whatsapp
hero

חסימת גוף זר במערכת העיכול/ Intestinal Foreign Bodies

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה חסימת גוף זר במערכת העיכול אצל כלבים?

חסימת גוף זר מתייחסת למצב בו מערכת העיכול של הכלב נחסמת על ידי עצם זר שהכלב בלע. עצם זה עלול להיתקע בוושט, בקיבה או במעיים ולגרום לחסימה המונעת מעבר תקין של מזון ונוזלים דרך מערכת העיכול, או חלילה לנקב את דופן מערכת העיכול ולגרום לזליגה של חומר מזוהם לחלל הבטן. ללא טיפול מהיר, המצב עלול להוביל לסיבוכים חמורים ולהפוך למסכן חיים. 

banner banner banner
banner

הסיפור של ברוס

כשחזרו מהעבודה הבחינו ניר וגלי שברוס, הלברדור הצעיר שלהם, עושה משהו שלא עשה מעולם בעבר- מסרב לאכול ולא קופץ עליהם כרגיל. ברחבי הבית הם מצאו שלוליות רבות בגוון צהבהב- שקוף וברוס היה נראה מדוכא ממש. בנוסף הם שמו לב למשהו מוזר- הצעצוע החדש שקנו לו אתמול, חבל סיבים עבה שהוא שיחק איתו בטירוף, נעלם. תוך זמן קצר הם הגיעו למרפאה, שם נראה דפוס חסימתי של הקיבה וברוס הופנה למרכז חירום. ברוס החל לקבל נוזלים והוחדר לו אנדוסקופ תחת הרדמה- סיב עם מצלמה דרך הפה ועד לקיבה. שם נראה היה כבר שהחבל התקדם ולא ניתן יהיה להגיע אליו בצורה כזו. ברוס נכנס לחדר ניתוח, שם הוצא החבל במלואו דרך חתך במעי. הוא עבר להתאוששות בהשגחה ותוך כמה שעות כבר קם, כישכש ורצה שוב לנשנש…

banner

מה גורם לחסימת גוף זר במערכת העיכול?

  • התיאבון הבלתי נגמר של כלבים – ישנם גופים זרים שהם פשוט טעימים: עצמות של בעלי חיים, פירות ואגוזי שנושרים מהעץ, קרס חכה עם פתיון עליה… 
  • הסקרנות הטבעית – כלבים ידועים באופיים הסקרן ובנטייתם לחקור את הסביבה על ידי הרחה, לעיסה ולעיתים, גם בליעה של חפצים ועצמים שהם לא אמורים לבלוע. 
  • הפרעות כרוניות במערכת העיכול – שעלולות גם הן לגרום לבליעה של עצמים זרים מהסביבה. 

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות חסימת גוף זר במערכת העיכול

  • הקאות תכופות: זהו הסימן הנפוץ והבולט ביותר לרוב. יכולות להכיל חלקיקי מזון, נוזל צהוב או חלילה דמי/ שחור. לעתים גם יהיו נסיונות הקאה ללא פליטה של חומר.
  • אובדן תיאבון: אובדן עניין באוכל או ירידה בתיאבון
  • כאבי בטן: הגורמים לאי נוחות, בטן נפוחה, כאב ורגישות למגע באזור.
  • שלשולים: בכמות קטנה, עצירות או שינויים ביציאות.
  • עייפות וחולשה: כלבים אלה יהפכו לרדומים, חסרי אנרגיה, חלשים או מדוכאים.
  • התייבשות: כתוצאה מהקאות ממושכות וירידה בצריכת מים עקב אובדן תיאבון. תסמיני ההתייבשות כוללים חניכיים יבשות, עיניים שקועות וירידה בגמישות העור.
  • ריור מוגזם: עקב בחילות ואי נוחות הנגרמות מהחסימה.

התסמינים ישתנו בהתאם למיקום העצם וחומרת החסימה ולא תמיד יופיעו כולם יחד.

boxes איך מאבחנים חסימת גוף זר במערכת העיכול?

לאחר שיחה עם בעלי הכלב לגבי הסימנים הקליניים ובדיקה האם חסרים פריטים מסוימים בבית, יעבור הווטרינר לבדיקה גופנית הכוללת מישוש של הבטן ובדיקה רקטלית. במקרים מסוימים, בכלבים רזים וקטנים בעיקר, יהיה ניתן לחוש בגוף זר באמצעות מישוש בטני. צילומי רנטגן הם כלי יעיל יחסית לזיהוי גופים זרים במערכת העיכול- ישנם גופים שמחזירים את קרני הרנטגן וניתן לראותם (בעיקר מתכות) אבל גם אם לא רואים את הגוף עצמו, ניתן להבחין ב”דפוס חסימתי”- כזה בו ישנו מקטע מסוים במערכת העיכול שנפוח מגז ומרמז על חסימה. ישנה תמיד גם אפשרות לתת מנת בריום שממלאת את המעי בחומר ניגודי שנראה בצילומי הרנטגן ואחריה, סדרה של צילומים עוקבים במשך כמה שעות לוודא מעבר תקין של החומר. עצירה שלו בדרך יכולה בהחלט להעיד על חסימה. אולטרסאונד יבוצע לרוב לאחר הצילומים ובמקרים בהם צילומי הרנטגן אינם חד משמעיים או שהעצם הזר לא נראה בהם בבירור. הליך אבחוני נוסף הוא גסטרוסקופיה שיכול לאתר חסימות וגופים זרים בחלק הקדמי של מערכת העיכול- ושט, קיבה ותחילת המעי הדק. 

boxes איך מטפלים בחסימת גוף זר במערכת העיכול?

  • טיפול שמרני  במקרים מסוימים בהם העצם הזר קטן מספיק, אינו גורם לחסימה מלאה, אינו בעל פוטנציאל נזק משמעותי והכלב יציב ללא סימני מצוקה, הווטרינרים עשויים לנסות טיפול שמרני יותר הכולל מתן נוזלים ומרככים למיניהם, תוך כדי מעקב כל כמה שעות אחר התקדמות העצם באמצעות הדמיות רנטגן ואולטראסאונד.   
  • אנדוסקופיהכלי שימושי ביותר המאפשר הוצאת גוף זר ללא צורך בפתיחת הבטן ובאמצעות סיב עם מצלמה ומלקחיים המוכנסות דרך הפה בהרדמה מלאה. המגבלות הן שהוא מתאים להוצאת גופים זרים קטנים יחסית, שלא יכולים לפצוע את הקיבה והושט בדרכם החוצה, וכאלו המוגבלים לאזור הושט והקיבה. 
  • התערבות כירורגית  אם לא ניתן להוציא את העצם הזר בבטחה או שמצבו של הכלב מחמיר, לרוב נדרשת התערבות כירורגית – פתיחת בטן לאיתור הגוף הזר במערכת העיכול ולאחר מכן הוצאתו. לעתים ניתן לבצע חתך באיזור החסימה ולהוציא את הגוף הזר דרכו, אך לעתים הפגיעה במערכת העיכול כה חמורה כתוצאה מפגיעה באספקת הדם, שיש צורך לבצע קטיעת מעי באיזור החסימה. 
  • טיפול לאחר ניתוח  לאחר הניתוח, הכלב יזדקק לטיפול תרופתי נגד כאב, אנטיביוטיקה ומגנים על מערכת העיכול. 

הידעת?

    did-you-know-7

    החפצים הנפוצים ביותר לבליעה הם שאריות מזון, צעצועי כלבים מגומי וחוטים או כדורי משחק, פרטי לבוש, חפצים בגינה (ממטרות), אבנים ומקלות, פירות ואגוזים שנושרים מהעץ.

    did-you-know-16

    השיאן בתחום הוא בולדוג מתאילנד שעבר ניתוח יום אחד להוצאת 32 ברווזי גומי ממערכת העיכול שלו…והתאושש בקלות.

    did-you-know-14

    מייסי הפיטית בלעה סכין מטבח באורך 20 ס"מ. היא הובהלה למרכז חירום שם נותחה בהצלחה. ידית הסכין היתה כבר במעי, בעוד להב הסכין פנה לכיוון הקיבה. למרבה המזל, היא לא נחתכה כלל.

boxes טיפ מווטרינר

חשוב מאוד להיזהר עם חפצים מסוימים שמהווים גורם משיכה לכלבים צעירים בעיקר – בעיקר גרביים ותחתונים מסל הכביסה, צעצועי גומי ואבנים. אתם בטח יודעים שיש להימנע לחלוטין ממתן עצמות עוף מבושלות שעלולות להוביל לפגיעה חמורה בדופן המעי. נוסיף כאן שעדיף גם להימנע מעצמות בקר או חזיר שכן יש כלבים לפעמים שלוקחים אותן בביס אחד, מה שגורם לחסימות חמורות ולחנק באמצעות לחץ על הקנה. 

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

בדיקות דם, רנטגן ואולטרסאונד
1,200-2,000 ש״ח
אנדוסקופיה לאבחון והוצאת הגוף
3,500-6,500 ש״ח
ניתוח להוצאת גוף זר
4,000-8,000 ש״ח
whatsnew

מה חדש בתחום?

עצמות שנתקעות בושט הן מהצרות החמורות ביותר- הן עלולות לגרום לחסימה, פציעה של הושט ולעתים אף לסכן חיים באופן מיידי בשל סכנת חנק כתוצאה מלחץ על הקנה. הדרך להגיע לעצמות אלו הוא בטיפול אנדוסקופי דחוף. הבעיה היא שלעתים משיכה של העצמות החוצה אל חלל הפה, כנגד כיוון התנועה הנורמלי, יכולה להוביל לנזק קשה של הושט עד לכדי חירור שלה (פרפורציה), שהוא מצב בעייתי מאוד לתיקון. מחקר שנערך ב-2022, מצא שבמקרים רבים עדיף לדחוף את העצם התקועה קדימה לתוך הקיבה, שם היא לא תגרום להפרעות נשימה ויש סיכוי גבוה שמיצי העיכול יפרקו אותה, מאשר לנסות לשלוף אותה החוצה ובכך לסכן את הכלב או הכלבה בפציעה חמורה. 

גזעים בסיכון גבוה לחלות בחסימת גוף זר במערכת העיכול

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות נוספות

כל המחלות