הכלב שלכם נשמע כמו אווז? אולי הוא סובל מבעיות נשימה
מהן בעיות הנשימה הנפוצות בכלבים, איך אפשר למנוע את חלקן מבעוד מועד, ואילו גזעים מועדים יותר לסבול מהן – קחו אוויר ותצללו למדריך של חיותא
נכתב ע״י עינב בן יהודה
כשכלב מתקשה לנשום – זה מלחיץ, אותו ואת בעליו. בעיקר כי הוא לא יכול להגיד לנו מה בדיוק מפריע לו, ואנחנו לא יכולים להרגיע אותו.
כלבים, מתברר, יכולים לסבול משלל בעיות נשימה, כשחלקן אופייניות בעיקר לגזעים מסוימים. הווטרינר ד”ר דותן מידן, מדגיש שכשכלב סובל מבעיות נשימה, מומלץ תמיד להקפיד על רפואה מונעת – להקפיד שהם יהיו במשקל תקין, ולא יסבלו מחום. “כלבים לא מזיעים דרך הגוף, אלא מבצעים הלחתה – הם מפיגים חום דרך הלשון,” הוא מסביר. “כשכלב סובל מבעיות נשימה, ובחוץ יש 30 מעלות – זה עלול להשפיע עליו בצורה קשה. לכן, במקרים של כלבים כאלו עדיף בימים חמים לשמור שיהיו במזגן ושלא יתאמצו יותר מדי”.
מהן בעיות הנשימה הנפוצות בכלבים ואיך ניתן לטפל בהן?
הסינדרום הברכיוצפלי
הכלבים הברכיוצפלים – כלבים פחוסי אף כמו פקינז, שיצו, בולדוג צרפתי ובוקסר – עלולים לסבול מסינדרום זה, הגורם לבעיות נשימה. “בכלבים האלו תעלות האף התכווצו עם השנים וזה יצר מגוון בעיות,” אומר ד”ר מידן. “הנחיריים המוצרים של הכלבים הברכיוצפלים גורמים לכך שלעיתים אין מספיק מעבר של אוויר בנחיריים, והחך הרך והמוארך מכסה את פתח קנה הנשימה בצורה מלאה או חלקית ומקשה על הכנסת אוויר לריאות. בנוסף, הרבה פעמים השקים של אזור מיתרי הקול יכולים להיות נפוחים ולגרום להיצרות של קנה הנשימה”.
לדבריו, עם השנים, הרבה מהגזעים עברו עוד ועוד הכלאות כדי להפוך אותם ליותר “יפים”, לפחות בעיני מי שאוהבים את הז’אנר, ולכן הם הפכו ליותר ויותר פחוסים. כפועל יוצא מכך, הבעיות שכרוכות בכך – החמירו.
כלבים שסובלים מהסינדרום עלולים לנחור בעוצמה, לסבול מחרחורים ואף להתקשות בביצוע פעילות גופנית מאומצת. “במקרים קיצוניים, כלבים אלו עלולים לסבול מחנק בפעילות מאומצת, להכחיל ואף להתעלף,” מזהיר ד”ר מידן. “בכלבים עם בעיות אורתופדיות או משקל יתר, החומרה תהיה קשה יותר”.
במקרים קלים, חשוב לשמור על אורח חיים של משקל תקין והימנעות מפעילות מאומצת, בעיקר בימים חמים, אבל ברוב המקרים כדאי לבצע תיקון כירורגי הכולל הרחבה של הנחיריים וקיצור החך הרך.
“מי שרוצים לרכוש כלבים העלולים לסבול מהסינדרום – מומלץ לעשות זאת דרך מגדלים אחראיים. מגדלים כאלו יקפידו לא לזווג כלבים שסובלים מהתסמונת, מכיוון שהיא עוברת בתורשה,” אומר ד”ר מידן.
קריסת קנה
בעיה זו באה לידי ביטוי בכלבים ננסיים, בעיקר בגזעים יורקשייר טרייר, מלטז וצ’יוואווה. “קנה הנשימה של כלבים הוא צינור המורכב מטבעות סחוס השומרות עליו מפני התכווצות, ומשאירות אותו פתוח,” מסביר ד”ר מידן. “יש כלבים שסובלים מבעיה בהתפתחות של הטבעות ובעת הכנסה של אוויר, במיוחד בזמן מאמץ, הקנה פתאום מתכווץ ונחסמת התנועה של האוויר. ההתכווצות הזו יכולה להיות רגעית, אבל גם יכולה להימשך הרבה זמן”.
הסימן המובהק לקריסת קנה היא שהכלב שלכם מתחיל לגעגע כמו אווז. “זה הקול שיוצא כשהקנה שלהם נסגר,” אומר ד”ר מידן. “במקרים של מצוקה נשימתית קשה, הם עלולים להכחיל ואפילו להתעלף”.
גם כאן, מקרים קלים יכולים לנסות טיפול שמרני המשלב שמירה על משקל וטיפולים תרופתיים שונים להפחתת שיעול והרחבת דרכי האוויר. מעבר לזה, בכלבים שהתופעה גורמת להם לחנק ולהתעלפויות, ישנן פרוצדורות שיכולות להקל משמעותית ולשפר את איכות החיים. “עד לפני כמה שנים נהוג היה לעשות ניתוח של חשיפה של הקנה ועיגון כירורגי באמצעות טבעות המונעות את הקריסה שלו,” מספר ד”ר מידן. “בשנים האחרונות נכנסה פרוצדורה הרבה פחות פולשנית המאפשרת החדרת סטנט (שרוול) עם מצלמה לתוך הקנה כדי לשמור אותו פתוח”.
שיתוק של הלרינקס
הלרניקס הוא האיבר שבו נמצאים מיתרי הקול. הוא נמצא בפתח של הקנה, ויש בו סחוסים שבמצב טבעי נפתחים ומאפשרים זרימת אוויר. “בכלבים גדולים ומבוגרים בעיקר, יכול להיווצר שיתוק של הלרניקס ואז הסחוסים האלו לא נפתחים והכלב מתקשה לנשום,” אומר ד”ר מידן.
“הסימן הקלאסי שמצביע על הבעיה הוא שכל פעילות, גם הקלות ביותר, גורמת לכלב לנשום בכבדות, לחרחר ולצפצף. לעתים גם מתלווה לכך שינוי בקול הנביחה” אומר ד”ר מידן. “השיתוק יכול להיגרם ממגוון סיבות – תת פעילות של בלוטת התריס, גידולים מסוימים, מחלות עצביות, ולכן חשוב גם לבצע בדיקות מקיפות. עם זאת, ברוב המקרים לא נמצא גורם”.
גם במקרה הזה, במיוחד אם הבעיה מחמירה, מומלץ מאוד לבצע ניתוח. “זה ניתוח שבמסגרתו מעגנים את אחד מהסחוסים בתפירה לדופן הקנה וכך מגדילים את הפתח לכניסה של אוויר. הסיבה שעושים זאת רק לצד אחד היא בכדי למנוע כמה שניתן סיבוכים אחרים הנגרמים מזה שהפתח לקנה פתוח לרווחה, כמו שאיפת מזון ומים. זה ניתוח שיכול לשפר מאוד את איכות החיים של כלבים הסובלים מהבעיה”.
ברונכיטיס כרוני
כן, גם כלבים עלולים לסבול מברונכיט כרוני – דלקת של הסימפונות, שהן דרכי האוויר שמקשרות בין הקנה לריאות. המחלה הזו נפוצה יותר בכלבים מבוגרים וקטנים, ובאה לידי ביטוי בשיעולים מרובים. “אם הכלב לא מפסיק להשתעל, חשוב לפנות למרפאה כי לפעמים הסיבה לשיעולים היא בעיות לב,” אומר ד”ר מידן. אם נשללה בעיית לב והכלב באמת סובל מברונכיטיס כרוני, הפתרון הוא טיפול תרופתי. “זו מחלה שמגיבה לרוב בצורה טובה לטיפול בנוגדי דלקת סטרואידים ומרחיבי סימפונות. מכיוון שזו מחלה כרונית שאינה נעלמת, ואנחנו לא רוצים לתת לכלבים סטרואידים במינון גבוה לאורך זמן, עבור כל כלב נחפש את המינון הנמוך ביותר האפשרי – שעדיין עוזר,” אומר ד”ר מידן. “אפשר לנסות לטפל בכלב גם עם תרופות אלו רק במשאף. יש מתאמים מיוחדים שניתן לחבר למשאפים ואותם לתת לכלבים, וככה מתאפשר טיפול תרופתי אפקטיבי מקומי במערכת הנשימה, ללא שלל תופעות הלוואי של טיפול מערכתי”.
מחלות זיהומיות במערכת הנשימה
כלבים, בעיקר הצעירים שבהם, עלולים להידבק בשעלת מכלבים אחרים. זו מחלה שבאה לידי ביטוי בשיעול טורדני ונמשכת כמה שבועות. “זו מחלה שב-90% הרקע שלה הוא ויראלי ולכן תעבור גם ללא טיפול, מלבד לעתים טיפולים להקל על השיעול. בחלק מהמקרים כשיש סיבוך חיידקי והכלב סובל בנוסף לשיעול מירידה בתיאבון וחום, נוסיף אנטיביוטיקה”, אומר ד”ר מידן. הוא מוסיף ומסביר שבדומה לצינון בבני אדם, יש מספר רב של וירוסים וחיידקים לשעלת, כך שאין זו מחלה אחת ויחידה שיש נגדה חיסון. עם זאת, ישנם מספר תרכיבים שיכולים לסייע בהגנה ובהפחתת הסימנים. “יש מרכיבים מסוימים כבר בחיסון השגרתי, מה שנקרא כיום החיסון ה׳מתומן׳, ובנוסף ישנו חיסון ספציפי יותר שבהחלט יכול מאוד להועיל,” ד”ר מידן מרגיע. “החסרונות הם שהוא ניתן דרך האף, ולא כל הכלבים זורמים עם זה בקלות, שהוא גורם לסימני מחלה לעתים קרובות לאחר המתן, ושהשפעתו קצרה יחסית – חצי שנה עד שנה מקסימום. לכן, לא משתמשים בו לרוב באופן שגרתי אך בהחלט כדאי לתת אותו כשיודעים שהכלב עומד להיכנס למסגרת הכוללת חשיפה למספר רב של כלבים – לדוגמה פנסיון או כלביה, ועדיף לעשות זאת לפחות שבועיים-שלושה לפני כן”.
בנוסף, כלבים עלולים לסבול מדלקת ריאות, בה הטיפול הוא אנטיביוטיקה. “המקור לדלקת ריאות יכול להיות חיידקי, אבל לפעמים זיהומים בריאה מגיעים גם ממקורות אחרים, למשל כניסה של גוף זר”, אומר ד”ר מידן. “כלבים הם סקרנים ואוהבים לרחרח דברים. אחת הסכנות היא בשאיפה של מלען – הזרע של שיבולת שועל או חיטה, הפורחים באביב בכל רחבי הארץ. ברוב הפעמים המלען נתקע בתעלות האף וגורם לעיטושים בלתי פוסקים ולגירוד האף. במקרים פחות נפוצים, המלען יכול לחדור לסמפונות ולריאה, וכשהוא מגיע לריאה הוא עלול לגרום לזיהום ואף להפוך למורסה (אבצס). במקרים כאלו, הכלב יסבול מחום גבוה, עייפות וקושי לנשום”. לדבריו, כשהמלענים תקועים בדרכי האוויר העליונות ניתן להוציא אותם עם מצלמה, תחת הרדמה, אבל אם הם הגיעו לריאה ויצרו זיהום, הטיפול חייב להיות ניתוחי ויכול לכלול הסרה של רקמת הריאה המזוהמת.
גידולים
לפעמים כשהכלב מתקשה לנשום, הסיבה יכולה להיות גידול סרטני בריאה או גרורות שהגיעו לריאה כשמקור הגידול הוא אחר. “ישנם שלל גידולים סרטניים בכלבים שיכולים לשלוח גרורות לריאות בשלבים מתקדמים של המחלה. גידולים ראשוניים של הריאות והלוע הם נדירים יותר, בעיקר בגלל שכלבים אינם מעשנים. עם זאת, כלבים שהבעלים שלהם מעשנים, בעיקר אם זה בבית שלא מאוורר מספיק – עלולים לסבול יותר מכלבים אחרים מסרטן ריאה,” אומר ד”ר מידן. כשמדובר בגידול סרטני ממוקד, יישקל לבצע ניתוח להסרתו. אם מדובר על גרורות, לעומת זאת, זה לצערנו מעיד לרוב על שלב מתקדם של סרטן והטיפול יכול להיות כימותרפי או מסייע בלבד להקלה על סימנים (פליאטיבי).
הכלב שלכם סובל מבעיות נשימה? עם ביטוח הבריאות לכלבים של חיותא, הכיסוי שהוא יקבל יאפשר לכם לוודא שהוא יקבל את הטיפול הרפואי המלא והמקיף ביותר, כדי ששניכם תוכלו לנשום לרווחה שוב.