איך לא להרוג את הכלב שלך: למה קסיליטול כל כך מסוכן לכלבים?
כשמדמיינים אוכל מסוכן לכלבים, חושבים על שוקולד, ענבים או בצל. אבל ישנו מרכיב אחד, תמים לגמרי, שמסוכן לא פחות- קסיליטול. הממתיק המלאכותי הזה נמצא בהמון מוצרים יומיומיים (גם כאלה שלא הייתם מצפים להם), והוא רעיל לכלבים אפילו בכמויות קטנות. איפה קסיליטול מתחבא? למה הוא כל כך קטלני? כל התשובות בכתבה הבאה

נכתב ע״י רועי קדוש
5 ד׳ קריאה

כשמדמיינים אוכל מסוכן לכלבים, חושבים על שוקולד, ענבים או בצל. אבל ישנו מרכיב אחד, תמים לגמרי, שמסוכן לא פחות- קסיליטול. הממתיק המלאכותי הזה נמצא בהמון מוצרים יומיומיים (גם כאלה שלא הייתם מצפים להם), והוא רעיל לכלבים אפילו בכמויות קטנות. איפה קסיליטול מתחבא? למה הוא כל כך קטלני? כל התשובות בכתבה הבאה
לפעמים מרגיש שהבאנו כלבים הביתה רק כדי שכל מה שיהיה בו יסכן אותם. שוקולד? מסכן חיים. שושנים? מסכנות חיים. קפאין? מסוכן. אבל מכל הסכנות שאתם מכירים, יש אחת שכנראה שאתם לא- למרות שהיא בין הגדולות ביותר. הכירו את קסיליטול, חבר טוב של האדם שיכול לשלוח את הכלב שלכם למרפאת חירום.
מה זה קסיליטול ולמה משתמשים בו?
קסיליטול הוא ממתיק מלאכותי השייך לקבוצת הסוכרים הכוהליים. הוא מתוק כמו סוכר, אבל דל קלוריות. חומרים מהמשפחה הזו נמצאים במוצרים כמו מסטיקים ללא סוכר, משחות שיניים, סוכריות דיאטטיות, מאפים דלי סוכר ואפילו בסוגים מסוימים של חמאת בוטנים. בבני אדם יש להם מספר יתרונות והם משמשים למניעת פלאק וכתחליף סוכר במוצרי מזון דלי קלוריות, או כאלה המיועדים לחולי סוכרת. קסיליטול אומנם לא הממתיק המלאכותי הנפוץ ביותר, אבל בהחלט יש סיכוי שיש לכם כרגע מוצר בבית המכיל אותו.
נו, אז מה הבעיה? הבעיה היא שלכלבים, אפילו כמות קטנה של קסיליטול עלולה להפוך תוך זמן קצר למסכנת חיים. רוב הכלבים לא יגשו לאכול משחת שיניים או מי פה, אבל כמו שאמרנו, קסיליטול מצוי לעתים בסוגים שונים של מסטיקים וסוכריות ללא סוכר, שכלבים נוטים לעיתים למצוא וללעוס חבילות שלמות מהם. יותר מזה, הוא מצוי גם במוצרים דיאטטיים המכילים תחליפי סוכר (כמו גלידות, מאפים, תוספי תזונה וסירופים) שהכלב עשוי בהחלט להיחשף אליהם, בלי שלבעלים שלו יש מושג שהם עלולים להכיל חומר זה. הדוגמה הכי טובה היא חמאת בוטנים, שהמון בעלי כלבים משתמשים בה כדי לתת לכלב תרופות יותר בקלות או סתם כחטיף. חמאת בוטנים דלת קלוריות, למשל, יכולה להכיל את הממתיק הזה וכך, בלי לדעת שעשו את זה אפילו, הבעלים מסכנים את חיי הכלב שלהם.
למה קסיליטול מסוכן לכלבים?
בגוף הכלב, קסיליטול נספג במהירות לזרם הדם ומזוהה בטעות כסוכר, מה שגורם לשחרור אינטנסיבי של אינסולין ובכך מוביל לירידה חדה ברמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה) ולמצב מסכן חיים בתוך דקות. כמות גדולה יחסית של קסיליטול עלולה לגרום גם לאי ספיקת כבד. המשותף להיפוגליקמיה ולאי ספיקת כבד? שניהם יכולים להסתיים במוות הכלב שלכם, כך שהדרך הכי יעילה לנצח את העניין הזה היא לא להיכנס אליו מלכתחילה.
כמו בכל חומר מסוכן פוטנציאלית, מידת הרעילות תלויה במשקל הכלב. ככל שהכלב קטן יותר ושוקל פחות, כך הוא יהיה רגיש יותר להרעלת קסיליטול- אם כי הכמויות הדרושות להרעלה, גם בכלבים גדולים, יכולות להיות באמת קטנות יחסית. כמה קטנות? עד לרמת המסטיקים הבודדים, המאפה או הכף האחת של חמאת בוטנים או גלידה, במיוחד כשמדובר על מקור עם ריכוז קסיליטול גבוה.

מה הסימנים של הרעלת קסיליטול?
- שלב מוקדם (תוך 10-60 דקות):
1. חולשה פתאומית
2. הקאות
3. רעידות
4. חוסר שיווי משקל
5. פרכוסים
6. עילפון
7. אפטיה
- שלב מתקדם (אי ספיקת כבד, תוך שעות עד ימים):
1. הקאות קשות
2. הפרעות קרישה עד כדי דימום פנימי
3. צהבת
חשוב לזכור: גם אם הכלב נראה בסדר אחרי שאכל קסיליטול, היפוגליקמיה עלולה להופיע רק לאחר שעה ויותר, והרעלת כבד עד יומיים לאחר החשיפה! גם אם הכלב לא מקיא מיד וגם אם הוא גדול ושוקל הרבה, אל תניחו שהוא בסדר ופשוט תמשיכו הלאה. פנו לטיפול וטרינרי בהקדם.
איך אפשר למנוע הרעלת קסיליטול?
- תמיד בדקו תוויות: אם אתם קונים חמאת בוטנים, מאפים או גלידות דיאטטיות, מסטיקים, משחות שיניים או כל מוצר דל סוכר אחר, פשוט ודאו שהם ללא קסיליטול. כל זה נכון כמובן פי כמה וכמה אם מדובר במוצרים שמיועדים “לצ’פר” את כלבכם ואתם מתכוונים להאכיל אותו בהם.
- תמיד הרחיקו מוצרים מסוכנים: זה אמור להיות כלל אצבע שתמיד נכון לבעלי חיות מחמד, אבל במיוחד במקרה הזה, אחסנו מסטיקים, ממתקים ומשחות שיניים במקום שהכלב שלכם לא יוכל להגיע אליו.
- היו ערניים בטיולים: כלבים סקרנים עלולים למצוא ולבלוע מסטיקים “יד שנייה” ברחוב.
מה לעשות אם הכלב אכל קסיליטול?
פשוט וקל: פנו מיד לטיפול וטרינרי במרפאתכם או במרכז חירום. אל תמתינו לראות אם יש תסמינים- השפעת הקסיליטול מהירה ומסכנת חיים. איך אומרים בצבא? אם יש ספק, אין ספק!
התקשרו למרפאה או למרכז חירום וטרינרי ותארו כמה קסיליטול הכלב אכל ומה משקלו.
בנוסף, אל תנסו לגרום להקאה בלי הוראות וטרינריות מפורשות- הקסיליטול נספג מהר מאוד, ולעיתים הקאה עלולה להחמיר את המצב.
אם אפשר, קחו את האריזה של המוצר איתכם לטיפול. כך אפשר יהיה להעריך את רמת החשיפה.
אם אתם לוקחים דבר אחד מהכתבה הזו, שזה יהיה הדבר הזה: אתם לא חסרי אונים, אף פעם. עדיף להשקיע בזהירות היום מאשר להתמודד עם מקרה חירום רפואי מחר. עם תשומת לב למה נכנס לכלב לפה ואיפה את בוחרים לאחסן דברים שמסוכנים לו, תוכלו לעשות לא מעט כדי למנוע את הסכנה הזאת. הבעיה היא שבחיים יש רק שני דברים בטוחים, מוות ומיסים. אף פעם לא תהיו בטוחים שהרעלת קסיליטול לא תקרה לכם לעולם.
לגבי מה אתם כן יכולים להיות בטוחים? ביטוח הכלבים של חיותא, שהכיסוי שלו יכסה לכם את עלויות הטיפול בו. צריכים ביטחון? רק חיותא. עדיין לא משוכנעים? יש לנו 16 סיבות ממש טובות לעשות חיותא.
