גידולים שומניים (ליפומה)/ Lipoma
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה גידולים שומניים (ליפומה) אצל כלבים?
תאי השומן, המכונים גם ליפוציטים או אדיפוציטים (lipocytes / adipocytes), פרושים בעיקר בשכבת השומן התת עורי, אך גם בין השרירים, סביב המעי, סביב הלב, ובמקומות נוספים. בדומה לרקמות שונות, גם ברקמת השומן עלול להתרחש תהליך של גדילה בלתי מבוקרת של תאים היוצר גידולים. למרבה המזל, ברוב הגדול של המקרים מדובר בגידולים שפירים (כאן מדובר על ליפומה, לא לימפומה), אך חשוב לוודא זאת ולשלול גידול שומני ממאיר (ליפוסרקומה) או גידולים מוקפים שומן תת עורי שעלולים להיות ממאירים (גידול תאי מאסט, למשל). ליפומות יכולות להיות קטנות (1 ס”מ) אך יכולות לתפוח גם לממדי ענק (20 ס”מ).
מה גורם לגידולים שומניים (ליפומה)?
בכל רקמה בגוף יכול להיווצר שגשוג בלתי מבוקר של התאים, כלומר גידול, אבל לא תמיד ישנו גורם ברור לכך. ליפומות נפוצות מאוד בכלבים ונראה שבהחלט יש כמה גורמי סיכון:
- תורשה: בגזעים מסוימים נראה יותר ליפומות בהשוואה לגזעים אחרים.
- גיל מבוגר
- כלבים בעודף משקל הינם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח ליפומות ובהם הליפומות יהיו לרוב גדולות יותר. גם בכלבים עם נטייה להשמנה יש סיכוי גדול יותר לליפומות גדולות מאחר ותאי הגידול יכולים לצבור כמויות ניכרות של שומן.
- ייתכן שלנקבות סיכון מוגבר מזכרים לפתח ליפומות.
סימנים שיעזרו לכם לזהות גידולים שומניים (ליפומה)
- הופעת גוש / נפיחות תת-עוריים במיקומים שונים בגוף
ליפומות לא מציקות או מכאיבות ולכן אין לצפות להתנהגות חריגה מצד הכלב, למעט מקרים בהם המיקום מפריע לתנועה. ככלל, הן נפוצות לאורך בית החזה, הגב, המותניים ובחלק העליון של הגפיים.
איך מאבחנים גידולים שומניים (ליפומה)?
- אבחון ראשוני כולל מישוש ודגימה במחט (Fine Needle Aspiration – FNA) לצורך משטח מיקרוסקופי. במישוש בדרך כלל תורגש מסה רכה וניידת, כלומר ניתנת להזזה. עם זאת, מישוש בלבד אינו מספק אבחנה מאחר וגידולים שונים יכולים להרגיש דומה במישוש. לכן, מבוצעת דגימה במחט- הליך קצר ולא מכאיב יותר מחיסון. במקרה שמדובר בליפומה, נצפה לראות טיפות שומן ללא עדות לתאים דלקתיים או ממאירים.
- אם יש ספק, אבחון סופי מבוצע באמצעות ביופסיה- לקיחת חתיכת רקמה או הסרת המסה כולה ושליחתה למעבדה. לרוב, כשיש חשד סביר לליפומה בלי הפרעה כלשהי, לא יומלץ לעשות זאת.
- חלק קטן מהגידולים השומניים הינם פולשניים יותר ונקראים ליפומה אינפילטרטיבית. חלק קטן אחר עונה להגדרה ליפוסרקומה, והוא לצערנו ממאיר. בניגוד לליפומה, מדובר בגידולים פולשניים. ליפוסרקומה הינה גם בעלת פוטנציאל לשליחת גרורות. במקרים אלו, כדאי לבצע בירור מקיף הכולל בדיקות דם מלאות, הדמיות רנטגן ואפילו CT או MRI לבחינת היקף המסה ופולשנות הגידול.
איך מטפלים בגידולים שומניים (ליפומה)?
מרבית הליפומות לא מצריכות טיפול מאחר ומדובר בגידול שפיר שאינו שולח גרורות ואינו פולש לרקמות עמוקות, כך שמלבד העניין האסתטי אין להן משמעות.
במקרים נקודתיים בהם הליפומה גדולה מאוד או ממוקמת באזור בו היא מפריעה לתנועה (למשל ליפומה גדולה בבית השחי) או לתפקוד, נפנה להסרה כירורגית. גם במקרים הפחות נפוצים, בהם מדובר בליפוסרקומה, יש להסיר את הגידול.
הידעת?
בירור מסות הוא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לביקורי כלבים במרפאה הווטרינרית.
ליפומות הן המסות הנפוצות ביותר בכלבים ומהוות כרבע מסך הגידולים המאובחנים במרפאות.
מכל 100 כלבים יפתחו ליפומה במהלך השנה, אבל בגזעים מסוימים מדובר על פי 2 עד 4 מכך.
טיפ מווטרינר
הרגשתם גוש או נפיחות תחת העור של הכלב (או החתול)? אל תסמכו על ניחושים, קבעו תור למרפאה לצורך בדיקה ודיגום. במקרים שיאובחן גידול ממאיר חלילה, הרווחתם אבחון מהיר. במקרים של מסה שפירה כגון ליפומה, הרווחתם שקט נפשי.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
דיגום מסות תת עוריות חשודות במחט (FNA) הוא תהליך רפואי פשוט ובטוח, אולם יש לו כמה מגבלות. מכשיר חדש, שפותח בשיתוף וטרינרית אונקולוגית מומחית בישראל, מאפשר להעריך על פי סריקה תרמית אם הגידול שפיר או מצדיק המשך אבחון והסרה. המכשיר אושר לשימוש קליני ונכנס לשימוש במרפאות בשנתיים האחרונות.
גזעים בסיכון גבוה לחלות בגידולים שומניים (ליפומה)
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה