הכירו את צ’ייסר, כלבת הבורדר קולי שנחשבת לכלבה החכמה ביותר בעולם ויודעת לזהות 1,022 חפצים שונים בשמם המדויק ואפילו להבחין בין פעלים לשמות עצם! לפני מספר שנים התארחה בפרק בתוכנית “60 דקות” ונתנה לכולנו הזדמנות לראות איך היא מגיבה לבעלים שלה, פרופסור לפסיכולוגיה בן 86 ששמו ג’ון פילאיי. פילאיי העביר 5 שעות ביום, 5 ימים בשבוע במהלך 9 השנים האחרונות כדי להפוך את צ’ייסר לגאונה שהיא היום. מדענים טוענים שלרוב הכלבים יש יכולת להגיע לרמה כזאת של הבנה ואוצר מילים, אבל זה תלוי בבעלים שישקיעו את הזמן הנחוץ לשם כך.
בורדר קולי
קבלו את הבורדר קולי. חכם במיוחד, מלא אנרגיה ויש המכנים אותו “וורקהוליק אמיתי”.
-
ארץ מוצא
סקוטלנד
-
משפחה
רועים
-
גובה
זכר 48-60 ס״מ
נקבה 46-56 ס״מ
-
משקל
זכר 14-22 ק״ג
נקבה 13-20 ק״ג
-
תוחלת חיים ממוצעת
12-15 שנים
בקצרה...
בא לכם כלב חכם, רגיש ואוהב שמסתדר מצוין עם כולם ויכול להיות תוספת מעולה למשפחה? הבורדר קולי יכול לגמרי להתאים לכם! ככלב רועים אמיתי שהגיע מהאזורים הכפריים על גבול אנגליה וסקוטלנד, הבורדר קולי לא מפחד מעבודה קשה. תוסיפו לזה את העובדה שהוא נחשב לאחד הגזעים החכמים ביותר בעולם ותבינו למה הוא מצטיין בכל מה שהוא עושה. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לדאוג לו להרבה פעילות גופנית ומנטלית כי הבורדר קולי נוטה להשתעמם בקלות ואתם כבר יכולים לשער איך זה עלול להיגמר.
החיים עם בורדר קולי
על יופי ואופי
לבורדר קולי מבנה גוף שרירי, רגליים קצרות וחזקות, אוזניים זקופות וקשובות, ופרווה שמגיעה ב-3 צבעים אפשריים- שחור, לבן וחום.
הקולי נקשר מהר מאוד לבעליו וזקוק מהם לתשומת לב רבה. מדובר בכלב חם ואוהב, אם כי לא תמיד מסוג הכלבים שירצה רק להתכרבל איתכם כל היום. עם ילדים ובעלי חיים אחרים הוא לרוב מסתדר מצוין, אם כי הנטיה שלו לנסות ״לסדר״ את כולם כמו עדר כבשים כל הזמן, עלולה לעצבן לפעמים בעלי חיים אחרים. האינסטינקט שלו ככלב רועים טבוע בו עמוק בפנים, מה שאומר שהוא תמיד יחפש משהו בתנועה לרדוף אחריו – חתולים, אופניים, מכוניות – ויצרף לזה סדרה של נביחות די קולניות.
את האנרגיה הבלתי נדלית שלו הוא צריך להוציא במרחבים – באמצעות הליכה, ריצות ומשחקים יומיומיים באוויר הפתוח. רצוי אפילו כמה פעמים ביום.
גם היום, הבורדר קולי הוא עדיין אלוף העולם בכל מה שקשור לרעיית צאן ועושה זאת ברחבי העולם על הצד הטוב ביותר. אבל כלב העבודה הזה, שרבים מכנים אותו “וורקוהוליק”, מחזיק בעוד כמה “משרות” שוות כמו הרחקת ציפורים ממסלולי המראה בשדות תעופה, השתתפות בתחרויות ספורט שונות, תפקידים משטרתיים כמו זיהוי חומרי נפץ ואפילו בתפקיד כלב טיפולי לאוכלוסיות שונות. לא סתם הוא מצטיין בכל המשימות האלו- הבורדר נחשב לאחד מחמשת הגזעים האינטליגנטים ביותר וברוב המדדים שנבדקים במחקרים בתחום הוא מופיע לרוב במקום הראשון.
בעיות בריאות נפוצות
מדובר בגזע בריא לרוב, אולם אם מחליטים לגדל בורדר גזעי, חשוב מאוד לוודא שההורים נבדקו גנטית שכן ישנן מספר מחלות תורשתיות מולדות שעלולות לגרום למומים קשים כמו עיוורון, חירשות, מחלות עצביות שונות ובעיות ספיגה של ויטמינים. כמו כן, ישנה תופעה בלתי מוסברת שנקראת "Border Collie collapse" שבה הכלב קורס לפתע במהלך פעילות שגרתית למשך 5-30 דקות ולאחר מכן חוזר לתפקוד מלא. גם מחלה זו נחשבת לתורשתית, אם כי טרם נמצאו הגנים האחראים לה.
מילה של וטרינר
מילה של מאלף
הידעת?
מקור השם של הגזע הוא “בורדר” בגלל שהגיעו במקור מהגבול שבין סקוטלנד לאנגליה ו”קולי” שהיא מילה סקוטית לכלבי צאן.
בסקר של פרופ’ קורן, מומחה לפסיכולוגיה כלבית, נמצא הבורדר קולי כבעל אינטליגנצית העבודה הגבוהה ביותר מבין כל גזעי הכלבים.
בורדר קולי בשם ג’אמפי מחזיק בשיא גינס לרכיבה על סקייטבורד – 100 מטר בפחות מ- 20 שניות.
ועכשיו, לחדשות
קצת היסטוריה...
מקורו של הגזע בשנת 1700 בערך, בגבול שבין אנגליה וסקוטלנד, שם מילאו בהצטיינות רבה את תפקידם כרועי צאן לאורך מאות שנים. אבות אבותיו של הגזע היו כלבי קולי מגזעים אחרים, כמו הקולי המזוקן והקולי גס השיער, ויש אפילו חוקרים הטוענים שגם גזע הספנייל היה מעורב שם. במהלך המאה ה-19, הפך הגזע לפופולרי בקרב האצולה האנגלית והיה אהוב במיוחד על המלכה ויקטוריה. לארה”ב הם הגיעו בעקבות אלברט פייסון טרהון שהיה מגדל כלבים ידוע ואף כתב ספרים על גזע זה. בשנת 1995, איגוד הכלבים האמריקאי (AKC) הכיר בגזע רשמית. בשנת 1995, הצטרפו הבורדר קולים לתצוגות הכלבים השנתיות של האיגוד, למרות התנגדות עזה מצד חובבי הגזע אשר חוששים שתהליכי הרבעה שמטרתם השבחת המראה החיצוני יפגעו בכישורי העבודה יוצאי הדופן של גזע זה.
ומה עם הבורדר קולי שלכם?
חיותא מכסה גם מצבים רפואיים אופייניים
לגזע הכלב שלכם.