תסמונת וסטיבולרית (“ורטיגו”)/ Vestibular syndrome
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה תסמונת וסטיבולרית (“ורטיגו”) אצל כלבים?
המערכת הווסטיבולרית היא מערכת עצבית האחראית על שיווי המשקל בגוף. היא מורכבת ממספר איברים: חישת המרחב מקורה באוזן הפנימית, כשהשדרים מועברים דרך עצב שיווי המשקל לגזע המוח ולמוח הקטן, האחראים לייצוב התנועה במרחב. פגיעה בכל אחד מרכיבי המערכת גורמת להפרעה ברמות שונות בשיווי המשקל של בעל החיים ולתופעות של סחרחורת, או “ורטיגו”. מדובר במצב שאינו נדיר בכלבים ונובע מכמה גורמים, שחלקם אינם מסוכנים וחולפים עם הזמן וחלקם חמורים יותר.
מה גורם לתסמונת וסטיבולרית (“ורטיגו”)?
- גיל: תסמונת גריאטאית (“old dog syndrome”) היא הגורם הנפוץ ביותר בכלבים וכשמה כן היא- פוגעת בעיקרה בכלבים מבוגרים. מדובר במופע חד וחולף, לרוב בתוך כמה ימים, ללא סיבה ידועה.
- דלקות חמורות של האוזניים החיצוניות יכולות לגרום להרס עור התוף ולחדירת חיידקים אל פנים האוזן התיכונה והפנימית. זיהומים יכולים להגיע דרך הדם ישירות לאוזן הפנימית, שנמצאת מעבר לעור התוף ולא נראית בבדיקה רגילה.
- דלקות זיהומיות של מערכת העצבים (מנינגיטיס), שיכולות להיגרם מווירוסים וחיידקים או מטפילים חד-תאיים (טוקסופלזמה או נאוספורה). לעיתים ייתכנו גם דלקות אוטואימוניות ללא גורם זיהומי.
- פגיעה וסקולרית (שבץ) של איברי שיווי המשקל במוח
- גידולים שפירים או ממאירים באוזן הפנימית, בגזע המוח או במוח הקטן
- תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם)
- פגיעות ראש
- הרעלות או תרופות מסוימות
סימנים שיעזרו לכם לזהות תסמונת וסטיבולרית (“ורטיגו”)
- קושי וכשל בהליכה (אטקסיה): מדובר בבעל חיים שמתקשה לקום וללכת או הולך עקום, עם נטייה לצד מסוים, הידבקות לקירות, נפילה על הצד, רגליים בפישוק רחב, צעדים קטנים או גדולים מדי, בדומה להליכה של אדם שיכור.
- הטיית ראש לאחד הצדדים: כמו בפוזה של סקרנות כלבית.
- ריצוד עיניים: העיניים זזות באופן תכוף מצד לצד, ללא יכולת להתמקד על נקודה במרחב.
- רעד של הראש והגוף: במיוחד בתנועה לכיוון מסוים, כמו הגעה לקערת שתייה או אוכל.
- בחילה: עם ריור, חוסר תיאבון והקאות תכופות.
איך מאבחנים תסמונת וסטיבולרית (“ורטיגו”)?
- פגיעה וסטיבולרית מאובחנת קודם כל לפי הסימנים האופיינים של חוסר שיווי משקל בהתבוננות על בעל החיים ובבדיקה הגופנית, בדגש על בדיקה של מערכת העצבים (בדיקה נוירולוגית), בה נבדקות תגובות רפלקסים ותחושה במרחב. הממצאים בבדיקה זו יכולים כבר אז להבדיל בין כמה גורמים אפשריים לתופעה, כשהמטרה לנסות ולהבדיל בין פגיעה ממקור “גבוה” (המוח הקטן וגזע המוח) לעומת מקור פריפריאלי או “נמוך” (עצב שיווי המשקל ותעלת האוזן).
- תעלות האוזניים ייבדקו באוטוסקופ כדי לבדוק האם יש סימנים כלשהם לדלקת, פוליפים או חלילה גידולים בתעלת האוזן. במקרים של כאב או חוסר יכולת לבדוק את האוזן בצורה טובה, יש לטשטש את הכלב או אפילו להרדימו לזמן קצר לטובת הבדיקה.
- בדיקות דם מקיפות נערכות כדי לבחון אם קיימות עדויות לזיהומים או לבעיות הורמונליות של בלוטת התריס.
- לאחר איסוף המידע מבדיקות אלו, ימליצו פעמים רבות על תחילת טיפול סימפטומטי המקל על סימני הפגיעה, יחד עם מעקב. זו ההמלצה במיוחד בכלבים מבוגרים הנוטים ללקות בתסמונת ה-“old dog” שמופיעה ללא סיבה ברורה ומשתפרת תוך כמה ימים.
- במקרים של בעל חיים צעיר יותר, במקרים חמורים שאינם חולפים אלא מחמירים, או כשמתווספים סימנים עצביים נוספים, מומלץ להתקדם לאבחון נוירולוגי מקיף. האבחון כולל הדמיות מתקדמות כגון CT או MRI כדי להציג את המוח והאוזן הפנימית, כמו גם דיגום נוזל שדרה (CSF) כדי לבדוק אפשרות של דלקות או זיהומים מקומיים במערכת העצבים.
איך מטפלים בתסמונת וסטיבולרית (“ורטיגו”)?
פגיעה וסטיבולרית כוללת מספר מחלות והטיפול משתנה בין מחלה למחלה, בהתאם לחשד או לאבחנה. אם נמצא גורם ראשוני לתופעה, יש לטפל בו במקביל לטיפול בסימני התופעה. בחלק גדול מהמקרים, אין תרופה ספציפית לבעיה ומשתדלים להקל את הסימנים עד להחלמה (טיפול סימפטומטי).
- אנטיהיסטמינים: תרופות ממשפחה זו, שלרוב מסייעות נגד תגובות אלרגיות, נמצאו כמועילות בהפחתת הסימנים הנלווים לתופעה. אנטיהיסטמינים יכולים להינתן בזריקה, כדורים או טיפות.
- נוזלים: ניתנים במקרים של בעל חיים שאינו אוכל ושותה, או מקיא בעקבות הסחרחורת.
- נוגדי בחילה והקאות: מלווים פעמים רבות תופעה זו.
- שיכוך כאב וחום: במקרים של דלקות שגורמות לכאבים וחום.
- הרגעה: במקרים של בעל חיים שחרד מאוד בעקבות הקושי בתנועה ותחושת הסחרחורת.
- אנטיביוטיקה: תינתן במקרים של זיהומים בתעלת האוזן או במערכת העצבים. יידרש לעתים טיפול ארוך טווח של מספר שבועות עד חודשים.
- תחליפים הורמונליים: כדורי טירוקסין למקרים של תת פעילות בלוטת התריס.
- מדללי דם: במקרים של פגיעות ואסקולריות (שבץ).
- סטרואידים: ניתנים במקרים של נפיחות תעלת אוזן, רקמת עצב או מחלות אוטואימוניות, אך יש להשתמש בהם בזהירות מרבית ורק במקרים של אינדיקציה ברורה ללא זיהום משמעותי.
פרוצדורות כירורגיות:
- הקשורות לאוזן: הסרת גידולים מתעלת האוזן, הסרת תעלה מודלקת באופן חמור וכרוני, ניקור האוזן התיכונה בהצטברות נוזלים.
- הקשורות למוח: הסרת גידולים מהמוח הקטן או מגזע המוח.
הידעת?
מחקר בריטי מקיף שנעשה מצא כי כמעט 0.1% (אחד לאלף) מהכלבים לקו בפגיעה וסטיבולרית במהלך אותה שנה, כש-85% מהמקרים היו "פריפריים" ורק כ-15% נבעו מהמוח.
תסמונת וסטיבולרית אידיופטית אמנם ידועה גם בשם המעליב "old dog syndrome", אבל קיבלה אותו בצדק, שכן הגיל הממוצע של הכלבים הלוקים בה הוא 12-13 שנים. למזלם, התופעה חולפת מהר יחסית וכ-50% מהכלבים מחלימים ממנה כעבור 5 ימים. רק ב-10% נותרים סימנים קלים כחודש מההופעה.
שבץ היא מילה שאנו בני האדם משתמשים בה הרבה בהופעת הסימנים הנ"ל, כיוון שאצלנו הוא נפוץ ביותר (מקום 3 כגורם תמותה עולמי!). בכלבים, לעומת זאת, שבץ קיים אבל הוא נדיר ביותר. ברוב המקרים לא מדובר ב"שבץ".
טיפ מווטרינר
פגיעה וסטיבולרית היא מהתופעות המבהילות ביותר עקב סימנים כמו סחרור וחוסר אונים, המלווים לעיתים בהקאות. לא מעט פעמים הבעלים חושבים שהגרוע מכל קורה, בעיקר כשמדובר בכלבים מבוגרים מאוד. לצערנו, בעבר גם בווטרינריה לא ממש הבינו את התופעה ופירשו את הופעת הסימנים כביטוי לתופעות סופניות כמו גידול מוחי או פגיעה איסכמית חמורה, עד כדי כך שכלבים רבים אפילו עברו המתת חסד בשל כך. כיום, אנחנו יודעים שבמרבית המקרים בכלבים מבוגרים התופעה היא אמנם חדה ומבהילה, אך גם כזו שבמעל 80% מהמקרים חולפת תוך מספר ימים עד שבועיים-שלושה. לכן, אם הווטרינרים לא נראים מאוד מבוהלים בהופעת הסימנים וממליצים להמתין ולעקוב, זה רק מפני שמדובר לרוב במצב הפיך.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
בבני אדם הסובלים מפגיעת שיווי משקל (“ורטיגו”) שמקורה באוזן הפנימית, ישנן מניפולציות פיזיוטרפיות שיכולות מאוד לסייע בניוד הנוזלים של האוזן והקלה משמעותית ומהירה בסימנים. מספר מחקרים שנעשו בכלבים הסובלים מהתופעה הראו שפעולות אלו יכולות לסייע גם הן בחלק מהמקרים. עם ההתפתחות של התמחות הווטרינרים והמטפלים הפיזיותרפיסטים, ייתכן מאוד שבזמן הקרוב יעשו מחקרים נוספים בנושא והם יוכלו לשמש לטיפול דומה בחלק גדול מהמקרים, במיוחד אלו האידיופתיים הנפוצים.
גזעי כלבים בסיכון גבוה לתסמונת וסטיבולרית (“ורטיגו”)
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה