whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

למה כלבים מתגרדים?

לכלבים, בדיוק כמו לנו, “מגרד” לפעמים להתגרד. אבל כשהגירוד תכוף, אובססיבי ואפילו מתפתח לנשיכה ולעיסה של העור- זה כבר צריך להדליק אצלנו נורה אדומה. אז מתי גירוד הוא סתם גירוד ומתי כדאי לבדוק את העניין קצת יותר לעומק? ד”ר קסניה קרטני סיפרה לנו על הסיבות הנפוצות ביותר לכך שהכלב מתגרד ועל דרכי הטיפול בכך

writer-avatar
02/09/2024
icon-read

8 ד׳ קריאה

כלבים מתגרדים. ממש כמו בני האדם, מעת לעת כלבים מתגרדים וזה יכול להיות נורמלי לחלוטין. לרוב, הגירוי בעור זמני וחולף והכלב שלכם ימשיך בשגרת יומו שמח וטוב לב כהרגלו. אבל מה עושים אם הכלב מתגרד בתדירות מוגזמת ואם נראה ששיגרת המנוחה או הטיול שלו משתבשת? ביקשנו מד”ר קסניה קרטני, וטרינרית ממרפאת Animal Care בראשון לציון, לעזור לנו להבין מהן הסיבות הנפוצות ביותר לכך שהכלב שלנו מתגרד לפתע.

לפני הכל, הכי קל לבדוק את היגיינת השיער של הכלב- האם נכנס לים או לבריכה או טייל הרבה והזיע לאחרונה? כמונו בני האדם, גם הכלב זקוק מעת לעת למקלחת של מים נקיים ושימוש בשמפו ייעודי לכלבים. ייתכן וזה יפתור את הגרד, שנבע רק מהצורך בניקוי.

כשכלב מתגרד באופן מתמשך ובאופן שניכר שמציק לו, ייתכן ומדובר באלרגיות הנגרמות מסיבות שונות, שמיד נפרט אותן, אבל לפני הכל יש לזכור שזיהוי, אבחון וטיפול באלרגיות אצל כלבים, ממש כמו אצל בני אדם, מתבטאים באופן שונה אצל כל אחד. גם אם לא מדובר באלרגיה כסיבה לגירוד, ויש כאלה, רצוי שהדרך לאבחון תעשה על ידי וטרינר מוסמך. לכן מציעה ד”ר קרטני, שכל הטיפול יעשה בהתייעצות עם וטרינרים מקצועיים, שיוכלו לאבחן ולשלול סיבות שונות לקיום האלרגיה, אם יש כזו.

איך יודעים שמדובר בגירוד שמצריך בירור מעמיק יותר?

אם הכלב מתגרד בלי סוף, והגורם הראשוני לא הורחק או טופל, המצב עלול להחמיר והוא עלול לסבול מתסמינים נוספים שהם הרבה מעבר לסתם אי נוחות:

  • סימני שריטות של ציפורניים על העור
  • נשיכה ולעיסה של העור
  • ליקוקים בלתי פוסקים
  • נשירת שיער
  • התחככות כנגד חפצים או “הימרחות” על הרצפה (נראה כאילו הוא רוקד ברייקדאנס)
  • עור אדמומי ונפוח
  • פצעים והפרשות מוגלתיות

אז למה הכלב מתגרד?

עקיצת פרעושים

הסיבה הנפוצה ביותר לגירוד מתמשך אצל כלבים היא עקיצות פרעושים הגורמות לכלב לתופעה אלרגית המציקה לו. זו כאמור התופעה הנפוצה ביותר והיא יכולה להיגרם גם מעקיצה בודדת.

כיצד יכול הכלב להיעקץ? גם אם הכלב שלכם אינו מסתובב בחוץ, הפרעושים וביציהם עושים את הדרך אליכם הביתה ומכאן אל כלביכם. הם נמצאים בכל מקום ואנחנו, בני האדם, נושאים אותם באופן בלתי מודע- למשל על סוליות נעלינו. מכאן, הדרך אל הכלב או החתול שלכם קצרה.

חשוב לדעת: טיפול מניעתי של מתן כדור או אמפולה צווארית, הניתן באופן תקופתי בהתאם לפרוטוקול וטרינרי, יכול למנוע את העקיצות הללו והשפעתן על הכלב. אבל במידה והטיפול נדחה, מתעכב או נשכח, או אם הכלב שייך לאחד מהזנים היותר רגישים לעקיצות פרעושים, הכלב מועד לעקיצות ועלול לפתח אלרגיה. ועדיין, אל חשש, גם לזה יש טיפול. “חשוב מאוד לדבוק בפרוטוקול טיפול שוטף אצל וטרינר בעזרת אמפולות או כדורים. עם טיפול מונע, הסיכוי לפתח אלרגיה ולהיעקץ בכלל קטנים מאוד. לכן, במקרה של פרעושים, המניעה היא ההגנה הטובה ביותר”, אומרת ד”ר קרטני.

“במידה והכלב נעקץ ופיתח אלרגיה בצורת גרד או אדמומיות, ניתן לטפל בכך חד-פעמית על ידי זריקה או כדורים ייעודיים”, היא מסבירה ומדגישה שבמקרה כזה, חשוב מאוד לחזור לרוטינת טיפול מניעתי קבוע כדי שהעקיצה לא תשוב.

“במידה ו’מפספסים’ הרבה פעמים את הטיפול המניעתי, התגובות של הכלב עלולות להיות חמורות יותר והטיפולים בו יקרים יותר. כדאי לדבר גם על הסבל של הכלב, במידה והעקיצות והאלרגיות חוזרות, שכן הכאב שלו הופך לכרוני והגוף מתקשה להתמודד באותה קלות עם התופעות החוזרות. אז, יידרש הכלב לעבור לטיפול בתרופות חזקות ויקרות יותר”, מסבירה ד”ר קרטני ומדגישה שבמקרים קיצוניים, הסכנות מעקיצת פרעושים יכולות להגיע גם לאנמיה ופגיעה בכלי הדם של הכלב.

אלרגיה לאוכל

אם הכלב שלכם מטופל נגד עקיצות בפרוטוקול הקבוע ועדיין מתגרד, ייתכן ופיתח אלרגיה למזון שהוא אוכל בתזונה הרגילה או בחטיפים וזה הדבר השני שהווטרינרים יבדקו במקרה של גרד.

“לפני הכל, נסיר חטיפים ונשנה את סוג המזון שניתן לכלב”, מסבירה ד”ר קרטני. “במקביל, ניתן לו טיפול מרגיע לתופעת הגירודים. הטיפול שנתאים יהיה תלוי ברמת האלרגיה שהכלב יגלה. בפעם הראשונה נוכל לתת זריקת הרגעה בלבד, אך אם המצב יימשך, נשקול טיפול באנטיביוטיקה וסטרואידים או תרופות נוספות לאורך זמן”.

אלרגיה מסיבות סביבתיות

גם כלבים, כמונו בני האדם, עלולים לפתח אלרגיות שיתבטאו בגירוד או אדמומיות של העור כתוצאה מתנאים סביבתיים- החל מעונות השנה, פריחות, רגישות לחומר שבאו איתו במגע או סיבות סביבתיות נוספות. ממש כמונו, זה עלול להופיע בהפתעה וללא סיבה נראית לעין. זו גם האבחנה הנפוצה הבאה שיבדוק הווטרינר, במידה ושלל עקיצות פרעושים או אלרגיה למזון. זו גם הסיבה הקשה יותר לאבחון, ממש כמו אצל בני האדם.

“לאחר שנשלול את עניין הפרעושים או האוכל והחטיפים, נעבור לטיפול מרגיע בגירוד, לפני הכל. למצב של אלרגיה בנסיבות סביבתיות, אנו קוראים מצב אטופי אוטואימוני. חשוב לדעת שגם במצב כזה, בין אם יש אבחון ברור או אין כזה, יש לטפל בגרד וברגישות עצמה כדי למנוע מהכלב אי נעימות ותגובה חמורה יותר, כפי שהסברנו לפני כן”, ד”ר קרטני מדגישה.

איך נטפל במקרה כזה? “ניתן לכלב אוכל רפואי היפואלרגני ולפי מצב העור באותה עת- אם הוא ברמיסיה (נסיגה של תגובת האלרגיה) או בתגובת שיא- נתאים לו כדורים או זריקה. מכיוון שזה טיפול ארוך טווח, לא ניתן במקרה כזה סטרואידים, כדי לא לפגוע בכבד או בכליות. נתאים לו טיפול שהוא אמנם יקר אבל בטוח לטווח ארוך וכזה שלא יפגע באיברים פנימיים”, היא מסבירה.

חשוב לדעת, שהטיפול הזה, שלא יישא בתופעות לוואי, הוא יקר יותר אבל ביטוח רפואי מכסה אותו. זה טיפול שיחזור על עצמו, ויינתן לכלב נקודתית, בכל התפרצות של האלרגיה, אם תהיה כזו בהמשך.

“חשוב לדעת שטיפולים באלרגיות הם טיפול ממושכים, לא תמיד קלים לזיהוי ומאד אינדיבידואליים, ממש כמו אצל בני האדם. מה שעובד עבור כלב אחד, לא בטוח יעבוד על כלב אחר ויש הרבה בדיקות והתאמות לאורך הדרך שווטרינר צריך לעקוב אחריהן ויוכל לזהות מניסיונו המצטבר”, מבקשת ד”ר קרטני להדגיש.

טפילים אחרים

אז הזכרנו פרעושים אבל מה עם סוגים אחרים של טפילים? ובכן, מתברר שגם הם ברשימת החשודים. ואלה שמות:

קרציות– קרציית הכלב החומה (שיודעת מצוין להיטפל גם לחתולים) היא הקרצייה השכיחה ביותר בעולם. היא תוקעת את שיני הנשיכה הענקיות שלה (הכל ביחס לגודל, כן?) וניזונה מכמות עצומה של דם שהיא מוצצת, פי 200-600 מגודלה המקורי! כדי להסיר אותה מהעור צריך להתנהל בזהירות ולהימנע מתלישת הגוף מהראש שלה, שעלול להישאר מתחת לעור ולגרום לזיהומים נוספים. יש אינסוף מדריכים ברחבי האינטרנט על הדרך הנכונה לשלוף קרציות מהעור, וכמובן שתמיד עדיף להתייעץ עם וטרינר. בניגוד לפרעושים, קרציות גורמות לתגובת גרד רק לעתים רחוקות, אבל בהחלט עלולות להעביר מחלות מסכנות חיים לכלב, לחתול וגם לנו.

אקריות– יצורים מיקרוסקופיים שניזונים מתאי העור של החתול והכלב וגורמים למספר מחלות עור נפוצות:

  • דמודקס– גורם לקרחות מפושטות ולעיתים לגרד. נפוץ בעיקר בכלבים, במיוחד צעירים.
  • סקביאס, מחלת העור הידועה לשמצה (שבטח מזכירה גם לכם את השירות הצבאי, אבל זה ממש לא שייך לכאן)- גורמת לגירודים עזים ודלקות עור. נפוצה בעיקר בקרב חתולים.
  • טפילי אוזניים– גורמים לגרד עז ודלקות אוזניים. קיימים בקרב חתולים יותר מאשר בכלבים.

עד לפני זמן לא רב, חלק מהטפילים שהזכרנו גרמו לתסכול רב. למרבה המזל, וטרינרים מחזיקים כיום חומרי הדברה מודרניים ובטוחים, הניתנים דרך הפה או באמפולה, וקוטלים את הטפילים האלה ביעילות רבה.

זיהומים

זיהום חיידקי– חיידקים שגורמים לזיהומים עלולים לתקוף את שכבות העור ואת זקיקי השיער. לזיהומים כאלה רגישים יותר כלבים צעירים, וכלבים עם פרווה קצרה. עם זאת, ברוב המקרים, זיהום חיידקי בעור מתפתח בעקבות פגיעה במעטה העור שנגרמה מגרד, נשיכה או לעיסה, בעיקר בגלל אותן אלרגיות שהוזכרו. ובמקרים פחות נפוצים, זה יקרה בגלל טפיל או מחלה אוטואימונית. הזיהום עצמו עלול להגביר את תחושת הגרד, ובכך להחמיר את המצב: החמרת הזיהום והדבקה לאזורים אחרים, קרחות, אדמומיות, קילוף עורי ובמקרים חמורים יותר, או במקרים בהם חדר גוף זר לתוך העור, הפרשה מוגלתית (פיסטולה) משכבות עור עמוקות.

זיהום פטרייתי– זיהום שנגרם בגלל אורגניזם מיקרוסקופי. יש להבדיל בין שני סוגים:

פטריות עור (דרמטופיטים)– נדירות יותר, וגורמות לרוב לקרחות וקשקשים (במקרים רבים דווקא לא לגרד).

פטריות חד תאיות ממשפחת השמרים (מלסציה)– נמצאות על העור בכמות קטנה באופן טבעי. במקרים של פגיעות העור הן יכולות להתפשט ולהתרבות בצורה מוגזמת, וכך לגרום לדלקות, הפרשות וגרד. האזור ה״אהוב״ על השמרים הוא האוזניים, ואז לגרד יתלוו הפרשות חומות סמיכות וריח אופייני של שמרים.

אם לסכם את כל מה שאמרנו כאן, לגירודים יכולות להיות סיבות רבות. לכל סיבה יכולים להיות כמה סוגי טיפול. לרוב הטיפול הטוב ביותר הוא, כמו בדברים רבים אחרים, הימנעות. פשוט מרחיקים את הגורם הראשוני. בהרחקת טפילים נעזרים בחומרי הדברה, באלרגיה למזון מרחיקים את המזון האלרגני מהתזונה, בזיהום חיידקי או פטרייתי ישנם תכשירים ייעודיים, ובמקרים קיצוניים הווטרינר ימליץ על טיפול תרופתי. כשמדובר באלרגנים סביבתיים, קשה מאוד להימנע מחשיפה, אבל החדשות הטובות הן שטיפול קבוע כגון חפיפות בתכשירים ייעודיים ותוספות אומגה 3 לחיזוק מעטה העור יכולים מאוד לסייע בבעיה. במקרים של התפרצויות קשות עם זאת, בעיקר בעונות בעייתיות, יש לעתים קרובות צורך גם בטיפול תרופתי- אנטיהיסטמינים יכולים לסייע גם לכלבים וחתולים אך לא באותם שיעורי הצלחה כמו בבני אדם.

טיפול בסטרואידים להפחתת התגובה האלרגית והדלקת, יכול לסייע מאוד בהתפרצויות אך יש לקחת בחשבון תופעות לוואי, במיוחד במקרים בהם יש צורך בשימוש ארוך טווח. למזלנו, הצטרפו היום לארסנל התרופות גם תרופות ביולוגיות בטוחות ויעילות, המאפשרות טיפול מיטבי בגרד במינימום תופעות לוואי; כך או כך, לתחושת הבטן שלך, הבעלים, וההיכרות שלך עם הכלב, יש משקל עצום, שיכול לעשות את כל ההבדל בין כלב סובל לכלב מאושר ומטופל. זיהית שמשהו לא בסדר? לא כרגיל? כדאי לגשת למרפאה כדי לקבל אבחנה וטיפול מתאימים.

אנחנו בחיותא יודעים שלפעמים גירוד הוא רק גירוד, אבל כמו שראיתם, יש בהחלט מקרים בהם הוא סימן לבעיה רפואית רצינית יותר. אם חס וחלילה זה יהיה המצב בכלב הפרטי שלכם, תרצו שיהיה לכם גב כלכלי שיאפשר לכם לטפל בלי להתחשב בחשבון – ובדיוק לזה ביטוח הכלבים שלנו נועד. עם כיסוי רחב ומקיף, אתם תטפלו ואנחנו נעזור לשלם.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים