whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

חי שאכל צומח והפך לדומם: אילו צמחים רעילים לכלבים וחתולים?

כלבים וחתולים עלולים לאכול כל צמח שתכניסו אליכם הביתה- וגם כל צמח שייתקלו בו מחוץ לבית. בהינתן העובדה הזאת, ואל תאמינו למיתוס שאומר אחרת, אתם חייבים לדעת אילו צמחים רעילים ועלולים לסכן לא רק את הבריאות אלא גם את החיים שלהם. הכל בכתבה הבאה

writer-avatar
09/10/2024

פעם רווחה האמונה שאם בעלי החיים אוכלים צמחים זה כיוון שהם סובלים מחוסר תזונתי כלשהו ושהם יודעים מה טוב להם. לצערנו זו לא המציאות כלל וכלל. כלבים וחתולים רבים אוכלים צמחים כחלק ממשחק או משעמום והם בהחלט לא יודעים לברור בין צמחים רעילים לבין כאלה שאינם רעילים. לכן, מוטלות עלינו החובה והאחריות לוודא שהצמחים שאנחנו מכניסים הביתה יהיו בטוחים לחיות המחמד שלנו ולא יגרמו הרעלה במידה והן יחליטו לנשנש אותם.

חשוב לציין שישנם צמחים רבים שאכילתם לא תוביל למוות לחתולים או כלבים, אבל הם עדיין יעוררו תופעות לא נעימות בכלל כמו כאבי בטן, שלשולים, הקאות וריור. לא נוכל לפרט כאן את כל הצמחים בקטגוריה הזאת, אבל חשוב לציין שאם התגלה שלכלב או החתול שלכם יש נטייה “לעזור” לכם בעבודת הגינון, רצוי להרחיק מהם את העציצים, לתלות אותם גבוה, לשים אותם על מדף בלתי נגיש או להקפיד להכניס הביתה רק צמחים שאתם בטוחים ב-100% שהם בטוחים להם.

ואלו שמות – צמחים רעילים לכלבים ולחתולים

הרשימה הבאה מתייחסת לצמחים רעילים שעלולים לגרום נזק בלתי הפיך או מוות ונפוצים בבתים או בגינות בישראל.

דקל ננסי (ציקס)

מדובר בעץ נוי נמוך ונפוץ מאוד בגינות וברחובות שכל חלקיו רעילים במיוחד- העלים, השורשים, הגזע והפירות. הצמח מכיל רעלן בשם ציקאסין שפוגע בכבד, בכליות ובמערכת העיכול ותועדו גם מקרים של פגיעה נוירולוגית. סימני ההרעלה מופיעים תוך 12-24 שעות וכוללים הקאות, שלשולים, צהבת, צואה שחורה (המכילה דם מעוכל) וייתכנו גם סימנים עצביים הכוללים הליכה לא יציבה ועוויתות. ללא טיפול, ולעיתים גם עם טיפול, קיימת סכנת מוות.

נרקיס

הפקעת היא החלק הרעיל ביותר. אכילה מהצמח תוביל להפרעות חמורות במערכת העיכול, כולל שלשולים והקאות, וכאבי בטן- אבל גם לדיכוי נשימתי והפרעות בקצב הלב.

רקפת

גם כאן הפקעת היא החלק הרעיל ביותר. היא מכילה רעל בשם ציקלאמינין, שגורם לגירוי חמור במערכת העיכול שמתבטא בהקאות מרובות אבל גם בהפרעות קצב לבביות ודופק גבוה.

קיקיון מצוי

גורם לכאבי בטן, הקאות, שלשולים, ריור, התכווצויות שרירים ורעידות, עוויתות, פגיעה כלייתית ועלול להוביל לקומה ולמוות.

הרדוף הנחלים

משמש פעמים רבות כגדר חיה. גורם לפגיעה נוירולוגית חמורה. מלבד ריור והקאות יתקבלו הפרעות קצב, ירידה של חום הגוף, עוויתות, רעידות, דיכוי חמור של מערכת העצבים ומוות.

חרצית

צמח זה מכיל חומרים דמוי פריתרינים המשמשים כחומרי הדברה ולכן מתקבלים סימני הרעלה שדומים להרעלת זרחנים אורגניים- שלשולים והקאות, חוסר שיווי משקל וקושי ללכת, ולעיתים יופיעו גם תופעות עוריות דמויות פריחה.

אזליאה (רודודנדרון)

העלים הם החלק הרעיל ביותר. כ-6 שעות מהאכילה יופיעו תופעות של ריור והקאות. בעקבותיהם יופיעו חולשה, אובדן שיווי משקל, עיוורון והפרעות בקצב הלב.

פוטוס

לצמח הפוטוס מגיע מקום ברשימה זו למרות שאינו גורם למוות, פשוט משום שהוא נפוץ מאוד וקיים בהרבה בתים. אכילה מהצמח עלולה לגרום לגירוי ולנפיחות רקמות בפה (בעיקר בשפתיים ובלשון), ריור, קשיי בליעה והקאות.

ועוד אחד רק לחתולים

גם חתולים נוטים לאכול צמחים בבית ובגינה, וגם הם כאמור לא בהכרח יודעים מה טוב להם ועלולים לאכול צמחים שרעילים עבורם. לרשימה שפירטנו פה עבור כלבים ניתן להוסיף צמחים ממשפחת השושניים, כשהנפוץ שבהם הוא השושן הצחור שנפוץ מאוד בזרי פרחים. השושן גורם לפגיעה כלייתית חמורה ולדלקת לבלב חריפה אפילו בכמויות קטנות. הסימנים יופיעו כבר כ-12 שעות מבליעת הצמח וכוללים הקאות, כאבי בטן ואפתיה. ללא טיפול, תוך 48 שעות כבר יופיעו סימנים של כשל כליות חמור שיכול להתבטא באי מתן שתן.

לשמחתנו, קיימים מספר צמחים שדווקא כן ניתן לתת לחתולים חובבי צמחים, כמו למשל דשא חתולים, שניתן למצוא במשתלות, וקטניפ (נפית החתולים בעברית צחה), שאותו לרוב חתולים לועסים בעיקר כדי לשחרר את הריח שלו.

כמה טיפים לסיכום

בכל מקרה בו בעל החיים אכל צמח כלשהו שאינו דשא שידוע שאינו רעיל, רצוי להתייעץ עם וטרינר לגבי רעילותו. אם אתם לא מכירים את הצמח, כדאי מאוד לצלם אותו ולנסות לאתר אותו ברשת על מנת לוודא שאינו רעיל.

בחלק ממקרי ההרעלות יעורר הווטרינר הקאה על מנת להימנע מספיגה של הרעל. חשוב לציין שניתן לעורר הקאה רק עד 4 שעות מבליעת הרעל ושבחלק מהמקרים הרעל נספג מהר יותר מטווח הזמן הזה. אם החומר עלול לגרום נזק לוושט בדרכו החוצה, ייתכן ויהיה צורך להרדים את בעל החיים לצורך הכנסת צינור קיבה ושטיפתה.

על פי רוב, חיות שהורעלו יאושפזו עם נוזלים לצורך דילול רמות הרעלנים בדם ותמיכה בתפקודי הגוף. בנוסף, אם החיה עירנית ומסוגלת לאכול, ניתן לתת פחם פעיל בבליעה משום שהוא סופח אליו את הרעלנים ומונע מהם להיספג דרך מערכת העיכול.

אם הכלב או החתול שלכם אכל צמח שלא היה אמור, דפיקות לב מואצות כנראה שיהיו אצל שניכם. החדשות הטובות? ביטוח לכלבים וביטוח לחתולים של חיותא, שיעזור קודם לכם ואז לחיית המחמד שלכם להסדיר נשימה ודופק. עם הכיסוי של חיותא, אתם יכולים להיות שקטים שלא משנה מה הכלב או החתול יאכלו, חיותא תהיה שם לעזור לכם לשלם על הטיפול בהם.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים