כלבת/ Rabies
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה כלבת אצל כלבים?
מדובר באחת המחלות הקטלניות ביותר וכזו המוכרת לחברת בני האדם מזה אלפי שנים. אם נתחיל עם ניפוץ מיתוס, למרות שמה המחלה ממש לא בלעדית לכלבים. למעשה, כל יונק יכול להידבק, לחלות ולהעביר אותה ליונק אחר, וזו בהחלט יכולת ייחודית מאוד למחלה. באזורנו, המחלה מועברת לרוב על ידי חיות בר ממשפחת הכלביים (תנים, זאבים, שועלים) וכלבים ומכאן שמה בעברית, אבל מקרים מתגלים גם בחיות משק, חיות בר אחרות ואפילו חתולים.
כלבת היא מחלה זואונוטית, כלומר כזו המועברת גם לבני אדם. בעוד שבעולם מתים עדיין עשרות אלפי אנשים מהמחלה, בישראל לשמחתנו נרשמים מקרי מוות רק אחת לכמה שנים, וזו בזכות מערכת בריאות ציבורית וטרינרית מפותחת.
המחלה נגרמת על ידי נגיף (וירוס) קטלני, אשר מועבר דרך הרוק ועושה את דרכו למערכת העצבים המרכזית. טיפול אפקטיבי אפשרי רק בזמן הראשוני לאחר הנשיכה. אם טיפול מוקדם לא ניתן והנגיף הגיע אל המוח, המוות קורה בוודאות תוך מספר ימים. המזל הוא שלכלבת חיסון יעיל המציל חיים ומונע את התפשטות המחלה.
מה גורם לכלבת?
- נשיכה על ידי בעל חיים נגוע: זאת דרך ההעברה הנפוצה ביותר. נשיכה של בעל חיים נגוע (כלב או יונק אחר) מעבירה את הווירוס דרך הרוק והווירוס נכנס אל מערכת הדם. הנשיכה יכולה להיות משמעותית וכואבת אבל גם קלה ובקושי נראית, למשל נשיכה של חיית בר קטנה במהלך שינה, או במדינות מסוימות על ידי עטלפים.
- הידבקות ללא נשיכה (נדיר): הידבקות פחות נפוצה, אך כלבת עלולה לעבור מיונק אחד למשנהו דרך שריטות או פצעים פתוחים הבאים במגע עם רוק של חיה נגועה. כלבת יכולה גם לעבור דרך מגע של רקמות מערכת העצבים של יונק נגוע עם יונק אחר, כמו למשל בטריפה.
סימנים שיעזרו לכם לזהות כלבת
- תסמינים התנהגותיים: חשוב לדעת שהכלבת היא וירוס משנה תודעה, ובעל החיים הנגוע יחפש אקטיבית לבוא במגע ולנשוך כמה שיותר בעלי חיים אחרים לפני המוות. לכן בעלי חיים אגרסיביים, במיוחד חיות בר שמתקרבות פתאום ותוקפות בני אדם, חשודות מאוד כנגועות בכלבת. כלבים החולים בכלבת משנים גם הם את מזגם באופן דרסטי. הם יהפכו לאגרסיביים יותר, או מהצד השני במקרה של כלבים חרדתיים או בני משפחת הכלביים בטבע, יאבדו את החשש מבני האדם ויתקרבו בצורה חריגה.
- תסמינים פיזיים: למרבה הקושי, אין לכלבת סימנים ברורים האופייניים רק לה. כולם מכירים את אותו ריור וקצף שמאפיינים כלבים נגועי כלבת בסרטים, והוא בהחלט ייתכן במחלה. עם זאת, חשוב לדעת שמצד אחד הוא לא תמיד מופיע ומצד שני יש עוד סיבות אחרות שיכולות לגרום לריור מוגבר בכלבים. סימנים נוספים לכלבת - קושי בבליעה, הירתעות מאור, פרכוסים, עוויתות, תיאבון נמוך, קושי בתנועה, שיתוק, אי הכרה וקריסה מהירה.
הופעת הסימנים האלה אומנם חורצת את גורלו של הכלב החולה ברוב המקרים, אבל הזיהוי חשוב לצורך איתור מוקדם במקרה של נשיכה על ידי כלב נגוע וכן כדי להימנע מלבוא במגע עם חיה המציגה תסמיני כלבת. סימנים אלו נכונים למעשה לכל יונק. המחלה מאופיינת תמיד בשני שלבים. השלב הראשון הוא שלב ה״נדידה״, במהלכו הוירוס מתקדם באיטיות מאיזור הנשיכה למערכת העצבים המרכזית, ובו אין כלל סימנים חריגים, מלבד רק פצע הנשיכה עצמו שיכול להיות מזוהם. שלב זה יכול להיארך בין כמה ימים לחודשים. השלב השני והסופי הוא שלב ה״מחלה״ – ברגע שהמחלה מגיעה למערכת העצבים, נראים סימנים דרמטיים והמוות לרוב מתרחש תוך ימים ספורים.
איך מאבחנים כלבת?
כאילו אין מספיק קשיים סביב המחלה הזאת, אין כיום שום בדיקה המאבחנת כלבת בצורה טובה, מלבד נתיחה של רקמות מערכת העצבים המרכזית – שלצערנו מחייבת את הרג החיה החשודה למחלה. לכן, במדינות בהן המחלה קיימת בקביעות, כמו בישראל, בעל חיים המציג את הסימנים החשודים הנ״ל, באיזורים נגועים וללא היסטוריית חיסונים, מומת ומוחו נשלח למעבדה במכון הווטרינרי לביצוע אותה בדיקה.
איך מטפלים בכלבת?
לצערנו, אין כיום טיפול המרפא את מחלת הכלבת ומלבד מקרים נדירים ביותר, כמעט כל יונק שיגיע לשלב המחלה של הווירוס, כולל כלבים ובני אדם, ימות תוך ימים ספורים – לרוב נהוג לקבוע שפחות מ-10. לכן, מתמקדים במניעה על ידי חיסון ובמניעת התפשטות המחלה במידה ואותרה אצל חיה נגועה. חיסון הכלבת הוא חיסון פשוט, עם מעט מאוד תופעות לוואי, וכמה שהמחלה קטלנית כך גם החיסון אפקטיבי.
חשוב לדעת שבישראל בשל החוק אסור לחסן בעל חיים עשרה ימים לאחר שנשך או ננשך, וזאת בניגוד לבני אדם, היכולים לקבל חיסון מהיר שיגן עליהם גם לאחר נשיכה. לכן, חשוב להקפיד על שגרת חיסון כהלכתה. בישראל גם נהוג לבצע מעקב במהלכו כלב שנשך ולא מראה עדיין סימנים רפואיים, מושם ליתר בטחון בבידוד ביתי או בהסגר למשך מספר ימים לפי החוק, וזאת במחשבה שאם הוא היה חולה בזמן הנשיכה הוא חייב להראות סימנים במשך זמן הבידוד.
הידעת?
החיסון לכלבת הוא בין החיסונים המסחריים הראשונים. הוא פותח על ידי המדענים לואי פסטר (כן, כן, זה מהחלב) ואמיל רו הצרפתים והראשון לזכות בו ובכך להינצל ממוות היה הילד יוסף מייסטר, שננשך על ידי כלב חולה כלבת ב-1885!
ארגון הבריאות העולמי קובע כי כלבת גובה את חייהם של כ-59 אלף איש בשנה. מקרי כלבת תועדו במעל 150 מדינות ברחבי העולם, אבל 95% מהם הופיעו באפריקה ואסיה.
כלבים ביתיים אחראים ל-99% ממקרי ההדבקה אצל בני אדם. משמעות הדבר היא כי הקפדה על חיסונים שגרתיים יכולה היתה למנוע את רובם המוחץ של מקרי המוות.
טיפ מווטרינר
מחלת הכלבת מפוזרת בישראל באיזורי הגבול הצפוניים והצפון מזרחיים – הגליל, הגולן והעמקים. לכן, אם אתם גרים בהם או שוהים שם עם כלבכם, הקפידו, מלבד על מתן החיסונים על פי חוק, הקפדה יתרה על החזקת הכלב ברצועה בטיולים והשגחה במפגש עם חיות בלתי מוכרות, ואל תתנו לו לשוטט בחופשיות ללא השגחה. אם אתם חושדים שכלבכם נחשף לבעל חיים נגוע בכלבת או שזיהיתם בעל חיים שכזה, פנו בהקדם למחלקת הווטרינריה הרשותית הקרובה.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
עד כה החוק בישראל חייב שכל הכלבים יחוסנו אחת לשנה בתרכיב הכלבת. עם זאת, בשנים האחרונות התרכיבים התפתחו יותר וכעת הם מספקים הגנה ארוכה יותר. לכן, באפריל 2024 שונה החוק וכיום על כל כלב בארץ לקבל חיסון פעם בשנתיים. אם מדובר בפעם הראשונה בחייו, יש לקבל גם בוסטר במרווח 1-3 חודשים מהחיסון הראשון.
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה