אלופציה X/ Alopecia X
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה אלופציה X אצל כלבים?
אלופציה X היא תופעה של שיבוש מחזור צמיחת השיער הרגיל, אשר מובילה לקרחות (אלופציה בשפה רפואית). זו תופעה הנפוצה לרוב בקרב כלבים בעלי שיער צפוף (plush coat). המראה האופייני של התופעה היא התקרחות לאורך כל הגוף, מלבד אזור הראש וקצות הגפיים. המנגנון מאחורי המחלה אינו ברור עדיין וישנן מספר השערות לגבי המקור שלה, כמו גם כמה טיפולים ניסיוניים.
מה גורם לאלופציה X?
- חוסר איזון הורמונלי של הורמוני המין והמלטונין בגוף.
- נטייה גנטית הקשורה למבנה השיער: כאמור ישנם גזעים מסוימים רגישים יותר למחלה.
סימנים שיעזרו לכם לזהות אלופציה X
- נשירת שיער: מתחילה לרוב בגב הכלב ומתקדמת בהדרגה לעבר הזנב. כאמור, הסימן הבולט ביותר הוא שהשיער לא נושר באזור הראש וקצות הרגליים. כלבים אלה עלולים להישאר רק עם פרווה רכה או ללא פרווה כלל.
- עור כהה: כשהשיער נושר, העור מתחת מתחיל להתכהות. התכהות העור בולטת במיוחד באזורים בהם נשירת השיער רבה.
- פרווה דלילה: דקה וחסרת ברק.
- סימני גירוד: ללא סימני גירוד בניגוד למחלות עור אחרות.
- נשירת שיער באזור הזנב: "זנב חולדה"- ככל שהמחלה מתקדמת, הכלב עלול לפתח מראה של "זנב חולדה", עם נשירת שיער בולטת במיוחד באזור הזנב.
איך מאבחנים אלופציה X?
החשד הראשוני יעלה בעקבות המראה החיצוני האופייני למחלה. בשלב זה, חשוב להבחין בין מחלה לא מזיקה זו לבין מחלות חמורות יותר, שעלולות לגרום למופע דומה ויש לשלול אותן כחלק מתהליך האבחון – מחלות אנדוקריניות ( כמו קושינג ותת פעילות בלוטת התריס) ומחלות עור שונות (כמו זיהומים חיידקיים, טפיליים או אלרגיות).
לאחר שנשללו גורמים אחרים, האבחון הסופי יתבצע באמצעות ביופסיה, כלומר- לקיחת דגימה עורית תחת הרדמה כדי לבצע ניתוח היסטופתולוגי שיאבחן את המחלה. ישנן בדיקות הורמונליות ספציפיות שיכולות אף הן לאבחן חלק מהמקרים, אך הן לא זמינות לרוב בארץ ומבוצעות בתדירות פחותה יותר. במקרים רבים, לאחר שנשללו בעיות אחרות, מתחילים בטיפולים ניסיוניים כדי לבחון תגובה.
איך מטפלים באלופציה X?
ישנם מספר פרוטוקולי טיפול ניסיוניים, אולם לא תמיד הם יעילים ומדובר בעיקר בתהליך של ניסוי וטעייה:
- עיקור וסירוס – נמצא כי הליך זה מסייע באיזון הורמוני המין ובצמיחת השיער מחדש.
- טיפול הורמונלי -המלטונין נמצא מסייע בכמעט מחצית מהמקרים.
- שתלים הורמונליים ותרופות אגרסיביות יותר לדיכוי הורמונלי שיכולות גם הן לעבוד, אולם בשל תופעות הלוואי הקשות שלהן, יחד עם העובדה שמדובר בתופעה אסתטית בלבד, לא מומלץ השימוש בהן.
הידעת?
השם אלופציה X מרמז למעשה על העובדה שאנו לא יודעים עדיין מה גורם לתופעה- אלופציה היא התקרחות ו-X הוא נעלם…
אלופציה X מתפתחת בדרך כלל אצל כלבים בגילאים 2-5 שנים, אם כי יכולה להופיע בכל גיל.
חלק מהכלבים עם אלופציה X חווים שינויים עונתיים בפרווה שלהם, כאשר נשירת שיער עלולה להחמיר בתקופות מסוימות בשנה, כמו סתיו או אביב. בחלק מהמקרים ההתקרחות עלולה לחזור גם לאחר מספר שנים!
טיפ מווטרינר
חשוב לזכור שלא מדובר במחלה של ממש, מלבד שינויים קוסמטיים חיצוניים. לכן, לא כדאי לפנות לטיפולים תרופתיים אגרסיביים מדי ולהתנחם בכך שגם אם אין תגובה לטיפולים, איכות חייו של הכלב או הכלבה אינם נפגעים.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
לאחרונה, טיפולים במיקרו-נידלינג ובאור ניאון הופכים נפוצים יותר בפרקטיקה הווטרינרית לטיפול באלופציה X. המיקרו-נידלינג (Micro needling) נחשבת כיום לאפשרות פורצת דרך לטיפול בתופעה. שיטה זו התגלתה במקרה כאשר חוקרים שמו לב שבחלק מהמקרים, היתה צמיחה מחודשת של שיער באיזורים מהם נלקחה ביופסיה. נראה כי הדבר נובע מתגובה דלקתית מקומית המעודדת ייצור שיער על ידי הזקיק הרדום. לכן, מנסים כיום שימוש ברולר המכיל מחטים זעירות אשר מוברש על גבי העור ובכך מעודד אפקט רגנרציה וצמיחת שיער. זה לא תמיד נעים כל כך ולכן נעשה לעתים קרובות תחת טשטוש או הרדמה. אחוזי ההצלחה של השיטה גבוהים יחסית ונעים בין 50-90%.
גזעי כלבים בסיכון גבוה לאלופציה X
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה