whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

עצמות לכלבים – מותר או אסור?

כלבים אוהבים ללעוס עצמות. זה נכון. יש לזה אפילו כמה יתרונות בריאותיים. אבל עצמות עלולות גם להיות מאוד מסוכנות, ואפילו קטלניות, עבור הכלב שלכם.

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

20/07/2022
icon-read

6 ד׳ קריאה

אתם בטח זוכרים את כל הסצנות המופלאות האלה של דיסני שבהן כלבים פשוט מתענגים על קערה מלאה בעצמות עסיסיות. פלוטו הכלב אפילו הלך עם זה צעד אחד קדימה והיה מסתובב עם העצם הגדולה שלו  לכל מקום –חופר, מחביא ומוצא אותה כל פעם מחדש- תמיד עם חיוך ענק על הפנים. 

ככה בדיוק נוצרים מיתוסים. אך כמו רבים מהם, חלקם לא בהכרח נכון. 

כלבים אוהבים ללעוס עצמות. זה נכון. יש לזה אפילו כמה יתרונות בריאותיים. אבל עצמות עלולות גם להיות מאוד מסוכנות, ואפילו קטלניות, עבור הכלב שלכם. אז מה עושים עם כל המידע הסותר הזה? אנחנו כאן כדי לעשות לכם קצת סדר.      

נתחיל עם הסכנות (ויש הרבה)

זה נכון שיש עצמות מסוימות שכלבים כן יכולים ללעוס או לשחק איתן (נגיע לזה בהמשך), אבל כעיקרון, אם לא נקפיד על סוג ומבנה העצם, כמו גם על כמה כללי בטיחות מאוד חשובים בהקשר הזה, אז עצמות בהחלט עלולות גם להיות מסוכנות לכלב שלנו.  מה כבר יכול לקרות, אתם שואלים? 

פציעות בפה ובלשון– הקצוות השבורים של העצמות יכולים להיות חדים כתער ולחורר את הלשון, הלחי או החיך הרך שעל גג הפה. עצמות עגולות יותר עלולות להיתקע סביב הלסת התחתונה, מאחורי השיניים התחתונות. רוב הכלבים יצטרכו ניתוח בהרדמה מלאה כדי להוציא את העצם מהאזור הזה. 

נזק לשיניים – כן, כלבים יכולים לשבור בקלות את השיניים, בעיקר אם מדובר בעצמות קשות. 

חנק וחסימה של איברים חיוניים– חתיכות של עצם עלולות להיתקע בוושט, בדרכן לקיבה. הן גם עלולות לחדור לרקמות הרכות בחלק האחורי של הגרון ואפילו לחדור לקנה הנשימה עצמו. 

עצמות שנתקעות בקיבה – במקרה של שברי עצם גדולים (או אם בטעות הכלב בלע עצם קטנה בשלמותה), הם עלולים להישאר כלואים בקיבה ולהוביל לגירוי  שם שיגרור איתו הקאות כרוניות. כאן יהיה צורך בניתוח בטן או אנדוסקופיה. 

@chayuta_israel הסכנות שבהאכלת כלבים בעצמות 🦴כל מה שאתם חייבים לדעת לתת לכלב שלכם עצמות נראה כמו דבר טבעי והנאה גדולה עבורם, אבל זה יכול להוביל לסכנות בריאותיות חמורות. בסרטון הזה נפרט את כל מה שאתם צריכים לדעת על האכלת כלבים בעצמות: •למה עצמות יכולות להיות מסוכנות לכלבים •הסיכונים הבריאותיים, כולל שברים בשיניים, פציעות במערכת העיכול ועוד •אלטרנטיבות בטוחות וחכמות לעצמות אל תחסכו על בריאות הכלב שלכם! צפו בסרטון הזה ותגלו את כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לשמור על הכלב שלכם בריא ובטוח 🐶 #ביטוחבריאותלחיותמחמד #חיותא #כלבים #עצמות #וטרינר #טיפולרפואי #וטרינרים ♬ original sound – חיותא

סוגי עצמות לכלבים: מה מותר ומה אסור 

עצמות דג – ביג נו-נו! מדובר בעצמות קטנות וחדות מאוד שעלולות להיות מאוד מסוכנות לכלב שלנו. זה כמעט כמו לתת לכלב שלנו לאכול סיכות לארוחת בוקר. אתם בטח יכולים לתאר לעצמכם מה הסכנות כאן- חנק, ניקוב מעיים, חירור האיברים הפנימיים…בקיצור, ממש לא. 

עצמות עוף – גם מהן ממש, אבל ממש, רצוי להימנע. הן די קטנות ונשברות קלות כאשר הכלב לועס אותן. השברים שלהן הופכים לשבבים או קיסמים חדים וגם במקרה הזה, יש סכנה משמעותית לניקוב וחסימה של איברים, חנק ומה לא. 

עצמות בקר- כלבים גדולים יכולים ליהנות מעצמות בקר גדולות, קשות וכאלה שלא עברו בישול ממושך (עוד נרחיב על עניין הבישול בהמשך). חלקם יעופו על הטעם, ירוויחו מזה אולי קצת מינרליים (למרות שאין להן ערך תזונתי רב),  יפחיתו הצטברות אבנית על השיניים ובעיקר, יספקו הרבה זמן התעסקות והנאה סביב העצם. 

טיפים חשובים למי שבכל זאת מתעקש לתת עצמות לכלבים…. שימו לב, חברים!

אם גם אחרי שקראתם על כל הסכנות, אתם עדיין מתעקשים לתת לכלב שלכם עצמות, אנחנו ממש ממליצים להקפיד על כמה כללים חשובים: 

  • העצם צריכה להיות ללא קצוות חדים, עבה והכי חשוב, גדולה יותר מהלוע של הכלב שלכם. 
  • בשר נא עלול להיות גם הוא להיות מסוכן בכל מה שקשור לחיידקים ולכן, אפשר לבשל את עצמות הבקר אבל  לא יותר מ-5 דקות. בישול ממושך יהפוך אותה לרכה ומתפרקת וזה, כבר אמרנו, עלול להיות מאוד מסוכן…
  • גם אם החלטתם לתת עצם, הקפידו להיות בסביבה כדי להשגיח. תנו תמיד את העצם לזמן מוגבל בלבד ושימו לב להתקדמות שלו איתה- אל תתנו לעצם להגיע למצב שהכלב כבר יכול לבלוע אותה. אם הבחנתם שהכלב הצליח לפרק או לשבור את העצם- קחו אותה ממנו.  
  • חשוב תמיד להתייעץ עם הוטרינר שלכם לפני כן ולוודא שאכן עצמות מסוג מסוים יכולות להתאים לו. 

איך אפשר למנוע מהכלב שלנו לאכול עצמות

כבעלי כלבים, אנחנו צריכים לקחת אחריות לתזונה של הכלב שלנו ולהקפיד שהיא תהיה כמה שיותר בריאה ומאוזנת. וכן, הכלבים שלנו אמורים לאכול רק בבית, מתוך קערת האוכל שלהם, ולקבל חטיפים מאיתנו בלבד. אבל ברור שהחיים קצת יותר מורכבים מזה ואנחנו צריכים לשים לב מה אוכל הכלב שלנו גם כשהוא בחוץ. שימו לב שאנשים משאירים לפעמים עצמות ודגים לחתולי רחוב והכלבים שלנו יריחו את זה מרחוק ויהיו מהירים מאתנו לקפוץ על המציאה. לכן, חשוב להקפיד שלא יחטטו בזבל או בפסולת ליד פחים בצידי הרחוב. 

גם אם אתם מוזמנים למנגל של משפחה וחברים, בטוח תהיה שם איזו דודה שלא מודעת למה מותר ומה אסור ותרצה לפנק את הכלב שלכם באיזו עצם עסיסית. זכרו, האחריות היא שלכם. 

מה עושים אם הכלב בלע עצם? 

אתם חושדים שהכלב שלכם בלע עצם שלמה או חלילה, סובל בגלל שברי עצמות שלא התעכלו כמו שצריך?  במקרה כזה, אל תהססו ופנו מיד לווטרינר שיעשה את כל הבדיקות והצילומים הנדרשים. 

הנה כמה סימנים שיעזרו לכם לזהות אם הכלב שלכם בלע עצם בטעות: אם הכלב שלכם מרייר או מלקק את “השפתיים” כל הזמן, אם אתם שמים לב שהבטן שלו נפוחה, הוא מסרב לאכול, מקיא בכמויות, משלשל, איטי יותר מהרגיל ונראה מותש. גם אם יש שינוי בהתנהגות של הכלב – חוסר רצון לשחק, עייפות לא רגילה-  רוצו לווטרינר. הוא כבר יחליט על הטיפול המתאים והאם יש צורך בניתוח כדי להוציא את העצם ולהימנע מזיהומים. זכרו גם שהנזק עלול להתגלות אפילו מספר ימים לאחר הבליעה ולכן, חשוב להשגיח ולשים לב לכל שינוי. 

כלב אוכל עצם

מה אם בכל זאת רוצים לתת לכלב עצם? הכירו את העצמות הדנטליות! 

אז כן, יש כבר תחליפים בטיחותיים ובריאים יותר מעצמות אמיתיות ותוכלו למצוא אותן בכל חנות לחיות מחמד. עצמות לעיסה דנטליות הן פתרון מושלם לחיזוק השיניים ומערכת הלעיסה של הכלב, אבל לא פחות חשוב מזה- לספק לו (ולכם) שעות רבות של עיסוק ופאן.  בשוק יש היום מגוון עצום של סוגי עצמות כאלה- צורות, חומרים, דחיסות, עצמות לכלבים גדולים, לכלבים מבוגרים…בקיצור, כל מה שתרצו והכי מתאים לכלב הפרטי שלכם. 

לא משנה איזו עצם תחליטו לתת לכלב שלכם, חיותא כאן בשבילכם אם משהו משתבש. 


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים