סינדרום ברכיצפאלי/ Brachycephalic Syndrome
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה סינדרום ברכיצפאלי אצל כלבים?
בעיה מבנית רפואית האופיינית לכלבים וחתולים פחוסים, כלומר, בעלי אף קצר, וכוללת מספר פגמים מבניים של מערכת הנשימה העליונה: נחיריים צרים וקטנים מדי למעבר אוויר תקין, חך מוארך שמגביל את זרימת האוויר דרך דרכי הנשימה העליונות אל הקנה והיפוך שקים לרינגיאליים – סיבוך שמתפתח בשל הקושי הנשימתי ובו שקיות רקמה קטנות שנמצאות ליד מיתרי הקול בולטות לתוך דרכי הנשימה ומפריעות בכך לזרימת האוויר התקינה. בעיות אחרות של כלבים פחוסים- כמו קנה נשימה צר מהרגיל וקריסה של הלוע- עלולים להחמיר עוד יותר את מצבם. הסינדרום עלול לגרום החל מקשיי נשימה קלים ועד לכדי למצוקה נשימתית מסכנת חיים, ולהחמיר עם הזמן.
מה גורם לסינדרום ברכיצפאלי?
במקרה של סינדרום ברכיציפאלי, הסיבה היא אחת- מרכיב גנטי- תורשתי. לנו, בני האדם, יש את האחריות הבלעדית על כך שכן במסגרת המירוץ ליצירת גזע עם פנים פחוסות ככל שניתן רק כי זה חמוד, גרמנו לאותם ליקויים חמורים במערכת הנשימה של הכלבים.
סימנים שיעזרו לכם לזהות סינדרום ברכיצפאלי
- נשימה מאומצת ורועשת: שבאה לידי ביטוי בתנועות חזה מוגזמות, ולעתים גם תנועות בטן (נשימה בטנית), התנשפויות תכופות ועמידה רחבה אופיינית עם ראש מורם מעלה (אורטופנאה).
- קולות נחירה חזקים: אפילו בזמן מנוחה או שינה.
- קושי בביצוע פעילות גופנית: בשל בעיות הנשימה שלהם, כלבים עם BAOS עשויים להתעייף מהר יותר במהלך פעילות גופנית או משחק.
- שינוי צבע לשון/ חניכיים: (ציאנוזה) במקרים חמורים של חסימה משמעותית של דרכי הנשימה, צבע החניכיים או הלשון עלול להפוך לכחול או סגול
- התקפי שיעול: במיוחד לאחר אכילה או שתייה, בשל הקושי לבלוע או בגלל חזרה של מזון או מים.
- התעלפות: במקרים קיצוניים של חסימת דרכי הנשימה והיעדר אספקת חמצן מספקת.
איך מאבחנים סינדרום ברכיצפאלי?
זיהוי של הסימנים הקליניים המובהקים יאפשר בדרך כלל אבחון מהיר של הסינדרום. את המאפיינים הפיסיים כמו נחיריים צרים או חך מוארך יהיה אפשר לראות בקלות במסגרת הבדיקה החיצונית המקיפה שתצריך לעיתים טשטוש קל ושימוש בעזרים כמו לרינגוסקופ. לאחר מכן יבוצעו לרוב גם צילומי רנטגן של בית החזה לזיהוי בעיות נוספות שעלולות להתלוות לתופעה או לגרום לסימנים דומים- קנה מוצר, דלקת סימפונות, דלקת או בצקת ריאות. בחלק קטן מהמקרים יכולות להתבצע גם הדמיות מתקדמות- רינוסקופיה, CT או MRI, אך לרוב אין בכך צורך.
איך מטפלים בסינדרום ברכיצפאלי?
המטרה העיקרית של הטיפול במקרה זה היא להקל על הסימנים הקליניים ולשפר את איכות החיים של הכלב:
- במקרים קלים יחסית – ניתן להשתמש בטיפול שמרני יותר הכולל שמירה על משקל גוף תקין, מרחב מחיה מאוורר היטב, הימנעות מחשיפה לטמפרטורות קיצוניות או פעילות גופנית מוגזמת, צמצום מתחים ושימוש ברתמה במקום בקולר.
- במקרים קשים יותר- ייתכן שיהיה צורך בניתוח כדי להקל על אופן החסימה:
- הרחבת הנחיריים לצורך שיפור זרימת האוויר.
- קיצור החיך הרך
- הסרת שקים לרינגיאליים
- מקרים חמורים יגיעו למרכזי החירום בשל קושי נשימתי חמור. אז יהיה צורך להרדים את הכלב ולצנרר אותו (כלומר להכניס טובוס לקנה הנשימה) בכדי לאפשר הכנסת חמצן לריאות בצורה תקינה, עד שהכלב יתייצב וניתן לבצע ניתוח לתיקון הבעיה.
הידעת?
חוקרים מעריכים שכ-60% מהכלבים ברכיצפאליים סובלים מרמה מסוימת של סינדרום זה.
כידוע, כלבים אינם מזיעים מהעור כמו בני האדם, אלא מבצעים אידוי חום מהלשון (הלחתה). כלבים ברכיצפליים מתקשים מאוד בביצוע הלחתה יעילה ולכן, נוטים הרבה יותר למכות חום, גם בטמפרטורות לא חמות במיוחד.
הסינדרום הברכיצפאלי קיים בכלבים אלה כבר מלידה, אך ייתכן שהתסמינים לא יבואו לידי ביטוי אלא רק בשלב מאוחר יותר בחייו של הכלב, בסיום ההתפתחות הגופנית.
טיפ מווטרינר
שמירה על משקל תקין חיונית עבור כלבים הסובלים מהסינדרום הברכיצפאלי, שכן עודף משקל עלול להחמיר את קשיי הנשימה. כדאי, אם כן, לוודא שהתזונה של הכלב שלכם בריאה ומאוזנת ושהוא מקפיד על שגרה של פעילות גופנית. בנוסף, ספקו לכלב שלכם מרחב מאוורר היטב השומר על טמפ’ קרירה והימנעו מחשיפה שלהם לחום קיצוני, לחות או איכות אוויר ירודה כגון חשיפה של הכלב לעשן סיגריות או מנגל.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
“מבחן 6 דקות הליכה” משמש כבדיקה בטוחה ופשוטה להערכת יכולת הפעילות הגופנית בקרב אנשים עם תפקוד לב-נשימה לקוי. לאחרונה, אותה בדיקה נוסתה גם על כלבים ברכיצפליים כמבחן להערכת חומרת המחלה בהם. המחקר הראה שהבדיקה הייתה קלה יחסית לביצוע על כלבים אלו, והעריכה בצורה טובה את חומרת המחלה, מה שיכול לסייע להחלטה האם יש צורך בהתערבות כירורגית או לא.
גזעים בסיכון גבוה לחלות בסינדרום ברכיצפאלי
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה