המדריך המקיף
למחלות ומצבים רפואיים
של כלבים וחתולים
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
חפשו לפי שם המחלה או נסו את הפילטרים שלנו
-
אבנים בדרכי השתן/ Bladder Stones
אבנים אשר נוצרות בכליות ובשלפוחית השתן כתוצאה מהתגבשות של מינרלים שמקורן בחוסר איזון בריכוז המינרלים, שינויים בתנאי החומציות, הפרעות מבניות בדרכי השתן, מחלות מטבוליות ומחלות תורשתיות. האבנים עשויות להיות זעירות או להגיע לגודל של כדור טניס! במקרים חמורים בהם הן נתקעות בצינורות השופכן או השופכה, עלולות האבנים לגרום לחסימה או קרע של דרכי השתן ובעקבות כך, למצב מסכן חיים.
-
אטופיק דרמטיטיס/ Atopic Dermatitis
ממש כמו אצל בני אדם, כלבים יכולים לפתח אלרגיות, כלומר רגישות יתר לחומרים שונים שלרוב אינם מזיקים – כמו צמחים מסוימים, קרדית האבק, נבגי עובש, מזונות מסוימים או גורמים סביבתיים אחרים. במקרים של אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור), האלרגנים חודרים דרך העור וגורמים לתגובות גרד במספר איזורים בגוף, בעוצמות משתנות.
-
אלופציה X/ Alopecia X
אלופציה X היא תופעה של שיבוש מחזור צמיחת השיער הרגיל, אשר מובילה לקרחות (אלופציה בשפה רפואית). זו תופעה הנפוצה לרוב בקרב כלבים בעלי שיער צפוף (plush coat). המראה האופייני של התופעה היא התקרחות לאורך כל הגוף, מלבד אזור הראש וקצות הגפיים. המנגנון מאחורי המחלה אינו ברור עדיין וישנן מספר השערות לגבי המקור שלה, כמו גם כמה טיפולים ניסיוניים.
-
אלרגיה למזון/ Food allergies
מדובר ברגישות יתר של מערכת החיסון למרכיב מזוני מסוים, שבאה לידי ביטוי בסימנים עוריים ו/או שינויים בפעולת מערכת העיכול. במקרים רבים לוקים בה חתולים וכלבים בעלי אלרגיות נוספות, כמו לעקיצות פרעושים ולאלרגנים סביבתיים. האלרגיה יכולה להתפתח בכל גיל כמעט- וגם למזון שבעל החיים היה חשוף אליו תקופה ארוכה לפני כן. התופעות יכולות להיות מקלות מאוד וחולפות ועד קשות ביותר ומצריכות טיפול מהיר.
-
אסתמה/ Asthma
אסתמה של חתולים היא מחלה כרונית של הסימפונות- צינוריות האוויר המחברות בין קנה הנשימה לריאות. המחלה מאופיינת בהתקפי קוצר נשימה ברמות ובתכיפויות משתנות בין חתול לחתול שעלולים להיות לעתים בעלי מראה דרמטי ביותר. במרבית המקרים, טיפול נכון יאפשר שליטה טובה בסימנים ואיכות ותוחלת חיים נורמליות לגמרי. מקרים קשים יכולים להצריך לעתים טיפול חירום.
-
אפילפסיה/ Epilepsy
עווית נוירולוגית (Seizure) המתרחשת כאשר מוקד של תאי עצב (נוירונים) בקורטקס מבצע ירי חשמלי מוגזם ומסונכרן, יחד עם סביבה מוחית שמאפשרת ומעצימה את הגירוי. כאשר אין גורם ראשוני ברור מאחורי עוויתות אלה (מחלה זיהומית, פגיעה טראומתית או גידול מוחי), אנו קוראים לתופעה אפילפסיה.
כלבים עם אפילפסיה עלולים לחוות שני סוגי עוויתות (התקפים): עווית חלקית ממקור מוחי או עווית כללית. עוויתות אלה יימשכו בד”כ זמן קצר כ 30 שניות ועד למספר דקות. בדרך כלל תוכלו להבחין בכמה סימנים מקדימים להתקף אפילפטי – הכלב ייראה פתאום מודאג, לחוץ, מסוחרר או מפוחד. הוא עלול לחוות הפרעות בראייה, להתחבא או לחפש עזרה או תשומת לב מבעליו. בעווית מלאה, יהיו גם שינויים התנהגותיים בתום ההתקף- בלבול וחוסר היתמצאות זמני, עיוורון זמני, צמא או רעב מוגבר. ברוב המקרים, מספר דקות מרגע סיום העווית הכלב כבר מתאושש וחוזר לעצמו בהדרגה.
-
גידולים בטחול/ Spleen tumors
גידולים בטחול הם אחת הבעיות הרפואיות החמורות שכלבים סובלים מהן בשיעור גבוה יותר בהשוואה לבעלי חיים אחרים. הטחול הוא איבר עתיר כלי דם הנמצא בקדמת חלל הבטן ומשתתף בתהליכים חשובים של מערכת הדם והלימפה. גידול בטחול יכול להיות שפיר או ממאיר והסיכון הנובע ממנו הוא כפול. ראשית, בשל העובדה שהטחול הוא כאמור איבר עתיר כלי דם, הגידול עלול לגרום לדימום פנימי, לעתים בעוצמה כזו שתגרום למוות תוך זמן קצר. שנית, חלק ניכר מהגידולים בטחול הם סרטניים, ולאור תפקידו המרכזי במערכות ההובלה, הם עלולים לשלוח במהרה גרורות לאיברים נוספים בגוף.
לאור תפקידו, הטחול הוא גם איבר הקולט אליו במהרה תאים סרטניים ממקורות שונים בגוף, ולכן פעמים רבות הוא בעצמו סובל מגידול גרורתי ממקור אחר.
סיכויי ההחלמה מגידול בטחול משתנים מאוד בהתאם לסוג הגידול ולטיפול.
-
גידולים שומניים (ליפומה)/ Lipoma
תאי השומן, המכונים גם ליפוציטים או אדיפוציטים (lipocytes / adipocytes), פרושים בעיקר בשכבת השומן התת עורי, אך גם בין השרירים, סביב המעי, סביב הלב, ובמקומות נוספים. בדומה לרקמות שונות, גם ברקמת השומן עלול להתרחש תהליך של גדילה בלתי מבוקרת של תאים היוצר גידולים. למרבה המזל, ברוב הגדול של המקרים מדובר בגידולים שפירים (כאן מדובר על ליפומה, לא לימפומה), אך חשוב לוודא זאת ולשלול גידול שומני ממאיר (ליפוסרקומה) או גידולים מוקפים שומן תת עורי שעלולים להיות ממאירים (גידול תאי מאסט, למשל). ליפומות יכולות להיות קטנות (1 ס”מ) אך יכולות לתפוח גם לממדי ענק (20 ס”מ).
-
גלאוקומה/ Glaucoma
גלאוקומה היא מחלת עיניים המאופיינת בלחץ תוך עיני מוגבר כתוצאה מפגיעה בניקוז הנוזלים בתוך העין. מדובר בבעיה רפואית חמורה שמלבד הכאב הרב הנלווה אליה, עלולה להוביל במהירות לנזק לעצב הראייה עד לכדי עיוורון בלתי הפיך.
-
דיספלזיה של המרפק/ Elbow Dysplasia
דיספלזיה היא מונח המתאר התפתחות לא תקינה של איזור או איבר כלשהו בגוף. מדובר בבעיה אורטופדית הפוגעת בעיקר בכלבים בינוניים וגדולים. המרפק הוא מפרק מורכב בו נפגשות שלוש עצמות שונות אשר מתפתח ומתגרם (כלומר, הופך מסחוס לעצם) במהלך החודשים הראשונים לחיי הכלב. לכן, כל פגיעה במרכיבי אחת העצמות בתהליך הזה או אי התאמה ביניהן יכולה לפגוע בצורה ובתפקוד התקין של המפרק.
הכלב שלכם חופר? גם אנחנו :)
הצטרפו למועדון של חיותא וקבלו ישר למייל תכנים וטיפים לגידול חיות מחמד וגם הטבות מיוחדות בשבילכם.
מה מעניין אתכם?
שאלות שאוהבים לשאול אותנו
אילו סימנים אמורים להדליק אצלי נורה אדומה?
רוב בעלי הכלבים יודעים מתי הכלב שלהם חולה, אבל בכל זאת יש כמה סימנים שאמורים להדליק אצלכם נורה אדומה ולגרום לכם להתקשר או לבקר במרפאה – אפטיות, קשיי נשימה, דופק מהיר, רעידות ועוויתות, הקאות תכופות, הקאות ושלשוליים דמיים, עיניים אדומות או מעורפלות, קושי לעמוד או לזוז, צליעה בולטת.
אילו שינויים התנהגותיים מעידים שהכלב שלי סובל מכאבים?
ישנם כמה שינויים התנהגותיים שיכולים להעיד שהכלב שלכם סובל מכאב בשל מחלה או מצב רפואי כלשהו- מצב רוח ירוד, חוסר תאבון, ביטויי תוקפנות מוגברת כמו נהמות או נשיכות, חוסר שקט, רצון להתחבא, הימנעות מאינטראקציות חברתיות, אפטיות או הימנעות מפעילות רגילה, עשיית צרכים במקומות שלא מיועדים לכך.
הכלב שלי חולה והמרפאה סגורה. מה עושים?
פשוט מאוד. משתמשים באמצעים המקובלים (אינטרנט, הווטרינר שלכם, המלצת חברים) כדי לברר לאן לגשת – ולשם ניגשים. לא צריך לקבל אישור מקדים מחיותא. קודם כל דואגים להציל את חיי הכלב או החתול שלכם, ורק אחר כך מגישים תביעה דרך האזור האישי באתר (אפילו בקלות). אנו ממליצים להכין מבעוד מועד רשימה של מרכזי חירום (המרפאה הקבועה שלכם תוכל לסייע עם זה) באזור שבו אתם גרים או שאליו אתם נוסעים, כדי שבשעת הצורך יהיו לכם מספר טלפון וכתובת זמינים, ללא עיכוב.
האם הביטוח מכסה גם מחלות קודמות שיש לכלב שלי?
ביטוח לא נועד לכסות אירועים שכבר קרו. אם היה עושה זאת, לא היה באמת טעם להירשם לביטוח. על אותו עיקרון – אם חלילה פרצו לביתו של אדם, האם הגיוני שיוכל להתקשר לחברת הביטוח, לבקש להצטרף ואז לבקש מהם לכסות את עלויות הנזקים של הפריצה שכבר קרתה? התשובה ברורה מאליה. בדיוק כמו בביטוח האנושי, הביטוח הרפואי לחיות מחמד אינו מכסה מחלות או מצבים רפואיים קיימים- כלומר, מצבים או סימנים קליניים שהופיעו לפני שרכשתם את הכיסוי הביטוחי או במהלך תקופת האכשרה שלכם.
מה לגבי תרופות למחלות שונות? האם הן מכוסות ע”י הביטוח?
בהחלט. גם תרופות שהווטרינר נתן במהלך הביקור, גם אלה שקניתם לאחר הבדיקה או בדיעבד. סטרואידים, אנטיביוטיקה, נוגדי דלקות, משככי כאבים, טיפות או משחות… אנחנו מכסים הכל.