מה לצפות כשהכלבה מצפה לתינוק: המדריך המלא להריון של כלבות
איך תדעו שהכלבה שלכם בהיריון, מה צפוי בכל אחד משלביו, על איזה טיפול צריך להקפיד ואיך להתכונן להמלטה. המדריך המלא לפניכם.

נכתב ע״י עינב בן יהודה
6 ד׳ קריאה

הכלבה שלכם בהריון? בשעה טובה! אבל רגע לפני שאתם מפנטזים על הגורים החמודים שהיא תמליט, מחכה לכם, ולה, ההריון עצמו. וזה מצריך גם תשומת לב וגם ידע. בדיוק בשביל זה אנחנו פה.
סימנים לזיהוי הריון של כלבה
הריון של כלבה נמשך כ-9 שבועות, עם סטייה של יום לכל כיוון מרגע הביוץ. במקרים שלא נבדק ביוץ, קשה יותר לחשב טווח מדויק ואז אנחנו מדברים על 8-10 שבועות מיום ההרבעה. באופן כללי, אנחנו יודעים גם שהמלטות עם יותר גורים יתרחשו מוקדם יותר.
בשבועות הראשונים אי אפשר להבחין בקלות שכלבה בהריון. למעשה, רק אחרי כחודש אפשר לאבחן הריון בבדיקת אולטרסאונד או בבדיקות דם. לעומת זאת, בחודש השני להריון, ובעיקר בשבועיים האחרונים שלו, מתחילים לראות שינויים פיזיים חיצוניים, כמו גדילה של הבטן והפטמות.
ככל שההריון מתקדם ומגיע לשלביו הסופיים, ייתכנו מאוד שינויים התנהגותיים הקשורים להכנה להמלטה. בגדול, הכלבה תנוח יותר ותציג לפעמים התנהגות של “קינון”- היא תסדר לעצמה פינה שקטה ונעימה שבה תשהה הרבה יחסית.
עם זאת, לא תמיד ניתן להסתמך על סימנים חיצוניים ושינוי התנהגות כמדד באמת אפקטיבי לזיהוי הריון. לעיתים, גם אם לא היה זיווג, בסיום שלב הייחום רמות ההורמונים נשארות גבוהות מהנורמה- והכלבה תיכנס לשלב הקרוי “הריון מדומה” בו תפתח סימנים פיזיים והתנהגותיים זהים להריון אמיתי.
איך לטפל בכלבה בהריון
כלבה בהריון זקוקה ליחס מיוחד, אבל לא מיוחד מדי. אל תעמיסו עליה מאכלים מפנקים, למשל, ואל תמהרו לרוץ לווטרינר על כל דבר קטן. מה שכן, משטרי טיפולים שוטפים (כמו חיסונים וטיפולים נגד טפילים) נדחים לרוב בתקופת ההריון. עם זאת, גם בנוגע לטיפולים שהם לא שגרתיים, בגלל שצריך להימנע מתרופות מסוימות שעלולות להיות לא מספיק בטוחות, כדאי להתייעץ עם המרפאה שלכם לפני שמבצעים אותם.
תזונה נכונה במהלך ההריון
בתחילת ההריון אין צורך לעשות שינויים בתזונה של הכלבה, אבל חשוב לשים לב במקרה שיש אובדן תיאבון שנמשך יותר מיומיים-שלושה. בשליש האחרון להריון, מומלץ להעביר את האם לעתיד למזון לגורים, משום שהוא עשיר יותר ומסייע לגוף שלה להתכונן להמלטה ולהנקה. מצד שני, אנחנו לא רוצים לתת לה את מזון הגורים מוקדם מדי, כדי שלא תעלה יותר מדי במשקל. בתקופה זו חשוב יותר לשים לב מה מאכילים את הכלבה. למידע נוסף אפשר לקרוא כאן על מה מותר לכלבים לאכול.
חשיבות המנוחה
במהלך ההריון חלק מהכלבות נזקקות ליותר מנוחה. רמות האנרגיה שלהן עשויה לרדת, והן ישנו יותר. צריך לאפשר להן את המנוחה הזו, אבל לשים לב שהן לא אדישות או ישנוניות יותר מדי, משום שאלו עלולים להיות סימנים לבעיות רפואיות.
הכנת אזור המלטה נוח ובטוח
המגבות שלכם נעלמות? ייתכן שהכלבה שלכם מקננת. קינון אצל כלבה לפני המלטה הוא התנהגות טבעית ואינסטינקטיבית שמטרתה להכין מקום בטוח ונוח להמלטת הגורים. התופעה הזו מתרחשת בדרך כלל בימים האחרונים לפני ההמלטה- הכלבה תתחיל לחפש פינה נסתרת, שקטה וחמימה בבית, כמו למשל מתחת לרהיטים, בארגז או בכל מקום שבו היא מרגישה מוגנת. את הפינה שמצאה היא תתחיל לסדר, ותנסה לייצר מצע רך המזכיר קן על ידי שימוש בשמיכות, מגבות או חומרים רכים אחרים, שאותם היא תעביר לפינה שלה.

כמה זמן נמשך הריון של כלבה?
הריון של כלבה נמשך כאמור כ-9 שבועות. מה קורה בשבועות האלו ולמה ניתן לצפות בכל אחד מהם?
שלבי ההריון של כלבה
שבוע 1-2 (0-14 ימים): תחילת ההריון
פה מתרחשת ההפרייה בין הביציות (כמעט תמיד “ביציות” ברבים כשמדובר בכלבות) והזרעים לאחר ההזדווגות. בשלב זה, העוברים מורכבים מכמה תאים בודדים בלבד שהולכים ומתרבים בהדרגה, ומתחילים את דרכם לכיוון הרחם, שם הם מתקבעים בדופן למבנים שבהם יתפתח/ו הגור/ים בחודשיים הקרובים.
שבוע 3-4 (15-28 ימים): ההתפתחות הראשונית
בשלב זה, העוברים מתחילים “לקבל צורה”- מתחילים להתפתח האיברים הפנימיים, העיניים וחוט השדרה. כאן גם מתחילים לעיתים להופיע סימנים ראשונים אצל הכלבה, כמו שינויים קלים בהתנהגות- היא עשויה להראות יותר חיבה לבעליה או להיפך, להיות יותר מרוחקת. לפעמים בשלב זה יש ירידה קלה בתיאבון והקאות.
שבוע 5 (29-35 ימים): גדילת הבטן ושינויים בהתנהגות
העוברים ממשיכים לגדול בקצב מואץ. הלב, השלד והרקמות הרכות שלהם מתפתחים וכבר ניתן לזהות אותם לראשונה בהדמיית אולטרסאונד בטנית. לעיתים כבר בשלב זה אפשר לראות שינויים קלים ראשונים בכלבה.
שבוע 6 (36-42 ימים): הכנות להמלטה
העוברים ממשיכים להתפתח ובשלב זה העור והפרווה שלהם מופיעים. הבטן של הכלבה הופכת לבולטת יותר וייתכן שתתחיל להראות סימני קינון.
שבוע 7 (43-49 ימים): התקרבות למועד ההמלטה
מכאן מתחיל הטרימסטר השלישי והאחרון של ההריון. הכלבה הופכת כבדה יותר, והפטמות שלה עשויות להתחיל להפריש חלב. היא עשויה להיות עייפה מהרגיל או לחילופין חסרת מנוחה, וסביר להניח שאם לא התחילה בכך עד שבוע זה- היא תתחיל לקנן. משלב זה כדאי להעביר את הכלבה למזון לגורים.
שבוע 8 (50-56 ימים): מעקב צמוד והתנהלות נכונה
הגורים כבר ממש גדולים בחלל הרחם והשלד שלהם מתפתח בשלב זה ונראה כבר ברנטגן. לכן, חשוב מאוד לעשות צילום רנטגן כשבוע-שבועיים לפני מועד ההמלטה המשוער וזאת כדי לספור גורים! אין שום דרך לספור אותם באופן אמין בבדיקות אולטראסאונד וזה מידע סופר חשוב, כי אנחנו צריכים לדעת בהמלטה האם כל הגורים יצאו. אין מה לדאוג מהחשיפה לקרינה, מדובר בצילום אחד-שניים שלא מזיקים לגורים או לאם בשלב זה והחשיבות עולה על הסיכון פי כמה.
שבוע 9 (57-63 ימים): ההמלטה צפויה בכל רגע
כשמועד ההמלטה מתקרב, חשוב לעקוב אחרי הכלבה ולראות שאין התנהגויות המצריכות בדיקה של וטרינר, כמו אדישות, עייפות מוגברת או חוסר תיאבון מוגזם. כדי לדעת מתי הכלבה אמורה להמליט ניתן לבצע מדידת חום אחת ליומיים-שלושה. כשיש ירידת חום משמעותית – של כמעלה אחת- אנחנו יודעים שהכלבה נמצאת בין 8 ל-36 שעות לפני ההמלטה. בשלב זה, חשוב לוודא שיש לכלבה פינה שקטה, נעימה וחמימה שבה תוכל להמליט, ושפינה זו גדולה מספיק כדי שהיא תוכל להסתובב לאחר ההמלטה מבלי לדרוך על הגורים.
תהליך ההמלטה: מה לצפות וכיצד לסייע לכלבה
ברוב המקרים, כלבה תמליט ותסתדר לבד, והיא אינה זקוקה לעזרה של הבעלים שלה או של וטרינרים. עדיין, כן חשוב מאוד לשים לב ולעקוב מדי כמה זמן ולבחון אם היא מתאמצת מאוד, וכמה גורים כבר יצאו. זה נכון בעיקר כשמדובר באימהות טריות ובמיוחד בהמלטות מרובות גורים. חשוב לוודא שהכלבה פותחת כל שק עוברי ומלקקת את העובר. במידה ורואים שק שלא נפתח על ידי האם, יש להתערב ולפתוח אותו בהקדם ואז בעדינות רבה לנגב הפרשות מהנחיריים והפה של הגור ולנשוף על פניו בעדינות.
כמובן, לצערנו לא כל ההמלטות עוברות באופן חלק לחלוטין וישנם בהחלט מקרי חירום המצריכים התערבות רפואית. דוגמאות למקרים כאלה הן כשזמן ההמלטה לעובר בתעלה הוא ארוך מדי (בין שעתיים ל-4), כשמשך הזמן בין גור לגור הוא מעל 3-4 שעות, או כשהכלבה ממשיכה להתאמץ במשך יותר מחצי שעה לאחר שכל הגורים כבר יצאו. במקרים כאלו, חשוב ליצור קשר עם גורמים רפואיים. קבלו טיפ של אלופים: עוד לפני ההמלטה מומלץ לדבר עם המרפאה הקבועה שלכם ולהצטייד גם בהנחיות למה חשוב לשים לב וגם במספרי טלפון לשעת חירום.
אנחנו מאחלים שגם תקופת ההריון וגם ההמלטה תעבור ללא שום אירועים מיוחדים או חריגים. אבל כמו שיודעים רוב בעלי הכלבים, בעיות בריאות ממש לא מוגבלות רק לתקופה הזאת. ובמיוחד אם אתם מצרפים למשפחה גורים, כדאי שתיקחו בחשבון שהסיכוי שלהם לחלות או להיפצע לא יותר נמוך- ולפעמים אפילו יותר גבוה – מזה של כלבים בוגרים. אז אם מדובר באמא ואם בקטנטנים, יש דבר אחד משותף – כולם צריכים את ביטוח הכלבים של חיותא, שהכיסוי שלו מגן עליהם מהרגע שהוא נכנס לתוקף וגם כשיתבגרו ויזדקנו. עדיין על הגדר? יש לנו 16 סיבות מעולות לעשות חיותא.
א-הב-ת? יש לנו עוד כתבות
שבטח יעניינו אותך
