whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

על כלבים ותינוקות – מדריך מתוק להורים

יש אינספור יתרונות לגידול תינוק עם כלב; אבל לפני שנפגיש ביניהם יש כמה דברים שכדאי לדעת! על היתרונות הרבים, הפחדים, וכמה הנחיות מרגיעות למפגש הראשון

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

28/02/2022
Dog and baby

בשעה טובה תינוק מתוק עומד להצטרף למשפחה. מן הסתם יש לך שאלות ותהיות (ואפילו חששות) על העתיד, וזה טבעי והגיוני (אצל כולם). אבל לבעלי כלבים שעומדים להפוך להורים יש שאלות ופחדים נוספים. אז באנו קודם כל להרגיע, ואחר כך לעשות קצת סדר. אחרי זה – מי יודע… אולי אפילו המילה הראשונה של הפיצקי שלך תהיה “הב”…

היתרונות של גידול תינוק עם כלב 

כן, ברור לנו שזה ברור לך, אבל בכל זאת יש דברים שצריך להגיד בקול רם. תינוק שגדל לצד חברו הטוב ביותר של האדם מפיק תועלת ומרוויח מה שאי אפשר להשיג בשום מקום אחר. מה למשל? הנה כמה דוגמאות.

Dog and baby meet

תינוק שגדל עם בעל חיים מפתח מערכת חיסונית חזקה

אינספור מחקרים כבר מצאו, שדווקא סביבה “מלוכלכת” היא זו שמסייעת לתינוק לבנות ולפתח מערכת חיסונית חזקה ויציבה יותר מתינוקות שגדלו בסביבה סטרילית. שערות שמתעופפות באוויר ונושרות על הרצפה או על השטיח, רוק של ליקוקים רטובים, שאריות הדשא מבילוי בפארק הכלבים ואפילו פיח מהליכה על האספלט, שנדבקו לכפות של הכלב- חשיפה יומיומית לכל אלה מעודדות את המערכת החיסונית של הקטנטנים (בעיקר בגיל הזחילה) לייצר נוגדנים נגד פתוגנים ולהפחית את הרגישות הכללית לאלרגנים שיתקלו בהם בהמשך חייהם.

חיברות בגובה העיניים 

תינוקות הם בעצם אנשים *ממש* קטנים. מטבע הדברים, הם גם ממש (אבל ממש!) נמוכים. כדי לאמץ את נקודת המבט שלהם, העיניים שלנו צריכות להיות בערך בברכיים, ומשם העולם נראה… ובכן, אחרת. אבל אנשים, גם קטנים, זקוקים לחברה ולקשר כדי לתפקד בעולם, ומה טוב יותר מקשר בגובה העיניים? במשחק הזה- הכלבים מנצחים. הכלב מתייחס לתינוק, הוא מתפנק איתו, מעניק לו אהבה ללא תנאי וגם מתרחק או צווח כשהתינוק מכאיב לו. נכון שאין תהליך חיברות טוב מזה? את ההתנהגות החברתית שהתינוק לומד מהחבר על 4 שלו, הוא מיישם בעתיד מול האחים הקטנים, החברים בגן והחבר’ה בעבודה.

יותר טוב מצעצוע התפתחות, יעיל יותר מ”אוניברסיטה” משוכללת 

 אמרנו כבר “גובה העיניים”? לגובה הכלב יש תפקיד חשוב גם בהתפתחות הגופנית של תינוקות, שהם יצורים סקרנים מטבעם. ננסה להחזיר אותך לרגע לגיל הינקות (אין צורך במטוטלת מהפנטת, ולא בזנב מכשכש במונוטוניות)- משהו פרוותי ונעים הולך מולך, נושף עליך, מלקק אותך, נועץ בך עיניים מתפנקות ומגיש לך את הצעצועים שלו- מן הסתם היית רוצה ללכת אחריו, לבדוק מה הוא עושה בחדר השני, ומה זה הצעצוע המצפצף והכתום בפה שלו. האינטראקציה היומיומית עם כלב מגרה את הסקרנות של התינוק, מעודדת אותו לעקוב במבט, להתגלגל, להתהפך, להרים ראש, לזחול… ומתישהו גם לרוץ. והבונוס– בלי המנגינה המעצבנת של הכדור המיטלטל עם הצבעים הפסיכודליים.

מערכת ניקיון אמינה ודרוכה

כשמגיעים לשלב של אכילה עצמאית, מבינים את הערך המוסף של כלב בבית. תינוקות אוהבים לזרוק על הרצפה (כן, אפילו אוכל), וכלבים אוהבים גשם של אוכל. בהחלט חשוב לוודא שהכלב לא יגיע למאכלים שמסכנים אותו.

מערכת אמינה לניטור ואיזון 

טוב, זה מדהים באמת. כלבים מסוגלים לחוש את מצב הרוח ואת המצב הגופני של היקרים להם. כלב הוא חיה מבוייתת, שמאז ומעולם גדלה לצד בני האדם ובחסותם. בעצם, הם פיתחו יכולות מופלאות כאלה, פשוט כי היה להם אינטרס ברור לדאוג לשלום הבעלים (לא להיתמם בבקשה… אין מניעים טהורים בטבע). הם חשים שינויים בדופק, מזהים עלייה ברמת המתח הנפשי, ערים למצוקה – ולפעמים גם יודעים לענות עליה. ליטוף כלב תורם להאטה בדופק, מפחית רמות קורטיזול בדם ומאזן את לחץ הדם. יותר מזה- ההתנהגות שלו יכולה להתריע על מצוקה שהתינוק חווה, הוא יכול להרגיע אותו כשצריך, ואפילו להקל על אימהות בהתמודדות עם דיכאון לאחר לידה. שווה, לא?

הפחדים עלולים לנשוך אותך בזנב

מפחיד? ברור! כל שינוי עשוי להיות מפחיד, אפילו כשהוא חיובי ורצוי. אבל בדיוק כמו בעולם החי, פחד הוא מנגנון טבעי וחשוב, שנועד לשרת אותנו. אז קודם כל, חשוב להכיר בקיומו ולתת לו לגיטימציה. אחרי שהבנו שזה בסדר לפחד, ושהפחד אמור להניע אותנו לפעולה- כדאי לעשות משהו מועיל בעניין.

אם הפחד שלך הוא שהכלב יכעס על ההרעה בתנאים (“אני כבר לא מרכז העולם, תנו לי יחס”), או שהכלב יפגע בתינוק בטעות/ בכוונה (“אני לא מקנא, אני סתם מגושם”), או, פשוט, כי חשוב לך לשמור על היגיינה בסביבה של התינוק – חיותא רוצה לתת לך נקודת מבט מעניינת, פלוס כמה טיפים שימושיים.

Dog after bath
אמרתם שהולך להיות בבית תינוק?!

נקודת מבטו של הכלב 

האם הרגש הטבעי עבור כלב שנתקל בתינוק רך הוא קינאה, או שאולי חיבה ואמפתיה? תלוי את מי שואלים. חשוב לדעת שיונקים יודעים לזהות תינוקות של יונקים אחרים; כולנו ראינו את הסרטונים המתוקים של נמרים שמטפלים בגור של קוף – זה לא קורה במקרה, האינסטינקט הראשוני שלהם הוא להגן על הגור חסר הישע. הכלבה או הכלב שלכם יבחינו בתינוק כדבר חדש, שונה ונדיר, והם יגיבו בהתאם. כאן אנחנו נכנסים לתמונה, עם האחריות לחזק חיובית, לקרב, לתת להריח, להכיר והכי חשוב – לשדר רוגע (עוד על זה, בהמשך). 

בואו נדבר על קנאה: מנקודת המבט של הכלב, יש שינויים, שמשפיעים על הלהקה ועל הטריטוריה. קינאה? לא ממש. כלבים לא מקנאים, ולא “עושים דווקא” (זה קטע של בני-אדם). הם פשוט מגיבים לסיטואציה בטבעיות. עלולות להיות סיטואציות שבהן, מבחינת הכלב, כניסת התינוק לחייו כמו בסיטואציה שבה נכנס לטריטוריה של ה”להקה” פולש זר ומרעיש, שלעיתים קרובות מעורר סטרס אצל ה”מנהיגים”. מכיוון שהכלב נאמן ללהקה ולמנהיגיה, הוא עלול לחוש איום מצד ה”פולש”, ולהגיב בהתאם. פשוט. אל תילחצו – אפשר למנוע כזו סיטואציה. אנחנו מייד מסבירים כיצד. 

אז איך גורמים לזה לעבוד?

בסדר, הבנו שכלב הוא לא בן-אדם. אבל בכל זאת… איך גורמים לזה לעבוד? 

קודם כל– להירגע! הכלב מזהה את התנהגות ההורים ומגיב בהתאם. אז חשוב להיות יותר “קוּל” עם הסיטואציה. ככה, גם הכלב יהיה רגוע. על הדרך, אולי אפילו הילדים יאמצו את ה”קולנס”, שנחוץ בעולם משוגע כמו שלנו.

Baby playing with dog
האם המילה הראשונה שלו תהיה “הב”?

לפני הלידה

חשוב שהכלב יכיר את הסביבה המשתנה. אפשרו לכלב להיות באזור, כשאתם מרכיבים את העריסה, לחקור את העגלה החדשה, ולהבין מה קורה לגלגלים כשדוחפים אותם, להתרגל ל”פצצת” הריחות החדשים שנופלת עליו, של חיתולים, מצעים חדשים ובגדים.

אחרי הלידה

אם זה מתאפשר, כדאי להביא הביתה את הבגדים של התינוק, או חיתול טטרא שעטף אותו, עוד לפני השחרור מבית החולים. מגישים לכלב ומניחים לו לרחרח את הבד ולהכיר את הריח של האח או האחות החדשים שלו. ומה עם תשומת הלב? אפשר לצאת יחד לטיול ארוך, התינוק בעגלה או במנשא, הכלב ברצועה– וכולם מרוויחים. אפשרות אחרת היא לבלות זמן איכות עם הכלב, כשהתינוק נמצא עם סבא/ דודה/ בן הזוג וכד’. כדאי לשאוף שכל בני הבית יעניקו לכלב תשומת לב במידה שווה.

הפגישה הראשונה של הכלב והבייבי החדש

בטח כבר הבנת בתקופת הרווקות שלך, שכשהדייט הראשון טוב, הכל זורם יותר חלק. אבל גם דייט לא מוצלח יכול להפוך לסיפור אהבה. בפגישה הראשונה של התינוק עם הכלב, חשוב שהכלב יהיה רגוע. אם אפשר, מומלץ “להנדס את הסיטואציה” כך שהתינוק יחכה לכלב בבית, ולא להיפך. מאפשרים לכלב להתקרב בעדינות ולרחרח, מחזקים התנהגות רצויה בליטוף או בחטיף, ומקשיבים לסימני אזהרה כדי להגיב בהתאם ולהרחיק, במידת הצורך. בכל מקרה (אך בעיקר אם יש לך חשש מתגובת הכלב כלפי התינוק), אנחנו ממליצים להיעזר במאלפ/ת כלבים מנוסה.


אזהרה חשובה: זה לא רגע לצלם, להתפלל ולקוות לנס או להסתכן. תעשו את זה לאט ובהדרגה כדי שהכלב יוכל להתרגל, בזמן ובנוחות שלו.

איך נדע מתי לא נעים לכלב? 

גם על 4 רגליים זה לא תמיד הולך בקלות; נכון, גם כשפועלים “לפי הספר”, הכלב עלול לחוש מצוקה, וצריך להיות ערניים לשפת הגוף שלו. צריך לזכור, שיש שם נשמה טהורה, שהעולם עשה עליה גלגלון. הכלב זקוק לאמפתיה ולתיווך שלך בסיטואציה החדשה. אם הבחנת במשהו חריג בשפת הגוף- פיהוק, שיער סומר, ליקוקים חוזרים, הכנסת זנב בין הרגליים, משיכת אוזניים לאחור, הפניית המבט, התנשפות, מבט קפוץ או גירגור– הגיע הזמן לעזור לכלב להיחלץ מהסיטואציה המלחיצה. בכל מקרה חשוב לא להכחיד סימני אזהרה. הם נועדו לשמור על הכלב ועל הלהקה שלו.

נכון, אנחנו אלופים בביטוח כלבים, ולמרות זאת, יש דברים שאנחנו לא יכולים להבטיח – שההתחלה תהיה חלקה או שהשערות על הטטרא יתקבלו בברכה. בכלל לא משנה אם המשפחה שלכם גדולה או קטנה, חד־הורית או תלת־דורית, פאנקיסטית או גיקית. מה שהכי חשוב הוא שהתינוק שלכם נכנס למשפחה הכי טובה בעולם. פשוט כי יש בה לפחות אחד, שקורא בשמחה “הב”, שמכשכש בזנב ושתמיד יאהב. 


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים