whatsapp
bg bg

המדריך המלא לאימוץ כלב

משפחה לא בוחרים, זה נכון. אבל יש בני משפחה שאנחנו דווקא כן יכולים לבחור – הכלבים שלנו. בעמותות השונות בישראל מחכים לכם אלפי כלבים מכל הסוגים והגדלים אשר משוועים לבית חם ואוהב. אז אם גם אתם שוקלים לאמץ כלב, כדאי שתדעו שמדובר בהחלטה משמעותית ביותר שהיא הרבה יותר מסתם לבחור כלב, למלא כמה טפסים ולברר איפה נמצאת גינת הכלבים הקרובה ביותר אליכם. ריכזנו עבורכם את כל מה שחשוב לדעת לפני שאתם מקבלים החלטה וגם אחרי.

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

20/11/2023
icon-read

8 ד׳ קריאה

למה כן (וגם למה לא): קחו את הזמן לפני שאתם מחליטים לאמץ כלב

אתם בטח מתחבטים סביב שאלת האימוץ כבר תקופה ארוכה. אולי היה לכם כלב שאהבתם כילדים ובא לכם לייצר את אותה חוויה נהדרת עבור הילדים שלכם, אולי אתם כבר לא מצליחים לעמוד בפני תחנוני הילדים, אולי אתם זוג שרוצה לשתול את זרעי האהבה הראשונים ולקחת אחריות על בעל חיים אחר, ואולי אתם מרגישים בודדים ומרגישים צורך בחבר אמת שכבר הוכח כבעל השפעה מרגיעה התורמת לבריאות הנפשית של כולנו. יש כל כך הרבה סיבות טובות להביא כלב הביתה. 

העניין הוא שכדאי שתכירו גם את הצד השני של המטבע ותשאלו את עצמכם שאלות חשובות כמו: עד כמה אתם פנויים כרגע לטפל בכלב?, האם כל בני המשפחה בעניין כמוכם? האם אתם מוכנים לקחת אחריות נוספת על עצמכם ל-10-15 שנה בערך (ולא, אל תבנו על הילדים שבטח נשבעו לכם שהם יוציאו אותו 3 פעמים ביום)? האם אתם ערוכים להתמודד עם ההוצאות הכלכליות הכרוכות בגידול שלו? אנחנו ממש לא מנסים “להוריד” לכם, אלא רק מבקשים שתחשבו על זה טוב טוב כדי למנוע מצב בו אתם מתחרטים בהמשך ומחזירים את הכלב.  

אוקיי, אני בעניין. מה עכשיו?

בוחרים כלב שיתאים לכם ולאורח החיים שלכם 

הנה כמה פרמטרים חשובים שכדאי לקחת בחשבון כדי שהחיפוש יהיה אפקטיבי יותר וכדי שלא תתבלבלו מהשפע הרב של זנבות מכשכשים מכל הגדלים, הגילים והסוגים, שרק רוצים שתיקחו אותם הביתה.

דירה בבניין או בית פרטי: סביבת המגורים שלכם 

אתם גרים בדירה קטנה או בבית עם חצר? בבניין רועש במרכז העיר או באזור שקט יותר? לסביבת המגורים יש חשיבות רבה בבחירת סוג הכלב, הגודל והמאפיינים הייחודיים שלו. 

4 פרקים בבינג’ או 4 ק”מ ריצה: רמת האנרגיה שלכם  

האם אתם מהטיפוסים שמדמיינים התכרבלות עם גוש פרווה מול הטלוויזיה או דווקא מאלה שקמים בשבת בחמש בבוקר כדי להספיק לרכיבה למדבר יהודה? אם אתם אקטיביים יותר, קחו לכם כלב אנרגטי וספורטיבי שיוכל לעמוד בקצב שלכם. רק תזכרו שכלב אנרגטי יהיה אנרגטי כל הזמן בבית ולא רק כשתצאו לריצה כל בוקר. אם אתם קצת יותר רגועים, נסו לבחור בכלב עם אנרגיות נמוכות יותר, שלא ישגע אתכם מעודף אנרגיה. 

דני ענק או שיצו קטנטן: הגודל כן קובע 

אפשר תמיד להתחיל עם ההעדפה האישית שלכם שהרי גודל הכלב אינו קובע את האופי שלו. אנחנו בטוחים שתוכלו למצוא את הכלב המושלם עבורכם בכל גודל. הענין הוא שכאן רצוי להתחשב בשיקולים נוספים כמו סביבת המגורים ומי יהיה המטפל העיקרי בו – אתם או ילדים שיהיו שותפים לטיול היומי.    

חתול, ילדים או אוגר: עם מי חשוב שהכלב יידע להסתדר

בכל בית יש הרכב משפחתי שונה, כולל חיות מחמד נוספות. אם יש לכם ילדים קטנים בבית, תינוק חדש, חתול או אפילו תוכי – וודאו שהכלב שאתם בוחרים אכן יידע להסתדר עם כל אחד ואחד מהם. כלב חדש בבית זו כבר משימה מורכבת ולכן, עדיף להימנע ממכשולים נוספים שעלולים לפגוע בהרמוניה המשפחתית. 

מעורב או גזעי? 

מצד אחד, לכלבים מעורבים יש פחות בעיות גנטיות. מצד שני, אם בוחרים בכלב גזעי, קל יותר להכיר את ההורים, את האופי של הגזע, את מחלות הגזע האופייניות ואפילו את ההיסטוריה הרפואית שלהם. זה יאפשר לכם לצפות יותר בקלות את הבעיות הבריאותיות שעלולות להתעורר בהמשך וגם לטפל בהן בזמן. אגב, במדריך הגזעים של חיותא תוכלו למצוא את כל המידע שאתם צריכים על הגזעים השונים.   

גור או בוגר?

ההחלטה אם לאמץ גור או כלב בוגר, תלויה בזמינות ובאנרגיות שלכם להשקיע עכשיו בטיפול, חינוך ואילוף של גור קטן. היתרון הוא שזו ההזדמנות שלכם לעצב כלב כראות עיניכם שהרי הגיל המושלם לחנך כלב הוא בגיל 8-13 שבועות. החיסרון הוא מידת ההשקעה (וגם התסכול, לפעמים) הכרוכים בזה. אם תבחרו לאמץ כלב בוגר, לעומת זאת, תחסכו לעצמכם את התקופה הראשונית והמאתגרת ולדלג ישירות לשלב הבגרות, אבל גם תאלצו להתמודד עם כלב שכבר גיבש לעצמו קווי אופי והתנהגות ולא בטוח שיתאים לפנטזיה שלכם. אם בחרתם לאמץ כלב מעורב, לפעמים  דווקא כלב צעיר עדיף על פני גור כי בשלב הזה תוכלו כבר לדעת מה יהיה הגודל שלו, ולעיתים גם מה האופי ורמות האנרגיה. אימוץ של גור מעורב היא בהכרח הרפתקה של חוסר ודאות בהקשר הזה. 

אלרגיות בבית: בעיות רפואיות שכדאי להתחשב בהן

מה עושים אם אחד מבני המשפחה אלרגי לכלבים ואתם בכל זאת רוצים חבר על 4? הפתרון הפשוט ביותר הוא לבחור כלב מגזע “היפואלרגני”. למה במרכאות, אתם שואלים? מפני שאין באמת גזעים שלא נושאים עליהם את החלבונים אליהם בני אדם מגלים רגישות אלרגנית, אבל בהחלט יש כלבים שמשירים אותם פחות. באופן טבעי, כשהפרווה פחות “מעופפת” במרחב, החשיפה לאלרגן שנמצא עליה מצומצמת יותר לעומת כלבים משירים. קיימים בעולם יותר מ-30 גזעים הנחשבים היפואלרגניים, ביניהם פודל, שיצו, אפינפינצ’ר, בישון פריזה, מלטז ועוד.   

מה חשוב לבדוק במפגש הראשון עם הכלב 

לא לפחד לשאול שאלות – הכי קל זה להתאהב בתמונה שעלתה באיזה פוסט בפייסבוק או באינסטגרם. הענין הוא שלפעמים זה יכול להטעות ולגרום לכם לבחור בכלב שפחות מתאים לאופי ולאורח החיים שלכם. אין תחליף, כמובן, לביקור פיסי בכלביה של העמותה. ספרו לנציג העמותה מה בדיוק אתם מחפשים, מהם הצרכים הייחודיים שלכם ובעיקר נסו להבין עליו כמה שיותר – מהיכן הגיע, אילו בעיות התנהגותיות יש לו, האם יש לו עבר של התעללויות או חרדות שכדאי להכיר, האם הוא מחונך לעשיית צרכים ועוד. שווה לדרוש שקיפות מלאה ולהתעקש אם נראה לכם שהתשובות שקיבלתם חלקיות או חשודות. קחו בחשבון גם שכאשר תגיעו לכלביה, אותם נציגים לרוב יספרו לכם את נסיבות הנטישה של אותו כלב, מה שעלול לטלטל אתכם ולגרום לכם לקבל החלטה רגשית יותר ולאו דווקא נכונה עבורכם. 

לבלות זמן איכות עם המועמד הפוטנציאלי – אל תסתפקו רק בשאלות ותשובות. הקדישו זמן לבילוי משותף ואם אפשר, צאו איתו לטיול קצר. זה מאוד יעזור לכם לבדוק את רמת ההתאמה, הכימיה והאנרגיה הכללית.    

לא בטוחים? יש גם אומנה – יש עמותות שמציעות כלבים שכבר זכו בעבר לחיות בבתי אומנה ותוכלו לפנות אליהן כדי לקבל מידע מדויק ומהימן יותר לגבי הכלב הספיציפי ששבה את ליבכם. אפשר גם להציע לעמותה להיות בעצמכם משפחת אומנה כדי לוודא שאכן מדובר כאן בזיווג משמיים לפני שאתם מתחייבים “לשים טבעת”.  

 לאן ולמי פונים כדי לאמץ כלב

אז אם גם אחרי כל מה שקראתם עד עכשיו, אתם עדיין בעניין – אפשר לפנות לאחת העמותות הרבות בישראל ולהתחיל בתהליך האימוץ. הקפידו רק לבחור עמותה רשומה אשר מדווחת על פעילותה באופן תקין. באתר של רשם העמותות תוכלו לקבל את כל המידע הרלוונטי. וודאו גם שאותה עמותה מציעה סל אימוץ במחיר הגיוני הכולל את כל הטיפולים של השנה הראשונה, כולל עיקור סירוס. מומלץ גם לקבל המלצות, ולבקר פיסית במקום בשעות הפעילות. כך תוכלו גם לבדוק את הניקיון ואת איכות הטיפול שמעניקים שם לחיות.  

אומנה לכלב : לזה אנחנו קוראים Win-Win

להיות משפחת אומנה זה אומר לספק לכלב נטוש בית זמני ולא פחות חשוב – המון אהבה ותשומת לב. יש המון כלבים נטושים שם בחוץ שדורשים הצלה זריזה מהרחוב, שכן הם חשופים למחלות, רעב, דריסה או שעלולים להגיע לידיים לא נכונות. לאחר שהכלב מגיע לבית האומנה, העמותות מתחילות בבירור ושיקום רפואי ופועלות למציאת בית קבוע עבורו. במשך כל הזמן הזה, העמותות נושאות בהוצאות הכספיות של מזון וטיפול רפואי. 

חשוב להבין שאותם כלבים נטושים חווים, אולי לראשונה בחייהם, קשר אוהב עם בני אדם, ומשפחות אומנה רבות מספרות על תחושת השליחות והמשמעות הגדולה שהן מקבלות מזה. מעבר לזה, אופצית האומנה זו דרך מצוינת לבדוק האם בכלל מתאים לכם לגדל כלב. יש כאן הזדמנות לקבל הצצה זמנית לחיים משותפים עם אותו כלב ולבדוק את המוכנות שלכם לאימוץ קבוע. כך תוכלו לבחון את הדינמיקה ביניכם בלי להתחייב מראש ולראות אם הוא מתאים לכם ספיציפית, כי הרי כלבים מתנהגים באופן שונה כשהם בהסגר או בכלביה, לעומת איך שהם בבית.  

זהו, זה קורה! הכלב החדש מגיע: מה צריך שיהיה בבית? 

לא משנה אם בחרתם באימוץ קבוע או אומנה, יש כמה דברים שכדאי לארגן לפני. קבלו צ’ק ליסט מהיר הכולל פריטים שהם מאסט, פריטים שהם אמנם בגדר המלצה אבל כדאי מאוד שיהיו בבית. יש גם רשימה נפרדת לגורים.   

רשימת בסיס – חובה

  • מזון מותאם לגיל הכלב 
  • קערות לאוכל ומים
  • קולר או רתמת גוף 
  • רצועה לטיולים 
  • חומרי הדברה – קולר, אמפולה או כדור נגד פרעושים וקרציות. התייעצו עם הווטרינר לגבי הסוג הספיציפי. 
  • מיטה – אז אמנם בימי הקיץ, כלבים אוהבים לשכב על הרצפה הקרירה אבל עדיין חשוב שיהיה להם מקום מוגדר משלהם. 

רשימת אקסטרה – כדאי מאוד שיהיה

  • חטיפי אילוף קטנים ורכים – לקשר ראשוני וכדי ללמד התנהגויות חדשות 
  • חטיפים גדולים יותר – לתגמול רציני יותר ולפינוק
  • צעצועים בסגנונות שונים – כדורי טניס מצפצפים, חבלים, צעצוע רך ומצפצף, צעצוע קשיח ללעיסה, צעצועי האכלה כמו קונג.  

ועוד כמה דברים במיוחד לגורים 

  • גדר גורים או כלוב אילוף לתיחום 
  • צעצועי נשיכה רכים
  • פדים לצרכים

בעוד שבחירת כלב היא החלטה מורכבת הדורשת המון מחשבה, יש החלטה אחת חשובה שכדאי לעשות מיד לאחר האימוץ – ביטוח בריאות לכלבים שיעזור לכם לממן את כל אותן הוצאות בלתי צפויות ויקרות במיוחד כמו מחלות, תאונות ושאר מצבי חירום רפואיים שעשויים לצוץ בהמשך. למעשה, הסטטיסטיקות מדברות על זה ש- 1 מתוך 3 כלבים יזדקק לטיפול חירום שעלול לעלות לכם אפילו עשרות אלפי שקלים. 


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים