הנפוצה בעיקר בכלבים בגילים צעירים ובגילי הביניים. הגורם למחלה לא תמיד ברור, אבל ההשערה היא שהיא נגרמת מהידבקות או התפרצות של חיידק הקלוסטרידיום. המחלה גורמת לשלשולים דמיים, תכופים מאוד שנמשכים כמה ימים, ועלולה להוביל להתייבשות. תסמינים נוספים של הדלקת הם אדישות, חולשה וחוסר תיאבון. אבחון המחלה נעשה על פי התסמינים מהם סובל הכלב וספירת דם. הטיפול במחלה זו הוא על ידי עירוי של נוזלים וטיפול אנטיביוטי.
  • מחלות הגורמות להפרעות קרישה – דימום במערכת העיכול יכול לנבוע ממגוון רחב של מחלות הגורמות להפרעות קרישה, כשהטיפול בכל אחת מהן שונה. במקרים של הפרעות קרישה, הופעת הדם בצואה יכולה להיות כדימום רקטלי או בצורה של שלשולים דמיים. הפרעות קרישה יכולות לנבוע ממחלות אוטואימוניות, סוגים שונים של סרטן וממחלות טפיליות כמו קדחת הקרציות ולישמניה. סיבה נוספת להפרעות קרישה יכולה להיות חשיפה של הכלב לרעל עכברים. בכל המקרים האלו האבחון יעשה לפי מספר גורמים – בחינה של התסמינים הנוספים מהם סובל הכלב, האם יש שלשול דמי דרמטי, מה גיל הכלב, איזה גזע, האם ייתכן כי היה חשוף לרעל עכברים, האם זה כלב שטופל למניעת קרציות ועוד. האבחון מבוצע כמובן גם על ידי בדיקות דם, ובדיקות נוספות במקרה הצורך.
  • כיבים במערכת העיכול – דם בצואה יכול להופיע גם כתוצאה מכיבים במערכת העיכול. כיבים אלו נגרמים מחיידקים, תרופות מסוימות וגידולים. כך, למשל, כלבים שמקבלים תרופות נוגדות דלקת במינונים גבוהים או בתכיפות גבוהה עלולים לסבול מכיבים במערכת העיכול. בנוסף, יש סוגים שונים של סרטן במערכת העיכול היכולים לגרום לדימום תכוף למערכת העיכול וכתוצאה מזה, להופעת דם בצואה.
  • פגיעה במערכת העיכול כתוצאה מחדירת חפצים חדים – כלבים אוהבים ללעוס כל דבר שהם נתקלים בו. התכונה הכלבית הזו עלולה להוביל לפגיעה במערכת העיכול. אכילה של עצמות או חפצים חדים אחרים יכולה לגרום לפגיעה פנימית, שמובילה בהמשך להופעת דם בצואה. כשיש חשד לכך, מבצעים בדיקות הדמיה. אם בבדיקות רואים כי הכלב באמת אכל חפץ חד הגורם לפגיעה, יהיה צורך להוציא אותו באופן כירורגי. במקרים שהחפץ גרם לחור במערכת העיכול, הכלב יזדקק לניתוח דחוף ואשפוז.

משלשל ושמח או עושה קקי כהה ומדוכא?

בחינה מדוקדקת של הקקי של הכלב שלכם (את מדריך הקקי שלנו כבר ראיתם?) היא אולי לא הבילוי המועדף עליכם אבל היא חשובה, כי כאמור היא יכולה לעזור לכם לאתר מחלות מסוימות, חלקן מסכנות חיים. עם זאת, חשוב לזכור כי לא כל דם בצואה מעיד בהכרח על קטסטרופה. דווקא הדם הטרי בצואה, שבדרך כלל יותר מפחיד, הוא גם זה שמעיד פעמים רבות על בעיות פחות משמעותיות. לעומתו, הדם המעוכל שלא נראה כמו דם – הוא זה שעלול להעיד על בעיות משמעותיות יותר.

לכן, חשוב לבדוק גם סימנים נוספים – האם הכלב שלכם משלשל צואה דמית אבל שמח ומאושר או שהוא מדוכא וחסר אנרגיות? האם הוא מקיא במקביל? ומה מצב התיאבון שלו? באופן כללי – אם אתם נתקלים בכמה טיפות בצואה של הכלב, מומלץ להתקשר למרפאה להתייעץ, אבל אם הכלב סובל מצואה עם כמויות גדולות של דם, או צואה כהה מאוד המלווה בהקאות שנראות כמו קפה טחון – מומלץ להגיע לבדיקה במהירות.

אנחנו בחיותא לא יכולים לעקוב אחרי היציאות של הכלב שלך במקומך, אבל יכולים להבטיח לך שהוא יקבל את הטיפול המושלם – אם יתגלו בהן סימנים מעוררי חשד. קליק אחד ואתם מכוסים.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים