whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

שאלת השאלות: מה מתאים יותר לכלב שלי – רתמה או קולר?!

הוא עוקב אחריכם, מתחיל לכשכש ולהתרגש. יש משהו באוויר כשמגיע הרגע הזה. הזנב שלו נע בהתלהבות לכל הכיוונים כי… שעת הטיול הגיעה! ישששששששש! אז אתם הולכים לארונית לקחת את ה… רגע שנייה. קולר או רתמה? עם מה אתם משתמשים בבית? ולמה בחרתם דווקא את זה? מה עדיף באופן כללי והאם אחד מהם עלול לגרום נזק? כמה שאלות, וכמה דעות. בדיוק בגלל זה לקחנו לשיחה את בן המאלף, המייסד והבעלים של “האילוף של בן”:

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

26/06/2023

החוק מחייב, וגם הריחות 

נתחיל מהבסיס. כלב הוא החבר הכי טוב, אבל בואו נודה שהטיולים אתו הם גם זמן איכות בשביל כל הבעלים בכל העולם להירגע ולנקות את הראש. ולמרות שהוא חבר נפלא והקשר ביניכם חזק ומדהים – כלבים הם יצורים מתוקים, אוהבים ו… רגישים מאוד לגירויים. כל צליל, ריח, דפיקה בדלת, רחש מגינת הכלבים, חתול רחוב או ג’וק מעופף, לא עלינו, – יכול לעורר ולהפעיל את החמודים האלו.

הקולר או הרתמה נועדו להגן ולשמור על החיים שלהם בעולם מודרני, רועש ומלא במכוניות ובאופניים חשמליים. הם שומרים על הכלבים קרובים אלינו ולפי החוק היבש להסדרת הפיקוח על כלבים התשס”ג-2002 סעיף 11(א): אסור לכלב לצאת מחצר הבית, אלא רק עם רצועה שהבעלים שלו מחזיק.

האנטומיה של גריי, או של הכלב

בואו נבין רגע אילו איברים מושפעים מהרתמה ומהקולר: מבנה צוואר הכלב דומה לאדם. הצוואר מחובר לחוליות עמוד השדרה, וגם נמצאים בו איברים רגישים וחשובים כמו בלוטת התריס, קנה הנשימה, הוושט ועוד. 

הרתמה רחבה, מתלבשת על הגוף של הכלב, תומכת בו בבית החזה ומושכת את הכלב מהחזה או מהגב דרך חיבור מיוחד. בכך היא בעצם מפחיתה עומס ולחץ על הגרון, הצוואר וקנה הנשימה. בעצם, כשמושכים כלב עם רתמה, מושכים את אזור בית בית החזה והסכנה לגרימת נזק בריאותי יורדת אבל שוב, ברגע שהיא לא מותאמת אישית זה יכול להפריע לו בהליכה ולגרום לשפשופים.
הקולר דק ומושך רק דרך הצוואר. נסו לדמיין מגע של שרשרת על הצוואר שלכם, לעומת אפוד שלובשים. גם אופן המשיכה שונה בין שני האביזרים ומשפיע באופן שונה על התגובות של הכלב. משיכה חזקה ופתאומית עם קולר עלולה לגרום נזק לצוואר הכלב ולעמוד השדרה, ולפגיעות בריאותיות נוספות באזורים שונים כמו עיניים ואוזניים. 

מוכנים לדיון נושך? יתרונות וחסרונות לכל אחד

הקולר כשפת אם

אבולוציונית: מכירים את האימא שמחזיקה את הגורים שלה מהצוואר ומובילה אותם ככה ממקום למקום? אז מבחינה אבולוציונית, הקולר מחקה את התנועה הזו. את המגע והנשיכות הקטנות והעדינות של האימא. הסימונים הקטנים והמשיכות העדינות הן כמו ביטים, שמזכירים לכלב את הנשיכה משלבי הגורות. הקולר מדבר בשפת אם.

תקשורת: לפעמים נשמעות טענות שזה לא הומני למשוך את הכלב מהקולר כי זה יכול להכאיב לו, אבל כלב הוא חיה טורפת ולא בנאדם. עם אילוף ואימון נכון, הבעלים לומדים למשוך את הכלב בעדינות, ובהתאמה, גם הכלב לומד שלא למשוך וככה והתקשורת בין הבעלים לכלב דווקא מתפתחת.

פרקטית: הקולר נוח לבעלים כי הוא יכול להישאר על הכלב כל הזמן (רתמה צריך להוריד כשהטיול נגמר), וכשיוצאים לטיול תיק תק מחברים רצועה ונגמר. כפריט לבוש שתמיד נשאר עליו, הוא גם משמש כאמצעי זיהוי מעולה. שם וטלפון, מצמידים לקולר והופ – יש לנו תג זיהוי תמידי. 

נוחות: הקולר נוח גם לכלב! הוא פחות מכביד עליו ומאפשר לו חופש תנועה גדול יותר כשהוא רץ אחרי פריזבי או מנסה להשתחל מתחת לשולחן וללקט כמה פירורים אחרי ארוחת צהריים.  

אבל אבל אבל. לקולר יתרונות רבים, אבל משיכה חזקה ופתאומית יכולה להסב נזק גדול ומכאיב לכלב. צריך ללמוד ולדעת איך למשוך! כמו כן, יש כלבים עם בעיה נוירולוגית ומערכת עצבים רגישה ולכן נעדיף לתת להם רתמה שתתמוך בהם, תיתן להם תחושת מוגנות ותרים להם את הביטחון.

הרתמה כאפוד תומך

בטיחותית: הרתמה מכסה את בית החזה, הכתפיים וחלקו העליון של הגב, ולמעשה מפזרת את לחץ המשיכה של הרצועה על כל השטח הזה. זה אומר שהסכנה שיכולה להיגרם ממשיכה אגרסיבית פוחתת משמעותית. 

עבודה: קמתם בבוקר, לבשתם מדים והלכתם לעבודה. תאמינו או לא, הרתמה מייצרת התניית עבודה גם עבור כלבים! ראו אותה כמעין סרבל עבודה גזעי. חישבו על האסקי סיבירי מושך מזחלות אי שם בלפלנד או על כלבי נחייה. הם
🙃 On duty so do not disturb! 

התנהגותית: בגלל שאנחנו יודעים שהרתמה מייצרת מעין התניית עבודה של משיכה, ברגע שמלבישים אותה על הכלב – הוא מתרגל למשוך כל הזמן. זה אומר שהרתמה שומרת על מצב תנועה סטטי וככה הכלב לא יכול לקבל “עונש” וגם לא לחוות למידה חדשה כשרוצים לאלף או לחנך אותו. עם קולר זה אחרת.

בריאותית: לכלבים עם קפלים בצוואר או גזעים פחוסי אף כמו בולדוג או פאג, יש סבירות גבוהה יותר לחוות מצוקה נשימתית ולכן דווקא רתמה תתאים להם יותר כי הקולר יכול ללחוץ להם באזור הצוואר.

אפשר להגיד שהרתמה אולי משרה יותר בטחון עבור הבעלים מבחינת המשיכה, אבל היא גם כבדה ומסרבלת את התנועה של הכלב ואת הלמידה שלו. כמו כן, ברגע שלא מלבישים אותה נכון ו/ או מקדישים כמה דקות כדי להתאים אותה באופן אישי לגוף הכלב – היא יכולה לגרום לו לפציעות לא נעימות בכלל. יש רתמות עם רצועות דקות שלא יושבות בצורה אחידה על הכלב, וגם הן יכולות לגרום לשפשופים באזור בית השחי.

@chayuta_israel אז במה אתם בוחרים לכלב.ה שלכם? #חיותא #ביטוחבריאותלחיותמחמד #כלבים #קולר #רתמה #כלביםבטיקטוק #אילוף #אילוףכלבים #VocêNasceuParaMudar ♬ Vibes


אחרי כל זה – מה עדיף בזמן האילוף? 

עדיף לעבוד עם קולר כשמאלפים כלב. הקולר יותר נוח לו כי הוא תופס פחות מקום על הגוף ולכן הכלב מרגיש יותר חופשי ופנוי לתהליך האילוף. זה גם מוביל לתקשורת טובה יותר עם הבעלים. בעצם הקולר מאפשר, או מאלץ את הכלב, להיות קשוב יותר להנחיות ולסביבה ומשמש ככלי אפקטיבי ללמידה ולענישה בזכות המשיכה. הרתמה מייצרת אוטומטיות בתנועה, מגבילה את מנעד התנועות ואת הלמידה. חשוב להגיד שהפתרון למשיכות מגיע בעיקר מאילוף נכון ומהתמדה, וגם בתהליך האילוף לומדים כיצד לאחוז ברצועה ואיך למשוך. 

סוגים שונים של קולרים ורתמות

האמת? לא תקבלו כאן המלצות כאלו או סקירת שוק מהסיבה הפשוטה והלפעמים מעצבנת היא ש”זה תלוי”. יש המון סוגים של קולרים ורתמות, וההמלצה לגבי הסוג שמתאים לכלב שלכם צריכה להיות רק על ידי מאלף שמכירים אתכם ואותו.

מה גם שלפעמים כלבים מתחילים מרתמה, עוברים לקולר והפוך – כחלק מתהליך של למידה, הקניית ביטחון עצמי או מסיבות בריאותיות.


בשורה התחתונה: קולר או רתמה?

זה תלוי בסוג הכלב, עד כמה הוא מושך אתכם, במבנה הגוף שלו, עד כמה הוא מאולף והאמת שזה גם תלוי באופי שלכם. זאת גם החלטה שיכולה להשתנות ככל שהכלב גדל ואתם מכירים יותר טוב אחד את השני או לאחר אילוף. אז כשאתם ניגשים לקנות קולר או רתמה, אל תשכחו להתייעץ עם מאלף.  

אצלנו בחיותא, לא באמת משנה לנו במה תבחרו. מה שטוב לכם ולכלב שלכם. העיקר שתשמרו עליו בריא ומאושר.  


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים