whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

״לא בא לי היום, תודה״ – על ירידה בתיאבון וחוסר תיאבון בכלבים וחתולים

לפעמים נדמה שכלבים וחתולים לא מפסיקים לאכול. למעשה, הם מסוגלים להמשיך לאכול אפילו אם הם נמצאים בכאב או מצוקה פיזיים משמעותיים. אז אם הכלב או החתול שלכם מפסיק לאכול, אתם יודעים שזו סיבה, לכל הפחות, למבט מעמיק. קבלו מדריך (כמעט) מלא ללמה כלבים וחתולים מפסיקים לאכול, או אוכלים פחות.

writer-avatar
20/08/2024

קודם כל, חשוב להבחין בין ירידה בתיאבון ותיאבון סלקטיבי לבין חוסר תיאבון מוחלט. כשהכלב או החתול שלכם נמנע לחלוטין מאכילה ומסרב גם לחטיפים ולמזון טעים במיוחד, סביר להניח שמצבו חמור יותר ולכן בכל פעם שנראה לנו שחלה ירידה בתיאבון של בעל החיים, רצוי לבחון את הנכונות שלו לאכול חטיפים או מזון שאהוב עליו במיוחד.

הסיבות לירידה בתיאבון רבות ומגוונות ומיד נדבר עליהן, אבל חשוב להדגיש שבמידה והירידה בתיאבון נמשכת יותר מ-24-48 שעות מומלץ לפנות לווטרינר כדי שיבדוק את שובת הרעב.יותר מזה, אם מדובר בחוסר תיאבון מוחלט- אין צורך לחכות כל כך הרבה זמן.

חשוב לזכור להסתכל על התמונה הגדולה, ולכן צריך תמיד לבחון אילו סימנים נוספים מציג לנו הכלב או החתול. לעיתים הירידה בתיאבון היא הסימן היחידי, אך חשוב לברר האם היא מלווה בהקאות, שלשולים, ירידה בפעילות ובחיוניות, שינויים במתן השתן או כל מצב חריג אחר. עוד חשוב לברר האם בעל החיים שלכם גם נמנע משתייה וזאת משום שניתן לחיות ללא אוכל אפילו מספר ימים- אבל בלי מים הגוף נכנס מהר מאוד למצב של התייבשות. אם בעל החיים נמנע גם משתייה, נדרשת התייחסות דחופה יותר.

אז מה גורם לכלבים וחתולים לאכול פחות או להפסיק לאכול?

הירידה בתיאבון יכולה לנבוע מתהליכים המתרחשים בתוך מערכת העיכול (כמו דלקת של הקיבה או המעיים), מהפרעה בחלל הפה (גוף זר, שיניים מתנדנדות או דלקת חניכיים חמורה), ממחלה כלשהי שמובילה לתחושת חולי או לחום גבוה, כתוצאה מגוף זר שחוסם את מעבר המזון במערכת העיכול ואפילו בגלל סטרס נפשי שלא מאפשר לבעל החיים לאכול בנוחות.

דלקות במערכת העיכול יכולות לנבוע מאכילה של מזון לא מתאים, כולל שטויות שהכלב אוסף בטיול, אוכל שהחתול גנב מהשיש ואפילו מזון חדש שהוחלף באופן לא הדרגתי. במקרים האלה, אוכלוסיית החיידקים במעיים לא מצליחה להתמודד עם השינוי בהזנה ואוכלוסיית החיידקים המזיקים משגשגת על חשבון החיידקים הטובים.התוצאה? תיאבון ירוד שנובע מתפקוד ירוד של מערכת העיכול ולרוב יהיה מלווה גם בשלשולים והקאות.

אם זה המצב, מומלץ לרוב לעבור להזנה קלה לעיכול. ישנם מספר מזונות רפואיים אותם ניתן לקנות בחנויות לחיות ובמרפאות וטרינריות שנועדו למצבים כאלו בדיוק. באותה מידה, ניתן גם לבשל בבית מזון קל לעיכול. השאיפה היא לתת מזון שיהיה כמה שפחות שומני ושרובו מתעכל, כלומר עוף ואורז (כמובן בכלבים עם רגישות לעוף יש להימנע מהעוף וניתן להחליף אותו בדג). ניתן לבשל אותם יחד באותו סיר עם הרבה מים וללא תבלינים ולתת במנות קטנות. עצם העובדה שמדובר במזון ריחני ושהוא הגיע מסיר הבישול של בני הבית, לרוב יעודד אכילה.

מצב שיניים לא תקין או גוף זר ניתן לרוב לזהות בהתבוננות בחלל הפה. אם יש ספק, רצוי להביא את בעל החיים לווטרינר. לעיתים ניתן יהיה לראות מקל, עצם או צעצוע שנתקעו בין השיניים או להבחין בכך שהשיניים במצב לא תקין. לרוב הן יהיו מכוסות באבן שן צהובה עד חומה, החניכיים יהיו מגורות ואדומות, ריח הפה יהיה רע במיוחד ובמקרים הקשים מאוד ניתן יהיה להבחין בשיניים שלא יושבות במקומן, חסרות או מתנדנדות.

במקרים אלו לרוב נבחין, מלבד הירידה בתיאבון, גם בריור, ניעור של הראש ולעיתים גם חיכוך הפה באמצעות הרגליים הקדמיות. במצבים אלו, חייבים לפנות לווטרינר. בדיקה טובה של חלל הפה תאפשר לווטרינר לקבוע האם יש צורך בניקוי שיניים על מנת להפחית את הדלקת ואולי אפילו בעקירות שיניים, שכן שיניים שאיבדו את יציבותן מהוות גורם מפריע בחלל הפה ולכן באופן חד משמעי מומלץ לעקור אותן.

לא תמיד קל לאבחן

לעיתים, הירידה בתיאבון היא סימן לא ספציפי למחלה אחרת. לא נוכל לפרט כאן את כל מגוון המחלות שעלולות לגרום לירידה בתיאבון, אבל מספיק שתחשבו על עצמכם באמצע צינון חמור כדי שתבינו למה הכלב או החתול שלכם נמנעים מאכילה כשהם לא חשים בטוב. במקרים אילו, אם לא חל שיפור בתיאבון תוך יום-יומיים ואינכם מצליחים לשכנע את בעל החיים לאכול משהו, יש לפנות לווטרינר שבאמצעות בדיקה גופנית ינסה לאתר סימני מחלה נוספים. גם בדיקות דם עשויות להיות הכרחיות בהקשר הזה, כדי לבחון את פעילותם של איברי הגוף השונים- כמו הכבד, הכליות והלבלב.

חשוב לזכור שגם סטרס נפשי עלול להוביל לירידה בתיאבון. כלב שנשלח לפנסיון או שבעליו נסעו או חתול שעבר לדירה חדשה הם דוגמאות למקרים לא נדירים בהם הסטרס מוביל לתחושת אי נוחות ולפחד שעלולים לפגוע בתיאבון. חשוב מאוד לבחון שינויים בסביבת בעל החיים כשהבחנו שאינו אוכל כמו תמיד.

והגורם האחרון הוא המסוכן ביותר. גוף זר שנתקע במערכת העיכול יוביל לחוסר אכילה מוחלט. לרוב, הוא ילווה גם בהקאות חמורות והימנעות אפילו ממים. במצב כזה, חיית המחמד שלכם לרוב תראה מצוקה גדולה ובמקרה כזה לא מומלץ להתמהמה אפילו קצת. הווטרינר ימשש את בטנו של בעל החיים כדי לנסות ולהרגיש את החסימה ויבצע צילום רנטגן על מנת לנסות להדגים את הגוף הזר. לעיתים צילום רנטגן יהיה מספיק לצורך האבחנה, אבל בהתחשב בזה שלא כל סוגי החומרים מופיעים בצילום רנטגן, לעיתים יידרש גם אולטרסאונד כדי להגיע לאבחנה מדויקת.

במידה ובאמת נמצא גוף זר, יש להעריך את מיקומו- האם ניתן להגיע אליו באמצעות אנדוסקופ ולהוציאו ללא ניתוח או שיש לבצע ניתוח להוצאת הגוף הזר. חשוב לציין שגוף זר במעיים הוא מקרה חירום. הלחץ שמפעיל הגוף הזר על דופן המעי, בשילוב עם תנועתיות המעיים, עלולים להוביל לנמק ולקרע של המעיים ולדליפה של חומר צואתי לחלל הבטן ולזיהום חמור.

בשביל חתולים, קשה יש רק בלחם

ומילה אחרונה לבעלי החתולים שבכם. אנחנו אוהבים לחשוב שהחתול הוא חיה מבוייתת אבל בפועל הם הרבה יותר קרובים לחיות פרא מאשר לכלבים הביתיים. משום כך, הם משתדלים מאוד להסתיר סימני מחלה ולרוב הם יפגינו חולשה רק כשהם כבר לא מסוגלים יותר לחפות על כך. לכן, כשמדובר בחתול שנמנע מאכילה, יש להקדיש לכך תשומת לב מיוחדת. בנוסף, חתולים בעלי משקל עודף שמפסיקים לאכול נמצאים בסכנה לכבד שומני, מצב מסוכן הנובע מפירוק שומן וניוד מצבורי השומן בגוף ופוגע בתפקוד הכבד.

 לסיכום, בכל מקרה של ספק, מומלץ לפנות לווטרינר להתייעצות. אם לא הצלחתם לאתר את הסיבה לירידה בתיאבון או לשכנע את בעל החיים שלכם לאכול משהו, רצוי לפנות לווטרינר גם כן כדי לנסות ולאתר את הגורם ולהקל על בעל החיים.


ירידה בתיאבון של חברינו על ארבע היא לא בהכרח סיבה לפאניקה – אבל היא בטוח סיבה לשים לב אליהם. ברפואה וטרינרית כמו ברפואה אנושית, קל הרבה יותר לטפל בדברים כשהם קטנים מאשר כשהם גדולים. עוד דבר אחד בטוח – אם זה בליעת גוף זר ואם דלקת במעיים, ביטוח הכלבים וביטוח החתולים של חיותא ייתן לכם כיסוי מקיף שיאפשר לכם לא להתלבט- רק לטפל ולעזור להם לזלול שוב.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים