whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

בדיקת MRI לחיות מחמד: אמצעי ההדמיה המתקדם ביותר ברפואה וטרינרית

למרות שבדיקת ה-MRI נמצאת בשימוש אצל בני אדם עוד משנות ה- 70 הרי שרק בעשור האחרון החלו להשתמש בה גם כדי לאבחן מקרים רפואיים אצל חיות. הבדיקה מאפשרת מבט מקיף ומעמיק על גוף החיה, ללא צורך בחיתוך פולשני ומהווה כלי אבחוני חשוב ביותר. הווטרינר.ית שלכם הציעו בדיקת MRI לכלב או לחתול שלכם? הנה כל מה שצריך לדעת – מה ההבדל בינה לבין בדיקת CT, איך היא מתבצעת הלכה למעשה, מהם היתרונות והחסרונות של הבדיקה ובאילו מצבים תוכל לסייע.

writer-avatar
01/01/2024

מהי בדיקת MRI ומה ההבדל בינה לבין בדיקת CT? 

בדיקת דימות תהודה מגנטית, או MRI כמו שכולנו קוראים לה, היא אמצעי ההדמיה המתקדם ביותר שנמצא כיום בסל הכלים האבחוני של הווטרינרים. הבדיקה מאפשרת סריקה מקיפה של הרקמות הרכות בגוף, מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה) וכן מבנים נוספים כמו המפרקים – והכל באמצעות תהודה מגנטית המבוססת על שידורי גלי רדיו בתוך שדה מגנטי רב עוצמה וללא צורך בהליך פולשני.   

ואם אתם שואלים את עצמכם מה ההבדל בינה לבין בדיקת CT, אז נתחיל בזה שהיא משתמשת בקרינת רדיו ושדה מגנטי ולא בקרינת רנטגן מייננת ולכן נחשבת בטוחה מאוד. בדיקת MRI כוללת סריקה ארוכה יחסית לעומת בדיקת CT שהיא קצרה יותר ומורכבת מאוסף של צילומי רנטגן. ואולי ההבדל החשוב ביותר – היא מאפשרת לקבל תמונה טובה ומפורטת יותר, של אזורים שונים בגוף כמו המוח וחוט השדרה, יחסית לבדיקת ה-CT. שתי הבדיקות, אגב, מתבצעות בהרדמה מלאה.   

איך מתבצעת בדיקת MRI הלכה למעשה?

די דומה לאופן בו היא מתבצעת בבני אדם, רק עם הבדל מהותי אחד- במקום מוזיקה מרגיעה שעוזרת למטופל לשכב בתוך המכונה ללא תזוזה למשך כשעה, אצל חיות מחמד עושים את זה בהרדמה מלאה. במהלך הבדיקה, חיית המחמד שוכבת במכונה, מוקפת בשדה מגנטי חזק. סביב האזור/ האיבר שרוצים לבדוק מניחים סליל הקולט שינוי בתנועת אטומי המימן של הרקמות השונות בגוף בעקבות פולסים של גלי רדיו ואלה מתורגמים לתמונות איכותיות המפוענחות ע”י מומחים. הבדיקה אינה פולשנית ואינה מכאיבה בשום צורה. 

הבדיקה עצמה מתבצעת רק במספר בתי חולים וטרינריים בארץ. לאורך כל הבדיקה, שיכולה להימשך כ-45-90 דקות, חיית המחמד מנוטרת ונבדקת. תנאי מקדים לביצוע הבדיקה הוא שהווטרינר המטפל יאשר שחיית המחמד אכן בריאה מספיק כדי לעבור את תהליך ההרדמה, לפעמים גם ידרוש לבצע בדיקות דם מקדימות.  

יצאנו למרכז הווטרינרי “טיפול נמרץ” בכפר הנוער בן שמן ודיברנו עם ד”ר ירון ברוכים, מומחה לחירום ומנהל המרכז:

אילו מקרים רפואיים יכולה לאבחן בדיקת ה- MRI? 

אם הכלב שלכם מתחיל פתאום לצלוע, נראה עייף מהרגיל, סובל מעוויתות או מכאבי מפרקים, חווה כאבי גב, צוואר או שיתוק – יתכן כי הווטרינר.ית ימליצו על בדיקת MRI שתסייע באבחון טווח רחב של מחלות, כולל:

  • פגיעות בעמוד השדרהפריצת דיסק, טראומות עמוד שדרה (למשל לאחר תאונת דרכים או נפילה מגובה), גידולים סרטניים, דלקת בחוט השדרה. 
  • פגיעות מוח אפילפסיה, דלקת (מנינגואנצפליטיס), תהליכים תופסי נפח (גידול סרטני או שפיר), הצטברות נוזלים במוח ואירועים וסקולריים (קריש דם, דימום).
  • אבחון בעיות אורתופדיות, ובעיקר בעיות מפרקים – בדיקת ה- MRI נמצאת בשימוש רב בתחום האורתופדיה ומאפשרת להדגים את המבנים בתוך המפרק – כולל מפרקי הכתף, הברך, הירך, הקרסול ועוד. בדיקה זו תתבצע במקרים של כאב בלתי מוסבר במפרק הירך, קרע במפרק, שינויים ניוונים במפרק הירך, חבלה, פציעה או שבר, זיהום או גידול בעצמות המפרק או ברקמות הרכות, כאב, דימום או נפיחות.

בדיקת MRI: יתרונות וחסרונות 

נתחיל עם היתרונות: 

  • בדיקה איכותית ומקיפה המספקת תצלומים ברזולוציה גבוהה ביותר – איכות התצלומים המתקבלים מבדיקת MRI מאפשרת לווטרינרים לאתר כל שינוי באיברי הגוף השונים, גם אם מדובר בשינוי זעיר. מדובר בכלי האבחוני המתקדם ביותר כיום, כזה שמאפשר לאבחן מחלות שלא אותרו בבדיקת CT רגילה – בעיקר כאלה הקשורות ברקמות רכות כולל המוח, עמוד השדרה, איברי הבטן, מפרקים ועוד.  
  • אין שימוש בקרינה מייננת – לעומת בדיקת ה-CT המתבססת על קרינה שעלולה להיות מסוכנת בחשיפה מתמשכת, בדיקת ה-MRI מבוססת על שדה מגנטי ולכן אינה מהווה סכנה לבריאותה של חיית המחמד.  
  • בדיקה שאינה כרוכה בכאבים – לא במהלכה ולא אחריה. 
  • בדיקה לא פולשנית – הכל נעשה באופן חיצוני וללא צורך בחיתוך כלשהו. 

אבל יש גם חסרונות: 

  • הציוד הנדרש עבור הבדיקה הוא יקר ולא קיים בכל מרפאה או בית חולים בארץ. לכן גם מדובר בבדיקה יקרה יותר מאולטרסאונד או צילומי רנטגן. 
  • הבדיקה מצריכה הרדמה מלאה של חיית המחמד – וכאן נכנסים הסיכונים הרגילים של הרדמה. יש גם חיות מחמד שאינן חזקות או בריאות מספיק כדי לעבור תהליך של הרדמה. זה אומר שעבורן בדיקת ה-MRI איננה באמת אפשרות ככלי אבחוני.  

מה צריך לדעת לפני בדיקת MRI?

חשוב להגיע עם הטפסים המתאימים מהווטרינר המפנה – כולל טופס הפניה, בדיקות דם וכל מידע רפואי רלוונטי אחר. מכיוון שמדובר בבדיקה הכוללת הרדמה, יש להגיע אחרי צום של 12 שעות מאוכל. מים אפשר לתת עד שעתיים לפני הבדיקה. בסיום הבדיקה, חיית המחמד תעבור להתאוששות במחלקת חירום. פענוח רדיולוגי ראשוני יינתן לרוב במקום. דו”ח מלא יישלח בהמשך לבעלים ולווטרינר.ית. 

הרפואה הווטרינרית התקדמה מאוד בעשור האחרון ומציעה היום טיפולים ובדיקות שרק יכולנו לחלום עליהם לפני עשור – בדיקות שמחוללות מהפכה של ממש ומצילות את חייהן של חיות מחמד רבות. בדיקת ה-MRI היא ללא ספק אחת מהן. עכשיו אתם רק צריכים לוודא שיש לכם איך לממן את כל הטוב הזה. ובמקרה של בדיקת MRI, זה יכול להגיע לעלות של אלפי ש”ח. בדיוק בשביל זה אתם צריכים חיותא.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים