whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה לחיותא +

כלבים חרדתיים – כמה טיפים מפתיעים!

אם יש לכם כלב שנבהל בקלות, קשה לו להיפרד ומתנהג בצורה לא נעימה, סביר להניח שאתם כבר יודעים שכלבים יכולים להיות חרדתיים. אבל מה אפשר לעשות? הו! יש המון דרכים להתמודד.

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

12/11/2020

כשאנחנו מדברים על חרדות, ציפרלקס וכל מה שמסביב, אנחנו רגילים לחשוב על עצמנו. אבל אם יש לכם כלב שנבהל בקלות, קשה לו להיפרד ומתנהג בצורה לא נעימה (אם להיות עדינים לגבי צרכים על השטיח), סביר להניח שאתם כבר יודעים שכלבים יכולים להיות חרדתיים. אבל מה אפשר לעשות? הו! יש המון דרכים להתמודד.

לפני שמקבלים כלב חדש למשפחה, אנחנו רואים, בעיני רוחנו, תמונה אידאלית, שנגזרת מהארכיטיפ הכלבי. לרוב הוא כולל תכונות כמו חוזק, הגנה, יציבות, נאמנות. אבל כשמסתכלים על המציאות מגלים, שהרבה כלבים סובלים מחרדות ומדיכאון, ממש כמו בני אדם. חרדות אצל כלבים גורמות להתנהגויות מאוד לא רצויות, שאם לא מטפלים בהם בדרך הנכונה, הכלב, לא פחות מהבעלים, עלול לסבול, והבעיה עלולה אף להחמיר.

Dogs lying on the sofa

איך החרדות של הכלב מתבטאות?

אחת החרדות הנפוצות ביותר אצל כלבים היא חרדת נטישה. היא עשויה להתפתח בכמה מקרים, כמו:
• הפרדה וניתוק פתאומיים מהבעלים לאחר תקופה ארוכה שבילו מאוד בצמוד.
• הרחקה מכלב אחר שהיה שותף צמוד לחיים ולגורל, באותה סביבת מחייה.
• קשר סימביוטי עם הבעלים (מכירים את האנשים שלוקחים על הידיים את הכלב כמו אל תינוק?…).

הסימפטומים שמאפיינים חרדת נטישה רבים מאוד. הכלב יכול “לבחור” בהתנהגויות בודדות או רבות מתוך מגוון גדול:
הרס (קילוף קירות ודלתות, לעיסת נעליים ובגדים שספגו את ריח הבעלים).
• פגיעה עצמית (נשנוש רגליים וזנב עד כדי פציעות וזיהומים חריפים).
• הטלת צרכים בבית, גם אצל כלבים שהורגלו לצרכים.
• ניסיונות בריחה מהבית, אפילו במחיר סכנה של פציעה (קפיצה מגובה, קפיצה על שיח קוצני ועוד).
• יללות ונביחות כשהבעלים עוזב את הבית.
• ביצוע מעקב אחרי הבעלים ברחבי הבית, בעיקר כשהבעלים מתכונן ליציאה.
• התרגשות והתלהבות מוגזמות, עד כדי איבוד שליטה על סוגרי השתן, למראה חזרה הביתה של הבעלים.
• התגנבות למיטת הבעלים באמצע הלילה.

חשוב שתדעו – ייתכן שהכלב שלכם סובל מהתסמינים הללו אך אין לו חרדה.

Men hugging his happy dog

איך עוזרים לכלבים להתגבר על חרדות?

כשמחפשים פתרון לחרדה אצל כלבים, בדיוק כמו אצלנו, בני האדם, קיימות מגוון גישות. החדשות הטובות הן שיש מבחר אפשרויות ותוכלו לבחור בזו שאתם מתחברים אליה:

1. כלוב אילוף – לא מה שנדמה לכם – כמו שהזכרנו קודם, עודף בתשומת לב, או תחושה של חוסר נפרדות של הכלב מבעליו, עשויה לעורר מצב שבו הוא לא מרגיש בנוח להישאר לבדו, וכשיאלץ להתמודד מול המצב הזה, יכנס לחרדה. לכן, גם אם אתם בבית ברוב שעות היום, ואין לכם יכולת או סיבה מספיק טובה לעזוב את הכלב לבדו רק כדי שילמד להיפרד מכם – יש מה לעשות. כדאי שתתחמו את הכלב במקום בו לא תהיו סביבו, ושהוא לא ירגיש בקרבתכם – עד כדי כך שירגיש שהוא לבד בבית, ויבין, שגם אם אתם בבית, אין חובה שתהיו בקו הראיה שלו נונסטופ, ובוודאי לא שתעניקו לו תשומת לב. ככל שיקדים להתרגל למצב הזה, כך יקטנו הסיכויים שיפתח חרדת נטישה. כמובן שתחימה כזו אפשרית בחדר אחר, אבל אם אתם בתחילת התהליך, או כבר מתמודדים עם חרדת נטישה, ולכן אתם חוששים לחדר ולחפצים שבו, עדיף להשתמש בכלוב אילוף, שגודלו בערך פי שניים מגודל הכלב. אם אין לכם אפשרות להרחיק את הכלוב לחדר אחר, נסו להסתיר בעזרת מסך כלשהו את האזור בבית בו אתם נמצאים.

2. שימו לב לתשומת הלב – חד משמעית, תשומת לב מוגזמת עלולה להזיק לכלב. אבל גם בהקשר של עזיבה וכניסה לבית, יש כמה דברים שניתן להפחית בעזרתם את החרדה שהכלבים שלכם חווים. אם כשאתם עוזבים את הבית, אתם מרעיפים על הכלב המון אהבה ותשומת לב, מספרים לו כמה תתגעגעו אליו, מנשקים אותו ללא הרף וכדומה, אתם מתנהגים כאילו העובדה שאתם יוצאים מהבית היא ביג דיל. אם לא תעשו ממנה ביג דיל בעצמכם, הכלב בעצמו לא יעשה ממנה ביג דיל, והבעיה נפתרה. גם כשאתם חוזרים הביתה, הבדילו בין שמחה ואמירת שלום, לבין התרגשות מוגזמת שיוצאת מכלל שליטה. גם העובדה שחזרתם הביתה בסוף יום עבודה לא אמורה להיות מרעישה ומפתיעה מדי! כשאתם יוצאים מהבית וכשאתם יוצאים מהבית, אל תתייחסו לכלב – קשה להבנה ככל שיהיה (זה מן הסתם מאוד נוגד את התקשורת האנושית שאנחנו מורגלים בה). זכרו, שמתן יחס לכלב, מעודד אותו לשחזר התנהגויות שזיכו אותו בתשומת לב, וחשבו איזו התנהגויות אתם רוצים לחזק – ואילו לא.

dog taking a nap on the sofa

3. לא טוב היות הכלבלב לבדו – חברה אנושית זה נחמד, אבל חברה כלבית שווה אפילו יותר. אם הכלב שלכם כבר סובל מחרדת נטישה, אימוץ של כלב אחר, מאוזן ורגוע, שיודע להישאר רחוק מבעליו מבלי שהדבר יאיים על שלוותו, יכול להביא את הכלב החרד לתחושה הרבה יותר מאוזנת ורגועה. מדובר בהרבה יותר מאשר “חברה” ו”לא להיות לבד”. יש כאן חונכות של ממש, בה הכלב החרד צמא להנהגה, וללמידה של יכולת שתיטיב איתו. לא קל, אך בהחלט אפשרי להתמודד עם כלב שסובל מחרדת נטישה. קל הרבה יותר למנוע את התעוררות החרדה, אם מבינים מה הגורמים לה, ואם מצליחים להבין מהי הדרך הנכונה לתקשר עם הכלב בשפה שהוא מבין.

4. מאלף כלבים – סביר להניח שההמלצה הזו לא מפתיעה אתכם, אבל חשוב לדעת – מאלף מקצועי יכול לעזור בתיקון הבעיה בתהליך נכון ואפקטיבי. תהליך כזה יכול למנוע יצירה של נזקים נוספים בידיים חובבניות.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים