על גורים וגרגורים: המדריך המלא לגידול, טיפול וחינוך גורי חתולים
אימצתם גור חתולים? הכנו עבורכם מדריך מקיף עם כל מה שצריך לדעת על טיפול בגור חתולים חדש בבית- איך בודקים את מצבו, במה מאכילים אותו, איפה משכנים אותו ומה כדאי להכין עבורו בבית. כל התשובות בכתבה הבאה

נכתב ע״י ליאת זנד
8 ד׳ קריאה

גורי חתולים הם כנראה הדבר החמוד ביותר שיש, ויוכיח את זה האינטרנט לדורותיו, שסרטוני גורי חתולים פונפוניים למראה הם תמיד הדבר הכי פופולרי בו. זה לא מפתיע. בינינו, קשה להישאר אדישים מול גור חתולים מגושם וחמודי, שנראה כמו דמות מנגה יפנית: ראש גדול, עיניים ענקיות והתנהגות גורית חמודית.
הנה עוד דבר שקשה להישאר אדישים כלפיו, אם כי הוא משמעותית פחות חמוד. בישראל יש למעלה ממיליון חתולי רחוב. הסיבה- תנאי מזג האוויר החמים ברוב חודשי השנה מעודדים עונת המלטות ארוכה ופורייה ולכן החל מחודשי האביב ועד לסתיו מתרחשות אלפי המלטות. כמובן שהחיים ברחוב אינם קלים וגורים רבים נשארים לבד מסיבות שונות, לעיתים קרובות בשל תאונה, תקיפה או תשישות של האם (אגב, רק פעמים נדירות בגלל נטישה מכוונת).
אין צורך לציין שקשה להישאר אדישים מול גורים אלו ומול גורי חתולים בכלל. אימוץ גור או גורה, אם כן, הוא פעולה אנושית מבורכת, שיכולה להיות חוויה משמחת ומרגשת- אך גם כזו המלווה באחריות רבה. אסור לשכוח שפעמים רבות מדובר בגורים בשלבים קריטיים ובמצב גופני לא קל. הטיפול הנכון בשלבים הראשונים של גידול גור חתולים קריטי לשרידותו ולהתפתחותו הבריאה.
בשבועות ובחודשים הראשונים, הגור לומד ומתפתח במהירות ולכן חשוב לזהות את השלב בו הוא נמצא ולהעניק לו את התנאים הטובים ביותר לגדילה והתפתחות תקינה.
גור חתולים חדש בבית- איך מתחילים?
אם החלטתם לאמץ גור חתולים, חשוב להכין את המשפחה ואת הבית לקראת הגעתו במספר אמצעים בסיסיים, שישמשו אתכם לאורך כל חייו איתכם. אחרי הכל, חתול הוא חיה עצמאית מאוד, שיודעת לדאוג לעצמה אם רק מסופקים לה כמה אמצעים בסיסיים כמו ארגז צרכים ומצע חול בתוכו, מזון ייעודי לפי גיל החתול, קערות לאוכל ולמים, מקום מרבץ כמו מיטה או שמיכה שהחתול יזהה כשלו וצעצועים ייעודיים לגורים… או סתם מכסים, קופסאות או סרטים. אצל גורים הכל משמש כמשחק.
את המשפחה תוכלו להכין לדבר החמוד ביותר בעולם… אבל אולי גם השובב ביותר. כמה שובב? חתולים, ובעיקר גורים, יכולים לעלות במהירות עצומה על כל משטח ולהגיע לכל ארון, אפילו הגבוה ביותר. וכן, גם למקומות שלא תחשבו שיצליחו להגיע. לכן, לפני שהחבר החדש מצטרף אליכם, מומלץ להסיר דברים שבירים משולחנות, מדפים וארונות, לפחות בחודשים הראשונים. אחר כך אפשר לקוות שהסערה הזו תירגע. באותו עניין, אגב, חתולים הם גם אשפים בלמצוא מחבואים ברחבי הבית ואוהבים לשבת על בגדים. לכן, מאוד חשוב לוודא שאתם לא נועלים אותם בארון, ארגז מצעים או חלילה מכונת הכביסה או המייבש (כדאי לוודא לפני כל הפעלה שהגור לא מסתתר בפנים).
בדקו גם שאין צמחים רעילים בבית- מינים של פרח השושן, ובעיקר שושן צחור שנפוץ מאוד בארץ כצמח נוי, יכולים לגרום בחתולים לכשל כלייתי חמור ובלתי הפיך בחשיפה לצמח.
לסיום, כדאי להחביא או לכסות חוטים וכבלים. היזהרו גם מחוטי בד וגומיות רגילות או כאלו לשיער, משום שלחתולים יש נטייה לשחק ולבלוע אותן, מה שעלול לגרום לחסימות מעי מסכנות חיים. נסו למגן חלונות או לסגור אותם לגמרי. חתולים, בעיקר כשהם גורים, פחות מכירים את כל הקטע של 9 הנשמות ועלולים ליפול מחלון פתוח תוך כדי משחק. אל תשאלו איך ולמה אני יודעת את זה (למזלו, השובב נפל על שיח בחצר).

מצאתם גור חתולים בודד, מה עושים?
אם מדובר בגור שנולד לפני זמן מאוד קצר או בגור צעיר מאוד, עד גיל חודש (איך לזהות את הגיל? הסבר בהמשך), כדאי מאוד לוודא לפני שאוספים אותו שאין אמא-חתולה שמטפלת בו. אנו נוטים לראות גורים כאלה ולהסיק ש”ננטשו”, אבל לרוב זה ממש לא המצב. ברוב המקרים, האימהות עסוקות בחיפוש מזון כדי לצבור כוחות להמשך ההנקה ולטובת העניין הזה יוצאות לעיתים לסיבובי חיפוש ו”צייד” של מספר שעות. רוב הסיכויים שהן יחזרו לגור בסופו של דבר, ומאוד יכעסו אם יגלו שלקחתם אותו.
חשוב לדעת: בגילים הקריטיים האלה אין תחליף לטיפול ולתזונה האימהית, במיוחד בכל הקשור לגדילה ולחיזוק מערכת החיסון. אימוץ מוקדם מדי, כשהגור עדיין מטופל על ידי האם, עלול לסכן את חייו יותר מכל דבר אחר, ולכן ודאו עד כמה שאתם יכולים בן כמה הוא לפני שתאספו אותו.
אם הגור באזור סכנה, אפשר להזיז אותו מעט למקום מחסה קרוב ככל הניתן. בניגוד למיתוס, אימהות חתולות לא יינטשו גור ש”הוכתם” בריח הידיים שלנו, אבל אם לא חייבים, באמת שעדיף לא להתערב, כדי שהאם תמצא את הגור. מומלץ לנטר את האיזור כל כמה שעות כדי לוודא אם האמא חזרה כבר. אם לא, או אם נראה שהגור נמצא בסכנת חיים, מותש או לא חיוני, אפשר וכדאי לאסוף אותו. אם מדובר כבר בגורים עצמאיים, מגיל חודש וחצי ומעלה, אפשר בביטחון רב יותר לאמץ אותם הביתה, משום שהם כבר פחות תלויים באם בשלב הזה.
הגיל הוא הקובע- איך יודעים בן כמה גור החתולים שאימצנו?
גילו של הגור יכול לכוון אתכם לטיפול ראשוני מתאים והכרחי. לכן, לפני כל דבר אחר, אתם חייבים לנסות להעריך את גילו.
הנה כמה סימנים שיעזרו לכם:
שבוע 1: העיניים סגורות עדיין והגורים רק ישנים או מייללים. בשלב זה מדובר ממש בתינוק חסר אונים.
שבוע 2: העיניים נפתחות, ובשלב זה הן תמיד כחולות. עדיין אין לגור שיניים והוא זז בצורה מגושמת. האוזניים שלו שמוטות והוא נכנס בקלות בכף היד.
שבוע 3+4: זה מתחיל להיראות קצת כמו חתול. שיני החלב מתחילות לבקוע, הגור מתחיל לזוז ולהראות עירנות גבוהה יותר והאוזניים מתחילות להזדקר. עם זאת, הם עדיין קטנים מאוד, פחות מחצי קילו.
שבועות 5+6: הגור כבר ממש נראה כמו חתול. ההתפתחות ממשיכה, צבע העיינים משתנה.
שבועות 7+8: סיום שלב הינקות ותחילת הגורות. כל שיני החלב בקעו, האוזניים זקורות, צבע העיניים התחלף, הגור עירני מאוד, רץ וקופץ בקלות. אצל הזכרים מתחיל להופיע שק האשכים. המשקל של הגור כבר מגיע לקילו ועולה בחצי קילו מדי חודש.

מה אוכל גור חתולים?
תזונת הגור קריטית להישרדותו, מן הסתם, בעיקר בשלבים הראשונים לחייו. לכן, יש לחשב את גיל הגור לפי הסימנים שציינו למעלה, ולהתאים עבורו את התזונה- שבשלב זה קריטית להישרדותו.
בשבועות הראשונים לחייהם, גורי חתולים חיים כמעט אך ורק על חלב אם ואוכלים מספר פעמים רב לאורך היום. לכן, אם אימצנו גור בגיל זה, האכלתו דורשת לו”ז אינטנסיבי ומחייבת פורמולה של חלב חתולות, אותה אפשר לקנות באבקות ייעודיות בחנויות החיות ובחלק מהמרפאות הווטרינריות.
שימו לב: אין להשתמש בחלב רגיל. אם אין ברירה, כדאי לחפש מתכונים ביתיים באינטנרט עד שאתם משיגים פורמולה. יש להשתמש בבקבוק הנקה ייעודי, ולהגיש את הפורמולה בטמפרטורה נעימה.
ביילודים עד גיל שבועיים יש להאכיל כל 2-3 שעות, לאורך היממה כולה. גורים בני 2-4 שבועות יאכלו 4-6 פעמים ביום. הכמות למנה תעמוד על החל מ-2 מ”ל (פחות מחצי כפית) בלידה ועד ל-15 מ”ל (כף) בגיל חודש. חשוב מאוד לאפשר לגור לינוק לפי יכולתו ולא לדחוף או ללחוץ חזק את הנוזל בבקבוק, מה שעלול לגרום לדלקת ריאות חמורה ומסכנת חיים.
החל מהשבוע הרביעי, הגורים כבר יכולים להתחיל גמילה מהפורמולה ולעבור למזון רטוב מסחרי איכותי ומגיל 5-6 שבועות ניתן להכניס לתזונה מזון יבש ייעודי לגורים, כשבהתחלה ניתן להרטיב אותו קלות.
החל מגיל חודש וחצי, גורים יכולים לאכול מזון יבש באופן בלעדי או בשילוב עם מזון רטוב. חשוב להקפיד על מזון גורים ייעודי, משום שהוא מרוכז יותר ומתאים לשלבי הגדילה.
שימו לב, בשלב זה מומלץ לתת 3 מנות ביום ומגיל 4 חודשים אפשר גם לרדת לשתיים ביום. לא כדאי להשאיר אוכל בקערה כל היום, כדי לא לגרום להרגלי אכילה לא נכונים ולאוכל לאבד את הטעם.

למה עוד צריך לדאוג כשמביאים גור הביתה?
כמו שכבר הבנו, השבועות הראשונים לחייו של גור חתולים הם קריטיים. הוא צריך לשהות בסביבה נעימה ובטמפרטורה של כ-25-30 מעלות. יש להכין לו קופסה או מיטה עם מצעים נוחים. אם זו עדיין תקופה קרה, אפשר גם למלא בקבוק חם במים נעימים (אסור שיהיה חם מדי, אלא כזה שאפשר להניח עליו בקלות את היד) ולהחביא אותו מתחת למגבת או שמיכה ולכוון לשם את הגור.
עד גיל 3 שבועות, גורים אינם עושים את צרכיהם לבד, ובטבע הם זקוקים לאם לשם כך. לכן, בבית הגור יזדקק לעזרתכם, לאחר כל האכלה, כדי שתגרו את אזור הבטן והסוגרים בעזרת מטלית רכה קטנה או צמר גפן הספוג במים חמימים.
לאחר החודש הראשון, הגור יכול לעשות כבר לבד את צרכיו ולשם כך יזדקק לארגז חול. הפלא הוא שהגור ידע להגיע אליו בעצמו.
אם כל ההוראות האלה נשמעות כמו המון עבודה… ובכן, זה כי זה נכון. אבל יש גם חדשות טובות- מדובר בתקופה קצרה. בגיל חודש הגור עובר בהדרגה להתנהגות עצמאית ולכם יהיה מאותה נקודה חתול עצמאי לחלוטין ועדיין חמוד ביותר.
עם ידע בסיסי והכנה נכונה תוכלו להעניק לגור שלכם את ההתחלה הטובה ביותר בחיים ולבנות קשר חזק ומספק שיימשך שנים רבות. זכרו תמיד להתייעץ עם מרפאה וטרינרית בכל שאלה או חשש, ותיהנו מהחוויה המדהימה של גידול גור חתולים.
אם הגעתם עד לכאן, בטח הבנתם עד כמה גורי חתולים יכולים להיות שבריריים ופגיעים. מתאונות בבית ועד מחלות בלתי צפויות, זה מה שמשותף לגורים ולחתולים מבוגרים מאוד- יש להם נטייה לצרות. במידה ומשהו כזה קורה, אתם רוצים שהשיקול היחיד לנגד עיניכם יהיה טובתם, ולא כמה זה הולך לעלות. בדיוק בשביל זה קיים ביטוח החתולים של חיותא, עם כיסוי שיאפשר לחתול שלך למצות את כל 9 הנשמות שלו ולהגיע לגיל מופלג. עדיין לא משוכנעים? הנה 16 סיבות ממש טובות לעשות חיותא.
