כלבים בגשם: כל הדרכים בהן הגשם משפיע על הכלב שלכם
עבור הכלב שלכם, גשם זה הרבה יותר מטיפות מים שיורדות מהשמיים. הגשם מגיע יחד עם רעש עוצמתי, ריחות חזקים, לחות באוויר, שלוליות בכל מקום…או במילים אחרות, כל מה שיכול לשבש את המערכת הסנסורית של הכלב, כמו גם את סדר היום וההתנהגות שלו. אז כשהגשם כבר מטפטף על העורף, כדאי שנכיר את כל האתגרים שהוא מזמן לכלבים כדי שנוכל להיערך לקראתם כמו שצריך.
נכתב ע״י אביחי חיים – מאלף
הרעש והחשמל הסטטי: הרבה אי שקט וסטרס
כלבים שומעים הכל בעוצמה חזקה פי 4 מזו של בני אדם. עכשיו דמיינו לכם מה עובר עליהם כשהם שומעים את הגשם מתדפק על החלונות במשך דקות או שעות ארוכות. העליה החדה בעוצמת הרעש, יחד עם החשמל הסטטי שמגיע תמיד לפני הסערה והגשם, עלולים להלחיץ ולהכניס לאי שקט רבים מהכלבים ולגרום להם להתחיל לנבוח, לרוץ ממקום למקום בפרץ של אנרגיה בלתי מוסבר, או פשוט להסתתר. כדי להקל עליהם, מצאו עבורם מקוח נוח ונעים שבו יוכלו להסתתר, רצוי כמה שיותר רחוק מחלונות. כאשר מתחיל הגשם, גשו לאותו מקום יחד עם הכלב והישארו איתו עד שהוא נרגע. אפשר גם תמיד להדליק טלוויזיה או להפעיל מוסיקה כדי למסך את הרעש בחוץ.
ריחות חדשים באוויר: הכלב צריך “למפות” הכל מחדש
בטח שמתם לב שאחרי כל אפיזודה של גשם, הכלב שלכם מתחיל לרחרח הרבה יותר – וזה ממש לא במקרה. מתברר שרמת הלחות הגבוהה באוויר תורמת להעצמה של הריחות ועושה חשק לכלב שלכם לצאת ולחקור את הסביבה שלו מחדש. זו הסיבה גם שכלבי חיפוש והצלה מתאמנים בעיקר בחורף כשהלחות נצמדת למולקולות הריח ומאפשרת להן לשרוד לפרק זמן גדול יותר.
כאשר הגשם מגיע, הוא שוטף הכל – מרטיב את האדמה ו”מנקה” את כל השטח המוכר והידוע של הכלב. כולנו יודעים שכלבים ממפים שטחים שלמים בעזרת חוש הריח שלהם, מסמנים טריטוריה, עושים צרכים ואפילו יודעים על חיות אחרות שעברו שם לפניהם. הגשם מפזר את הריחות המוכרים והישנים, מביא איתו ריחות חדשים שעולים מהקרקע ומחייב את הכלב שלנו להתחיל למפות את הכל מחדש.
“השתגעתם? אין סיכוי שאני יוצא החוצה בשביל קקי או פיפי”
בחוץ יורד גשם מטורף והכלב שלכם חייב להתפנות. אתם פותחים לו את הדלת, אבל הכלב מעיף מבט אחד החוצה ומסתובב אליכם בפנים שואלות – “נראה לכם? אני לא יוצא לשם!” אין ספק שזה יכול להיות מאוד מתסכל לצאת עם הכלב לסיבוב כשקר ורטוב, אבל הוא מסרב לעשות את צרכיו ומושך אתכם חזרה הביתה. אז איך אפשר לשכנע את הכלב לצאת החוצה ולעשות את צרכיו, גם ביום גשום?
כמו שכבר ציינו, הגשם משבש את עולם הריחות עליו מתבסס הכלב שלנו כדי להכיר את הסביבה שלו – הוא מטשטש ריחות מסוימים ומעצים ריחות אחרים. מצב זה שבו הסביבה הטבעית של הכלב הופכת פתאום למאיימת ולא מוכרת מעוררת בו דחף הישרדותי בסיסי והוא ינסה בכל דרך להימנע מלסמן את הטריטוריה שלו ע”י עשיית צרכים, כדי לא לחשוף את מקומו לכלבים אחרים. אז מה עושים? קודם כל, למרות שבטח לא נעים לכם לעמוד בגשם, אל תלחיצו או תאיצו בו לעשות את צרכיו. זה עלול להביא לתגובה הפוכה ולעכב את הפעולה עוד יותר. גם אם בשעה טובה הוא כבר הצליח לעשות את צרכיו, אל תחזרו מיד הביתה, אלא המשיכו את הטיול עוד קצת. הרי אתם יודעים שכלבים קושרים מהר מאוד בין מצבים שונים ואם בכל פעם שהוא עושה את צרכיו, תחזרו מיד הביתה – יש מצב שהוא יעכב את עשיית הצרכים רק כדי לזכות בטיול ארוך יותר.
פחות פעילות גופנית, יותר שעמום
בימים גשומים, הפעילות מחוץ לבית מצטמצמת כמעט לאפס. זה אומר לא רק שהטיולים מתקצרים ויש ירידה משמעותית בהיקף הפעילות הגופנית, אלא שהכלב מתחיל להשתעמם ולעלות במשקל. כאן זה התפקיד שלכם לשחק איתם גם בתוך הבית ולאפשר להם להוציא אנרגיות בדרכים אחרות. זה יכול להיות משחק עם כדור או סתם ריצה בבית, מקצה לקצה. אל תוותרו לגמרי על הטיולים היומיים ונסו לנצל את ההפוגות בגשם, גם אם הן קצרות.
טיול בגשם: איך תעשו את זה נכון
כלבים כעיקרון לא אוהבים להירטב, מלבד אולי גזעים מסוימים כמו הלברדור. לכן, כלבים רבים יסרבו לצאת מהבית בימים של גשם כי בדיוק כמונו, גם להם לא נעים עם הקור, הבוץ, הדשא הרטוב והשלוליות בכל מקום.
טיולים בגשם דורשים חשיפה והכנה הדרגתית כדי שנוכל לעזור להם להסתגל למצבים רטובים או לפחות לפתח גישה חיובית כלפי מים. אם אתם מגדלים גור, כדאי שבזמן החשיפה שלו לעולם, לאנשים ולמצבים, תוסיפו גם את החשיפה למים וצרו סביבה חוויה מהנה וחיובית. תוכלו לעשות זאת באמצעות התניית נגד, כלומר יצירת קישור אסוציאטיבי בין הגירוי הלא נעים (מים) לבין גירוי נעים (למשל, חטיף טעים). אפשר לשלב גם משחקי מים עם צינור בזרם חלש מעל קערית או משחק כדור בדשא רטוב. את הכל חשוב לעשות באופן הדרגתי ורגוע, בלי לכפות עליו שום דבר בכוח.
כמה טיפים חשובים לטיול בגשם:
- בחרו מסלולים יבשים יחסית, עם כמה שפחות שלוליות.
- השתמשו בחטיפים במהלך הטיול בגשם בחטיפים שהכלב אוהב כדי שהוא יחבר אותם לחוויה מהנה.
- שמרו על הכלב קרוב אליכם, רתום לרצועה – קחו בחשבון שבזמן שיורד גשם, העולם סביבו הופך לכאוטי יותר עם אנשים שרצים למצוא מחסה, רוחות שורקות, מכוניות מתיזות מים ורעמים מלחיצים ברקע. אם תוסיפו לזה את הראות הלקויה (גשם חזק, עננות, ערפל) והרעשים החזקים והבלתי צפויים שנלווים לגשם (רעמים וברקים), יש כאן שילוב שעלול ליצור סיטואציות מסכנות חיים עבור הכלב.
- הקפידו לא לתת לו לשתות משלוליות או מרזבי מים שעלולות להיות מזוהמים. גורים צעירים וכלבים מבוגרים רגישים לזה במיוחד.
- גם חלק מהפטריות שצצות אחרי הגשם עלולות להיות להיות רעילות עבורו, אז גם במקרה הזה השגיחו היטב על כל מה שהוא מרחרח ומנשנש במהלך הטיול.
- חשוב מאוד לייבש במגבת את גופו של הכלב לאחר הטיול בגשם – הקפידו במיוחד על כפות הרגליים, האוזניים והפנים.
חורף, קיץ, סתיו או אביב – חיותא כאן תמיד עבורכם עם הכיסוי הביטוחי המקיף ביותר. זה הכיסוי שישלם את החשבונות הווטרינרים של חיית המחמד שלכם, כולל פציעות, תאונות ומחלות ואת כל הבדיקות והטיפולים הנדרשים בעקבותיהן.