מישהו לרוץ איתו: כל מה שרציתם לדעת על ריצה עם כלבים
ריצה עם כלבים הופכת בשנים האחרונות ליותר ויותר פופולרית. בחנויות אפילו מציעים מבחר רתמות ופתרונות ייעודיים. אבל האם זה בכלל טוב לכלבים? רצנו לבדוק וחזרנו עם כל הנתונים.
פעילות גופנית (כולל ריצה) היא חלק בלתי נפרד משמירה על אורח חיים בריא ואנחנו לגמרי בעד. השאלה היא מה קורה כשאתם מחליטים לצרף לריצה גם את הכלב או הכלבה שלכם. איך יודעים אם זה מתאים להם, איך מתחילים ומה חשוב לדעת לפני?
נכתב ע״י צוות חיותא
5 ד׳ קריאה
ביחד או לחוד: פעילות גופנית חשובה עבורכם ועבור הכלב שלכם
ריצה עם כלבים הופכת בשנים האחרונות ליותר ויותר פופולרית. בחנויות אפילו מציעים מבחר רתמות ופתרונות ייעודיים. אבל האם זה בכלל טוב לכלבים? רצנו לבדוק וחזרנו עם כל הנתונים.
פעילות גופנית (כולל ריצה) היא חלק בלתי נפרד משמירה על אורח חיים בריא ואנחנו לגמרי בעד. השאלה היא מה קורה כשאתם מחליטים לצרף לריצה גם את הכלב או הכלבה שלכם. איך יודעים אם זה מתאים להם, איך מתחילים ומה חשוב לדעת לפני?
- שמירה על משקל תקין – השמנה יכולה לגרום לבעיות רפואיות רבות, החל מהחמרתן של בעיות אורטופדיות, העלאת הסיכון לסבול ממחלות מטבוליות ועוד.
- שמירה על מסת שריר מספיק גבוהה, מה שמסייע להאריך את תוחלת החיים ולמנוע בעיות אורטופדיות.
- מספקת עניין וגירוי מנטלי– רבים מתייחסים לפעילות גופנית קבועה וממושכת כאמצעי שיכול לסייע במניעת בעיות התנהגות או לפחות לפתור את חלקן.
ואם אתם תוהים לעצמכם האם יציאה לחצר היא פעילות גופנית מספקת שמהווה תחליף הולם לפעילות גופנית, אז התשובה היא לא. להיפך- נמצא שדווקא בבתים עם חצר, כמו ביישובים כפריים, כלבים היו פחות פעילים מכלבים עירוניים שבהם הבעלים מוציאים את הכלבים באופן אקטיבי לפעילות. חצר יכולה לשעמם את הכלב כי הוא זקוק לריחות וחידושים בסביבה. המשמעות: יציאה אקטיבית לטיולים חשובה עבור הכלב שלכם.
ומה לגבי ריצה עם כלבים?
כבר הבנתם שפעילות גופנית עם הכלב זה MUST. יופי. אבל מה עם ריצה? ובכן, גם ריצה יכולה להיות טובה עבור כלבים, כל עוד אתם לוקחים בחשבון כמה פרמטרים חשובים כמו גזע, גיל, רמת הכושר הגופני, מצב בריאותי ועוד.
כמה דקות לרוץ ביום? ובאיזה קצב?
אין זמן, מרחק או קצב שנכונים לכל הכלבים. בעוד שעבור חלק מהכלבים, ריצה קלה של 5 דקות בהחלט מספיקה, הרי שכלבים אחרים יכולים לרוץ חצי מרתון ואפילו לבקש לרוץ עוד אחרי.
בעניין הקצב- הכלב צריך לעמוד בקצב שלכם. אם נראה שאתם מושכים אותו כל הדרך, זה אומר שהקצב מוגזם. נכון, יש את מי שאוהבים “להריץ את הכלב” עם אופניים, אבל זה לא מומלץ: כזו “הרצה” עלולה להחמיר פגיעה ושפשוף בכפות הרגליים, וגם יכולה להוביל לתאונות קשות לכלב ולנהג האופניים.
האם הגזע של הכלב שלי משפיע על היכולת שלו לרוץ?
כן. בעוד שכל כלב וכלבה הם עולם ומלואו – עם ההעדפות, המצב הרפואי והאופי שלהם – אפשר בהחלט לראות הבדלים משמעותיים בין הגזעים:
● כלבי רוח יכולים לרוץ שעות ובמהירויות גבוהות.
● כלבי רועים, ציד ועבודה כמו הבורדרים, הרועים הבלגיים והגרמניים, הלברדורים, הגולדנים וגם הסטרים, הביגלים והתחשים אוהבים לרוץ ולגמרי ישתפו איתכם פעולה.
● כלבים קטנים כמו פאגים, שיצו ופקינז עלולים להתקשות במיוחד במאמץ גופני כזה ולכן, במקרה שלהם, הליכה בהחלט מספקת.
לא משנה אם הכלב שלכם מעורב או גזעי, גדול או קטן – אל תוותרו על הפעילות הגופנית והתאימו אותה לצרכים וליכולות הספציפיים שלו.
החלטתם לרוץ עם הכלב – מה עושים ואיך מתחילים?
#1 תתחילו, בקטנה
אם הכלב שלכם לא רגיל לרוץ, כדאי להתחיל עם ריצה בשילוב הליכה של 10 או 15 דקות. מצליחים לרוץ איתו גם רבע שעה? אפשר להתחיל להוסיף עוד 5 דקות ריצה בשבוע.
#2 היו קשובים לכלב
תהיו מוכנים לעצור כשהכלב עוצר. נכון שזה יכול להיגרם מסיבות התנהגותיות כי סתם ״לא בא לו״, אבל ד”ר דותן מדגיש שהעצירה של הכלב יכולה להיות גם סימן ש”לכלב הספיק” מסיבות שונות- חום, עייפות או כאב, והמשך ריצה בכזה מצב עלול לגרום לנזק.
מעבר לזה, ישנם מספר מצבים רפואיים שיכולים לגרום לכאבים או לחוסר סיבולת, אשר יבואו לידי ביטוי בקושי בריצה. זה אמנם נדיר, אך יש כלבים שבעקבות הריצה יתחילו לסבול מבעיות אורטופדיות, נוירולוגיות, בעיות לב ונשימה. לכן, אם נראה לכם שהכלב מתקשה או מתעייף מהר באופן קבוע, כדאי לגשת לבדיקה במרפאה.
בהקשר זה, כדאי לשים לב לסימני אזהרה כמו צליעה, שכיבה וקושי לקום, התנשפות מאומצת כעבור פרק זמן קצר, “ברקס” או אי יכולת להמשיך ללכת או לרוץ, נפילה או התעלפות וקימה מהירה אחריה.
#3 שימו לב למזג האוויר
מעט מאוד אנשים אוהבים לרוץ בימים חמים, אבל אם אתם בכל זאת מאלה – השאירו את הכלב בבית. הסיבה: כלבים רגישים הרבה יותר לחום מאיתנו. הם מכוסים פרווה ואינם מסוגלים לפלוט חום מהגוף בצורת זיעה, אלא רק בצורת הלחתה דרך הלשון. זה אומר שהם עלולים לסבול ממכת חום גם בטמפ’ נמוכות יחסית של 20-25 מעלות, תחת מאמץ אינטנסיבי. מכת חום היא מצב רפואי מסכן חיים.
אז מה עושים? אם בכל זאת החלטתם לקחת איתכם את הכלב, הקפידו לעשות זאת בשעות פחות חמות – לפני תשע בבוקר ואחרי שש בערב. וזה נכון לא רק לימי הקיץ החמים, אלא גם לעונות המעבר שהרי בישראל יש ימים חמים כמעט כל השנה. בחודשים דצמבר, ינואר ופברואר- אתם יכולים לרוץ מתי שבא לכם.
#4 היו רגישים למשטחים
ריצה על משטחי אספלט, בעיקר בשעות החום, יכולה לגרום לשפשופים קשים ולכוויות בכפות הרגליים. עדיף לבחור משטחים רכים יותר, עם עדיפות למשטחי דשא או חול.
ריצה עם גורים וכלבים בני פחות משנתיים
אם הכלב שלכם צעיר, חשוב שתהיו זהירים במיוחד, במיוחד אם מדובר בכלב מגזע גדול או ענקי, מהסוג שמתפתח גם עד גיל שנתיים. מה עושים? שומרים על סרגל מאמצים זהיר והדרגתי במהלך הגדילה בכדי לא לפגוע בהתפתחות התקינה של העצמות והמפרקים.
זה לא אומר שאתם צריכים להימנע מפעילות או מקפיצות כלל, אלא רק לשמור על זהירות. בדיוק כמו שלא לוקחים ילד בן 10 לרוץ מרתון, אך גם לא שומרים עליו עטוף בצמר גפן מתוק עד גיל 18, כך גם הכלב – זקוק לפעילות ואתגר, אך במידה הנכונה. תמיד כדאי להתייעץ עם הווטרינרית או הווטרינר כדי לעשות את הבחירה המדויקת עבור הכלב שלכם.