פטרת העור / Dermatophytosis
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה פטרת העור אצל כלבים?
פטרת העור , הידועה גם בשמה המדעי דרמטופיטוזיס, היא זיהום פטרייתי המופיע על גבי הפרווה והעור של חתולים וכלבים, ועלול להדביק בעלי חיים אחרים, כמו גם בני אדם. נבגי פטריות נמצאים סביבנו כל הזמן – באוויר, על גבי העור ועל גבי חפצים או משטחים מזוהמים כמו קערות מזון, רהיטים, מצעים ועוד. רובם אינם גורמים למחלות, אולם בתנאים מסוימים, חלקם עלולים לגרום לבעיות עור שונות. במקרה של פטרת, מדובר בשני סוגי פטריות עיקריים- מיקרוספורום וטריכופיטון.
מה גורם לפטרת העור ?
- מערכת חיסון מוחלשת – חתולים וכלבים עם מערכת חיסון מוחלשת רגישים יותר לפטרת העור. מצבים כמו תת תזונה, מתח, מחלות שונות או שימוש בתרופות מסוימות עלולים לסכן את המערכת החיסונית שלהם, ולהפוך אותם פגיעים יותר לזיהומים. זו גם הסיבה שהמחלה נפוצה מאוד בקרב חתולי רחוב.
- גיל צעיר – בשל המערכת החיסונית המתפתחת והעור העדין, גורים רגישים יותר לפטרת העור, בעיקר גורי חתולים.
- תנאים סביבתיים – לכלבים המוחזקים בתנאים צפופים או לא סניטריים, כמו מקלטים, כלביות או חנויות לחיות מחמד, יש סיכון גבוה יותר לפתח פטרת העור
סימנים שיעזרו לכם לזהות פטרת העור
- קרחות קטנות: על גבי הפרווה - השיער בתוך הנגעים עלול להיות יבש או שביר, ולהיראות מדובלל או אכול עש. באזורים הנגועים עשוי גם להופיע קילוף של העור וקשקשים.
- מיקום הנגעים: הנגעים יכולים להופיע בכל מקום בגוף, אולם נפוצים יותר באזור הראש, קצוות האוזניים והגפיים.
- התקלפות של האף: ייתכנו לעיתים גם פגעי עור נוספים שאינם על העור
חשוב לציין שסימנים אלו אינם ספציפיים רק לפטרת העור ויכולים להופיע גם במחלות עור אחרות. לכן, לא ניתן לאבחן על פי מראה בלבד, ודרושות בדיקות נוספות.
איך מאבחנים פטרת העור ?
פטרת העור עשויה להיות מאתגרת בכל מה שקשור באבחון שכן הסימנים הקליניים יכולים להתאים למחלות רבות נוספות. זו הסיבה שווטרינרים משתמשים במגוון כלים ושיטות לצורך אבחון מחלה זו, מעבר לסימנים הקליניים האופיינים. אחת השיטות הבולטות היא בדיקה באמצעות מנורת Woods – מנורת אולטרה סגול מיוחדת המאפשרת לזהות סוגים מסוימים של פטריות הזורחות תחת אור זה ונראות ירקרקות או כחלחלות. עם זאת, המנורה לא יכולה לזהות את כל סוגי הפטריות ולכן, תוצאה שלילית אינה שוללת בהכרח פטרת העור. בנוסף, יכול הווטרינר לקחת תרביות – כלומר, דגימה של שיער, קשקשים או מגרד עורי מאזור נגוע ולהעביר אותה למצע מיוחד לצורך “דגירה” למשך מספר ימים. שינוי צבע המצע ולאחריו גדילת מושבה, מאשרים נוכחות של פטריה עורית.
איך מטפלים בפטרת העור ?
זיהום פטרייתי עלול להיות עקשן ביותר והמשמעות היא שהטיפול עשוי להימשך לפחות 6-8 שבועות ולפעמים גם 3-4 חודשים. הטיפול מתבצע בשני אופנים:
- טיפול מקומי- שמפו אנטי פטרייתי או משחות למריחה ישירות על האזורים הנגועים.
- טיפול סיסטמי- תרופות אנטי-פטרייתיות הניתנות דרך הפה ונועדו לחסל את הזיהום מבפנים, בשל הסיכון הגבוה שלהם לנשאות על גבי הפרווה. נכון שלתרופות אלו ישנן תופעות לוואי, אך הן לרוב קלות וחולפות בסיום הטיפול. בכל מקרה ליתר זהירות, הווטרינרים ימליצו לרוב על טיפול באינטרוולים- כלומר הפסקה של כמה ימים בכל פעם, יחד עם ניטור תפקודי הכבד במקרה של טיפול ארוך טווח.
במהלך הטיפול יבוצעו תרביות מעקב,תקופתיות בכדי לוודא שהזיהום אכן הוסר ביעילות.
הידעת?
פטריות הן ממלכה נפרדת לחלוטין- הן אינן בעלי חיים ואינן צמחים ומשערים שיש בין 2 ל-4 מיליון מינים שונים של פטריות בעולם. אבל אפשר להירגע- רק עשרות בודדות מתוכן מדבקות בעלי חיים ובני אדם.
אז נכון שהצורה הראשונה של הפטריות שעולה בראש היא זו של ״סופר מריו״, אבל הרוב המוחלט של הפטריות מופיע בצורת נבגים מיקרוסקופיים שלא ניתן לראות בעין. על כל קוביית מטר מעוקב של אוויר סביבכם מרחפים להם בין 1,000 ל-10,000 נבגים שכאלה
הפטריות מנהלות יחסים מורכבים עם החיידקים על גבי העור, ולכן לעתים יכולות להתפרץ בעקבות טיפול אנטיביוטי. למעשה, הטיפול האנטיביוטי הראשון בעולם (פניצילין) הופק מפטריה!
טיפ מווטרינר
פטרת העור היא מחלה זואונוטית, כלומר יכולה להיות מועברת בין בעלי חיים לבני אדם. אם לחתול או לכלב יש פטרת, הוא עלול להדביק גם את בני המשפחה, במיוחד ילדים או אלה עם מערכת חיסון מוחלשת, ולכן במקרים אלו חשוב להיזהר. כשמטפלים בבעל החיים הנגוע חשוב מאוד לשים כפפות לפני כן ולחטא את הידיים בכדי למנוע הדבקה. עם זאת, חשוב גם לא להיכנס לפאניקה. פעמים רבות כשבני אדם חוטפים פטרת עורית, האשם המיידי הוא בדרך כלל הכלב או החתול, אך יש עוד דרכים רבות להידבק. אם אתם רוצים לברר האם אכן חיית המחמד היא הנשאית למרות שאין לה נגעים, אפשר לבצע מה שנקרא ״בדיקת מקנזי״- מעבר עם מברשת שיניים סטרילית על גבי הפרווה והדגרה של החומר בתרבית.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
המגבלה הגדולה ביותר באבחון פטרייתי היא הזמן הדרוש לקבלת תשובות מתרביות, כמו גם אפשרות הזיהום שלהן על ידי פטריות חיצוניות מהסביבה. כיום ישנו מאמץ מחקרי מתקדם לפיתוח בדיקות מולקולריות מסוג LAMP ו- PCR. בדיקות אלו מאתרות באופן ספציפי DNA פטרייתי והן מהירות הרבה יותר מבדיקת תרבית – מחקרים אחרונים הראו זיהוי בדיוק של מעל 95%, בתוך פחות משעה!
גזעים בסיכון גבוה לחלות בפטרת העור
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה