bg bg
arrow-back חזרה לחיותא +

צריכים לדבר על זה: נטישת כלבים

יותר ויותר כלבים ננטשים ונשארים לטיפולן של העמותות. מה עומד מאחורי התופעה ואיך אפשר למנוע אותה? הנה כל מה שכדאי לדעת.

writer-avatar

נכתב ע״י

צוות חיותא

24/05/2023

אימוץ כלב הוא תמיד קטע מרגש. לבית מצטרף בן משפחה חדש ופרוותי והופך להיות חלק מהשגרה היומית. לרובנו קשה לדמיין סיטואציה בה נחליט להוציא פתאום את הכלב מהמשפחה. אבל האמת היא שמשפחות מאמצות רבות נוטשות בהמשך את הכלבים שלהן, ומתברר שמדובר בתופעה שהופכת נפוצה יותר ויותר. כדי להבין קצת יותר מה עוד מאחוריה ומה אפשר לעשות, פנינו לנציגות של שתי עמותות כדי שישפכו לנו  אור על התופעה.

המספרים לא משקרים – יותר ויותר משפחות נוטשות כלבים

לא מצאנו נתונים רשמיים לגבי היקף תופעת נטישת הכלבים בישראל בשנים האחרונות, אך עמותת “תנו לחיות” סיפקה לנו את המספרים הבאים: בשנת 2022, הגיעו לעמותה 73 כלבים שננטשו. וזה המספר של הכלבים הנטושים שהגיעו רק לעמותה הזו. השנה, החל מחודש ינואר ועד חודש אפריל כבר ננטשו 31 בעלי חיים.

“אני כבר 15 שנים ב’תנו לחיות לחיות’ וזה מצב שלא היינו בו מעולם”

ד”ר שרון מעוז נבון, מנהלת בית המחסה של “תנו לחיות לחיות”, מספרת על התופעה: “בשנתיים האחרונות חלה עלייה ניכרת של מקרים בהם כלבים ננטשים. זה מצב שלא היינו בו מעולם, ואני כבר 15 שנה בעמותה”. 

הרי עושים בדיקת רצינות למי שעומד לאמץ, איך זה יכול להיות?

“חלק גדול מהנטישות הן של כלבים שלא אומצו אצלנו. אנשים קנו, לקחו מהשכנים, מצאו ברחוב וכדומה”, מסבירה שרון. 


מהי, לדעתך, הסיבה לגל הנטישות?

“היקף האימוצים זינק בזמן משבר הקורונה. היו אנשים רבים שביקשו לאמץ אצלנו ודחינו אותם, אך הם הצליחו למצוא כלבים בדרכים אחרות. אנשים רבים עשו עסקאות גורים בקרנות רחוב. אולם ברגע שתקופת הקורונה הגיעה לסיומה, אנשים גילו שהשגרה חזרה והעולם לא הגיע לקיצו.  החיים של האנשים השתנו – חלקם התגרשו, פוטרו וכדומה. יש מי ששהבינו שהם לא בנויים לזה, ולא רצו את חיות המחמד שלהם יותר. היום כבר הגענו למצב שבו בקבוצות השונות ברשתות החברתיות יש מאות פרסומים של כלבים למסירה ואין מספיק בתים מאמצים”. 

נטישת כלבים: “כבר אי אפשר לתלות את הבעיה בקורונה” 

דפנה דעואל, מנהלת שיווק, מתנדבים וקשרי קהילה בעמותת SOS חיות, מספרת: “המצב נהיה קשה יותר ויותר מדי שנה. הקורונה כבר מזמן מאחורינו, וזה קצת תמים לתלות בזה הכל. אחת הבעיות במדינת ישראל היא שהמדינה מעולם לא לקחה אחריות או פעלה להפחתת ההתרבות הטבעית של בעלי החיים. אנחנו רואים היום פיצוץ אוכלוסין בכל מקום, וזה מגיע לפתחה של SOS חיות. בסוף, החיות שנפלטו מגיעות אלינו, ואם אנחנו לא עוזרים – זה לא קורה. יש לעמותה פעילים ומתנדבים פזורים בכל הארץ, שמביאים לסניפי העמותה גם כלבים חולים ופצועים שצריכים טיפול רפואי – לעיתים מדובר באימהות וגורים, שחלקם חולים בפארוו. אנחנו ממוטטים בגלל העומס הרב, ואין מספיק תרומות או משפחות מאמצות כדי להתמודד עם הכל”.  

נטישת כלבים היא תופעה עולמית?

“אנחנו בקשר עם עמותות באירופה ובארצות הברית וזה קורה בכל העולם. בין אם המספרים דומים או רחוקים מהמצב בישראל, מדובר על תופעה לא נעימה ולא רצויה, שצריך להתמודד איתה ולמגר אותה”.

האם יש פתרון?

“אנחנו מנסים למצוא פתרון, אבל זה לא פשוט. אנחנו פועלים להצלת כל הכלבים, גם כאלה שאף אחד לא מעוניין בהם, ומנסים למצוא להם משפחות מאמצות. גם לכלבים הפחות אטרקטיביים  צריך למצוא משפחה שמתאימה להם. 

רוב האנשים כיום רוצים כלבים קטנים ואלה לא הכלבים שיש לנו בבית המחסה. מנגד, פונים אלינו מדי יום 30 אנשים שרוצים להביא כלבים לבית המחסה. המצב קשה, כי אנחנו כרגע בצוואר בקבוק ולא יכולים להמשיך ולהציל, כל עוד אנשים לא יגיעו לאמץ. זה מתסכל מאוד”. 

מהן הסיבות שבגללן משפחות נוטשות כלבים?

לכל משפחה יש את הסיבות שלה, ולפעמים יש יותר מסיבה אחת. אבל הנה הנפוצות שבהן:

  • גירושין
  • מעבר דירה
  • “לקחנו ממישהו שמסר וגילינו שזה לא מתאים”
  • “הילדים הבטיחו לטפל, אבל הם לא עומדים בהתחייבות”
  • אלרגיות
  • בעיות התנהגות
  • קושי כלכלי עם מחלות כרוניות של הכלב

ד”ר מעוז נבון מספרת כי ישנם גם מקרי נטישה חריגים בשל סיבות כמו “כלבה שמפליצה באופן חריג”. 

מוטרדים מבעיית הכלבים הנטושים? הנה מה שאפשר לעשות

  • חושבים לאמץ? שקלו את ההחלטה ברצינות. מכירים חבר שרוצה לאמץ? אתם יכולים לעודד אותו, אבל גם להזמין אותו לחשוב על המחויבות הגדולה. היא לכל החיים. 
  • מכירים מישהו שרוצה לאמץ, והוא רציני? חברו אותו לאחת העמותות. “רק כאלו שרוצים חבר לכל החיים. יש לנו כלבים שעברו גיהינום ורוצים בית חם לכל החיים” אומרת ד”ר מעוז נבון, מעמותת תנו לחיות לחיות. 
  • תרומה לעמותות: צעצועים לכלבים, מגבות, שמיכות – ברוב העמותות שמחים לקבל תרומות כאלו. גם מזון בקופסאות שימורים וחטיפים מתקבלים בברכה. ב-SOS  חיות מציינים שישמחו במיוחד לקבל כלובי אילוף וגדרות. 
  • התנדבות לאומנה: אם אתם עדיין לא פנויים לאמץ אבל רוצים לסייע, אפשר לעזור לכלבים הנטושים באמצעות תהליך אומנה. פנו לעמותות ושאלו גם על האפשרות הזו (או חפשו מידע על אומנה באתרי העמותות). 

רוצים לסייע לעמותות לטפל בכלבים הנטושים?

כדאי לדעת: קיימות עמותות רבות נוספות שמעניקות מענה לכלבים נטושים. לא יכולנו לראיין לכתבה נציגים מכל העמותות בישראל, אבל אתם מוזמנים לברר על העמותות שפועלות באזור המגורים שלכם, כדי לראות כיצד אפשר לסייע להן להתמודד עם אתגר הכלבים הנטושים

מילה על חיותא, כי ביקשו מאיתנו יפה

ד”ר מעוז נבון, מעמותת תנו לחיות לחיות ציינה שבעבר נטישת כלבים בגלל עלויות טיפולים רפואיים הייתה נדירה, אבל כיום היא נפוצה הרבה יותר – “כשהכלב מפתח מחלה כרונית והבעלים שלו לא יכולים יותר לעמוד בעלויות הטיפולים והבדיקות, הם נוטשים לעיתים. אז אולי זו לא הסיבה העיקרית לנטישה, אבל מאז הקורונה שמענו על יותר ויותר מקרים של נטישת כלבים בדיוק מהסיבה הזו” היא סיפרה לנו. 

ומילה מחיותא

אנחנו יודעים שתרחיש של נטישת הכלב שלכם נראה לכם כרגע לא הגיוני בעליל, אבל מה אם תיאלצו לשלם חשבונות רפואיים של 6,000 או 12,000 ש”ח?   בדיוק כאן חיותא נכנסת לתמונה – כי כשיש לך גב וכיסוי להוצאות, אין סיבה להיבהל – גם לא כשצרות באות בצרורות. 

חיותא כאן בשבילכם, לכל מה שצריך לכסות כשיש בעיות בריאותיות. רוצים לקבל מאיתנו הצעה שתתאים לכם בדיוק? >>


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

למה דווקא חיותא?

ny clouds
pet-insurance-back-side

להצעת מחיר עבור ביטוח חיית המחמד שלך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים