whatsapp
hero

פארוו/ Parvo

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה פארוו אצל כלבים?

מחלת הפארוו נגרמת מנגיף בעל אותו שם. זוהי מחלה מדבקת אשר תוקפת בעיקר את מערכת העיכול ועלולה להיות קשה ביותר, במיוחד אצל גורים וכלבים צעירים לא מחוסנים.

banner banner banner
banner

הסיפור של מיילו

מיילו השובב הוא רק בן 3 חודשים. הוא ישן לרוב 20 שעות ביממה, אבל כשהוא ער- כולם יודעים שהוא ער. כשריטה חזרה מהעבודה יום אחד, היא הבחינה שמיילו שוכב מותש במיטה ולא קופץ לקראתה. מאוחר יותר, היא גם גילתה כתמים רבים, כהים ומצחינים ברחבי הבית. ריטה רצה איתו למרפאה. במרפאה מיילו סבל מעוד מספר שלשולים והקאות דמיים ויחד עם בדיקת צואה חיובית וספירת דם לבנה נמוכה, אובחן כסובל מפרוו קשה. מיילו נשלח למרכז חירום שם אושפז מיד בבידוד, מחובר לצינורות עירוי. ריטה הלכה לבקר אותו מדי יום, לבושה בחלוק מגן וכפפות וקיוותה לטוב. ביומיים הראשונים נראה היה שמיילו בסכנת חיים ממשית. ביום השלישי ריטה הגיעה ושמחה לראות שמיילו כבר מרים ראש ומכשכש בזנב ואפילו הסכים לאכול קצת מזון רטוב. בשלושת הימים הבאים מצבו המשיך להשתפר וכעבור שבוע, כבר שוחרר מבית החולים.

banner

מה גורם לפארוו?

  • מגע עם חומר צואתי נגוע – הדרך העיקרית  להידבקות בפארוו אצל כלבים היא חשיפה לחומר צואתי נגוע, מכלב אחר שחלה או שהיה נשא של המחלה. מגע זה יכול להיות ישיר, כמו במקרה של אכילת צואה, חשיפה לחומר צואתי בדשא בגינה, או כחלק מליקוק ישבנים הדדי שנפוץ אצל כלבים. 
  • שהייה בסביבה נגועה – נגיף הפארוו יכול לשרוד בסביבה לתקופות ארוכות, אפילו עד מספר חודשים. ולכן גם איזור ששהה בו בעבר הקרוב כלב נגוע במחלה עלול להוות סכנה לכלבים צעירים.  
  • העברה באמצעות השליה – כלבות בהריון שנדבקו בנגיף עלולות להעביר אותו, דרך השליה, לגורים שטרם נולדו, ולגרום  לזיהום חמור או מוות.

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות פארוו

  • שלשול תכוף דמי וחריף: הנגיף תוקף את המעי באופן קשה ולכן, הסימן האופייני ביותר לנגיעות בנגיף הפרוו היא שלשול שעלול להיות ורדרד, אדום או שחור ובעל ריח מצחין. לשלשול זה מתווספות לרוב גם הקאות, לעתים תכופות גם הן דמיות, כאבי בטן וכיווצי מעי.
  • התייבשות: הסיבוך הנפוץ והמהיר ביותר במצב הזה הוא התייבשות המלווה בחולשה, אפאתיות וחום גוף גבוה או נמוך מהרגיל. התייבשות חמורה עלולה להתדרדר במהירות בכלבים צעירים ולהוביל למוות.
  • השתפלות מעי: סיבוך נוסף ומסכן חיים בו המעי מתקפל על עצמו ועלול להוביל לחסימה ונמק אשר בהיעדר טיפול חירום, תוביל גם היא למוות.
  • פגיעה במערכת החיסון: הנגיף גורם לפגיעה חמורה במערכת החיסון ולכן, עלולות להופיע שלל פגיעות מערכתיות, כולל מצב מסכן חיים הנקרא ״ספסיס״.

boxes איך מאבחנים פארוו?

האבחנה של המחלה היא קלינית. החשד לפרוו עולה מיד כשמופיעים הסימנים שהוזכרו מעלה בגורים או כלבים צעירים שאינם מחוסנים באופן מלא. ישנן, עם זאת מספר בדיקות מעבדה שיכולות לאשש את האבחנה וחשובות לבניית פרוטוקול הטיפול – בדיקת אנטיגן בצואה, שינויים אופייניים בבדיקות הדם ( כך, לדוגמה, בשל הפגיעה במערכת החיסון תהיה צניחה דרמטית בספירת תאי הדם הלבנים, אובדן חלבון רב בשלשולים יוביל לעתים קרובות לרמות נמוכות של חלבון בדם, וההקאות התכופות יכולות להביא למצב של מחסור באשלגן) ובדיקת אולטראסאונד כדי לאבחן בשלב מוקדם מצב של השתפלות מעי.

boxes איך מטפלים בפארוו?

אין עדיין תרופה בשימוש מסחרי לטיפול בנגיף הפרוו. הטיפול במחלה מתמקד בטיפול תומך, למניעת הסיבוכים הנלווים  ולאישוש הגוף בזמן שהוא נלחם במחלה: 

  • בידוד – חשוב לבודד את הכלבים החולים בזמן הטיפול ולהקפיד על סטריליות והיגיינה קפדנית של אנשי הצוות, שכן הנגיף עלול להיות מדבק במיוחד לכלבים אחרים. 
  • אשפוז מדובר לרוב במספר ימי אשפוז אינטנסיביים הכוללים טיפול בנוזלים, מתן תוך ורידי של נוזלים ומלחים למניעת התייבשות, ותיקון חוסר איזון של אלקטרוליטים בגוף.    
  • טיפול תרופתי תרופות למניעת הקאות ולהגנה על מערכת העיכול, אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים חיידקיים משניים ותרופות לשיכוך כאבים.  
  • טיפול תילוע – טיפול כנגד טפילי מעי שעלולים גם הם לנצל את הפגיעה הויראלית ולסבך את המצב
  • פרוביוטיקה ותוספים כנגד השלשולים 
  • תמיכה תזונתית – לכלבים עם פארוו יש לעיתים קרובות ירידה בתיאבון או קושי לעכל מזון. אכילה מוקדמת נמצאה כמסייעת בשיקום המעי ולכן, מעודדים את הכלב לאכול מנות קטנות ותכופות ברגע שמסתיימות ההקאות. 
  • עירוי פלסמה – במקרים של רמות חלבון נמוכות, ניתנת פלסמה (החומר של הדם ללא התאים) המכילה חלבונים חשובים
  • הליך כירורגי במקרה של סיבוך כמו השתפלות מעי, יהיה צורך בביצוע הליך כירורגי דחוף כדי להחזיר את המעי לקדמותו או כדי לקטוע את החלק הנגוע במקרה של נמק

הידעת?

    did-you-know-21

    בעוד שכלבים הם הנדבקים העיקריים בנגיף, חשוב לזכור שגם בעלי חיים אחרים יכולים להידבק כמו זאבים, שועלים ודביבונים.

    did-you-know-18

    מחלת הפרוו בכלבים חדשה יחסית, כאשר המקרים הראשונים התגלו ב-1978. הסברה היא שהיא נגרמה ממוטציות של נגיף הפרוו של החתול.

    did-you-know-3

    כיום, בזכות החיסונים והקדמות הרפואה הוטרינרית, אחוזי התמותה של המחלה עומדים על 10-15% בלבד בטיפול אינטנסיבי

boxes טיפ מווטרינר

כשכלבים צעירים יונקים הם מקבלים מהאם נוגדנים שאומנם שומרים עליהם במהלך השבועות הראשונים לחייהם, אולם גם עלולים ״להפריע״ לנגיפים הניתנים בחיסון ולנטרל אותם. רמת הנוגדנים הללו יורדת אצל גור, בין הגילאים 2-4 חודשים.  לכן, חשוב מאוד להקפיד על סדרת חיסונים בגורים בה התרכיב הראשון ניתן בשבוע 6-8 והתרכיב האחרון ניתן לא לפני שבוע 16. פעם היה נהוג לבצע סדרת חיסונים ״מזורזת״ בה גורים קיבלו את התרכיב האחרון בשבוע ה-12 לחייהם. מחקרים הראו שבאופן זה החיסון היה אפקטיבי רק בקרב כ-60% מהגורים ולכן רבים מהם חלו בצורה חמורה במהלך השנה הראשונה לחייהם למרות החיסון שקיבלו. 

זה לא אומר שעד לסיום סדרת החיסונים צריך לשמור את הגור ״בצמר גפן״. להיפך, זה רק יפגע ביכולת החיברות וההסתגלות שלו לעולם הגדול. חשוב מאוד אבל לא לתת לו להסתובב משוחרר בגינות ציבוריות או במרחבי דשא בהם יכולה להיות צואה של כלבים שמפרישים את הוירוס או מפגש עם כלבים לא מחוסנים. כדאי להרגיל אותו לחשיפה באמצעות הליכה עם רצועה על מדרכות, באיזורים נקיים ולהקפיד על מפגש עם כלבים מחוסנים בלבד. 

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

בדיקות דם, צואה ואולטראסאונד בטן
1,500-2,000 ש״ח
4 ימי אשפוז בבידוד כולל נוזלים ותרופות לוריד-
3,500-6,000 ש"ח
2 מנות פלזמה
1,600-2,000 ש"ח
ניתוח בטן במקרה של השתפלות מעי
3,000-6,000 ש״ח
whatsnew

מה חדש בתחום?

משרד החקלאות האמריקאי (USDA) העניק לאחרונה רישיון זמני לטיפול חדש וראשון מסוגו בנגיף הפארוו בקרב כלבים. הטיפול כולל מנה אחת תוך ורידית של נוגדנים אר אמורים לחסל אותו במהירות גבוהה יותר בגורים וכלבים צעירים שלקו במחלה.

גזעים בסיכון גבוה לחלות בפארוו

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות נוספות

כל המחלות