דלקת מפרקים ניוונית/ Osteoarthritis
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה דלקת מפרקים ניוונית אצל כלבים?
המפרקים מהווים את נקודת המפגש בין עצמות הגוף ותפקידם הוא לאפשר תנועה חלקה ולמנוע זעזועים. הם מורכבים מסחוס ונוזל מפרקי השרוי בקפסולה. במחלת מפרקים ניוונית, ישנה שחיקה של סחוסי המפרקים וירידה בצמיגות הנוזל המפרקי. אלה מובילים לדלקת מפרקים (Osteoarthritis) הכוללת נפיחות וכאבים, כמו גם לשינויים כרוניים בעצמות המפרק. שינויים אלו גורמים עם הזמן לנוקשות של הגפיים ולהגבלה משמעותית בניידות ובתנועה. דלקת ניוונית תופיע אצל כלבים בעיקר במפרקי הירך, הברך, המרפק ושורש כף הרגל, ועלולה להופיע רק באחד מהם או בכמה במקביל.
מה גורם לדלקת מפרקים ניוונית?
- מחלות אנטומיות התפתחותיות – בעיות בהתפתחות הירך (hip dysplasia) או המרפק (elbow dysplasia) במהלך גיל ההתבגרות אשר עלולות ליצור מפרק לא תקין אשר במשך הזמן נשחק והופך מודלק.
- נטיה גנטית – המחלה נפוצה מאוד, בעיקר בגזעים גדולים וענקיים
- העליה בגיל – עם השנים, הסחוס והנוזל המפרקי מאבדים בהדרגה את חיוניותם ומעלים את הסיכון לדלקות מפרק
- עודף משקל והשמנה – נחשבים לגורמים מסבכים היוצרים עומס נוסף על המפרקים המודלקים ומגבירים את השינויים המבניים, הכאב והפגיעה ביכולת התנועה
- חוסר פעילות גופנית – אורח חיים לא פעיל מעלה את הסיכוי לניוון מוקדם של המפרקים
- תזונה שאינה מותאמת או חסרה – במרכיבים תזונתיים מסוימים
סימנים שיעזרו לכם לזהות דלקת מפרקים ניוונית
- צליעה: יכולה להיות קבועה או חולפת, על רגל אחת או על כמה רגליים. לרוב תהיה בולטת ביותר בתחילת היום, לאחר שכיבה ממושכת (צליעה ״קרה״) או לאחר פעילות מאומצת.
- הליכה מוזרה: ענטוז האגן כשמדובר בפגיעה ברגליים אחוריות או תנועת ראש כלפי למטה במקרה של פגיעה ברגליים הקדמיות.
- קושי להתרומם: ממצב שכיבה או ישיבה. נראה כאילו הכלב ״מתמתח״ יותר עד שמצליח לקום.
- קושי בתנועה: קושי לעלות או לרדת במדרגות, לקפוץ על רהיטים, מקומות גבוהים או אל תוך הרכב.
- התקשות הגוף
- עצבנות ותוקפנות: עלולות לבוא לידי ביטוי כשנוגעים או מתקרבים למפרק הכאוב או גם ללא סיבה מובחנת.
- בכי וכאב בזמן ליטוף או משחק
- ליקוק או לעיסה של האזור הכואב
- קושי בעשיית צרכים: במיוחד במקרה של פגיעה ברגליים האחוריות.
- הימנעות מפעילות גופנית: חוסר רצון לרוץ או לשחק.
- חום ונפיחות במפרקים: במקרה זה יש לחשוד לפני כן בדלקת מפרקים על רקע זיהומי או אוטואימוני.
- חוסר תיאבון
איך מאבחנים דלקת מפרקים ניוונית?
החשד הראשוני יעלה כבר מזהות החולה- גיל, גודל, סוג הכלב ובעיות דומות אצל ההורים. לאחר מכן, הווטרינר יבקש פרטים על היסטורית המחלה – מתי נצפו הסימנים לראשונה, האם זה קורה בזמנים מסוימים ביום, האם היו אירועים דומים בעבר וכד’. אז יערוך הווטרינר מבחן תנועה הכולל צפיה בכלב תוך כדי הליכה וריצה, כדי לחפש סימנים מחשידים באופן שבו הוא הולך או צולע. במקביל, תיערך גם בדיקה גופנית מקיפה עם דגש אורטופדי – מישוש של כל הגפיים לכל אורכן, הזזה של כל המפרקים ומישוש עמוד השדרה. הכוונה בבדיקה זו לבחון האם יש כאב והגבלה בטווחי התנועה במפרקים השונים. לאחר הבדיקה ייתכן שיומלץ לבצע צילום רנטגן באזור המפרק החשוד כבעייתי על מנת להעריך את קצב השינוי הניווני ואת דרגת החומרה של המחלה על מנת לקבוע דרך טיפול מיטבית.
איך מטפלים בדלקת מפרקים ניוונית?
מדובר במחלה כרונית, שלא ניתן לרפאה אך בהחלט ניתן להקל על הסימנים הקליניים שלה, להפחית כאב ולשמור על איכות חיים גבוהה לזמן ארוך. הטיפול האידיאלי יכלול לרוב:
- שינויים באורח החיים – שמירה על משקל גוף תקין כדי להקטין את העומס הנוצר על המפרקים והקפדה על פעילות גופנית סדירה ומתונה, תוך הימנעות מתנועות חדות או מפעילות גופנית מאומצת מדי.
- שינויים בתזונה – תוספי מזון כתוספת לטיפול הרפואי, חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3 וחומרים בוני סחוס שיכולים לסייע בשימור תפקוד המפרקים.
- טיפולים תרופתיים – תרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידליים (NSAID) נחשבות לטיפול היעיל והזמין ביותר לטיפול בתסמיני המחלה, במיוחד בשלבים מתקדמים. פעמים רבות ישולבו גם תרופות משככות כאבים. הסטרואידים נשמרים לרוב רק למצב בו נוגדי הדלקת הרגילים אינם עובדים. שמן קנאבידיול (CBD) נמצא גם הוא יעיל בהפחתת דלקות כרוניות וכאבים. לאחרונה נוספו גם תרופות אימונולוגיות הנחשבות לאפקטיביות ובטוחות ביותר.
- פיזיותרפיה – יכולה לסייע מאוד בשימור יכולת התנועה והפחתת כאבי מפרקים. לרוב יבוצע אבחון ובניית תכנית טיפול ארוכת טווח שתכלול תרגילים, הידרותרפיה ופעילות גופנית.
- הזרקות תוך מפרקיות– טיפולים מקומיים למפרק בחומרים שונים: סטרואידים, תרכיז טסיות מרוכז (prp), חומצה היאלורונית, תאי גזע.
- הליכים כירורגיים – אינם נפוצים במיוחד במחלה זו, אולם בהחלט ייתכנו במקרים מסוימים:
- הסרת מפרק (בכלבים קטנים-בינוניים) או החלפת מפרק (בכלבים גדולים) בדלקות כרוניות הנובעות מבעיות מבניות התפתחותיות, או בדלקות מפרק קשות שלא מגיבות לטיפול תרופתי
- תיקון בעיה ראשונית שגורמת לדלקת ניוונית באופן משני- כמו למשל קרע רצועה צולבת או פריקת פטלת ברך
הידעת?
זוהי המחלה האורטופדית הנפוצה ביותר בכלבים. הנתונים מראים כי כ- 30% מכלל הכלבים יסבלו ממחלה זו בשלב כלשהו בחייהם, כאשר בגזעים מסוימים כמו הרטריברים מדובר על שכיחות של יותר מ-50%.
המחלה תלוית גיל, כאשר רוב הכלבים הלוקים בה הם מעל גיל 8.
למרבה הצער, מדובר על אחד מגורמי התמותה העיקריים של כלבים. לא בגלל שהמחלה עצמה קטלנית, אלא כי רבים מהמקרים מסתיימים לבסוף בהמתת חסד כאשר הכלב מגיע למצב בו הוא מתקשה לקום ולשלוט בצרכיו.
טיפ מווטרינר
לעיתים יהיה קשה לזהות את הסימנים של דלקת המפרקים בשלבים מוקדמים והם יופיעו רק כאשר יהיה כבר נזק משמעותי למפרק. כאמור, כלבים אינם מדברים וחלקם אף יסתירו את הכאב שלהם עד שהוא יהפוך לבלתי נסבל. לכן חשוב לבצע מעקב מקדים ורציף על כלבים מגיל ביניים ועד גיל מבוגר, בעיקר באלו בעלי נטיה גנטית מובהקת. שימו לב גם לסימנים קטנים שיכולים להעיד על המחלה כמו קושי לעלות לרכב, חוסר רצון לצאת לטיול או עצירות במהלך הטיול למשל. עלינו לזכור שתפקידנו הוא לאפשר לכלב שלנו איכות חיים מיטבית ולכן, אין להיבהל משימוש בתרופות שיכולות לאפשר לו לחיות חיים נטולי כאב.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
נוגדי הדלקת שאינם סטרואידילים נחשבים כאמור לטיפול היעיל ביותר בסימני הדלקת, אולם יש להם גם תופעות לוואי רבות כולל פגיעה אפשרית בכליות, בכבד ובמעי. לאחרונה, נוספו שני חומרים חדשים לארסנל הטיפול במחלה ומראים אפקטיביות גבוהה יחד עם פרופיל בטיחותי גבוה לטווח הארוך:
- טיפול ביולוגי בנוגדנים המונעים את ההתפשטות העצבית של קולטני הכאב באיזור הדלקת. זו תרופת פטנט חדשה הניתנת בזריקה תת עורית חודשית. היא זמינה לשימוש במספר מרפאות בארץ ועלותה כמה מאות שקלים למנה.
- מחקרים שנערכו לאחרונה מראים כי שמן CBD הניתן פעמיים ביום יכול להקל משמעותית על הכאבים של כלבים הסובלים מדלקת מפרקים ניוונית וכן לשפר את התנועתיות באופן ניכר. יחד עם זאת, חשוב לברר שאכן מדובר במוצרים שאושרו לשימוש וכן להתאים את המינון המדויק לכלב שלכם. יש כיום בית מרקחת וטרינרי אחד בארץ שמאושר לו להכין את התרופה וניתן להזמינה דרך המרפאות הוטרינריות.
גזעי כלבים בסיכון גבוה לדלקת מפרקים ניוונית
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה