לפני שאתם מאכילים, עליכם לדעת: מה מותר ומה אסור לכלבים לאכול?
אנחנו יודעים שרבים מכנים את הכלבים שלהם “שואבי אבק” שיכולים לאכול הכל, אבל האמת היא שמזונות שנראים לנו תמימים עלולים להיות עבורם קטלניים. אז מה באמת מותר ומה אסור לכלבים לאכול? אזהרות חשובות והמלצות על נשנושים טעימים ובריאים
נכתב ע״י
צוות חיותא

לפני שנרד לפרטים הקטנים, חייבים לעצור ולהפריך את המיתוס שאומר ש”כלבים יכולים לאכול הכל”. אנחנו יודעים שלדוד שלך היה כלב שאכל כל מה שהוא מצא על המדרכה, כולל כנפיים עם העצמות, וחי עד לגיל 15, ושלחבר מהצבא היתה כלבה שפינקו עם שוקולד מריר וחיה עד לגיל 13, אבל האמת היא שאותם סיפורים מסתמכים על דבר 1: מזל.
מידי יום מגיעים לקליניקות של הווטרינרים מאות כלבים וחתולים שהורעלו בגלל מזון שאכלו, אנחנו לא מדברים על כלבים שבלעו תרופה או חומר ניקוי, אלא על כאלו שנשנשו שוקולד, ענב או אפילו אבוקדו. אז מה מותר ומה אסור לאכול? באנו לעשות סדר.

מה אסור לכלבים לאכול? המסוכנים
- אבוקדו – אבוקדו מכיל חומר בשם פרסין. הפרסין מצוי בכל חלקי הפרי, וגם בגלעין, והוא רעיל עבור כלבים.
- עצמות עוף מבושלות – עלולות לגרום לקרעים, חתכים ודימומים פנימיים במערכת העיכול ובאברים סמוכים. כאשר עצמות עוף נשברות, הן יוצרות זיזים והופכות לכלים דמויי סכין, שחותכים כל איבר שעוברים דרכו.
- שום ובצל – טעם החיים עבור רבים מאיתנו. אבל עבור כלבים, גם כמות קטנה מאוד, עשויה לגרום לאנמיה קשה, ולהצריך טיפול רפואי דחוף.
- שוקולד (וגם קפה) – בשוקולד נמצאים שני חומרים בעייתיים: תיאוברומין וקפאין. עם הפירוק של שניהם, כלבים לא יכולים להתמודד, ויכול להיגרם נזק רציני לכבד. אם תפסתם את הכלב שלכם גונב שוקולד או שותה את כוס הקפה שלכם, רצוי מאוד להיוועץ בוטרינר, שישקול את הצורך בשטיפת קיבה או בעידוד הקאה.
- סוכר ותחליפיו – ובעיקר קסיליטול. לכלבים אין שום צורך במאכלים מתוקים. מכאן, שאין שום סיבה לתת להם לאכול מאכלים עתירי סוכר, ובוודאי לא כאלה שמכילים תחליפי סוכר. קסיליטול, באופן ספציפי, יכול לגרום לפירכוסים, תשישות, בעיות בקואורינציה וכד’, וצריכתו מהווה הרעלה לכל דבר ועניין.
- ענבים (וגם צימוקים) – יוצרים קריסטלים בשתן, ועלולים להביא לכשל כלייתי. לרוב דרושה כמות גדולה כדי לגרום נזק, אבל כמובן שיש משקל גם למשקל הכלב.
- חלב ומוצריו – כלבים לא אמורים לצרוך מאכלים שהוכנו מחלב של בעל חיים אחר. מעבר לכך שמוצרי חלב עשויים להביא לשלשול, הם מהווים לא פעם טריגר וקטליזטור לאלרגיות נוספות שהיו “רדומות”.
- אלכוהול – משפיע על כלבים באופן דומה לבני אדם. יחד עם זאת, דרושה כמות קטנה כדי לגרום לנזק, וככל שהכלב קטן יותר, הנזק יהיה חמור יותר.
מותרים לכלבים – אבל תשימו עין
- רוב הפירות, טריים (ללא חרצנים) – אם הרחקתם את החרצן מהדובדבן, ואת הגלעין מהאפרסק, הכלב שלכם יכול לטעום מעט פירות, או מסלט הפירות העונתי שהכנתם. שימו לב, שיש יוצאי דופן מבין הפירות, ולא כולם מותרים למאכל על ידי כלבים.
- נתחוני בשר מבושל – כלבים תמיד ישמחו לפינוק של בשר, ואין סיבה שלא לפנק אותם בחלבון הטבעי ביותר עבורם. כדאי לשים לב, שגם לכלבים יש אלרגיות שונות (אלרגיה לעוף נפוצה מאוד בקרב כלבים), ומומלץ להתאים את סוג הבשר לתזונה של הכלב.
- ארוחה חגיגית – הכלב שלכם לא יבין על מה החגיגה, ואולי בכלל לא יבין שיש כזו, אבל אם מתחשק לכם, מדי פעם, תוכלו להכין לו ארוחה מבושלת מהרכיבים המותרים, ללא תבלינים מלבד מעט מלח.
- עצמות עור – חטיף של עור טבעי מיובש, שניתן להשיג בחנויות המתמחות. מעבר לעיסוק ולריכוז האנרגיה במטרה שעומדת לנגד עיניו (ושיניו) של הכלב, יש לכך גם יתרון בריאותי בהסרת אבנית מהשיניים, באופן שוטף. יחד עם זאת, מחשש שהכלב ייסחף מדי בפעילות הזו, ומהחשש שאולי יבלע חתיכה גדולה מדי שיצליח לקרוע, יש להקפיד על השגחה בזמן שהכלב לועס עצמות כאלה.
מה מותר לכלבים לאכול – נשנושים בריאים
- קרטיב בשר – גם כלבים נהנים מקרטיב מדי פעם. זהו פינוק שכיף וגם חשוב לתת לכלבים בימים חמים במיוחד. למרבה המזל, בזכות תחזית מזג האוויר, אפשר להתכונן מראש: מבשלים בשר/ עוף/ הודו במים עד רתיחה ועוד כחצי שעה על להבה נמוכה. מקררים מעט ומוזגים לקעריות או לתבניות ארטיק. לאחר כמה שעות הפינוק מוכן, והכלב יכול להתענג על קרטיב קר ומרענן בטעם האהוב עליו.
- שמן דגים – אהוב במיוחד על כלבים, ומכיל חומצת אומגה 3 החיונית לבריאות. ניתן לפרק קפסולות של שמן דגים אל קערת האוכל, או למזוג אליה את השמן הטבעי מקופסאות שימורים של דג קוד משומר.
- “גרייבלאך” – חטיפי אילוף קטנים, מתקבלים מסינון הנתחונים שנשארים לאחר זיקוק של שומן. מקבלים מהקצב גוש גדול של שומן, חותכים לקוביות בגודל 2*2, מכניסים לסיר עם מכסה, על להבה קטנה, ואחרי כחצי שעה מסננים את ה”חתיכות”. כלבים משוגעים על זה, ויסכימו להכין לכם גם קפה תמורת חופן חטיפים ריחני וטעים.
- רוב הירקות, טריים או מבושלים – בעיקר דלועים (דלעת, קישוא, דלורית וכד’) ושורשים (סלק, גזר, בטטה). חלק מהכלבים יעדיפו גזר טרי, וחלק מבושל. מה שבטוח, רוב הירקות האלו חביבים ביותר על רוב הכלבים, ויתרמו רבות לבריאותם, בתנאי שיהוו חלק מתזונה מאוזנת.
מה לעשות אם הכלב אכל מאכל שמסוכן עבורו?
אם הכלב שלכם אכל את אחד מהמאכלים המסוכנים, שימו לב לסימני מחלה, ופנו מיד לטיפול רפואי, מפני שבמקרים מסוימים, יהיה צורך בשטיפת קיבה ובטיפול תומך כמו מתן נוזלים והשלמת מלחים.
חומרת הנזק מתורגמת, באופן טבעי, גם לעלות הטיפול. למרות הידע וההקפדה שלכם, תאונות יכולות לקרות, והכלב שלכם עלול “לגנוב” פרוסת עוגת שוקולד משולחן הסלון, בדיוק כשהלכתם לשנייה להביא קפה מהמטבח.
כדאי לדעת: טעות תמימה בתזונת הכלב יכולה להסתכם לא רק בנזק בריאותי, אלא גם בעלות כספית, ותקלות תמיד עלולות להתרחש.
ביטוח חיותא אמנם לא ימנע מהדודה המעצבנת לדחוף לכלב עוגה, אבל הוא כן מאפשר לכם לגשת לכל סיטואציה בנחת, כשאתם יודעים שהביטוח מכסה את העלויות ואתכם לכל אורך הדרך.
