whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

כיתות גורים – הטרנד הלוהט בגידול כלבים הגיע לישראל. מה זה בעצם?!

לקבל הביתה גור חדש זה מרגש, יש כל כך הרבה דברים שהוא צריך ללמוד ולהיחשף אליהם, אבל מה הדרך הכי טובה לעשות את זה? יש הטוענים שכיתת גורים היא המקום האולטימטיבי להתפתחות גורים. אבל מה עושים שם? ולמה זה טוב? יצאנו לבדוק

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

12/12/2021
icon-read

6 ד׳ קריאה

הנה אחד מהטרנדים שעליו ההורים שלנו, שגידלו כלב “בלי לעשות מזה עניין”, יגלגלו עיניים: כיתת גורים. שמענו על כיתות הגורים כבר לפני שנים רבות, והאמת שגם אנחנו, במבט ראשון, תהינו אם מדובר בשעשוע לאנשים עם זמן וכסף פנויים או ברעיון גאוני שבאמת משפר את החיים של הכלבים ושל הבעלים שלהם.

כששמענו שטרנד כיתות הגורים הגיע לארץ, ידענו שאנחנו חייבים לבדוק אותו, אבל קודם כל, מה זו בכלל כיתת גורים? אפשר למצוא כיום מבחר פתרונות שמוגדרים ככיתות גורים או “בית ספר לגורים”, חלקם בהובלת מאלף, וחלקם לא. כיתת הגורים, במשמעות המקורית שלה שונה מאילוף והמטרה המרכזית שלה היא ליצור קשר מעולה עם הכלב, מהרגע הראשון, ולטפח התנהגויות רצויות. במילים אחרות – אף אחד לא רוצה שיהיה לו כלב חרדתי שלועס שולחנות ונובח על זרים, וכיתת כלבים אמורה להיות המקום המושלם כדי למנוע את המצב הזה, משלב מוקדם.

four dogs on pink background

זו הדרך לגדל כלב טוב?

אנחנו חושבים שכל כלב, הוא כלב טוב, אבל האמת היא שיש כלבים עם התנהגויות פחות טובות, ושחינוך הוא חלק בלתי נפרד מהמניעה שלהן.

כדי ללמוד עוד על כיתות הגורים פנינו לאורית נבו, מייסדת “כלבים וחברים – המרכז לכלבנות אחראית”. לאורית יש ניסיון של למעלה מ-36 שנים כמגדלת ורכזת גידול במהלכן ליוותה מאות בעלי גורים והיא ראתה כיצד הגורים האלו מתפתחים ואיך תקופת הגורות שלהם משפיעה על עתידם.

אורית, שחיה ונושמת כלבים, חלמה זמן רב לפתוח כיתת כלבים. הקורונה גרמה לה לחשוב ברצינות על הנושא, והיא החליטה שהיא רוצה להגשים את החלום ולקדם בעלות אחראית על כלבים בישראל – ומכאן, במהירות, היא התקדמה ופתחה את “כלבים וחברים” וכן את כיתות הגורים.

two dogs looking at each other
“אז מה קורה, אחי?!”

תקשיבי, אורית, לנו זה נשמע כמו פעילות חופשת לידה, אבל להורי כלבים

“בהחלט יש מהמשותף; לפני הקורונה היו פותחים בקניונים מזרנים לאמהות בחופשת לידה שמגיעות לעשות התעמלות לתינוקות, והן בעצם נהנו מקבוצת תמיכה, וזה ממש דומה, אבל פה הפעילות באמת חשובה לגור, כדי שהוא יפגוש כלבים אחרים על מנת לפתח מיומנויות חברתיות ולמנוע מראש פחדים”.

טוב, מה עם גינת הכלבים, זה לא מספיק?

“גינות כלבים הן לא תמיד מקום בטוח לגור. את לא יודעת אם הכלבים האחרים מחוסנים ואם הבעלים משגיחים. מספיק אדם אחד עם כלב אגרסיבי שמשחרר אותו ומקלקל לכולם”.

אני מבינה שברחבי העולם כבר יש מדינות בהן זה הסטנדרט – לשלוח את הגור שלך לכיתת גורים

“בהחלט. לפני שנתיים שוחחתי עם חברה שלי בלוקסמבורג, שהתחדשה בגורה. היא סיפרה לי שדבר ראשון שאלו אותה הוא  ‘מתי אתם הולכים לשיעור גורים? ואיפה?’ והיא התפלאה מהשאלה. מסתבר שבלוקסמבורג, ובעוד מדינות מערביות, כיתות הגורים הם חלק בלתי נפרד מהתרבות של לגדל כלב

cute puppies playing
השקעה מוגזמת?

עם כל הכבוד ללוקסמבורג, בואי נגיד את האמת, זו נשמעת השקעה מוגזמת

“אנחנו פונים למי שרוצים להיות בעלים אחראים של כלבים. המטרה שלנו היא לגדל את הכלב לתמיד, במחשבה של 8-9-10 ו-11 שנים קדימה, כל כלב ותוחלת החיים שלו, ולאפשר איכות חיים משותפת לכלב ולבעלים, ולא להיפרד ממנו בגלל שצץ קושי.

זה כמו עם ילדים – משקיעים בגיל הרך ונהנים אחרי זה מהתוצאה לכל החיים של הכלב. אם רוצים להנות מהכלב צריך שגם לכלב יהיה טוב – וכיתות גורים הן כלי מצוין לכך. כלב שסובל מפחדים או בעל קשיי סוציאליזציה, זה מקשה עליו ועל הבעלים. רובנו לא חיים בחווה מבודדת עם אינסוף מרחבים, אלא בערים, כשהכלב מתמודד עם מציאות צפופה ואינטנסיבית. והמטרה היא ליהנות מהחברה של הכלב בכל מקום, גם בטיול ביום שישי בנמל יפו ולבית של חברים. בשביל זה הוא צריך להיות חברותי ולא מפחד. כיתת הגורים נותנת סביבה מוגנת להתפתח בה וזו התאמה נחוצה לחיים המודרניים”.

כבר אמרו לך שפעם הכלבים היו גדלים מעולה גם בלי כיתת גורים?

“הדברים השתנו; פעם היית פותח את הדלת, הכלב היה יוצא החוצה, והיית משאיר אותו להסתובב בשכונה; היום הכלבים לא יוצאים לבד.

אישית בגיל 5 לקחתי את אחותי בת השנה מהגן עם מפתח על הצוואר, והיום אומרים לנו שילד עד גיל 9 לא יכול לחצות לבד כביש. האתגרים של החיים היום שונים מהחיים של פעם, והשירות הזה נועד לתת את היכולות שאחר כך ישרתו את הבעלים של הכלב ואת הכלב”.

תהליכים חיוניים לכל גור

מחקרים מראים שכדי שגור יתפתח להיות כלב חברותי ושמח, הוא זקוק לעבור 2 תהליכים: סוציאליזציה (חיברות) וחשיפה[1]. את שני התהליכים הללו חשוב לפתח בגילאים קריטיים וצעירים, שכן, המחקרים מראי שחשוב “להכות בברזל בעודו חם”. אבל על מה אנחנו מדברים בעצם?

  1. סוציאליזציה: תהליכי חיבור לכלבים אחרים ולמידה של “השפה הכלבית”.  הסוציאליזציה היא לכלבים אחרים, כשהם צריכים ללמוד את השפה הכלבית. אמורים לקבל את הגור כשהוא בן 8 שבועות, ואז הוא מתנתק בבת אחת מהקשר עם אמא שלו והאחים שלו, וחי עם אנשים, לא עם כלבים, ולא יודע את השפה הכלבית. הוא צריך מפגשים עם כלבים אחרים כדי ללמוד את השפה ולדעת איך להתנהג איתם (ולא לפחד מהם). כדאי לדעת שאם לוקחים כלב לא ממגדל מסודר ומתועד של ההתאחדות הישראלית לכלבנות, אז לעיתים מקבלים גור שנותק מהאמא לפני גיל 8 שבועות, שבכלל לא השלים את תהליך למידת השפה והתקשורת הבסיסיים שחיוניים להתפתחותו.
  2. חשיפה: לכלבים גדולים, לכלבים קטנים, לעוד אנשים וביעקר למצבים שונים ומגוונים, לסביבה משתנה, לרעשים, למצבים ולמקומות זרים. החשיפה מכינה את הכלב לחיים האמיתיים, וכשהיא נשלטת, זה מקל עליו בתהליך (והרבה יותר בטוח, עבורו).

חזרנו לאורית כדי להבין עוד על התהליכים הללו.

אז תגידי, אורית, זה באמת חיוני?

“כן. הכלב צריך מפגשים עם מגוון כלבים, גם עם כאלו שיגידו ‘אני הבוס’. גם כאלו שמנסים לעשות את זה בעצמם בגינת הכלבים לא תמיד יודעים את השפה, ואז אתה בא עם הגור שלך, נגיד גור בן ארבעה חודשים, ומגיע כלב גדול בן 4 שנים ופתאום הגור שלך נשפך על הגב ואתה אומר לעצמך ‘איזו פאדיחה ואיזו טראומה’ ואני אומרת – לאו דווקא. הכלב הראה שיש לו רגישות חברתית גבוהה והתאים את עצמו לסיטואציה. כשאתה גור זה נורמלי להראות שאתה מכבד את המקום של הכלב הבוגר ומבטיח שהוא לא יפגע בך. מצד שני התנהלות אגרסיבית של כלב כלפי גור יכולה להשאיר לו טראומה לכל החיים וחשוב לדעת לזהות אותה ולעצור אותה”.

המפגשים האלו חושפים את הכלב לסיטואציה בצורה מבוקרת, יש את מי שמנהל את העסק, משגיח על כל הכלבים וכל הבעלים, ואם יש כלב בעייתי הוא יוציא אותו”.

אז תכלס, איך נראים המפגשים?!

“המפגשים נערכים לסירוגין במקום סגור, אולם, ובמדשאה חיצונית, כשהמטרה היא להרגיל את הגורים למקומות זרים ולחשוף אותם לרעשים והפתעות נוספות.

אחרי שהגורים שיחקו ונחשפו במשך שלושת רבע שעה הם רגועים, ואז יש גם חצי שעה של הרצאה, כל פעם על נושא אחר, כדי שהבעלים יקבלו עוד מידע שיסייע להם לגדל את הכלב וליהנות מהתהליך. כמובן שיש מקום להביא מהבית את כל השאלות שהצטברו במשך השבוע”.

כרגע כיתת הגורים של אורית פעילה רק בכפר טרומן. ברחבי הארץ קיימות עוד כיתות גורים של מאלפים. אם המידע עשה לך חשק לקחת את הגור שלך לכיתה, הנה כמה דברים שכדאי לבדוק

  1. האם כל הגורים מחוסנים?
  2. מה הגישה של מי שמעביר את כיתת הגורים? היא מתאימה לך? (אולי היא נוקשה או רכה מידי לטעמך)
  3. איפה נערכים המפגשים?

לסיום, הטיפ של אורית למי שרק אימץ כלב: “בשנה הראשונה חשוב להשקיע בגור בחינוך וחשיפה ומהפירות נהנים לאורך כל החיים”


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים