whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה לחיותא +

הקיץ כבר כמעט כאן – הכירו את 3 הסכנות הגדולות ביותר לכלבים

בין אם אתם מאלה שאוהבים את הקיץ או שונאים אותו, כדאי שתדעו שיחד עם השמש והחום, מגיעות גם הסכנות עבור הכלב שלכם. אז מהן 3 הסכנות הגדולות ביותר של התקופה החמה של השנה ואיך אפשר להתגונן מפניהן. חיותא כאן עם כל ההסברים.

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

21/03/2023

#1 מכת חום והתייבשות

לא צריך לצאת עם הכלב לטיול במדבר כדי לחשוף אותו לסכנה של מכת חום. בשביל זה מספיק טיול יומי בשכונה בשעות החמות של היום. חשוב לדעת שגם הכלבים הכי קשוחים פגיעים – בעיקר כי המנגנונים שלהם לנידוף חום סביבתי אינם מותאמים לאקלים הישראלי בעונות החמות (עבור רוב הכלבים זו התקופה שבין מרץ לנובמבר/ דצמבר). בעוד שהמוצא שלנו, בני האדם, הוא מיבשת אפריקה החמה, מוצאם של הכלבים הוא מהחלק הצפוני והקר יותר של כדור הארץ. כלבים לא מזיעים כמעט – הגוף שלהם מתקרר בעיקר כשהם מתנשמים במהירות עם פה פתוח ולשון משתרבבת, או במילים אחרות, מלחיתים. ההלחתה (מילה מוזרה, נכון?) מאפשרת נידוף חום דרך מערכת הנשימה והלשון, בניגוד לבני האדם שמאדים את הזיעה על פני שטח גדול בהרבה, בעיקר העור. זה אומר שכלבים מנדפים חום בדרכים הרבה פחות יעילות ולכן, כשהטמפרטורה עולה, גופם מייצר וסופג חום מהר יותר מהמהירות שבה הוא מצליח לנדף את החום החוצה, מה שיוצר אצל הכלב בעיות של ויסות חום וחוסר יכולת לשמור על חום גוף תקין.

בניגוד למה שמקובל לחשוב, מכות חום בכלבים לא מתרחשות רק בתנאי שיא של חם יולי אוגוסט. מכות חום רבות בכלבים מתרחשות כבר בימים החמים של חודשי האביב, משתי סיבות עיקריות: האחת, גופם של הכלבים עדיין לא הסתגל להתחממות של מזג האוויר אחרי חודשי החורף, ושנית, בעלי הכלבים פחות מודעים לסכנות של מכת חום גם בתקופת האביב. משחק מאומץ או טיול בשעות החמות – אפילו של חצי שעה – עלולים לגרום למכת חום, במיוחד בכלבים גדולים ובגזעים בעלי מבנה פנים פחוס, המתקשים אף יותר בתהליך ההלחתה.  

איך תזהו מכת חום?

במקרה של מכת חום, הכלב ייראה מבולבל, אפאטי ולעתים קרובות ״יקרוס״ למצב של שכיבה, ללא יכולת לקום. ייתכנו גם הקאות, נסיונות הקאה ללא פליטות, ושלשול נוזלי או דמי. הנשימה תהיה לרוב מהירה מאוד עם פה פתוח, קצב הלב יהיה מהיר, הריריות אדומות-כהות מהרגיל (הפשילו את השפה ובחנו את מראה החניכיים), חום גוף גבוה (39.5 ויותר). ככל שהטמפרטורה הפנימית עולה, כך גובר תהליך הרס החלבונים בגוף, עד לנזק מסיבי ונרחב למערכות הגוף השונות.

מה לעשות במקרה של מכת חום?

שם המשחק הוא קירור ופינוי מהיר לצורך קבלת טיפול רפואי – פינוי לאיזור מוצל, עיטוף במגבת רטובה במים קרירים והדלקת מזגן בעוצמה גבוהה באוטו בדרך למרכז החירום. הטיפול הרפואי במכות חום הוא אינטנסיבי ביותר ומצריך טיפול וניטור אגרסיביים. כמדינה חמה במיוחד, מרכזי החירום בארץ מורגלים בטיפול בבעייה זו ולכן, במידה והפינוי אכן נעשה בהקדם האפשרי ועוד לפני שהגוף הגיע לטמפרטורה קיצונית, אפשר לקוות לטוב.  אם טמפרטורת הגוף הגיעה ל- 41–42 מעלות צלזיוס, יש סכנה לנזק בלתי הפיך.

 חשוב לזכור שמכת חום איננה התייבשות. כלומר, גם אם לכלב יש אספקת מים בלתי מוגבלת, זה לא ימנע את העלייה של חום הגוף. בניגוד להתייבשות, שבה מדובר על מאזן נוזלים שלילי (וברוב המקרים ניתן לטפל בו ביעילות באמצעות עירוי נוזלים), מכות חום גורמות במקרים רבים לנזק בלתי הפיך ויש להן אחוזי תמותה גבוהים, גם כשניתן טיפול רפואי אינטנסיבי. מחקרים רבים הראו שכמחצית מהכלבים לא ישרדו מכת חום קיצונית, גם אם יובהלו לטיפול רפואי מהר יחסית. לכן, הדרך הטובה ביותר להילחם במכות חום היא מניעה – כשהטמפרטורה עולה, מומלץ לצאת לטיולים ולפעילות מאומצת אך ורק בשעות הבוקר המוקדמות ושעות הערב. בזמן טיול ובילוי בשטחים פתוחים, כמו שמורות טבע או חוף הים, חשוב לאפשר לכלב מנוחה בצל ולהימנע מהליכה או ריצה בשעות החמות. חשוב גם לדאוג למים לשתייה, אך כאמור הדבר לא יוכל למנוע מכות חום. כמובן שצריך גם להימנע ממצבים קיצוניים כמו השארת הכלב במכונית סגורה, מה שעלול להוביל למכת חום קטלנית בתוך דקות בודדות.

ההתייבשות נפוצה גם היא בתקופות החמות, בעיקר בשל איבוד נוזלים כתוצאה מתהליך ההלחתה, ללא פיצוי בכמות מים מספקת לשתייה. היא אמנם פחות מסוכנת, אבל בהחלט עלולה לגרום לנזקים נרחבים. בניגוד למכת חום, שנפוצה מאוד בכלבים (אך לא בחתולים), ההתייבשות נפוצה מאוד גם בחתולים, ועלולה לגרום להם לנזק חמור, בעיקר לכליות. כדי להימנע מהתייבשות, חשוב לאפשר מים זמינים בכל מצב, בעיקר בימים החמים. אם חיית המחמד הגיעה למצב של התייבשות, חשוב להבהיל אותה לטיפול רפואי בהקדם. באמצעות טיפול “אגרסיבי” של מתן נוזלים, רוב בעלי החיים מתאוששים ומשוחררים לביתם במהרה.

#2 זהירות: מלענים

“ים השיבולים שמסביב” אולי מצטייר כתמונה יפה לחג השבועות, אבל חשוב לדעת שאותן שיבולים מהוות סכנה משמעותית לבריאותו של הכלב שלכם- הסיבה? מלענים. 

מלען הוא זרע השיבולת, אשר עטוף בזיפים נוקשים וחדים. מה הבעיה עם הזרע התמים? קודם כל – הצורה שלו – צורת חץ מלא בזיפים. הוא ננעץ בקלות בכל משטח, כאשר הזיפים מכוונים את תנועתו קדימה, מה שהופך אותו לזרע מאוד יעיל, אך גם למטרד בריאותי לא קטן עבור כלבים וחתולים.

מלענים עלולים לחדור בקלות לעור, בעיקר דרך כפות הרגליים וצידי הגוף ולהתקדם לשכבות הפנימיות שלו, וכך לגרום לזיהומים תת-עוריים (אבצסים). הם עלולים גם לחדור לפתחי גוף, בעיקר לאוזניים ולעיניים של חתולים וכלבים, ולעורר גירוי, דלקות ונזק מקומי. במקרים הקשים יותר, כלבים עלולים לשאוף את המלען דרך האף. כשזה קורה, עשויה להיות הפרשה מוגלתית או דמית מאחד הנחיריים וגירוי המלווה בעיטושים בלתי פוסקים. במקרים נדירים וחמורים במיוחד, מלען עלול להגיע אפילו לריאות, שם הוא עלול ליצור זיהום חריף עד לכדי סכנת חיים.

איך נגן על הכלב שלנו מפי המלענים? 

הדרך היחידה להימנע מכך היא לשמור מרחק מסביבה הכוללת צמחיית בר, בתקופת האביב ותחילת הקיץ.

הווטרינרים ממליצים, בהקשר זה: 

  1. לבחור מסלולים נקיים משיבולים: שדות שיבולים מחוץ לתחום, כמובן, אבל חשוב לדעת שגבעולי דגנים נמצאים גם בסביבה הרגילה ולאו דווקא בשדות חקלאיים. עדיף למנוע מהכלב להתעסק או לרחרח כאלו במהלך הטיול.
  2. לבצע בדיקה אחרי הטיול: חשוב לבדוק את האוזניים, הפרווה ובין האצבעות.

הכלבים שנוטים לסבול יותר מכולם ממלענים על גבי הפרווה הם אלו בעלי הפרווה הסמיכה, המתולתלת או הארוכה. יש לך פודל או האסקי? כדאי לשים לב במיוחד ולהיזהר מטיולים בשדות. 

 מה עושים אם רואים שמלען התמקם על הפרווה?

אם יש לכם אפשרות להסיר אותו בשלמותו בקלות ובביטחון, לכו על זה. אבל אם הוא כבר התחיל לחדור לעור, כדאי לפנות לווטרינר – אם תנסו להזיז אותו וחלק ממנו יישאר מתחת לעור, הבעיה עלולה להחמיר. יש לחשוד בכל מצב בו הכלב או החתול מתנערים, מגרדים אוזניים ועיניים, מתעטשים ללא הפסקה או מפרישים מאחד הנחיריים, בעיקר לאחר טיול בחוץ. 

#3 הכשת נחש 

נפתח בהצהרה: בניגוד לדימוי שנוצר לנחשים, לא מדובר ביצורים מרושעים. אין לנחשים שום כוונה רעה – הם חיים את חייהם שלהם, ולפעמים אנחנו או הכלבים והחתולים, פשוט מפריעים… עונת ההכשה מגיעה לשיאה בתקופה שבין מרץ לבין אוקטובר/ נובמבר .

איך נזהה הכשת נחש?

אם היינו עדים למפגש עם הנחש, קל לזהות שהייתה הכשה. אבל במקרים רבים, לא נראה את ההכשה עצמה ולא יהיה פשוט לזהות שהיא אכן קרתה. הכשות מתרחשות לרוב כשהכלב או החתול נמצאים מחוץ לבית או, למשל, דוחפים את הראש לשיח במהלך הטיול. ברוב המקרים, ההכשה תהיה באזור הפנים או הגפיים ותלווה ביללת כאב, גירוד פנים או צליעה, תלוי באזור בו הכלב הוכש. בשל הכאב העז, ייתכן שהכלב או החתול לא יאפשרו לנו לבדוק את האזור. לפעמים תוכלו להבחין בשתי נקודות חדירה בעור, אך לא תמיד. מה שכן יהיה ברור, ברוב המקרים, הוא נפיחות מקומית, שהולכת וגוברת במהירות. הסימנים הללו לא יופיעו בהכרח יחד, מה גם שקשת התגובות במקרה זה רחבה במיוחד. הכלב או החתול עשויים להיראות חיוניים ונדמה יהיה שהם סובלים רק מגירוי או כאב קל, אבל אז להתמוטט תוך דקות. מידת הסכנה תשתנה בהתאם למיקום ההכשה, גודל החיה שהוכשה וכמות הארס שהוזרק לרקמה. יש לכם ספק? לא בטוחים שאכן היתה כאן הכשה? גשו בהקדם לאבחון וטיפול וטרינרי!

בניגוד לדעה הרווחת, אגב, חתולים ממש אינם ״חסינים״ בפני ארס, אלא פשוט לרוב יודעים לחמוק טוב יותר מהכשת נחש. אבל אל תטעו, במידה והם אכן הוכשו, הם נמצאים בסכנת חיים.

מה עושים אם נחש הכיש את הכלב או החתול שלכם?

אם אתם חושדים במקרה של הכשה, (ובוודאי אם הייתם עדים לרגע ההכשה עצמו), יש לפנות בהקדם למרפאה או למרכז חירום. אם אפשר, כדאי לצלם את הנחש המכיש על מנת להקל את תהליך הזיהוי והטיפול של הצוות הרפואי. אין צורך לתפוס את הנחש עצמו. את בעל החיים המוכש חשוב להרגיע, להקפיד שלא יזוז יותר מדי, ובמקרה של נפיחות באזור הצוואר, יש לשחרר את הקולר כדי למנוע חנק. וזהו! לא לחתוך, לא למצוץ, לא להניח חוסם, לא לקרר, לא להקפיא, לא להרטיב – כל אלו עלולים לגרום יותר נזק מתועלת! פשוט שמרו על קור רוח והביאו אותו לטיפול רפואי. 

איך מטפלים בהכשת נחש

מעודד לדעת שהרוב הגדול של כלבים וחתולים מצליחים לשרוד הכשה של נחש, במיוחד אם היא זוהתה במהירות וקיבלה את הטיפול המתאים. הווטרינר יתמקד במנוחה, עירוי נוזלים ומוצרי דם, תרופות להרגעת כאב ותגובה אנפילקטית. ברוב המקרים, במיוחד אם מדובר בהכשה של נחש צפע, יומלץ גם על מתן חומרים נוגדי ארס (אנטי-ונום). ניטור קפדני ביממות הראשונות חשוב מאוד במקרים אלו, מפני שקשת הפגיעה המערכתית של הכשת נחש היא רחבה, והסימנים החמורים עלולים להופיע רק לאחר 24–48 שעות.

באביב, בקיץ, בקיץ ובחורף – אין כמו מי שמכסה את הכלב שלך במקרה הצורך

כן, כשהמעלות עולות, הסכנות צצות, אבל האמת שכלבים מגיעים למרפאות וטרינריות לכל אורך השנה, הטיפולים עלולים להיות יקרים. לבני האדם יש ביטוח בריאות – אז למה שלא יהיה ביטוח בריאות לכלב? זה לא משנה אם זה מלען, נחש או “סתם” בליעה של גרב; אם הכלב זקוק לטיפול דחוף – חיותא לצידך, כדי להוציא את השיקול הכלכלי מהתמונה בחיותא. מענה מיידי. בלי שיקול כלכלי. אצל הווטרינר האישי.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים