אפילפסיה/ Epilepsy
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה אפילפסיה אצל כלבים?
עווית נוירולוגית (Seizure) המתרחשת כאשר מוקד של תאי עצב (נוירונים) בקורטקס מבצע ירי חשמלי מוגזם ומסונכרן, יחד עם סביבה מוחית שמאפשרת ומעצימה את הגירוי. כאשר אין גורם ראשוני ברור מאחורי עוויתות אלה (מחלה זיהומית, פגיעה טראומתית או גידול מוחי), אנו קוראים לתופעה אפילפסיה.
כלבים עם אפילפסיה עלולים לחוות שני סוגי עוויתות (התקפים): עווית חלקית ממקור מוחי או עווית כללית. עוויתות אלה יימשכו בד”כ זמן קצר כ 30 שניות ועד למספר דקות. בדרך כלל תוכלו להבחין בכמה סימנים מקדימים להתקף אפילפטי – הכלב ייראה פתאום מודאג, לחוץ, מסוחרר או מפוחד. הוא עלול לחוות הפרעות בראייה, להתחבא או לחפש עזרה או תשומת לב מבעליו. בעווית מלאה, יהיו גם שינויים התנהגותיים בתום ההתקף- בלבול וחוסר היתמצאות זמני, עיוורון זמני, צמא או רעב מוגבר. ברוב המקרים, מספר דקות מרגע סיום העווית הכלב כבר מתאושש וחוזר לעצמו בהדרגה.
מה גורם לאפילפסיה?
אפילפסיה כוללת אירועי עווית חוזרניים ללא סיבה ידועה (אידיופטי), כאשר ישנו ככל הנראה מרכיב תורשתי והתפתחותי העומד מאחוריהם. עם זאת, עוויתות יכולות להיגרם מגורמים רבים ולכן, לפני שמאבחנים אפילפסיה, חשוב לשלול אותם:
- הפרעות מבניות במוח – פגמים מולדים, ציסטות, גידולים
- דלקות אוטואימוניות וזיהומים בקרומי המוח
- גורמים סביבתיים – חשיפה לרעלנים מסוימים, פגיעות ראש טראומתיות
- מצבים רפואיים כלליים שונים ממקור שאינו מוחי – כמו יתר לחץ דם, עליה ברמות האמוניה בדם בעקבות מחלת כבד, הפרעות מטבוליות כגון נפילת רמת הסוכר ועוד.
סימנים שיעזרו לכם לזהות אפילפסיה
- חולשה
- עיוות של שרירי הפנים וסגירת לסת
- ריור מוגבר
- רעד מוגבר
- סימנים התנהגותיים חריגים: כמו נסיון "לתפוס זבובים״
- נבחנות יתר
- בכי חריג: יללות לא רגילות
- פרכוסים: הכלב יישכב על הצד ויתחיל כיווץ לא רצוני ורעד של שרירי הגוף, כאילו הכלב נמתח. לאחר מכן יגיע גם אובדן שליטה על הסוגרים.
במקרה של עווית חלקית, הכלב יהיה בהכרה ויהיה מודע לסביבתו ואילו במקרים של עווית כללית, הכלב יראה את אותם סימנים קליניים, יחד עם אובדן הכרה מלא.
איך מאבחנים אפילפסיה?
הווטרינר יתחיל עם היסטוריה רפואית מלאה ובדיקה גופנית יסודית כדי להעריך את מצבו הכללי ולבחון האם ישנם ממצאים אשר עלולים להסביר את אירועי העווית. לאחר מכן, ימשיך לבדיקה נוירולוגית לצורך הערכת הרפלקסים, הקואורדינציה והיכולות החושיות של הכלב. גם בדיקות דם נחוצות בשלב זה כדי לבדוק האם יש ברקע מצבים רפואיים שעלולים לגרום להתקפים, כגון דלקת חריפה, נפילת סוכר, מחלת כבד או כליות. בעת הצורך, ימליץ הווטרינר גם על בדיקות מתקדמות נוספות ע”י נוירולוגים מומחים, בדיקת MRI לשלילת גידולים או פגמים מבניים אחרים ודיגום נוזל חוט שדרה במטרה לבדוק האם יש סימנים לזיהום או דלקת סטרילית של מערכת העצבים.
איך מטפלים באפילפסיה?
- טיפול תרופתי – לא בכל אפילפסיה מטפלים תרופתית. במקרה שההתקפים קלים ורחוקים יחסית זה מזה, הוטרינר לא תמיד ייתן טיפול תרופתי קבוע לכל החיים. במקרה של יותר מעווית אחת בחודש, יינתן טיפול תרופתי שמטרתו הפחתה של תדירות האירועים, כמו גם את משך הזמן שלהם. הטיפול התרופתי נחלק לתרופות שניתן לתת בזמן ההתקף מול אלה שניתנות באופן קבוע לטובת שליטה במחלה. בקרב 70%-80% מהכלבים האפילפטיים, טיפול שכזה יספיק. חשוב גם לנהל יומן מעקב אחר ההתקפים ולבצע בדיקות דם תקופתיות על מנת להבטיח שמינון התרופות שניתן לו אכן מתאים.
- תזונה – נמצא כי תזונה עשירה בחומצות שומן ממקור צמחי יכולה לסייע בהפחתת תדירות ההתקפים ומשכם בכלבים. ישנם כיום סוגי מזון רפואי המתאימים לכלבים אפילפטיים.
הידעת?
עוויתות היא ההפרעה הנוירולוגית הנפוצה ביותר בכלבים עם שכיחות של 0.75% עד 5.7%.
ההערכה היא ש-1 מתוך 111 כלבים סובלים מאפילפסיה אידיופטית, כאשר ההתקף הראשון מתרחש לרוב בגיל צעיר, בין שנה עד 5 שנים.
הכלב נראה כאילו הוא "תופס זבובים" באוויר? זה אולי נראה מצחיק, אבל ייתכן שהוא חווה כרגע עווית חלקית או אולי צרבת.
טיפ מווטרינר
לטובת האבחון, חשוב מאוד לצלם את ההתקפים בזמן אמת כדי להראות אותם לוטרינר. תיעוד טוב של האירוע, יחד עם ציון הסימנים שהופיעו לפני ואחרי, יכולים להוות את הכלי המשמעותי ביותר לאבחנה. ההתקפים אולי נראים מפחידים ומסוכנים ואתם לא יכולים לדמיין את עצמכם עומדים מהצד ומצלמים, אך חשוב לזכור שבפועל הם כמעט ולא גורמים לנזק נוירולוגי משמעותי ולכן אין להיבהל מהם. לא כדאי גם להתקרב או לגעת בכלב בזמן ההתקף שכן זה עלול להיות מסוכן לו ולכם.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
מחקרים מצאו כי החומר CBD המצוי בשמן הקנאביס עשוי להיות יעיל בהפחתת תדירות ההתקפים אצל כלבים אפילפטיים. עם זאת, חשוב לציין ששמן הקנאביס עדיין לא אושר כטיפול באפילפסיה אצל כלבים ולכן, חשוב להתייעץ עם וטרינר לפני כל טיפול חדש.
גזעי כלבים בסיכון גבוה לאפילפסיה
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה