זה לא מדע בדיוני – זו הווטרינריה של המאה ה-21 – לפרוסקופיה לכלבים ולחתולים
ד”ר גורן חובניץ מהמרכז הרפואי וטרינרי וט חולים, מסביר את כל מה שכדאי לדעת על לפרוסקופיה בבעלי חיים
נכתב ע״י מיכל אברמוביץ׳
5 ד׳ קריאה
הטכנולוגיה הרפואית מתקדמת בצעדי ענק ועכשיו גם כלבים וחתולים יכולים ליהנות מיתרונות הלפרוסקופיה (כירורגיה זעיר פולשנית) ולעבור בצורה קלה יותר ניתוחים שבעבר היו מורכבים ודורשים התאוששות ארוכה יחסית.
הכירורגיה הלפרוסקופית נחשבת לחידוש רפואי מרגש עבור בני אדם בעשורים האחרונים ובעשור האחרון גם לבעלי החיים. בבסיס הגישה הכירורגית הזו עומדת התובנה שהניתוח הפתוח מוביל לזמן החלמה ארוך יותר, לכאבים ואף לסיכון מוגבר לזיהומים ולסיבוכים. הכירורגיה הלפרוסקופית עושה שימוש בפתרון טכנולוגי הכולל ביצוע חתכים זעירים בגוף המטופל והחדרת מצלמת וידאו ומכשור ייעודי דרכם. בניתוח לפרוסקופי, הכירורג מבצע את כל הפעולות בגוף המטופל בעזרת ציוד זה תוך צפיה במסך וידאו – ובכך מפחית משמעותית את זמן ההחלמה, הכאב למטופל והסיכונים.
למה רופאים ו-וטרינרים מעדיפים לפרוסקופיה?
הלפרוסקופיה היא אמנם פרוצדורה פולשנית כמו כל ניתוח, אבל יחסית לניתוחים פתוחים שמבוצעים באופן פולשני היא נחשבת לקלה ובטוחה יותר למטופל בכך שמבוצעת דרך חתכים קטנים המאפשרים גישה מדויקת יותר לאזור המנותח עם פגיעה מינימלית ברקמות הסובבות, באופן זה נגרם פחות כאב, יורד הסיכון לדימומים ומתאפשר שחרור מוקדם וחזרה מהירה לשגרה ובדרך כלל ללא הצורך בקונוס סביב הצוואר.
מאיטליה לישראל – ד”ר גורן חובניץ על לפרוסקופיה
כדי ללמוד עוד על ההליך, פנינו לד”ר גורן חובניץ, שלמד וטרינריה באיטליה והמשיך את לימודיו והתמקצעותו בכירורגיה זעיר פולשנית, וב- 14 שנים האחרונות הוא עוסק בתחום. לפני כ-5 השנים חזר לישראל ומאז הוא בין הווטרינרים היחידים בארץ שמבצעים פרוצדורות בלפרוסקופיה.
“הליך הלמידה של ביצוע פרוצדורה כזאת הוא מורכב”, מסביר ד”ר גורן, “זה דורש ציוד מיוחד וכלים ייחודיים וכן לימוד טכני רב ופיתוח קורדינציה המאפשרת הנחיה של הכלים בידיים בזמן שהעיניים ממוקדות במסך.”
לפרוסקופיה גם לכלבים?!
מטרת הכירורגיה היא לעשות מינימום נזק ומקסימום תועלת. הלפרוסקופיה לא נועדה להחליף אף הליך בצורה גורפת אלא להקל על הפציינטים ולהפחית את הסיכונים. נניח שעושים ניתוח להסרת כיס המרה או ביופסיה מהכבד – הלפרוסקופיה מאפשרת, בעזרת המצלמה המוחדרת, לראות את אזור הניתוח על מסך גדול, כשהכל מוגדל בכ-פי 10, מה שמאפשר לעבוד ולהתכוונן באופן מדויק רק על האיבר היעד- ישירות, ומבלי לפגוע ברקמות מסביב ובכך לקצר את זמן ההחלמה ולהקל על הכאב.
מתי צריך לעשות לפרוסקופיה?
ביקשנו מד”ר גורן למנות מספר תרחישים נפוצים לשימוש בכירורגיה לפרוסקופית אצל כלבים וחתולים:
#1 עיקור
עיקור הוא אחד מהניתוחים הנפוצים ביותר ברפואה הווטרינרית בעולם. שיטת הניתוח המסורתית כוללת פתיחה של חלל הבטן דרך חתך אחד ארוך והוצאה של הרחם והשחלות. כיון שמדובר בניתוח אלקטיבי, המבוצע בדרך כלל בחיה בריאה- נרצה למזער את הסיכונים והכאב כלל האפשר, מה שמתאפשר באופן מיטבי בשיטה הלפרוסקופית ותורם להתאוששות מהירה יותר.
#2 סירוס אשך טמיר
מדובר במצב שמתאר אשך שלא ירד מחלל הבטן לשק האשכים כפי שהוא אמור בחודשים הראשונים לחיים. במצב זה מתבצע חתך ארוך בכדי להיכנס לחלל הבטן ולאתר את האשך על מנת לסרס את החיה ולמנוע מצבים של סיבוב אשך או הפיכתו לגידול- מצבים המצריכים לרוב ניתוח חירום. בלפרוסקופיה זה מתאפשר בקלות רבה יותר- במקום שנבצע חתך גדול אני מצבע 2 חתכים זעירים ומציב מצלמה דרכה ניתן לאתר את האשך ולהוציאו.
גורן מוסיף שבעת ביצוע עיקור\סירוס בשיטה הלפרוסקופית ניתן לבצע גם קיבוע קיבה, מה שמאפשר למנוע היפוך קיבה אצל כלבים מגזעים גדולים (לדוגמא- רועים גרמניים, דני ענק, קנה קורסו) ובכך להגן על הכלב ממצב מסכן חיים.
#3 ביופסיות ובדיקות
במצבים בהם עולה חשד שישנו גידול או מחלה באחד מאברי הבטן\בחלל בית החזה, לעיתים כחלק מהליך האבחון יש צורך בסריקת האזור ולקיחת ביופסיה. בעבר היו מקרים בהם נמנעו מלקיחת ביופסיה ישירה ואקספלורציה של האזור, למרות שמדובר בכלי אבחון חשוב, עקב הצורך לבצע חתכים גדולים ורבים שעוברים דרך השרירים ומהם ההתאוששות קשה יותר, במיוחד לחיה שלא בקו הבריאות. הלפרוסקופיה מאפשרת דרך 2 חתכים זעירים, לראות את האזור ולקחת ממנו דגימה מדויקת. לרוב, ההתאוששות מהירה והחיה תוכל לשוב אל ביתה באותו יום.
#4 ניתוחי בית חזה
כל היתרונות שצוינו על הטכניקה הזעיר פולשנית גדלים בכמה מונים כשמדובר בניתוחי בית חזה. בניתוחים אלו מאפשרת השיטה גישה בטוחה יחסית אל תוך חלל בית החזה מבלי לבצע חתכים גדולים וכואבים בין הצלעות או בעצם בית החזה. ניתן לבצע הסרה של גידולים, הסרה של כיס הלב, ביופסיות וסריקות חלל בית החזה בסיכון מינימלי ובקיצור משמעותי של זמן האשפוז הנדרש.
לסיכום, הלפרוסקופיה מאפשרת חזרה מהירה יותר לשגרה, גם של בעל החיים וכמובן של כל בני הבית, עם התעסקות מינימלית בכל הנוגע לטיפול והשגחה על בעל החיים.
חוקי הג’ונגל – איך לפרוסקופיה עוזרת גם לקופים
“בעבודת הגמר שלי בתחם הלפרוסקופיה ב-2008, עבדתי בגן חיות ברומא, שם מבצעים ניתוחים בשיטה זו בטיגריסים, קופים, ועוד מגוון חיות שנזקקו לניתוח. ההעדפה הברורה הייתה לעשות ניתוחים בלפרוסקופיה. נניח שטיגריס מחליט ללקק את חתך הניתוח בבטן- אי אפשר להילחם איתו שלא יעשה זאת– והמטרה היא למצוא את הדרך הכי מהירה ופשוטה, כשכמעט ולא ירגיש שעבר ניתוח.
אצל קופים, בנוסף יש את העניין של ההיררכיה קבוצתית – אם יש קבוצה של 50 קופים ומוציאים קוף לניתוח והתאוששות ארוכה הוא אלול לאבד מהמעמד שלו בקבוצה וצריך להילחם מחדש על מעמדו. כשמחזיר את הקוף לקבוצה שלו באותו יום אני חוסך את הלחץ והסטרס של המלחמה וכן האלימות שיכולה לקרות במאבק על המעמד בקבוצה וזה שיפר את התוצאות באופן משמעותי.
באופן זה הצלחנו להוכיח במחקר שניתן לאמץ את כל יתרונות השיטה לחיות שכמעט ולא ניתן לנתר ולטפל בהן לאחר ביצוע הניתוח, ועם תוצאות מיטיבות ואחוזי החלמה גבוהים.”
בואו נדבר במספרים – כמה עולה לפרוסקופיה?
הלפרוסקופיה היא תהליך מורכב והעלויות שלה בהתאם. הלפרוסקופיה מוסיפה בין 1,000 ל-1,500 ₪ ביחס לניתוח רגיל – כשהעלויות משתנות בהתאם לסוג הניתוח.
ואם תהית – חיותא מכסה מגוון ניתוחי לפרוסקופיה, בכפוף לתנאי הפוליסה.