whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

אהבה מליקוק ראשון: על כלבים ואהבה

אנחנו מתים על הכלבים שלנו ורוצים להאמין שגם הם לא יכולים לחיות יום אחד בלעדינו. אבל האם מדובר באהבה דו סטרית או חד סטרית? האם הכלבים שלנו באמת אוהבים אותנו או שאולי הם רואים בנו קצת כמו כספומט, רק של אוכל? יום האהבה אוטוטו כאן וחיותא יצאה לחקור.

writer-avatar

נכתב ע״י אלינור ס.

נבדק ע״י ד״ר דותן מידן

12/02/2024

פסיכולוגים טוענים שאהבה של כלב זה עניין של תפיסה. אז נכון, הם מסתכלים בנו בעיניים מאוהבות, קופצים מאושר ברגע שאנחנו נכנסים בדלת מהעבודה, הולכים אחרינו לכל מקום, הפנטזיה הכי גדולה שלהם היא לישון איתנו במיטה וחלקם אפילו מפתח חרדת נטישה כשאנחנו עוזבים. אבל כל אלה הם דברים שאנחנו תופסים כאהבה. מה אם מדובר במשהו אחר לגמרי? האם הכלבים שלנו באמת אוהבים אותנו או שמדובר בהצגה שמטרתה היא להמשיך ולקבל אוכל? למזלנו יש לנו את המדע שמוכיח את מה שאנחנו כבר יודעים- הכלבים שלנו אוהבים אותנו. מאוד.     

איך הכל התחיל: על אבולוציה, היסטוריה ורגשות אצל כלבים

סיפור האהבה בין כלבים לבני אדם התחיל לפני עשרות אלפי שנים, עוד בתקופה שבה כלבים היו זאבים שעברו תהליך ביות. חייבים להתעכב רגע על התהליך המופלא הזה. נוצרה כאן למעשה סימביוזה מדהימה ונדירה בין שני מינים שונים לחלוטין אשר הצליחו לגרום לשינוי אמיתי אצל הצד השני. אין עוד סימביוזה כזו בין האדם למינים אחרים בטבע. תהליך הביות הביא איתו לא רק שינויים במראה החיצוני של הכלב, אלא גם ביכולות הקוגנטיביות, החברתיות והרגשיות שלו שהפכו “אנושיות” ומתוחכמות יותר עם הזמן – כחלק מיחסי התלות סביב מזון והגנה. אלפי שנים לאחר מכן, שלטה הכנסיה גם בעולם המדע וקבעה שלחיות אין את “הניצוץ האלוהי” כמו שיש לבני אדם ולכן, הן אינן מסוגלות לדפוסי חשיבה גבוהים יותר או לחוות רגשות אמיתיים כמו אהבה. אולם מאז, המדע התקדם ואיפשר לנו למפות את מוחו של הכלב, לבחון כיצד הוא מגיב לסימנים רגשיים ולהוכיח שכלב הוא לא רובוט או מכונה ללא רגש.  

מוח של כלב מול מוח של בני אדם 

בהשוואה לבני אדם, המוח של כלבים קטן יותר יחסית לגודל גופם. אולם סריקות MRI מראות שהמבנה הבסיסי של שניהם די דומה. כך, לדוגמה, במוח של הכלב יש היפוקמפוס שמאפשר להם לייצר זכרונות ואמיגלדה המאפשרת להם לווסת רגשות. חלק גדול ממוחו של הכלב עוסק בניתוח ריחות, מה שגורם למומחים להניח שכלבים מקשרים בין ריחות מסוימים לבין רגשות וזכרונות. יכולת זו מאפשרת לאזור קליפת המוח שלהם להגיב בכל פעם שהם מריחים את הריח של הבעלים שלו, בדיוק כמו שאנחנו מגיבים לתמונה של מישהו שאנחנו אוהבים. 

אהבה, כן. בושה, לא: טווח הרגשות של כלב 

למרות הדימיון בין מבנה המוח של כלבים למוח של בני אדם, יש הבדל משמעותי ביניהם – המוח של האדם כולל יותר קפלים, מה שאומר יותר שטח ויותר נוירונים. וזו בדיוק הסיבה שכלבים אומנם חווים רגשות, אבל ההיקף והעומק שלהם מצומצמים יותר לעומת אלה של בני אדם. בדיוק כמו תינוקות, לכלבים יש יכולת רגשית מוגבלת לעומת מבוגרים. אולם לעומת תינוקות שמוחם גדל והם יכולים לפתח יכולת רגשית מורכבת יותר, המוח של כלבים נשאר תקוע בערך בגיל של פעוט בן שנתיים.  

 מה זה אומר, בעצם? שכלבים מסוגלים לחוות את הרגשות הבסיסיים שפעוטות חווים כמו שמחה, כעס, פחד, וכן…גם אהבה. לעומת זאת, הם לא מסוגלים לבצע המשגה של רגשות מורכבים יותר כמו קנאה, מבוכה, דאגה או אשמה. אז לא, הפרצוף הזה שנראה לכם כמו יסורי מצפון על הפיפי שברח על השטיח – זה ממש לא מה שאתם חושבים. זו יותר השלכה שלכם של מה לדעתכם הכלב אמור להרגיש באותו רגע.     

מה יש למדע לומר על אהבה אצל כלבים 

לאורך השנים, חוקרים רבים ניסו להבין מה עובר לכלבים שלנו במוח והאם הם מסוגלים לחוות רגשות כמו אהבה. אז אומנם אנחנו לא יכולים לתפוס אותם לשיחה או להשכיב אותם על ספת הפסיכולוג כדי לדבר על אהבה, אבל המחקרים השונים מראים שאנחנו בהחלט חשובים לכלבים שלנו.  

פרופ’ ברנס, פרופ’ לפסיכולוגיה באוניברסיטת Emory שבג’ורג’יה ומי שכתב כמה מהספרים הבולטים ביותר בתחום חקר הרגשות והאהבה אצל כלבים, הצליח להוכיח באמצעות סריקות MRI שכלבים אכן מסוגלים לחוות רגשות באופן דומה לזה של בני אדם. הוא חשף 12 כלבים לריחות שונים מאנשים מוכרים ולא מוכרים להם. בעוד שאזור הריח במוח התעורר אצל כולם ללא קשר למקור הריח, הרי שרק הריחות המוכרים הצליחו לעורר את אזור קליפת המוח הקשור בתהליכים מנטליים מורכבים יותר כמו רגשות, מוטיבציה ואהבה.   

Takefumi Kikusui, חוקר בביה”ס לוטרינריה באוניברסיטה ביפן, מצא כי כלבים יזילו דמעות במפגש הראשוני עם בעליהם לאחר היעדרות ממושכת, אולם לא יגיבו באותה עוצמה רגשית לשובו של אדם אחר שהם מכירים. 

ויש עוד סימנים מדעיים, מחוץ למוח. חוקרים יפנים מצאו אצל כלבים רמה גבוהה של אוקסיטוצין, או כפי שהוא מכונה “הורמון האהבה”, לאחר מספר דקות בהן הביט לתוך עיניו של הבעלים שלו. הורמון זה הוא אותו הורמון שמתעורר גם בקשר שבין אמהות לילדים ומעיד על עומק האהבה שחשים הכלבים כלפינו. אגב, כל הקטע עם האוקסיטוצין מתרחש גם אצל חתולים – כלומר, גם אצלם הרמה שלו עולה בכל פעם שהבעלים שלהם מלטף אותם. אז אפשר להגיד שגם כאן יש סימן לאהבה, אבל כדאי לדעת שכמות האוקסיטוצין אצל חתולים עומדת על חמישית בלבד מהכמות אצל כלבים. וזה אולי מסכם טוב יותר מכל דבר אחר את ההבדל בין חתולים לכלבים 🙂 

כל הסימנים שהכלב שלכם אוהב אתכם

חיותא חושבת שזה לא באמת משנה מה אומרים הפסיכולוגים או המדענים. מה שחשוב באמת זה מה שאתם מרגישים בלב. והנה עוד כמה סימנים שיש אהבה באוויר:    

  • הוא מגיב במבט או התכרבלות בכל פעם שהוא מרגיש שאתם עצובים. לזה אחראי חוש הריח המפותח שלו שמאפשר לו להרגיש אותנו.
  • הוא נרגש לראות אתכם בכל פעם שאתם פותחים את הדלת ומתחיל בסשן של ליקוקים, ניתורים באוויר, נביחות שמחה וכשכוש היסטרי בזנב. 
  • הוא מחפש מגע בכל דרך אפשרית- מניח את הראש על הרגל או מתכרבל לידכם על הספה.
  • הוא רוצה לישון איתכם- זה אומר שהוא מרגיש מספיק בטוח לצידכם.
  • הוא נותן לכם את המבט המפורסם- הרצון לשמור על קשר עין מעיד שהוא סומך עליכם.
  • הוא בודק מה עובר עליכם כל יום, כל היום- בזמן שאתם מבשלים, מתקלחים או צופים בטלויזיה. הוא תמיד שם, כמו צל שעוקב אחריכם. לזה אנחנו קוראים אהבה.  
  • הוא מביא לכם “מתנות” – זה יכול להיות ענף, צעצוע או פגר של עכבר שהוא מצא בחצר. 
  • הוא מעיר אתכם מיד כשהוא מתעורר- אז כן, חמש בבוקר זה לא באמת כיף אבל היי, לפחות אתם יודעים שהוא ממש התגעגע אליכם במהלך הלילה.   

אהבה זה לדאוג לבריאות של הכלב שלכם

הכלבים שלנו נותנים לנו כל כך הרבה אהבה ואתם בטח לא צריכים שנלמד אתכם איך להראות להם אהבה בחזרה. אבל יש דבר אחד שמסמל אהבה יותר מהכל – לדאוג לבריאות שלהם. ואת זה אתם יכולים לעשות עם הביטוח הרפואי לכלבים של חיותא.

קליק אחד ואתם מסודרים.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים