whatsapp
hero

דמנציה (שיטיון)/ Dementia

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה דמנציה (שיטיון) אצל כלבים?

ההזדקנות הינה תהליך טבעי ובלתי נמנע, אך אינה פשוטה גם עבור כלבים. הידרדרות קוגניטיבית שאנו רואים לפעמים אצל בני האדם אפשר לזהות גם אצל חברינו הפרוותיים באופנים שונים. התנהגות המעידה על דמנציה ותפקוד קוגניטיבי ירוד שכיחה בקרב כלבים גריאטריים ומכונה Cognitive Dysfunction Syndrome. הסינדרום בא לידי ביטוי בחוסר התמצאות, הידרדרות הזיכרון, שינויי התנהגות ואף עשיית צרכים בבית.

banner banner banner
banner

הסיפור של סטיב

סטיב הוא כלב מעורב בן 16 בריא בדרך כלל. כבר תקופה נראה שמשהו משתנה אצלו. הוא אוכל כרגיל ושמח לצאת לטיולים אבל לעתים קרובות נראה חסר מנוחה ומתהלך בבית הלוך ושוב ללא מטרה. לעתים נקלע לפינה בבית ולא יודע כיצד לצאת ממנה ולכן מיילל בקריאה לעזרה. בנוסף, לא פעם הוא עושה את צרכיו בבית, לעתים במרבץ שלו. הבדיקות שלו תקינות, והוא מאובחן כסובל מסינדרום הידרדרות קוגניטיבית. הבעלים החלו לשלב טיפול תרופתי ותזונתי יחד עם התנהגותי ומקווים להקל עליו ולתת לו איכות חיים טובה ככל הניתן.

banner

מה גורם לדמנציה (שיטיון)?

ככל שהרפואה הווטרינרית מתקדמת, אנו רואים עלייה בתוחלת החיים של כלבים ויחד איתה עלייה בשיעור הכלבים הסובלים ממחלות הקשורות בזיקנה. עם ההזדקנות חלה באופן טבעי ירידה בזרימת הדם ובמטבוליזם במוח, אשר יכולים להשפיע על ההתנהגות. במקרים של דמנציה לכלבים, ישנם שינויים כימיים נוספים כגון ירידה ברמות הדופמין ועלייה ברמות רדיקלים חופשיים, הגורמים לנזק חימצוני לתאים וכתוצאה מכך גם להגברת קצב תמותת התאים.

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות דמנציה (שיטיון)

  • דיסאוריינטציה: הכלב הדמנטי יהיה מבולבל וייראה כמי שהסביבה הביתית אינה מוכרת לו. לעתים קרובות ייראה עומד ובוהה או מתהלך חסר מטרה. הוא עשוי להתקשות במציאת דרכו חזרה הביתה.
  • זיכרון לקוי: הכלב יתקשה לציית לפקודות בסיסיות אותן הוא מכיר היטב ועשוי להתייחס לדמויות מוכרות כאל זרים מוחלטים ולנבוח על בני המשפחה. כלבים רבים יחזרו לעשות צרכים בבית.
  • חרדה ודיכאון: דמנציה משפיעה מאוד על מצבו הנפשי של הכלב. חלק מהכלבים יפגינו חרדות שלא היו בעבר, או שחרדות קיימות יתגברו. חלקם יתבודדו ויאבדו עניין במשחק, בטיולים ובאינטראקציה עם בני המשפחה ועם כלבים אחרים. חלק מהכלבים עלולים להפוך לתוקפניים יותר.
  • הפרעות בשינה: כלבים הסובלים מדמנציה עשויים להיות ערים ופעילים בלילה וישנוניים במהלך היום. חלקם ישנים הרבה יותר באופן כללי וחלקם יתקשו לישון בכלל. חוסר שינה לילי בשילוב עם הליכה חסרת מטרה יכולה להתיש את הכלב המבולבל וגם את הבעלים.

boxes איך מאבחנים דמנציה (שיטיון)?

בעלי הכלב הדמנטי ישימו לב בוודאי לסימנים שצוינו לעיל, אך חשוב לפנות לווטרינר כדי לשלול בעיות בריאותיות אחרות. הווטרינר יבחן את שלל הסימנים הקליניים ויראה האם מצרף הסימנים ותדירותם אופייניים גם לבעיות אחרות, כגון פגיעה בשמיעה או בראייה, כאב, מחלות מפרקים, זיהומים, סרטן ועוד. בהתאם, יבוצעו בדיקות דם, שתן והדמיה, כגון רנטגן ואף MRI, על מנת לשלול מצבים רפואיים אחרים היכולים להסביר את הסימנים.

boxes איך מטפלים בדמנציה (שיטיון)?

לצערנו, בדומה לבני האדם, אין טיפול המרפא את הדמנציה בכלבים. עם זאת, ניתן לשפר במידה מסוימת את הסימנים ולתת מענה לצרכים המיוחדים שנוצרו ובכך לשפר את איכות חייו של הכלב.

 

  • טיפול תרופתי: קיים טיפול תרופתי המביא להעלאת רמות הדופמין והפחתת הנזק לנוירונים (תאי מערכת העצבים) ויכול לסייע לפחות בחלק מהמקרים. הטיפול הינו ארוך טווח ואף למשך שארית חיי הכלב. ישנן גם תרופות שמטרתן שיפור זרימת הדם למוח ויכולות להקל על הסימנים. 
  • התאמת סביבת המחייה: חשוב ליצור סביבה נוחה, רכה ובטוחה עבור הכלב על מנת להפחית את תחושות החרדה והלחץ המתלוות לבלבול ולירידה בזיכרון. מומלץ, למשל, להנגיש לו כלי אוכל וחפצים בהם הוא עושה שימוש תדיר, למנוע מכשולים כמו גישה למדרגות וכיוצא באלה.
  • שינויים בתזונה: מזון מותאם ואיכותי עם תוספי תזונה כגון אומגה 3 ונוגדי חימצון נוספים עשוי לסייע במידת מה.
  • פעילות גופנית מותאמת: הגברת תדירות הטיולים עשויה למנוע או לפחות להקל על תופעת עשיית הצרכים בבית וכן לסייע בשמירה על תפקודו החברתי של הכלב, ועל התעניינותו בסביבה . ככלל, 4-6 טיולים קצרים ביום עדיפים על פני טיול ארוך, הן מבחינת העייפות הגופנית והן מבחינת השמירה על החידוש וההתעניינות שמביא כל טיול.
  • סבלנות: חשוב שבעלי הכלב יכירו במצב החדש ומגבלותיו, יעניקו הרבה חיזוקים חיוביים לכלב וינהגו עמו בסבלנות ואהבה.
  • מניעה: מאחר ותהליכי הזדקנות הגוף אינם ניתנים לעצירה, ומאחר והמנגנונים להיווצרות הנזקים המביאים לדמנציה עדיין אינם לגמרי מובנים, לא נוכל כנראה למנוע לחלוטין את הופעתה. עם זאת, מחקרים רבים מראים כי שמירה על גירויים מנטאליים וגופניים יכולה לסייע בהאטת התפתחות הבעיה. 
  • שמירה על שגרה יומית קבועה ופעילות גופנית מותאמת השומרת על בריאות הכלב.
  • אימונים מנטאליים ולימוד פקודות ו”טריקים” חדשים על מנת לשמור על תפקוד קוגניטיבי גבוה וחדות מחשבה. גם מפגש עם כלבים ואנשים חדשים יסייע בכך. 
  • תזונה מאוזנת, עשירה בנוגדי חמצון ומתן תוספי תזונה במידת הצורך ובייעוץ וטרינרי.

הידעת?

    did-you-know-30

    כלבים מוגדרים כגריאטריים סביב גיל 10. כמעט שליש מהכלבים מעל גיל 11 סובלים מירידה בתפקוד הקוגניטיבי. האחוזים עולים עד לחצי כשהכלב מגיע לגיל 15.

    did-you-know-8

    מחקרים מראים כי ישנו קשר בין משקל עודף אצל כלבים ודמנציה, סיבה נוספת לשמירה על תזונה בריאה ופעילות גופנית נכונה.

    did-you-know-25

    למרות שלא נוכל למנוע או לרפא דמנציה אצל כלבים, הם מצליחים דווקא לסייע לבני אדם בהקשר הזה. מחקרים מראים כי בעלי כלבים סובלים ב-40% פחות מדמנציה, ייתכן ובשל הטיולים הרגליים וחברתו של הכלב.

boxes טיפ מווטרינר

חשוב להגיע לבדיקות תקופתיות אצל וטרינר כדי להעריך את התקדמות המחלה ולהבין אילו שינויים תרופתיים, סביבתיים או תזונתיים דרושים לכלב שלכם.

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

בדיקות מעבדה
600-1,000 ש"ח
הדמיה (צילומים)
500-600 ש"ח
MRI / בירור נוירולוגי
2,000-4,000 ש"ח
whatsnew

מה חדש בתחום?

מחקר חדש מאשר את מה שידוע כבר שנים והוא הקשר בין פעילות גופנית, חברתית ומנטאלית ובין מניעת דמנציה בכלבים. השמירה על פעילות הנוירונים במוח מסייעת במניעת המחלה ולכן חשוב ביותר להקפיד על אימונים והליכות וכן על בילוי בחברת כלבים ואנשים כדרך קבע.

גזעים בסיכון גבוה לחלות בדמנציה (שיטיון)

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות נוספות

כל המחלות