whatsapp
hero

סרטן העור/ Skin Cancer

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה סרטן העור אצל כלבים?

גידולי עור בכלבים הם הגידולים המאובחנים והמטופלים ביותר ברפואה הווטרינרית. ישנם כמה סוגים של גידולי עור – גידול של תאי מאסט, גידולים של בלוטות העור וזקיקי השיערה, קרצינומה של תאי קשקש, מלנומה, היסטיוציטומה ולימפומה עורית הם הנפוצים ביותר. במרבית מהמקרים מדובר בגידולים שפירים ואינם מזיקים, ולכן אין סיבה להיבהל מכל נגע שמופיע על עורו של הכלב שלכם. עם זאת, ייתכנו גם גידולים עם פולשנות מקומית וכאלה שעלולים להיות ממאירים ביותר ולשלוח גרורות לשאר איברי הגוף. 

banner banner banner
banner

הסיפור של רונה

רגע לפני שרונה הבוקסרית בת ה-5 סיימה עוד ביקור שגרתי במרפאה, נזכרו הבעלים שלה שכמה ימים קודם לכן הם שמו לב לגוש קטן בבית השחי שלה. גם לווטרינר לקח כמה רגעים למצוא אותו - גוש נפוח קטן ואדמדם. דקירה קטנה של 3 שניות שרונה לא הרגישה בכלל ונלקחה דגימה מהגוש. תוך 10 דקות כבר היו תוצאות- חשד לגידול של תאי מאסט. הווטרינר ביצע כמה בדיקות דם וכן אולטרסאונד בטן בכדי לוודא שאין חשד לגרורות באיברים הפנימיים. כעבור יומיים, נכנסה רונה לניתוח להסרתו. כשחזרו תוצאות הביופסיה לאחר שבועיים, התברר שמדובר בגידול ממאיר בדרגה גבוהה. רונה נשלחה לאונקולוגית מומחית שהתאימה לה תכנית טיפול כימותרפית למשך כמה חודשים, אותה רונה עברה כמו גדולה. מאז חלפו כמעט 8 שנים ורונה עדיין איתנו, רצה מכשכשת ומלקקת כל פרצוף בשמחה.

banner

מה גורם לסרטן העור?

  • גנטיקה – גזעים מסוימים נוטים יותר לפתח גידולי עור שונים 
  • חסרים הורמונליים – מחקרים מראים עליה בסיכון לגידולי עור מסוימים, בעיקר זה של תאי מאסט, בקרב כלבות מעוקרות וזכרים מסורסים
  • חשיפה ממושכת לחומרים כימיים – כמו חומרי הדברה 
  • חשיפה קודמת לנגיפים מסוימים 
  • חשיפה מוגברת לשמש- חלק מהגידולים מופיעים בעיקר באזורים חשופים ללא פרווה

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות סרטן העור

  • נגעים עוריים או גושים תת עוריים: הוא יכול להיראות תמים לגמרי, כמו נקודה או יבלת על פני העור או כפצע מפריש, מכויב או מדמם. במקרים רבים הנגע לא יטריד כלל את הכלב בעוד שבמקרים אחרים הוא עלול ללקק או לגרד אותו בלי הרף.
  • גידול של תאי מאסט: יופיע לרוב כנגע מוגבה ואדמדם על אזורים שונים בעור
  • מלנומה: תופיע כנגע בצבע כהה
  • היסטיוציטומה: תופיע לרוב כנגע ורדרד
  • גידולים של זקיקי השיער ובלוטות החלב: יופיעו בדרך כלל במבני ״כרוביות״ קטנים דמויי יבלת:

הסימנים הקליניים יכולים להיות מגוונים, אך אלה שלמעלה נחשבים לסימנים ״קלאסיים״ ונפוצים

boxes איך מאבחנים סרטן העור?

הווטרינר יתחיל עם בדיקה במרפאה של הגודל, המראה והמיקום של הנגע/ הגוש. במרבית מהמקרים, תתבצע בדיקה פשוטה ללא הרדמה הנקראת ציטולוגיה, הכוללת דיקור במחט והתבוננות על התאים תחת מיקרוסקופ. ישנם כיום גם מכשירים חדשניים יותר שיכולים לאבחן בחלק מהמקרים האם גידול מסוים הוא שפיר או ממאיר, באמצעות טכניקה של העברת חום. בשלב זה יוחלט האם מומלץ להמשיך לפרוצדורה של הסרת הגידול במלואו תחת הרדמה או להליך של לקיחת ביופסיה חלקית מהגידול, בעיקר במקרים בהם קשה להסיר כירורגית את הגידול במלואו בשל גודלו או מיקומו האנטומי. ביופסיה תאשר את סוג הגידול, האם הוא שפיר או ממאיר ותקבע גם את חומרתו. אם ישנו חשד לגידול בעל אופי ממאיר או פולשני יבוצעו גם בדיקות להערכת השלב, בהתאם לגידול החשוד ומיקומו – בדיקות רנטגן, אולטרסאונד או MRI בכדי להבין עד כמה עמוק חדר הגידול העורי, האם הוא מערב גם את קשרי הלימפה סביבו, והאם הספיק לשלוח גרורות לאיברים כמו הטחול, הכבד, הריאות או המוח.

boxes איך מטפלים בסרטן העור?

  • ניתוח – עבור גידולים אשר לא אובחנו בבירור בציטולוגיה, או שיש חשד שהם עלולים להיות פולשניים או ממאירים, יומלץ על הסרה כירורגית של הגידול בהרדמה מלאה. לעיתים ההסרה הכירורגית תספיק ותהווה את כל התוכנית הטיפולית ולעיתים תהיה חלק מתוכנית טיפולית רחבה יותר.
  • במקרים מובהקים של גידולים שפירים שאינם מפריעים לבעל החיים, ייתכן שיומלץ גם על מעקב תקופתי בלבד
  • כימותרפיה – טיפול זה יינתן דרך הפה או באמצעות עירוי לוריד. כימותרפיה יעילה לגידולי עור מסוימים או כטיפול משלים לאחר הסרה כירורגית שלו  
  • טיפולים תרופתיים שאינם כימותרפיים יינתנו בחלק מהמקרים לבחינת ההשפעה או הקטנה של הגידול- אנטיביוטיקה לדוגמא בגידולים עם זיהום חיידקי משני, או אנטיהיסטמינים וסטרואידים שיכולים להקטין משמעותית גידולי מאסט טרם ניתוח 
  • טיפולי קרינה – מתאימים לסוגים מסוימים של גידולי עור, בעיקר אלה הממוקמים באזורים אנטומיים בהם לא ניתן לבצע הסרה כירורגית. מדובר בשיטה יעילה מאוד בחלק מהגידולים, אולם לצערנו אינה זמינה כיום בישראל לחיות מחמד

הידעת?

    did-you-know-2

    בין 60-70% מגידולי העור בכלבים הם שפירים, רובם יופיעו באזור הגפיים.

    did-you-know-10

    לגידול תאי מאסט (פיטום) יש נטייה ״מוזרה״ להגיב בדרמטיות- הוא עלול להאדים ולהתנפח לאחר דיקור אבחוני ואז להתכווץ, ולעתים להיעלם לגמרי, לאחר טיפול באנטיהיסטמינים וסטרואידים.

    did-you-know-11

    מלנומה מופיעה יותר אצל כלבים בעלי פרווה כהה ורמת ממאירותה תלויה במיקום. מלנומות שמופיעות בקצות האצבעות ואזור הפה בכלבים יהיו לרוב אגרסיביות יותר וסביר שכבר שלחו גרורות.

boxes טיפ מווטרינר

כאשר הווטרינר שלכם ימליץ להסיר כירורגית גידול עורי, בעיקר אם ישנו חשד שמדובר בגידול פולשני ו/או גרורתי, הוא ישתדל לעשות זאת עם ״שוליים״ רחבים ועמוקים ככל הניתן, כדי להבטיח הסרה מלאה. לכן, אל תיבהלו כאשר במקרים רבים, החתך בסיום עלול להיות גדול בהרבה מהגידול שהוסר. מלבד זאת, כדאי תמיד לשלוח את הגידול שהוסר לבדיקה היסטופתולוגית שתוכל לומר לנו בוודאות כל מה שאפשר על הגידול – עד כמה הוא אלים והאם הוסר במלואו – על מנת לבנות תכנית טיפול ומעקב אידיאלית להמשך.

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

אבחון ראשוני, בדיקה וציטולוגיה
400-500 ש״ח
ניתוח להסרת הגידול (כתלות במיקום ובגודל)
500-6,000 ש״ח
בדיקות הדמיה להערכת פולשנות וגרורות
800-3,500 ש״ח
טיפולי כימותרפיה/ קרינה
3,000-10,000 ש"ח
whatsnew

מה חדש בתחום?

בתחום האבחון – צוות ישראלי ,הכולל גם אונקולוגית וטרינרית מומחית, פיתח מכשיר המבוסס על הולכת חום, אשר יכול לאבחן רבים מגידולי העור ללא צורך בדקירת מחט או הסרת רקמה לביופסיה. את המכשיר מעבירים בפשטות על פני הגידול העורי, בדומה לבדיקת אולטרסאונד. המכשיר נמצא היום כבר בשלבים ראשונים של שימוש קליני. 

בתחום הטיפול – טיפולים אימונו-ביולוגיים, כלומר טיפולים המעודדים את מערכת החיסון עצמה להילחם ולהשמיד גידולים סרטניים, מפיחים תקווה רבה כיום. טיפולים אלו יכולים להיות אפקטיביים, בטוחים ויעילים, בעיקר במקרים של גידולים ממאירים שלא ניתן להסירם.

גזעי כלבים בסיכון גבוה לסרטן העור

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות עם סימנים קליניים דומים

לכל המחלות