עכברת/ Leptospirosis
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה עכברת אצל כלבים?
מחלת העכברת היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי חיידקים המועברים דרך שתן נגוע. לחיידקים אלו ישנם מספר זנים שונים, כשלכל אחד מהם ישנם מינים שונים של בעלי חיים נשאים טיפוסיים לו. עכברת עלולה להיות מחלה קשה שפוגעת בשלל איברים שונים, בעיקר בכבד ו/או בכליות. המחלה מדבקת גם לבני אדם.
מה גורם לעכברת?
מקור ההדבקה הוא דרך שתן נגוע בחיידקים. בעלי החיים שמדביקים לרוב כלבים הם מכרסמים (ומכאן השם עכברת) ובקר. ההדבקה בחיידק היא דרך העור (במיוחד אם ישנם פצעים פתוחים), בשהייה ארוכה במקור מים מזוהם בהפרשות או שתייה ממנו, או דרך הנשימה. כלבים עלולים להידבק כשהם מרחרחים שתן בחצר או בטיול או שותים ממקור מים מזוהם, מה שנפוץ ברפתות או בנחלי הצפון בחודשים היבשים.
סימנים שיעזרו לכם לזהות עכברת
- עייפות, חולשה ודיכאון, חוסר עניין, היעדר תיאבון
- חום גבוה
- שתייה והשתנה מרובות או אי מתן שתן
- צהבת: גוון צהוב של לובן העין, החניכיים וגם צבע העור באיזורים החשופים- הגחון והמפשעות.
- הקאות ושלשולים
- שינויים בגוון העיניים
- דימומים מפתחי הגוף (אף, פי הטבעת)
איך מאבחנים עכברת?
שילוב של מחלת חום עם אחד או יותר מהסימנים מעלה, יחד עם ממצאים אופייניים בבדיקות בסיסיות, הכוללים:
- ספירה לבנה גבוהה מהנורמה.
- במקרים של פגיעה כבדית – עלייה ברמות אנזימי כבד ומרה, עלייה במדד הצהבת (בילירובין), ירידה בתפקודי הכבד (סוכר, כולסטרול, חלבון נמוכים).
- במקרים של פגיעה כלייתית – דם, מוגלה או תאים דלקתיים בשתן. עלייה ברמות קריאטינין ואוראה, המעידה על ירידה בסינון הכלייתי בדם.
- לעתים תיתכן פגיעה בתפקודי הקרישה.
- את הנגיעות בחיידק עצמו מגלים לרוב באמצעות בדיקה סרולוגית, כלומר כזו שמודדת את רמות הנוגדנים בדם. לרוב לא תבוצע בדיקה אחת בודדת אלא מחפשים את מה שנקרא “היפוך סרולוגי”- כלומר עלייה ברמת הנוגדנים בבדיקה עוקבת הנעשית מספר ימים לאחר הבדיקה הראשונה. זאת מכיוון שמרגע הופעת המחלה ועד לעליית רמות הנוגדנים יכול לקחת גם שבוע-שבועיים. בדיקות מיקרוסקופיות של שתן או בדיקות PCR מסייעות באיתור החיידק.
איך מטפלים בעכברת?
- מניעה: מומלץ לחסן כל שנה בתרכיב ארבעה-זני נגד מחלת הלפטוספירה. התרכיב מאפשר הגנה גבוהה למניעת הדבקה, אך יש לקחת בחשבון שטווח השפעתו קצר ושהוא לא תמיד מכסה את כל הזנים המצויים בסביבה. לכן, הדבקה עלולה לקרות גם בבעל חיים מחוסן, אם כי בסיכוי מופחת.
- החיידק רגיש למספר אנטיביוטיקות, כשדוקסילין נחשבת לאנטיביוטיקה בעלת יעילות הטיפול הגבוהה ביותר. היא ניתנת במקרי עכברת למשך שבועיים לפחות ולעתים אפילו שישה. גם בטיפול הנ״ל בעל החיים לא תמיד מחלים לחלוטין אלא לעתים יכול להישאר נשא למשך כל חייו.
- במקרים של מחלה קשה חשוב גם טיפול תומך באשפוז, הכולל מתן נוזלים ותרופות המכוונות לפי אופי הפגיעה המערכתית.
- במקרים של כשל כלייתי חמור ישנה אפשרות לטיפול בדיאליזה.
הידעת?
עכברת היא מהחיידקים המגוונים ביותר. ישנם 12 מינים שונים ובתוכם 250 זנים שונים.
הזנים השונים נישאים על ידי יונקים שונים: מכרסמים, בקר, חזירים, חיות בר וגם כלבים וחתולים. כשהם עוברים לבעל חיים אחר, הם עלולים לגרום למחלה קשה.
ההדבקה במחלה מכלבים לבני אדם נדירה אך אפשרית, ולכן יש לנקוט משנה זהירות כשמטפלים בבעל חיים נגוע.
טיפ מווטרינר
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
במשך שנים היה נהוג בארץ החיסון ה״משושה״ שכלל שני זני עכברת בלבד. בשנים האחרונות נרשמה עלייה בשכיחות זנים אחרים ולשם כך עברו המרפאות לשימוש בחיסון שפותח לכלול ארבעה זנים, מה שמקנה הגנה גבוהה בהרבה ורלוונטית לישראל. כאשר החיסון כולל את שאר המחלות, הוא נקרא ״מתומן״.
הבהרה: ביטוח חיותא מכסה טיפול במחלת העכברת רק לכלבים שמחוסנים פעם בשנה לפי תנאי הפוליסה.
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה