whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

כולם חמודים ופרוותיים, אבל אילו גזעים הכי קל וקשה לאלף?

הוא החבר הכי טוב ואי אפשר לעמוד בפני הפאפי אייז שלו… ועדיין, כדאי לזכור שכלב זו חיה פראית שבמקור חיה בטבע, ולכן זקוקה לאילוף. איך יוצרים תהליך אילוף מוצלח, איך נדע שהמאלף נכון לנו ואיך הגזע קשור בכלל לכל התהליך? ישבנו לשיחה קצרה עם בן המאלף, המייסד והבעלים של “האילוף של בן”:

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

24/05/2023

למה לי אילוף כלבים?

הם עולים על הספות, מושכים קדימה בטיול, לא מפסיקים לנבוח? למרות שבייתנו את הכלב והיום הוא נחשב חיה ביתית, אנחנו עדיין צריכים לעזור לו בכל מה שקשור בחינוך לצרכים ותוקפנות ושלא יברח עכשיו לכביש.

בראש ובראשונה האילוף נועד כדי לשמור על החיים של הכלב. הסיבה השנייה היא כדי לייצר תקשורת בינו לבין הבעלים. אם היינו כותבים על קופים, אולי לא היינו צריכים להשקיע באילוף כי הם יותר קרובים לבני האדם באורח החיים, אבל כשמדובר בכלבים אפשר להגיד שהם אבולוציה אחת, ואנחנו אחרת.

ניוזפלאש: כלב הוא לא בנאדם

האמת היא שלפעמים אנחנו (בני האדם) מתבלבלים, ויש סיבה לכך. אנחנו מאנישים כלבים וחושבים שהם ילדים קטנים ומתוקים, כי הם באמת מתוקים, אבל זה מבלבל כי כלבים הם לא ישות אנושית. הם חזקים, רצים מהר, חלקם ציידים. ומה שקורה זה שאנחנו מלמדים אותם לנוח, למרות שבעוצמות הם סופר חזקים. מנגד,
אם ניתן להם להיות פרי ספיריט, יהיה לנו כאוס ברחובות. 

מה עושים? חוזרים היסטורית אחורה כדי להבין אותם טוב יותר: כלבים בנויים במבנה חברתי להקתי, ובלי המבנה הזה הם לא ישרדו. נגיד, בשונה מנחש שחי לבד. זאת הסיבה שכלבים ואנשים מסתדרים כל כך טוב:
שנינו חיות חברתיות. אנחנו משפחה והם להקה. הבלבול הוא שאנחנו גורמים ללהקה להיות משפחה. להקה חיה בהיררכיה. יש כבוד ויש מנהיג שאומר מה לעשות. הסדר והגבולות הם די ברורים ופשוטים. מנגד, לבני אדם יש יכולת רגשית להכיל דברים בצורה יותר רחבה. אז חשוב להבין שיש ביננו דמיון, אבל גם הבדלים. 


האם צריך לאלף כל כלב?

תראו. יש כלבים שהם מאוד-מאוד-מאוד נוחים ועדיין, אנחנו בעד לאלף כל כלב, כשהשאלה היא במינונים:
כמה לאלף? לאיזו רמה? אנחנו רוצים שיעשה סלטות באוויר או שידע לא לעלות על הספה? כל בית צריך משהו אחר אבל בשביל בסיס נוח כמו לא לנבוח כל היום ולשמור על הספה: כן כדאי לאלף. האילוף מלמד את הכלב איך להשתלב בעולם של בני האדם.
לדוגמה: הבאתם כלב הביתה והוא מקסים אבל נובח כל היום. הוא עושה את זה מלחץ כי הוא במקום לא מוכר
והאינסטינקט שלו אומר לו שהוא *אמור להיות* משוחרר בטבע. האילוף ילמד אותו לחיות בשלום בבית ואתכם.  

אילוף מייצר תקשורת, ויש כל מיני שיטות 

הינה ניים דרופינג של כמה: השיטה החיובית (ללא כפייה), השיטה הקלאסית (עבודת מניעה), ובדרך יש סט שיטות רחב כמו פוקוס דרייב (ניתוב הצד היצרי של הכלב למשחק). הרבה מאלפים נוקטים בשתי השיטות, גם באמצע וגם בשילוב. אם, לדוגמה, נאלף דוברמן, שבאינסטינקט שלו רוצה לתקוף, וננקוט בשיטה החיובית בכך שנציע לו נקניקיה – סביר להניח שהוא יאכל אותה יחד עם היד שלנו. מצד שני, אם נעבוד עם פודל מתוק על הצד השלילי ונחזק אותו, יש מצב שהוא לא יסמוך עלינו ודווקא נרחיק אותו. 

בכל מה שקשור לאילוף של הכלב, נמליץ על שיטה שמשלבת קצת מפה וקצת משם, כשהבסיס הוא להכיר את גזע הכלב, להבין עם איזה מטען הוא מגיע, מה נכון לבית ולצרכים שלו ולעשות התאמת צרכים בין האילוף לבין הכלב והבעלים. 

לא פחות חשוב לזכור שאי אפשר להוציא את החיה מהחיה… או את הכלב מהחיה. למרות שהוא חיית מחמד 🙂 בורדר קולי כל הזמן מושך קדימה כי במקור נועד לרעות צאן. לא נוכל באמצעות האילוף לשנות ב-100% את התכונה הזו, אבל כן נוכל לתעל את היצר הבסיסי שלו לטובתנו.

עבודה נכונה עם כלב היא כזאת שמחליפה בין היצרים שלו. אצל כלב שייתקל בחתול, לדוגמה, מיד יתעורר אצלו יצר הציד. זה אומר שאם באותו הרגע ניתן לו פקודה שתשלח אותו לחפש אוכל בצד השני, נייצר בעצם החלפה בין היצרים, מה שיעשה טוב לכל הצדדים. 

על אילוף ובחירת מאלף: מה כדאי לדעת

קצת עצלנים? עובדים מהבית? בעיות ברכיים? עדיף לא להביא כלב ספורטיבי כמו בורדר קולי. יש לכם אופי ספורטיבי שאוהב מרתונים? לא נמליץ על בולדוג, שהוא חמוד בטירוף אבל כבד. הדבר הראשון ששווה לעשות עוד לפני האילוף, זה להביא הביתה כלב שמתאים באופי שלו לבית ולמשפחה.
אבללל, הרוב המוחלט מביא כלב הביתה ורק אז מחליט אם וכמה לאלף ובמקרה הזה שווה לתאם ציפיות עם המאלף: מה נצפה לראות בסוף התהליך, ומה הוא כולל.

מטרת המאלף היא לשקף לבעלים מיהו הכלב, מהם הצרכים המרכזיים שלו, לאיזה גזע הוא דומה ומה התפקיד
לשמו הוא נועד. נקביל את זה רגע לעולם הילדים: אם נרשום לחוג חלילית ילדה ספורטיבית, שבמהלך ההפסקות מעדיפה דווקא לשחק כדורסל, יש מצב שהיא תהיה מתוסכלת. אבל אולי בחוג כדורסל היא תחשוב ותזוז ותהיה מאושרת? כנראה שכן, ואותו היגיון תקף גם לכלבים ולבעלים.

אפשר לאלף כלבים מבוגרים ולשנות להם הרגלים, אבל שווה להתחיל לאלף כבר מגיל חודשיים כי זה לא עובר עם הגיל. לבוא עם ראש פתוח ולהבין שעובדים עם נפש חיה. יש כלבים שלוקח חודש לאלף, ויש כאלו שיותר.
זה תלוי באופי הכלב, בגיל, וברמת האילוף שרוצים. בלי צרכים בבית? אפשר גם ב-3 שבועות. סלטות? כמו שכתבנו, קצת יותר.

ולגבי המאלף, זה הזמן לראיין אותו. לבקש המלצות ולשאול אותו באילו שיטות אילוף הוא מאמין ומשתמש, או שמדובר בשיטה אחת? האם יתאים את השיטות לכלב? ולגזע? ולעוד מאפיינים? כמה זמן ישקיע באבחון הראשוני? (המלצה: כשעה) וכו’.

קבלו את 5 הגזעים שהכי קל לאלף בזכות האופי הנוח שלהם


1. קינג צ׳ארלס קאבליר הוא המלך שבחמודים. אפשר להגיד עליו שגם בגלל הגודל הקטן וגם בגלל המתיקות האינסופית, הוא כלב שמתאים לגדל כמעט בכל בית. 

2. לברדור וגולדן שני הגזעים האלו שייכים למשפחת רטריבר המדהימה. למרות האופי הנוח והזורם, שווה לציין שהם אוהבים לאכול, נוטים להשמנה וזקוקים להרבה פעילות גופנית.

3. שיצו מתוק, קטנצ’יק. מלך הילדים! השיטסו מתאים לילדים קטנים, ולילדים-מבוגרים 🙂 הוא גם לא דורש יותר מדי פעילות גופנית. 

4. רועה גרמני הוא גזע מתוק-מתוק. בבסיסו הוא כלב שנועד לצורכי עבודה ולכן כל עוד יקבל פעילות גופנית טובה וגבולות ברורים, תיהנו ממנו כל כך כי סך הכל מדובר בכלב חברותי.

5. בורדר קולי הוא במקור בכלב שאמור לרעות צאן בשטח וברגע שנכנס לדירה, קשה לו לפרוק את האנרגיות. אבל – וזה אבל גדול – מדובר בגזע מתוק שאין דברים כאלו. נוח, מרצה, מוכוון משימה. 

@chayuta_israel הידעתם? הגזע של הכלב הוא אחד הפקטורים החשובים כשזה מגיע לאילוף קבלו את חמשת הגזעים הקלים ביותר לאילוף 🐶 @Ben.dog.trainer #foryou #foryoupage #חיותא #חיותמחמד #גזעים #כלבים #אוהביםכלבים #אילוף #אילוףכלבים ♬ Neon Bass – Tangelene Bolton

והנה 5 הגזעים שקצת יותר קשה לאלף: 

1. אקיטה הוא כלב עקשן. יש אקיטה יפני ויש אקיטה אמריקאי, והשני אפילו מאתגר יותר. זה כלב מאוד עצמאי
שלא אוהב לקבל הוראות מאף אחד. 

2. ביגל הוא כלב ציד חמוד וידוע שקשה יותר לאלף כלבי ציד כי זה די מאתגר לנסות ולהמיר את היצר הבסיסי הזה שלהם במשחק, למידה או פעילות אחרת. זה אמנם לא בלתי אפשרי, אבל כדאי לקחת את זה בחשבון. 

3. רועה קווקזי – גזע מאוד נפוץ בשנים האחרונות. מדובר בכלב שמירה. זה אומר שאם נשים אותו בדירה, הוא פשוט יהיה די אומלל ויהיה מאתגר לנסות ולאלף אותו לעשות כל מיני פעולות או לאמץ הרגלים כשהוא נמצא בסביבה שלא מתאימה לו.

4. תחש (או דאקל בשפה המקצועית)- גם כאן יש לנו עסק עם כלב ציד סופר-סופר יצרי. וזה אומר אילוף סופר סופר מאתגר. 

5. שנאוצר הוא מהכלבים הענקיים והחתיכים האלה עם הזקן. אבל הוא

גם עקשן, דעתן ומאוד דומיננטי – ולכן גם קשה לאילוף.
אז כשניגשים לתהליך של אילוף, שווה להבין לפני כמה דברים כמו – למה מאלפים, מיהו הכלב ומהו הגזע שלו ומה תכלס הייתם רוצים שיקרה בסוף התהליך. סבלנות, מודעות, ואולי איזה חטיף (גם בשבילכם), וברור לנו שיהיה פה מאצ’ מדהים. בואו נזכור שכלב מאולף זה טוב ויפה, אבל הבריאות שלו חשובה לא פחות. בדיוק בשביל זה יש את חיותא.

@chayuta_israel אחרי שדיברנו על הגזעים שקל לאלף, הגיע הזמן שלנו להכיר את הגזעים אותם קצת קשה (אך לא בלתי אפשרי!) לאלף. בן המאלף פה עם כל המידע 💪 @Ben.dog.trainer #foryou #foryoupage #חיותמחמד #אוהביםחיות #אילוףכלבים #חיותא #כלבים ♬ Strawberry – Prod. By Rose


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים