whatsapp
bg bg

איך מקבלים אישור לכלב שירות: המדריך המלא

יותר ויותר אנשים בארץ מוצאים עצמם נזקקים לכלבי שירות, והתהליך עלול להיראות מפחיד מבחוץ. אז אנחנו כאן לעשות סדר- כל התהליך, הקריטריונים והשלבים הדרושים לקבלת אישור לכלב שירות, בכתבה הבאה.

writer-avatar

נכתב ע״י עינב בן יהודה

18/12/2024
icon-read

8 ד׳ קריאה

איך מקבלים אישור לכלב שירות: המדריך המלא

המוניטין של כלב כידידו הטוב ביותר של האדם מוצדק מאוד. הם ידידותיים, אוהבים לשחק ומעניקים כמויות של אהבה לבעליהם. אבל לא מדובר רק ביחסים חבריים- זה משהו שאפשר לפתח לקריירה. אחרי הכל, תכונות אלו ונוספות גם מאפשרות להם להיות כלבי שירות, כלומר כלבים שמסייעים באופן אקטיבי למי שסובלים מקשיים פיזיים ורגשיים.

מה זה בעצם כלב שירות ולמה צריך אישור לאחד?

כלבי שירות הם כלבים מיוחדים שעוברים תהליך אימון ייעודי כדי לסייע לאנשים עם מוגבלויות שונות, או כאלו המתמודדים עם קשיים שונים (פיזיים ורגשיים). לכן, כדי לקבל אישור לכלב שירות צריך להוכיח את הצורך בו (כלומר אישורים על המגבלה הפיזית/נפשית). לא מספיק תנאים בשבילכם? אז כדי לקבל את האישור לכלב שירות צריך גם להוכיח שהכלב המיועד עבר את ההכשרה הנדרשת ועמד במבחנים. עוד על כך בהמשך הכתבה.

איך כלבי שירות עוזרים לבעלים שלהם

כלבי שירות יכולים לעזור לבעליהם בכל מיני דרכים. כלבי שירות של חולי אפילפסיה, למשל, מאומנים לזהות מתי הבעלים שלהם עומד לקבל התקף ולהזהיר אותם. הבעלים יכול, בזכות האזהרה הזו, להתכונן ולהגן על עצמו מפני פציעה שעלולה להיגרם לו כתוצאה מנפילה. כלבי שירות יכולים גם לסייע לאנשים המתמודדים עם מוגבלויות פיזיות שונות, משום שניתן לאמן אותם לפתוח דלתות, להביא תרופות, להזעיק עזרה, או אפילו ללחוץ על כפתורים כמו לחצן מצוקה.

כלבי שירות המשמשים ככלבי נחייה לעיוורים, לעומת זאת, עוזרים לבעלים שלהם להתמצא במרחב ומובילים אותם בבטחה בבית ומחוצה לו. פה יש הכשרה נוספת שהרבה אנשים לא מודעים לה- כשכלבי נחייה מזהים סכנה שהבעלים שלהם לא רואה, הם מסרבים לפקודה שלו! ישנם גם כלבי שירות המסייעים לחולי סוכרת ויכולים לזהות את השינויים ברמות הסוכר בדם עוד לפני שהאדם חש בהם בעצמו ולאותת לבעלים שלהם, על ידי נביחה למשל, שעליהם לאכול משהו כדי לאזן את רמת הסוכר.

כשמדובר באנשים המתמודדים עם פוסט-טראומה, כלבי שירות יכולים להיות תמיכה משמעותית. לצערנו הרב, בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת “חרבות ברזל” שבאה אחריהם חלה עלייה משמעותית במספר נפגעי הפוסט-טראומה בישראל. לפגיעה זו אין ביטוי חיצוני, אבל היא מייצרת קשיים רבים גם אצל האדם המתמודד איתה וגם אצל סביבתו הקרובה. אחד הקשיים הגדולים של מי שסובלים מפוסט-טראומה הוא שהייה במרחב ציבורי, משום שפעמים רבות זה עלול לעורר טריגרים רבים. כלב שירות יכול לסייע לבעליו במקרים כאלו, על ידי כך שהוא מוביל אותו למקום שקט, ומקנה לו תחושת ביטחון. בנוסף, במקרה של התקף חרדה, כלב שירות יכול לשמור על הביטחון האישי של האדם וגם לסייע להרגיע אותו. ניתן אפילו לאמן כלב שירות כך שיזהה שהבעלים שלו סובל מסיוטים בלילה, ואף ללמד אותו להעיר אותו בסיטואציה כזו.

כלבי שירות שמלווים ילדים על הספקטרום האוטיסטי יכולים לעזור לשמור עליהם במרחב הציבורי ולדאוג שהם לא ייעלמו, או ירוצו לעבר הכביש. בנוסף, הם מסייעים להם בקשיים של ויסות חושי וגם יכולים לעזור בהתמודדות עם חרדות וקשיי הירדמות.

אז בעצם כלבי שירות מתאימים לכולם?

לצערנו, התשובה היא לא. כמו שהראינו, כלבי שירות יכולים לסייע במגוון רחב של מצבים, אבל הם לא בהכרח מתאימים לכל מי שסובל מפוסט-טראומה, אפילפסיה, קשיי ראייה או כל מוגבלות או קושי אחרים. קודם כל, חייבים להבין שכלב שירות יכול להתאים למי שמסוגל לטפל בו ולדאוג לכל צרכיו. חשוב מאוד לזכור שכלב שירות אומנם עובד, אבל הוא יצור חי ולא רובוט. ככזה, יש לו צרכים משל עצמו, לא שונה מכל כלב אחר שרובץ על הספה ומנמנם. מי שמגדל כלב שירות, אם ככה, צריך לוודא שהוא יקבל את האוכל והטיפולים הרפואיים שהוא זקוק להם, וגם לצאת איתו לטיולים יומיומיים. בנוסף, מי שזקוק לכלב שירות צריך להיות מוכן לכך שכלב הופך לכלב שירות רק בסופו של תהליך אימון ארוך ואינטנסיבי, ושיש צורך להמשיך לעבור את האימונים האלו על בסיס קבוע כדי לשמור על כשירותו.

מה תנאי הזכאות לקבלת כלב שירות?

כדי לקבל כלב שירות צריך להוכיח שמגיש הבקשה זקוק לכלב כזה שיסייע לו. ישנם מבחנים שונים למדידת הצורך הזה, תלוי בסוג המגבלה. מי שסובלים מפוסט-טראומה, למשל, צריכים לעמוד בשני קריטריונים: להוכיח שנקבעו להם 20% נכות לפחות (או 10% אם פגיעתם הוכרה עד 31.12.1995), ולהוכיח שהפגיעה הוכרה כנובעת מפוסט-טראומה. במקרים שאינם פוסט-טראומה, המבקש צריך להוכיח שהוא בעל מוגבלות מוכרת המשפיעה על חייו, ושניתן להקל על ההתמודדות שלו באמצעות סיוע של כלב שירות מאומן.

תהליך קבלת כלב שירות כולל אספקת כל המסמכים המוכיחים שהמבקש באמת זקוק לכלב השירות. אחרי שמתקבל אישור, אותו אדם יכול לפנות למרכזים מוסמכים שונים העוסקים באימון של כלבי שירות ולעבור תהליך של התאמת הכלב והכשרתו.

איך בוחרים את הכלב המתאים לך ספציפית?

כלב שירות צריך להיות, מן הסתם, כלב חברותי. אבל לא כל כלב חברותי יכול להיות כלב שירות. כלב שירות צריך להיות בנוסף ממושמע וכזה שניתן לאלף ולאמן אותו. כולנו מכירים את כלבי הנחייה לעיוורים, שהם פעמים רבות גולדן רטריברים, אבל ישנם גזעים נוספים היכולים לשמש ככלבי שירות, ביניהם גזעי הפודל השונים, לברדור רטריבר, בורדר קולי, רועה אוסטרלי, ביגל, סן ברנרד, רועה גרמני, צ’יוואווה ועוד. בבחירת כלב שירות חשוב לבחון מה הצרכים של האדם המבקש כלב כזה ולהתאים את הכלב הספציפי לצרכים האלה.

קצת על ההכשרה המקצועית של כלבי שירות

בטח לא יפתיע אתכם לשמוע שכשמדובר בכלבי שירות, הכל מתחיל ונגמר בהכשרה שלהם. אפשר לעשות את האילוף הזה באופן עצמאי, אבל צריך להיעזר באיש מקצוע ולהתכונן לתהליך ארוך ומחייב. ישנם מרכזים מוסמכים העוסקים באילוף של כלבי שירות, שבוחנים את הצרכים הספציפיים של המבקש ומאמנים את הכלב במטרה שיוכל לסייע לצרכים אלו.

כך, לדוגמה, אם מדובר בכלב שירות המיועד לאדם עם פוסט-טראומה, יאמנו את הכלב לזהות כשהאדם חווה התקף חרדה ולהתקרב אליו על מנת להרגיע אותו. או, אם אותו אדם נמצא בסביבה רועשת, לנווט אותו מחוץ לאותה הסביבה. תהליך האימון כולל גם את בחינת מרחב המחייה העתידי של הכלב והמשימות השונות שיצטרך לבצע באותו מרחב. כמובן שהתמודדות עם הסחות דעת במרחבים ציבוריים היא חלק גדול מהתהליך הזה. כלבי שירות צריכים להיות ממוקדים במשימות שלהם ולהגיב לפקודות או לצרכים של בעליהם ולהתעלם מהסחות דעת שונות, כמו אנשים ואפילו כלבים אחרים.

כמו בתהליך אימון “רגיל”, הבעלים של כלב השירות לוקח חלק פעיל בתהליך האימון, כי הוא חייב ללמוד לתקשר עם הכלב בצורה נכונה והכלב צריך ללמוד להגיב לבעלים שלו ולצרכיו. בסיום האימון, יקבל הבעלים החדש את הכלב בתהליך מסודר, שלעיתים כולל מפגשים ראשוניים במרכז בו מתקיים האילוף.

שם התהליך לא נגמר- ישנם מרכזי שירות המלווים את הבעלים לאורך כל חיי הכלב ומקיימים מפגשים קבועים בהם עובדים עם הכלב על לימוד התנהגויות חדשות, בהתאם לצרכים המשתנים של הבעלים.

כן, זה הולך להיות במבחן

לאחר תהליך האילוף, יעבור הכלב מבחנים שונים כדי לוודא שהוא אכן יכול לשמש ככלב שירות. במבחנים האלה בוחנים מקצועיים יבדקו האם הכלב מסוגל לבצע משימות שונות שהוא למד, על מנת לעזור לבעליו.

על הגשת הבקשה לכלב שירות

אחרי תהליך האילוף, ולאחר שהכלב עבר את המבחנים בהצלחה (יש לקוות), מגיע שלב הגשת הבקשה לאישור קבלת כלב שירות. בשלב זה, הבעלים יצטרך לצרף מסמכים שונים המוכיחים את המגבלה הפיזית או הנפשית שלו ומראים על הצורך בכלב שירות. כל המסמכים עוברים לגורמים המוסמכים והם אלו שקובעים אם האדם זכאי לקבל כלב כזה. חשוב לדעת- מי שזכאי לכלב שירות מטעם משרד הביטחון כתוצאה מפוסט-טראומה יקבל תשלום חודשי קבוע שנכון לכתיבת שורות אלה עומד על 396 ש”ח, עבור הוצאות כמו אוכל לכלב, ציוד בשבילו וכדומה.

אפשר לקבל החזר הוצאות ברכישת כלב שירות באופן עצמאי?

מי שסובלים מפוסט-טראומה ורכשו כלב שירות באופן עצמאי בחמש השנים האחרונות, יכולים לקבל על החזר על הוצאות הטיפול בו ממשרד הביטחון (אגף השיקום). כדי לקבל החזר רטרואקטיבי, הם צריכים להגיש אישור על תשלום לספק כלב השירות, ואישור מהספק שמדובר בכלב שירות שהוכשר באחת המסגרות המוסמכות לכך שמוכרת באגף השיקום​.

איך אפשר לעזור לתהליך בקשת האישור לעבור חלק

כדי לקבל אישור לכלב שירות חשוב לבוא מוכנים ויש לדאוג לכל האישורים הרלוונטיים מבעוד מועד. בנוסף, מומלץ להיעזר במכונים מוסמכים העוסקים באימון של כלבי שירות ו/או מאמן מקצועי שיבטיחו שהכלב יעמוד במבחנים הנדרשים.

כלבי שירות יכולים לסייע לבעליהם במגוון אופנים- הם יכולים למנוע פגיעה וגם להקל על התמודדויות יומיומיות רבות. הם מספקים נחמה ותמיכה שמאוד חשובה לאנשים הסובלים מקשיים פיזיים ונפשיים, ויכולים ללוות אותם שנים רבות. חשוב לזכור שכלבים אלו, כמו כל הכלבים, זקוקים בעצמם לטיפול אוהב ומסור שיבטיח שיישארו בריאים ויוכלו לסייע לבעליהם למשך שנים ארוכות.

בדיוק מהסיבה הזאת כל כך חשוב לעשות חיותא לכלב שירות- לא כי הוא מיוחד (למרות שהוא בהחלט כזה), אלא דווקא בגלל שהוא בדיוק כמו כל שאר הכלבים. ביטוח הכלבים שלנו ייתן להם הגנה מלאה מפני פציעות ומחלות והכיסוי שלנו יוודא שתוכלו להמשיך להישען עליהם לעוד שנים ארוכות וטובות.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים