whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

ריח רע מהפה אצל כלבים – לא נעים! מה עושים?

מה הגורמים לריח רע מהפה אצל כלבים ומה עושים? חיותא, כהרגלה, עם כל המידע.

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

02/08/2022

את החוויה הזו בטוח יצא לך להכיר: התקרבת לכלב (שלך או של אחרים) ובדיוק כשהפרצוף שלך היה מול הפה שלו, בקו האש – קיבלת נשיפה מצחינה בכינון ישיר לנחיריים. אם המזל היה באמת מנחוס ולא הספקת לברוח בזמן – הכלב פינק אותך גם בליקוק עם ריח שלא יצא מהפנים במשך שעתיים. מה הגורמים ומה עושים? חיותא, כהרגלה,  עם כל המידע. 

מאיפה מגיע הריח הרע הזה? 

כמו שאפשר בקלות לנחש, ריח רע מהפה של כלבים יכול לנבוע ממחלות חניכיים. אבל לא רק. יש עוד כמה גורמים כמו מחלות, תרופות או עצמים זרים, שיכולים גם להביא איתם צחנה נוראית. כמובן שאם ממהרים לזהות את הגורם, קל יותר לטפל – ועדיף לתקוף את הבעיה כשהיא עדיין קטנה.

ריח הנובע מהיגיינה לקויה – איך לזהות ומה לעשות

לריח שהמקור שלו היגיינת פה לקויה יש ארומה מאוד ספציפית שקצת מזכירה ריח של דגים רקובים. כן, זה דוחה בדיוק כמו שזה נשמע. הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה וזה אומר- הקפדה על היגיינת פה, וברור שעדיף להתחיל בגיל צעיר. אבל אם הכלב כבר הגיע למצב הזה, אפשר לנסות לצחצח לו שיניים בקפדנות ולהשתמש בתכשירים ובצעצועים דנטליים כדי לשפר את המצב. בכל אופן, יש סיכוי לא רע שהכלב יצטרך לעבור טיפול הסרת אבנית אצל הווטרינר. הטיפול הזה הוא לא באמת כמו restart, כי סביר להניח שכבר נגרם נזק כלשהו, אז מיד אחריו – תצטרכו להקפיד כדי שלא לחזור לאותו מצב שוב. 

מה עוד אפשר לעשות? 

מי פה- כדי לשמור על נשימה רעננה, אפשר להשתמש במי פה ייעודיים לכלבים – בכל יום מוסיפים למי השתייה כמה טיפות של מי פה שיעזרו בהסרת פלאק (רובד חיידקי השן) ובמניעת הצטברות שלו על פני השיניים. האם זה מספיק? לא בטוח. אבל זו בהחלט תוספת מרעננת. 

משחת שיניים ייעודית לכלבים-  יכולה להיות פתרון מצוין. ולא, לא צריך ללמד את הכלב לירוק, כי אפשר לבלוע אותה ללא חשש. המשחה מסייעת להסרת אבנית בצחצוח השיניים של הכלב, אבל הבונוס הגדול הוא שהיא קיימת במגוון טעמים שכלבים אוהבים, מאפשרת להם ליהנות מהפעולה (או לפחות לסבול ממנה פחות…) – וכך להאריך את משך הצחצוח.

עצם דנטלית–  אז כמו כמו ויטמינים לילדים בצורת סוכריה או תוסף תזונה לילדים בצורת מילקשייק – יש גם מסיר אבנית בצורת עצם! הכלב שלך מבסוט ובטוח שהוא עשה משהו ממש טוב בשביל לקבל את הצ’ופר הזה (אגב, אין לו מושג מה זה, אבל הוא זורם). בזמן שהכלב “נלחם” בהנאה כדי לפרק את החומר הסידני שממנו עשויה, החיכוך מסיר את האבנית מהשיניים ומקו החניכיים.

חטיפים דנטליים – טריק לא פחות אהוב, בדומה לעצמות דנטליות. ההבדל הוא שבסוף הם מגיעים גם לבטן, כך שצריך לקחת אותם בחשבון כחלק מהתזונה הכוללת של הכלב, עם כל מה שזה אומר. המבנה שלהם הוא לא פחוס כמו של חטיפים אחרים, הם מחוספסים ויש עליהם בליטות. הם לא יעשו לכלב שלך חיים קלים, והוא יצטרך ללעוס אותם היטב. אם נראה לך שהכלב בלע אותם מהר מדי, אולי כדאי לעבור לחטיפים דנטליים גדולים יותר – ובכל מקרה, להשגיח שלא “ישאב” או ישאף אותם בטעות.

חבל דנטלי– אנחנו לא ממליצים לשחק עם הכלב שלך במשיכות חבל. אבל אם המרקם של חבל מוצא חן בעיניו, זה יכול להיות פתרון מעולה להסרת אבנית מהשיניים. החיכוך של השיניים בין סיבי החבל גורם לאבנית להישחק וליפול מהשיניים. כל זה כשהכלב שלך בכלל בטוח שהוא משחק עם החבל שמתנפנף מצד לצד. 

ניקוי אבנית אצל הווטרינר- אם הכלב שלך הגיע למצב שהאבנית לא מתגרדת מהשיניים בשום אמצעי אחר, הגיע הזמן לקבוע אצל הווטרינר תור להסרת אבנית מהשיניים, ולפנות בשביל המשימה הזו לפחות חצי יום. למה חצי יום? כי ניקוי אבן שן אצל כלבים נעשה בהרדמה מלאה. חוץ מהזמן הארוך שזה דורש (הרדמה, ניקוי, התאוששות), בהרדמה מלאה יש גם סיכונים וסיבוכים, שלרוב רלוונטיים יותר לכלבים מבוגרים או חולים. לכן ההמלצה שלנו היא לשמור על שיניים בריאות כבר מגיל צעיר ועל שגרת צחצוח והיגיינת פה, כדי להגיע למינימום טיפולי הסרת אבנית בגיל מבוגר.

כלב ריח רע מהפה

אבן שן ודלקת חניכיים 

כשרואים פס צהוב/ אפור על השיניים, בגבול עם החניכיים – מדובר באבן שן. למרבה הצער, כשרואים אותה על השן, זה בדרך כלל סימן שיש כבר אבן שן באזור שבו החניכיים חובקות את השן. כשרואים סימנים לדימום, זה סימן שהמצב כבר חמור, והמשקע שמתחת לחניכיים גרם לדלקת חניכיים. אם זיהית דלקת חניכיים או “רק” כמות מכובדת של אבן שן, שווה ללכת לניקוי אבנית אצל הווטרינר, ושווה לא פחות – להקפיד יותר על שגרת צחצוח והיגיינת פה, כדי לדחות עד כמה שאפשר את הצורך בניקוי הבא.

מחלות אצל כלבים שמובילות לריח פה רע

יש כמה מחלות וכשלים בריאותיים אצל כלבים שאחת מתופעות הלוואי שלהם היא ריח רע מהפה, ולרוב מדובר בכשל במערכות הסינון והרחקת הרעלים של הגוף – כבד וכליות. אם הריח הרע מהפה הוביל לזיהוי בעיתוי הנכון, יש סיכוי שהוא זה שיציל את הכלב מפגיעה קשה יותר.

מחלת כבד 

במקרה של מחלת כבד, מלבד ריח רע מהפה, מופיעים לרוב גם צבע צהבהב בריריות, שלשולים והקאות. אם נשללה כבר האפשרות שמקור הריח הוא במחלת חניכיים, והכלב משלשל ומקיא – כדאי לגשת למרפאה הווטרינרית ולבקש בדיקת דם להערכת תפקודי כבד.

מחלת כליות 

פעולה לקויה של הכליות פוגעת ביכולת שלהן לסנן את הדם מרעלים – ואחד הסימנים הראשונים לכך הוא ריח רע מהפה, שבדרך כלל מזכיר ריח של שתן. אם הכלב בוודאות לא ליקק שתן או אכל צואה, כדאי לגשת למרפאה הווטרינרית ולבקש בדיקת דם להערכת תפקודי כליות.

סוכרת 

אם מהפה של הכלב עולה ריח חזק שמזכיר אצטון, והוא לא ביקר אצל המניקוריסטית לאחרונה, יתכן שריח הפה שלו רומז על רמה גבוהה של קטונים ועל מחלת הסוכרת. שינויים בתיאבון, ובעיקר שתייה מרובה והשתנה מרובה, אמורים להגביר את החשד. אם הכלב כבר מאובחן כחולה סוכרת, הריח יעיד על חוסר איזון שהתחיל לפני כמה זמן. בשני המקרים כדאי לגשת לבדיקה במרפאה.

ריח רע כתוצאה מאוכל שאינו מתאים לכלב 

כשמופר האיזון התקין של פעילות חיידקי המעיים, זה עלול להוביל לריח רע מהפה של הכלב. זה יכול להיות בגלל נטילת אנטיביוטיקה או בגלל חסרים תזונתיים ומאכלים שהכלב רגיש אליהם. עם אנטיביוטיקה לא משחקים, אבל יודעים מתי זה נגמר, וכדאי לעקוב ולוודא שהריח הרע עובר אחרי שמסיימים את הטיפול. אבל אם האנטיביוטיקה לא אשמה במצב, מה הפתרון? קודם כל – להפסיק להאכיל את הכלב בשטויות. במזון של בני אדם יש הרבה יותר תבלינים ממה שמערכת העיכול של כלב מסוגלת לשאת. אבל נניח שהכלב אוכל אך ורק מזון לכלבים – צריך לוודא שמדובר במזון איכותי, עם חלבון ממקור איכותי, וכמובן ברמה שמתאימה למצב של הכלב. גם אורך רשימת הרכיבים יכול לספר הרבה על האיכות של אותו מזון. בכל אופן, אם יש לך ספק בקשר לאיכות ההזנה שהכלב שלך מקבל, תמיד אפשר להתייעץ עם תזונאים וטרינריים ולקבל הנחיות והכוונה.

סיבות נוספות לריח רע מהפה של כלבים

ספוילר- זה הולך להיות מגעיל. שנתחיל? 

צואה של כלב אחר זה די פיכסה, אבל מכל מיני סיבות שלא ניכנס אליהן עכשיו, יש כלבים שהם חובבי קקי מדופלמים. אז מה הפלא שנודפת להם מהפה צחנת אימים? 

גם במקרה של גידול בפה או גוף זר שנתקע בפה אחרי שהכלב לעס משהו,  יכול להתפתח זיהום שידיף ריח של ריקבון. אם מקפידים לבחון היטב את הכלב ולשים לב לשינויים פיסיים או התנהגותיים אצלו, יש סיכוי לגלות כאלה דברים כשהם ממש בשלבים הראשונים והטיפול בהם עשוי להיות קל יותר ולפעמים בלי סיבוכים וסיכונים מיותרים.

מקור הריחסימפטומיםטיפול
מחלת חניכייםבמצב קל: דימום, ריח של דג רקובבמצב חמור: כאבים, שברים בשיניים, איבוד שינייםבמצב קל: הסרת אבן שן אצל הווטרינר ותחזוקה נכונה אחריה.במצב חמור: עקירת שיניים
פלורת מעיים לא מאוזנתריח פה שמזכיר נבלהבדיקת הגורם וטיפול תזונתי מתאים
מחלת כבדריח פה רע, שלשולים, הקאות, ריריות צהבהבותבדיקת דם לתפקודי כבד והמשך טיפול וטרינרי
מחלת כליותריח פה שמזכיר שתןבדיקת דם לתפקודי כבד והמשך טיפול וטרינרי
סוכרתריח פה שמזכיר אצטון או פירות, שתיה והשתנה בתדירות גבוההבדיקות דם ואיזון הסוכרת בתרופות ובליווי תזונתי
עצם זר תקוע בחלל הפהריח של ריקבון, נפיחות, כאביםשליפת העצם הזר, ניקוז, אנטיביוטיקה ומשככי כאבים

איך לשמור על שגרה נכונה בבריאות הפה והשיניים של הכלב? 

מגיל צעיר מאוד, צריך להרגיל את הכלב לצחצוח שיניים. הכנסת ידיים לפה של הכלב היא לא דבר מובן מאליו, והוא צריך להבין שאסור לו לסגור את הפה על היד – בטח לא על היד של הבעלים שלו. אבל זה שייך כבר יותר לנושא של חינוך כלבים. אם מרגילים כלב לשגרת צחצוח, יהיה לו קל יותר לשמור עליה ועל בריאות הפה שלו. אפשר להשתמש במברשות שיניים ש”מתלבשות” על האצבע (של הבעלים, לא של הכלב), אפשר לצחצח עם משחה או בלעדיה, ואפשר גם לצחצח בעזרת חתיכת בד גס כמו פד גאזה. כל דבר שיגרום לפעולה מכאנית של חיכוך, ושהכלב ישתף איתו פעולה.

חטיפים דנטליים, מי פה ואביזרים לכרסום הם אחלה, אבל עדיף להוסיף אותם לצחצוח, ואם אפשר – לא להשתמש בהם כתחליף. לסיכום, שגרת צחצוח ותחזוקה שוטפת של היגיינת פה יתנו לכלב שלך את התוצאות הטובות ביותר, וירחיקו אותו מטיפולי שיניים בהרדמה מלאה ומסיבוכים שקשורים בחניכיים ובחלל הפה. 

אבל אם בכל זאת יש לכלב שלך ריח רע מהפה, אין צורך להתפדח ולהתנצל בפני האורחים, או לקוות שזה יחלוף מעצמו – הדבר הכי נכון וטוב לעשות הוא לחפש את המקור ואת הסיבה לריח הרע.

ואם יש בעיה, טוב שיש את ביטוח חיות המחמד של חיותא


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים