whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

ההכנות לקראת חתול חדש בבית: כך תעברו את זה בשלום

אימוץ חתול היא חוויה מרגשת ומתגמלת, אך גם דורשת הכנה מדוקדקת – איזה ציוד לקנות, איך לארגן לו פינה משלו בבית, מה לעשות אם יש כבר עוד חתול או כלב בבית…אז רגע לפני “המיאו” הראשון, הנה כל מה שכדאי לדעת ולהכין לפני.

writer-avatar

נכתב ע״י דיויד שיפוני

12/12/2023

עוד לפני שהחתול מגיע…

יוצרים מרחב בטוח עבורו בבית 

חתול חדש בבית זה כמעט כמו תינוק חדש וההכנות לקראת הגעתם די דומות. גם כאן צריך להצטייד באביזרים מתאימים, לקנות אוכל מתאים, לארגן לו פינה משלו בבית ולוודא שהבית בטוח עבורו. וכשאנחנו אומרים בטוח, אנחנו מתכוונים ליצירת מרחב שיגן עליו מפני הסקרנות והשובבות הטבעיות שלו הכוללות נטיה בלתי מוסברת לחקור כל פרט בסביבה ולהתנסות בכל מה שאפשר, גם אם מדובר בסכנת חיים פוטנציאלית. גורים הרבה יותר בעייתיים בהקשר הזה ואיתם הכי צריך להיזהר. לא רק שהם נחשפים לסביבה חדשה, הם גם רק מתחילים לפתח את המיומנויות הגופניות שלכם ולכן, נוטים להיפצע יותר.   

הרחיקו חפצים חדים, הסתירו היטב כבלי חשמל חשופים, שקיות או כל דבר אחר שהחתול עלול לראות בהם חלק ממשחק, הרחיקו צמחי בית רעילים, אחסנו במקום גבוה חומרי ניקוי, תרופות וכימיקלים, ומנעו גישה למקומות מסוכנים בהם הוא עלול להסתתר כמו אסלות פתוחות, מכונת כביסה ושאר מוצרי חשמל. כדי למנוע את בריחת החתול, במיוחד בימים הראשונים בבית, חשוב לוודא כי החלונות סגורים וכי אין פתחי מילוט אפשריים. החתול יכול לבלות שעות רבות בצפיה מבעד לחלון על הנעשה ברחוב או בגינה ממול. אפשרו לו את התענוג, רק הקפידו על חלון בטיחותי שאינו מאפשר לו לעבור דרך האשנבים או לקפוץ למטה. חתול אומנם נוחת על הרגליים, אבל גם זה עד גבול מסוים. אם יש לכם גינה בבית, בדקו שגם שם אין סיכונים עבור החתול שלכם- מקומות שמהם הוא עלול ליפול או שבהם הוא עלול להיתקע. הרחיקו חומרי הדברה כמו רעל עכברים ועברו על רשימת הצמחים הרעילים שעלולים להיות בכל גינה כמו רקפות, הרדוף או פיקוס.  

קונים מראש את כל מה שהחתול צריך

קבלו צ’ק ליסט מהיר לכל מה שכדאי ורצוי לקנות עוד לפני שגוש הפרווה המתוק הזה מגיע אליכם הביתה:    

  • מזון מותאם לגילו  
  • מנשא  
  • קערות אוכל ומים  
  • ארגז צרכים, חול וכף ניקוי 
  • משחקים 
  • מיטה ייעודית רכה ומתאימה לגודלו – הקפידו לנקות אותה מדי פעם משיער ולכלוך. קבלו בהבנה שיש מצב סביר בהחלט שהוא יבחר לישון דווקא על המצעים והבגדים שלכם בגלל הריח 🙂
  • מתקן גירוד – חתולים זקוקים לשיוף הציפורניים שלהם כדי להפיג מתח וחרדות, לסמן טריטוריה ולמנוע מהציפורניים לצמוח ולהתעגל. השקיעו במתקן גירוד יציב, נוח ובגובה המתאים כדי למנוע מצב שבו החתול מבצע את השיוף דווקא על הספה או השטיח החדש שלכם. כדאי להשקיע בשני סוגים שונים של מתקני גירוד- לדוגמה, קרטון גירוד וקיר טיפוס. 
  • מסרק/ מברשת – הקפידו על הברשה מדי יום לחתול בעל פרווה ארוכה והברשה פעם בשבוע לחתול בעל פרווה קצרה. זה גם ישמור על היגיינה וגם ימנע בליעת שיער מסוכנת. ועוד טיפ חשוב – למרות שגורים לא באמת צריכים שיסרקו אותם, חשוב לעשות את זה אפילו בכאילו, רק כדי להרגיל אותם למגע. התחילו בתנועת הברשה חלשה ואיטית ולאט לאט עברו לסירוק מלא.    

איך עוברים בשלום את תקופת ההסתגלות? 

איסוף החתול והנסיעה הראשונה הביתה 

לאחר שתסדירו את כל הבירוקרטיה, תוכלו סוף סוף לאסוף את החתול שלכם ולהביא אותו הביתה. רצוי לא להאכיל אותו לפני הנסיעה כדי שלא יקיא בדרך. השתמשו במנשא או כלוב נשיאה ורפדו אותו במגבת או במצע רך אחר, עדיף כזה עם ריח המוכר לו. כדי להקל עליו עם הלחץ הכרוך בנסיעה והעזיבה של סביבתו המוכרת, כדאי להצטייד גם בשמיכה או בסדין ולכסות את המנשא. נסו להקפיד על נסיעה רגועה, בלי בלימות פתע ועצירות. 

רגע הכניסה הביתה והימים הראשונים

אז נכון, חתולים הם סקרנים, אבל גם עשויים להיות מוצפים בקלות בסביבה חדשה שהם לא מכירים. תקופת ההסתגלות היא לא פיקניק לאף אחד, בעיקר במהלך 24-48 השעות הראשונות. החתול צריך להסתגל לסביבה חדשה ולא מוכרת וזה עוד לפני שדיברנו על מצב שבו יש כבר חתול או כלב אחר בבית. הכל עלול להיראות לו מרגש, מבלבל ואולי גם מפחיד. קחו בחשבון שחתולים שונים, גורים ובוגרים, יגיבו באופן שונה למעבר בין טריטוריות ובעלים. חלקם ירצו לשחק ולחקור כבר ביום הראשון להגעתם, בעוד שחלקם יעדיפו להתחבא וללמוד את הסביבה בקצב שלהם. רובם ייצאו בכל מקרה בשעות הלילה כשירגישו שהבית שקט ובטוח וייגשו לאכול ולשתות. 

בתור התחלה, כדאי להקצות לחתול החדש חדר בבית, שבו הוא יבלה את הימים הראשונים. זה יכול להיות חדר שינה, חדר עבודה או כל חדר סגור אחר שיאפשר לו להסתגל לרעשים ולריחות החדשים בבית. הקפידו שבתוך החדר יהיה לו אוכל, מים ומקום לישון. את ארגז החול הרחיקו כמה שאפשר מאזור האוכל והלינה. מומלץ להוסיף גם מתקן להשחזת ציפורניים.

אם זה אפשרי, נסו להביא אותו הביתה בשעה שבה הבית שקט יחסית. אם הבאתם אותו בכלוב נשיאה, הניחו אותו סמוך לקיר או לרהיט גדול, פתחו אותו וצאו מהחדר למשך שעה בערך. החתול יתחיל לחקור את הסביבה החדשה ואחרי כמה ימים שיהיה סגור באותו חדר ייעודי, אפשר לתת לו לחקור שאר חלקי הבית, תחת השגחה. גם את זה כדאי לעשות כשהבית שקט יחסית, בעיקר ללא נוכחות של כלבים או חתולים אחרים. תנו לו לחקור את הסביבה בקצב שלו ולאפשר לו לחזור לפינה שלו בכל שלב. אפשר מדי פעם לנסות ולעודד אותו לצאת מהחדר באמצעות אוכל טעים וריחני מחוץ לדלת. 

כחלק מתהליך ההסתגלות וההתמודדות עם החרדה בסביבה החדשה, חתולים גם עשויים לחפש מקומות מסתור בהם ירגישו בטוחים. צרו להם מקומות מסתור נעימים כמו מנהרת חתולים או ארגז קרטון ריק המונח על צידו. אם הם בוחרים להתחבא בהתחלה בארון או מתחת למיטה, אל תאלצו אותם לצאת החוצה. כבדו את הפרטיות שלהם ותנו להם להכיר ולהתרגל לרעשי הרקע ולריחות החדשים. הם כבר ייצאו משם לבד כשירגישו בטוחים.   

קבלו כמה טיפים שיעזרו לכם במהלך ימי ההסתגלות הראשונים עם חתול חדש:   

  • לאט לאט – חתול חדש יזדקק בדרך כלל ל-7-14 ימים כדי להסתגל לסביבתו החדשה. במהלך אותה תקופה, נסו להימנע מביקורים של חברים או בני משפחה שמתים כבר לראות את גוש הפרווה החמוד הזה. אנחנו לגמרי מבינים את ההתרגשות, אבל לחתול זה יכול להיות טו מאץ’. 
  • הצורך בחברה הוא אמנם לא הקטע הכי חזק של חתול, אבל חתול נוסף בבית יכול להפוך את הכל להרבה יותר קל – חשוב לזכור שחתול במהותו הוא יצור מתבודד. כלומר, אין לו בעיה להישאר לבד בבית. אבל אין ספק שחתול נוסף בבית יעזור לו להסתגל הרבה יותר בקלות. למעשה, חתול חבר הוא הצעצוע הכי אטרקטיבי שיכול להיות לחתול חדש, מה גם שהחברה הנוספת תהפוך אותו לפחות נודניק כלפיכם. גם כל הקטע של להשאיר אותו כמה ימים לבד – הופך הרבה פחות מבאס עבורם אם יש איתם עוד חתול. 
  • הטיימינג חשוב – נסו להביא את החתול הביתה בסוף השבוע או בשבוע בו אתם ושאר בני המשפחה יכולים להיות כמה שיותר ימים בבית ברצף. זה יעזור לכם לבנות שגרה יומית ולבסס את הבונדיג הראשוני ביניכם.    
  • סבלנות היא מילת המפתח כאן – לכל חתול אופי משלו ולכן, הזמן שיקח לכל אחד מהם להסתגל לבית חדש יכול להשתנות. חתולים מסוימים עשויים להרגיש בבית כבר מהיום הראשון, בעוד שלאחרים זה יכול לקחת קצת יותר זמן. תנו להם את הזמן לחקור את הסביבה בקצב שלהם. 
  • חכו קצת עם הליטופים – קשר עם חתול חדש מצריך זמן ובניית אמון אז גם כאן, כדאי לחכות בסבלנות עד שהם יפנו אליכם לקבלת ליטוף או כל סוג אחר של חיבה. כדאי להימנע מלכתחילה להציף אותם בתשומת לב רבה מדי. הגדילו את כמות הזמן שאתם מבלים איתם באופן הדרגתי. דברו אליהם בקול נעים ורגוע, שבחו אותם על התנהגות טובה, הציעו להם פינוקים, זמן משחק וליטופים עדינים כדי לפתח קשר חם ואוהב. בהמשך תוכלו להגדיל בהדרגה את כמות הליטופים. 
  • דברו אליהם בגובה העיניים – ואנחנו מתכוונים ליטרלי. אל תעמדו מעליהם או תשבו על הספה הגבוהה יותר. פשוט שבו על הרצפה, שחקו איתם בגובה שלהם ואפשרו להם להביט ישר אליכם. 
  • שיחה צפופה עם הילדים בבית – עוד לפני שאתם מביאים את החתול הביתה, הושיבו את הילדים הקטנים לשיחה והדריכו אותם כיצד להתנהג איתו – לא לרדוף אחריו, לא למשוך לו בזנב, לא להרים אותו בפתאומיות מהרצפה או להבהיל אותו.  

שגרת יום עם חתול חדש בבית

האכלהתנו לו במהלך השבוע או השבועיים הראשונים את אותו אוכל שהיה רגיל אליו לפני שהגיע אליכם. אם אתם רוצים לעבור לסוג מזון אחר, בצעו את השינוי באופן הדרגתי והתחילו עם הוספת רבע כמות של מזון חדש לתוך המזון שהוא מכיר. לאט לאט, הגדילו את כמות המזון החדש ב-10% נוספים מדי יום. בנוסף, הניחו ליד גם קערית עם מים טריים ונקיים, עם דגש על טריים. חתולים לפעמים יעדיפו לא לשתות בכלל אם המים לא טריים מספיק לטעמם ומשם, הדרך קצרה לבעיות רפואיות…מומלץ להשתמש במזרקות. שטפו את הקעריות כל כמה ימים כדי שלא יצטברו חיידקים ועובש.   

צרכים – לחתולים יש אינסטינקט טבעי לחפור ולקבור את הפסולת שלהם, ולכן, חשוב לספק להם ארגז חול מתאים. כדאי לדעת שיש מגוון רחב של ארגזים בגדלים שונים, בעלי מבנה פתוח או סגור וכן ארגזים עם מנגנון ניקוי אוטומטי. הארגז צריך להיות מרווח מספיק וגובה החול בו צריך להגיע ל-14 ס”מ לפחות כדי שלחתול יהיה נוח לכסות את צרכיו. גם בגזרת החול אפשר למצוא סוגים רבים כמו חצץ, חול מתגבש, חול קריסטלי, חול מבושם ואפילו חול עם אנטיביוטיקה. מומלץ לא להשתמש בחול גינה שעלול להיות מסריח יותר. עם הזמן והניסיון תגלו מהו החול המועדף עליכם ועל החתול שלכם. רצוי שהארגז יהיה במקום מוסתר ועם זאת, מספיק נגיש לחתול והרחק מאזור השינה והאוכל. החתול הוא חיה נקיה ולכן, הקפידו לנקות את הצרכים לפחות פעם ביום ולהחליף את החול כל 5-7 ימים. 

זמן משחק – חתולים הם עם סקרן שזקוק להרבה גירויים ועניין. קיים מגוון אדיר של צעצועים בשוק – החל מכדורים מסוגים וחומרים שונים, דרך עכברי צעצוע ועד לכריות, חכות ועוד. משחקי כדור, עכבר ותופסת אהובים עליהם במיוחד כי הם עוזרים להם לפתח את יכולת הציד שלהם. אפשר גם סתם להכין קופסת קרטון פשוטה עם כמה חורים ופתחים שתעסיק אותם שעות. הקפידו רק לחדש מדי פעם את המלאי וסלקו כל צעצוע שמתחיל להתפרק או להתפורר.

קצת כמו שכן חטטן, החתול שלנו אוהב מאוד גם לשבת שעות ולצפות במה שקורה מבעד לחלון. אז למה שלא תארגנו לו משטח ישיבה וצפייה נוח על אדן החלון או לחילופין, תלו מדף בגובה החלון. וודאו, כמובן, שהחלון מרושת היטב.  

חתולים גם נהנים לטפס ולשבת בגבהים שונים אז אפשר לדאוג להם לכמה חללים אנכיים בבית (מוטות צמודי קיר, מדפים בגבהים שונים, עצי חתולים) וכך גם לספק את האינסטינקט הטבעי שלהם וגם לתת להם הזדמנות לפעילות גופנית, מבט על הסביבה ממעוף הציפור ולא פחות חשוב – תחושת ביטחון ושליטה בסביבתם. 

שינה – חתולים ישנים בממוצע 14 שעות ביום וידועים כ”אנשי לילה”. כדי לצמצם את שעות הערות שלהם בלילה, חשוב לספק להם עניין רב במהלך היום. ככל שהם ישתעממו יותר במהלך היום, הם יהיו ערניים יותר בלילה. משחק חכה, לדוגמה, עשר דקות לפני השינה יכול לעייף אותם כמו שצריך. אפשר גם להכניס אותם במהלך הלילה לחדר שיש בו פחות “אטרקציות” או מקום לפעילות. בסופו של דבר, הם יילכו לישון משעמום. 

יש לכם כלב או חתול נוסף בבית? כך תכירו ביניהם כמו שצריך

חתולים לא ממש אוהבים (וגם זה אנדרסטייטמנט) שמישהו חדש ולא מוכר נכנס להם פתאום לטריטוריה. כל חדירה כזו למרחב האישי והמוכר שלהם נתפסת בעיניהם כאיום. לכן, כדאי כבר לצפות לתגובות של נשיפות, קימור הגב והסתמרות השיער. 

בשלב ראשוני זה, מומלץ לספק לשני החתולים כלי אוכל ומים נפרדים. מומלץ גם בימים הראשונים לשים את החתול החדש בחדר סגור עם כל הציוד הנדרש ולהרגיל את החתול הוותיק לנוכחות שלו בהדרגה. אחת השיטות המומלצות היא לקחת גרביים נקיות ולשפשף אותן בפנים של כל חתול ואז לתת לכל אחד את הגרב עם הריח של השני או לחילופין, להחליף כל הזמן בין מצעי המיטות. כך החתולים ילמדו להכיר זה את זה דרך הריח ובזמן הפגישה ביניהם, המתח יפחת. אל תהיו מוטרדים מזה יותר מדי. ברוב המקרים החתולים יסתדרו ביניהם כעבור כמה ימים ושבועות ויבינו בדיוק את הגבולות ויחסי הכוחות ביניהם. לא צריך להתרגש מכמה איומים וכפכופים הדדיים כל עוד זה לא הופך למאבק פיזי ממשי. הם יתחילו לנקות זה את זה, ישחקו ביחד ואם אחד מהם הוא גור, החתול הבוגר אפילו יעזור לו לרכוש יכולות חברותיות במסגרת תהליך הסוציאליזציה. 

במידה והחתול החדש אמור להיכנס לבית שיש בו כבר כלב ותיק, מומלץ לשים לחתול כלי לאוכל ומים מחוץ להישג ידו של הכלב, ולהשאיר לו אפשרות לברוח למקום גבוה במקרה והכלב ירצה לתקוף אותו. השאירו את הרצועה על הכלב כל הזמן כדי שתוכלו לשלוט במקרה הצורך ולמנוע ממנו לרדוף אחרי החתול אפילו כמשחק. אפשר גם לערבב בין הריחות של הכלב לחתול – להניח שמיכה של החתול במיטה של הכלב, ולהיפך.  

חתול חדש זה הרבה פאן ואושר גדול, אבל גם רכבת הרים רגשית – בטח במהלך ימי ההסתגלות הראשונים בבית. ברגע שתיערכו כמו שצריך, הכל אמור להיות קל ופשוט יותר. חלק בלתי נפרד מהטייטל “בעל חתול חדש” הוא לדאוג לבריאותו הגופנית והנפשית. זה אומר למצוא וטרינר מתאים ולקבוע פגישה ראשונה במרפאה כשבוע לאחר שהחתול הגיע הביתה ולא פחות חשוב – לעשות לו ביטוח בריאות מותאם לחתולים של חיותא.   


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים