עוברים דירה עם כלב או חתול? הנה כמה דברים שכדאי לדעת
עוברים דירה? שיהיה בשעה טובה! אבל בואו נשים את הקלפים על השולחן – בשביל החבר על 4 שלכם אלה לא חדשות טובות בכלל. אז איך מתכוננים לכל השינויים במעבר דירה עם כלב? איך גורמים למעבר דירה עם חתול לעבור הכי חלק שאפשר? ואיך שומרים שהם לא יברחו לבית הישן והמוכר? כל הטיפים והעצות למעבר דירה עם מינימום תקלות.
נכתב ע״י צוות חיותא
מעבר דירה הוא אירוע מרגש עבור רוב האנשים (לפחות בדרך כלל). לפעמים הוא פותח פרק חדש וטוב בחיים שלנו, ולפעמים מנער את האבק שהצטבר מעל השגרה השוחקת. אנחנו מתכוננים אליו שבועות, חודשים ואפילו שנים מראש, ולמרות זאת נכנסים ללחץ היסטרי ברגע האחרון. גם אחרי שאנחנו פורקים הכל, תמיד אנחנו מגלים ששכחנו או איבדנו משהו (אגב, סביר להניח שהוא נזרק בניקיונות של פסח לפני 5 שנים). בקיצור – מלהיב. אבל בשביל הכלב או החתול שלכם, מדובר באירוע מלחיץ בלבד, בלי כל הפרפרים בבטן. ואם בכל זאת יש לו פרפרים, יותר סביר שהוא יקיא מהלחץ.
המשמעות הפסיכולוגית של מעבר דירה
עבור החתול או הכלב, שגרה היא דבר מבורך. מבחינתם, שגרה היא תנאי הכרחי וגם סממן לביטחון ורוגע. לכן באופן טבעי, השבירה שלה היא דבר בלתי רצוי מבחינתם. שינויים מהותיים בלוח הזמנים ובסביבת המחייה? בשבילנו זה יכול להיות מרענן (משנה מקום משנה מזל – מכירים?) אבל מבחינתם, מדובר במצב מאיים, מעורר חרדה ומבלבל, שעשוי להביא איתו התנהגויות ש-איך לומר בעדינות… היינו שמחים לוותר עליהן.
איך בוחרים דירה שתתאים לחיית המחמד שלכם
הכלב או החתול (או שניהם!) הם בני משפחה. כשאנחנו מחפשים דירה, אנחנו חושבים על כל הפרטים שיכולים להתאים או לאתגר את המגבלות ואת הצרכים של כל בני המשפחה. בית עם מדרגות לא מתאים לאדם בכיסא גלגלים, דירה בקומה 16 לא מתאימה לאדם עם פחד גבהים ובית עם משקופים נמוכים לא מתאים לענקים. אז בדיוק כמו שהייתם מנסים למצוא בית שיתאים לבני המשפחה האנושיים, כך צריך גם להביא בחשבון את ההתאמה של הדירה לצרכים המיוחדים של חיים עם כלב או חתול. על הרבה דברים אפשר להתפשר, חוץ מאשר על בטיחות ובריאות. הנה כמה דוגמאות לדברים שכדאי לחשוב עליהם כשמחפשים דירה:
- אם יש לכם כלב או חתול שרגילים לצאת החוצה ולחזור באופן עצמאי כמה פעמים במשך היום, לא כדאי לבחור דירה בקומה גבוהה.
- אם יש לכם כלב או חתול שרגילים לבלות בחצר, תצטרכו למגן אותה מפני בריחות, כי הם עלולים לצאת ולחפש את הבית הישן והמוכר.
- אם יש לכם כלבה שסובלת מבריחת שתן, כדאי שתבחרו דירה שתאפשר לכם יציאה קלה ומהירה איתה כמה פעמים ביום, או בית עם גינה שהיא יכולה לצאת אליה עצמאית.
טיפים לאריזה נכונה לקראת מעבר עם חתולים וכלבים
שגרה זה דבר מרגיע – זוכרים? אז בהקשר הזה, צריך לזכור שכלבים וחתולים מבחינים בדברים גדולים שנעלמים פתאום (הם נכנסו לתוך קרטון, אבל לך תסביר לחתול…), ויכולים להילחץ מזה. גם הרעש הלא סימפטי של הסלוטייפ הענק לא מוסיף לחוויה החיובית. אז בתור התחלה, נסו להסיח את דעתם מהאריזות. במקרה של כלבים, קונג מלא בחטיף מעניין יכול להיות יעיל במיוחד. במקרה של חתולים, אולי עדיף לשמור את החתול בחדר מרוחק ושקט. את הפינה של הכלב או החתול, אגב, כדאי להשאיר עד הרגע האחרון, ולארוז בסוף, כדי שיהיה קל “לשלוף” אותה מיד עם הכניסה לבית החדש.
דברים שכדאי לעשות לפני המעבר
אז כאמור, בתוך כל בלאגן האריזות והררי הארגזים, כדאי להשאיר לכלב או החתול את הפינה שלהם – המוכרת והבטוחה – במקום הרגיל, עד השניה האחרונה. כדאי לשמור על שגרת טיולים, ואם אפשר – גם לקחת אותם לבקר בבית החדש, כדי להכיר את המבנה וכמובן, את הריחות החדשים. את הביקור כדאי ללוות בצ’ופרים וחטיפים, כדי לקשר בין הבית החדש לחוויה חיובית. אם יש פעולות שצריך לעשות בדירה החדשה, כמו הדברה, שיפוצים ועוד – עדיף לעשות אותם לפני המעבר, כדי לא להעמיס אתגרים והתמודדויות נוספות על החברים על 4. את הביקור כדאי לעשות בנפרד – כלבים לחוד וחתולים לחוד. אם הכלב או החתול שלכם לא רגילים לכלוב נשיאה או למנשא – זה הזמן להרגיל אותם. את האימונים מתחילים כמה שבועות מראש. בהתחלה זה יכול להיות מאתגר, אבל אפשר להיעזר בסרטוני הדרכה ביוטיוב, ייעוץ של מאלף מנוסה והרבה הרבה סבלנות. כי כמו שכולנו יודעים, קשה באימונים – קל בקרב.
ביום המעבר עצמו
גם ביום המעבר, מומלץ להפריד בין הכלבים לחתולים שבמשפחה. אם הרגלתם אותם מראש לכלוב הנשיאה או למנשא, הכניסו לתוכו חתיכת בד קטנה או צעצוע עם ריח מוכר מהבית שאתם עוזבים. אם לפני המעבר הבנתם שזה לא יעבור חלק – כדאי להיערך מראש ולהיעזר בווטרינר, שיצ’פר את הכלב או החתול שלכם בתרופות הרגעה שיקלו את המעבר. אם אפשר להיעזר בחברים או בני משפחה מוּכָּרים שישמרו על בעלי הזנב בזמן ההובלה ופריקת הארגזים – אפילו טוב יותר. וכמובן, את הפינה שלהם – המיטה, קערות האוכל והשתייה וערימת הצעצועים – פורקים מיד עם הכניסה לבית החדש, וממקמים במקום מרכזי בבית, כדי להגביר את תחושת השייכות אליו.
איך להתנהג בבית החדש ליד החתול או הכלב שלכם
תהליך ההתאקלמות וההסתגלות יכול לקחת זמן. יש כלבים וחתולים סתגלניים יותר ופחות, וחשוב לתת להם להכיר את הסביבה החדשה בקצב שלהם. לצערנו, לא נדיר שכלבים וחתולים בורחים בפאניקה מבית חדש ומוצאים את עצמם משוטטים בסביבה לא מוכרת, בניסיון למצוא את הבית הקודם. עבור חתולים, שהם חיה טריטוריאלית, זה יכול להיות טראומטי במיוחד. לכן חשוב להתכונן מראש. כדאי למגן את הבית מפני בריחה, ללכת עם הכלב רק עם רצועה (אפילו בבית, בהתחלה), לא לאפשר לחתול לצאת מהחלון או מהדלת (אגב, אם תקצו לחתול חדר משלו לימים הראשונים זה יהיה חלום מבחינתו). כדאי להעדיף טיולים למקומות שקטים בסביבה, שבהם הכלב יוכל לחוות אותה ואת הריחות שלה בהדרגה. אם לכלב שלכם אין עדיין שבב, מסיבה כלשהי – זה יכול להיות רעיון מעולה לגשת לווטרינר להשתלת שבב, ועל הדרך גם לקנות לו קולר עם דיסקית שעליה מופיעים מספרי הטלפון שלכם. ככה, אם בכל זאת הכלב ברח ואבד, יוכלו לאתר אתכם בקלות.
ומה אם עושים רילוקיישן למקום רחוק עם כלב או חתול?
אם מעבר הדירה שלכם מצריך נסיעה ארוכה או אפילו טיסה, ייתכן שתרצו להקל על הכלב או החתול שלכם, ולתת לו זריקת טשטוש, שתעשה לו חלומות ורודים ומתוקים למשך כל זמן הנסיעה. כדאי, כמובן, לפעול לפי כל העצות שהזכרנו קודם, אבל במקרה כזה קצת קשה “לקפוץ לרגע לבית החדש” כדי להכיר להם את הסביבה החדשה או כדי להכין כמה דברים, ולכן יש סיכוי שהמעבר יהיה יותר טראומטי וקשה. הניחו להם להתרגל בקצב שהם זקוקים לו, ושמרו עליהם טוב טוב עד שתהיו משוכנעים שהתרגלו לסביבה החדשה.
סביבה חדשה – וטרינר חדש
לא תמיד צריך למצוא וטרינר חדש כשעוברים דירה. אנחנו מכירים לא מעט אנשים שעברו דירה וממשיכים להגיע לאותה מרפאה וטרינרית. אבל במקרים שזה בהחלט מרחק בלתי סביר, כדאי לבחור וטרינר על סמך המלצות מחברים ואנשים שסומכים עליהם. אולי אפילו הווטרינר שלכם יידע להמליץ לכם על קולגה במקום המגורים החדש.
בכל אופן, כדאי לדעת, שגם אם נאלצתם להחליף את הווטרינר שלכם, בביטוח החיות של חיותא עובדים עם כל הווטרינרים המורשים בישראל. אנחנו איתכם, עם ביטוח לחתול, עם ביטוח לכלב ועם כל וטרינר שתבחרו.