תת פעילות האדרנל (תסמונת אדיסון)/ Hypoadrenocorticism (Addison’s disease)
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה תת פעילות האדרנל (תסמונת אדיסון) אצל כלבים?
מחלת אדיסון היא מחלה אנדוקרינרית- כזו הנובעת מהפרעה בייצור ההורמונים בגוף. בלוטות האדרנל, או יותרת הכליה בעברית, נמצאות על הכליות ואחראיות על ייצור ההורמונים הסטרואידים אלדוסטרון וקורטיזול. הורמונים אלו אחראים על מספר רב של תפקודים קריטיים בגוף, ביניהם ויסות רמות המלחים והסוכר בדם, ניהול תגובות עקה (סטרס) ודיכוי תגובות דלקת. מחלת אדיסון פוגעת בעיקר בכלבות וכלבים בגילי ביניים. היא עלולה לנוע בין סימנים קליניים קלים עד למצב מסכן חיים הקרוי “משבר אדיסוני”.
מה גורם לתת פעילות האדרנל (תסמונת אדיסון)?
במחלה הקלאסית, יש פגיעה ברקמת בלוטות האדרנל, שיכולה לנבוע מכמה גורמים:
- הגורם הנפוץ ביותר: הרס אוטואימוני של רקמת האדרנל על רקע תורשתי
- זיהומים חיידקיים או פטרייתים
- טיפולים תרופתיים הגורמים לדיכוי הבלוטה (לרוב בטיפול במחלת קושינג)
- גידולים מסוימים של הבלוטה יכולים לפגוע גם הם בהפרשה
במיעוט המקרים, תיגרם המחלה ממקור מוחי של בלוטת יותרת המוח, האחראית להפרשת הורמון הדחק (ACTH) שמעודד את פעילות הבלוטות. גורמים אפשריים לפגיעה זו הינם:
- גידולים מוחיים
- קרישי דם
- טראומת ראש
סימנים שיעזרו לכם לזהות תת פעילות האדרנל (תסמונת אדיסון)
- חולשה ועייפות
- חוסר תיאבון מוחלט או סלקטיבי
- שלשולים תכופים: לעתים דמיים או כהים מאוד
- הקאות ופליטות מזון
- ירידה במשקל
- שתייה והשתנה מרובות
- רעידות והתכווצויות שרירים
- התמוטטות, התייבשות ואובדן הכרה: במקרים קשים
מחלת אדיסון מלווה בסימנים כלליים אלה, שלעתים יכולים להיות באים והולכים ולא קבועים.
איך מאבחנים תת פעילות האדרנל (תסמונת אדיסון)?
לאור זאת שהמחלה יכולה להיות מלווה בשלל סימנים רפואיים, כל מקרה שבו מופיעים הסימנים שלמעלה יכול לעורר חשד למחלה ולכן לעתים קרובות ייעשו בדיקות לשלילתה.
- בבדיקה הרפואית ייתכנו ממצאים של קצב לב, חום גוף ולחץ דם נמוכים, חולשה, התייבשות וגם דימום למערכת העיכול ורגישות בטנית.
- ברוב המקרים תלווה המחלה בשינויים המופיעים בבדיקות דם ושתן בסיסיות- שינויים במאזני המלחים ובתמונת התאים הלבנים ופגיעה במדדי הכליות, יחד עם ירידה בריכוזיות השתן. עם זאת, ישנם גם מופעים פחות נפוצים בהם לא יופיעו הסימנים הנ”ל.
- בדיקה ספציפית, הנקראת מבחן ACTH, בודקת את רמות הקורטיזול בדם, פעם ראשונה במצב רגיל ופעם שנייה כעבור שעה מזריקת גירוי להפרשה של הבלוטות. רמות נמוכות בשתי הדגימות מאבחנות את המחלה באופן סופי. בשל הזמן הלוקח לבדיקה, במקרי חירום עם חשד סביר למחלה יתחילו טיפול גם ללא אבחנה סופית ואת המבחן יבצעו בהמשך.
- הדמיית אולטרסאונד של הבטן יכולה להדגים לעתים בלוטות אדרנל קטנות מהרגיל.
- צילומי רנטגן אינם מאבחנים את המחלה, אך הם יכולים לגלות שינויים הקשורים בה, כגון ושט מורחב או לב קטן מהרגיל.
איך מטפלים בתת פעילות האדרנל (תסמונת אדיסון)?
למרבה המזל, מדובר במחלה קלה יחסית לטיפול. הטיפול כולל מתן תרופות סטרואידיאליות במינונים נמוכים ובאופן קבוע לכל החיים, שתפקידן בעצם להחליף את תפקוד הבלוטות שנפגעו. ניטור תקופתי נחוץ בדרך כלל בתחילת הטיפול לבחינת אפקטיביות וכיוונון המינון. התרופות מכילות הורמונים הנקראים קורטיקואידים והן ניתנות באופן קבוע בכדורים יומיומיים, לעתים גם בשילוב עם זריקות חודשיות. במצבי עקה שונים, כגון ביקורים או פרוצדורות רפואיות, יוסיפו או יעלו את מינון התרופות באופן נקודתי.
מצב חירום של מחלת אדיסון נקרא “שוק אדיסוני” והוא כולל התייבשות חמורה וקריסת מערכות. במצב כזה, יינתן טיפול חירום אינטנסיבי הכולל מתן עירוי נוזלים ותרופות סטרואידיאליות באופן דחוף דרך הווריד, כמו גם תרופות להגנה על מערכת העיכול.
הידעת?
המחלה ידועה לשמצה בכך שהיא עלולה לחקות שלל מחלות אחרות ולכן היא מכונה לעתים קרובות בספרות הרפואה "The Great Pretender" ("המתחזה הגדולה").
המחלה פוגעת ב-0.5% מהכלבים, כשבנקבות הסיכון גבוה פי 2 מבזכרים. הגיל הממוצע להופעת המחלה הוא 5.
אדיסון, שעל שמו קרויה המחלה, הוא לא אחר מד"ר תומאס אדיסון. לא, לא הממציא המפורסם, אלא רופא אנגלי מהמאה ה-19 שתיאר את המחלה בבני אדם. החולה (האנושי) המפורסם ביותר בה היה נשיא ארה"ב המנוח ג׳ון פ. קנדי.
טיפ מווטרינר
כאמור, למחלת אדיסון אין סימנים מובהקים והיא מאובחנת בבדיקות דם מקיפות. לכן, במקרים רבים מומלץ על בדיקות אלו במצבי חולי כדי לאפשר אבחנה מלאה ומקיפה. ברוב המקרים הבדיקות יהיו תקינות, אך חשוב לשלול את המחלה, שכן באחוז הקטן שבו היא קיימת טיפול נכון יכול להציל חיים.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
מחקר ענק בהיקפו, שכלל מעל 5,000 כלבים ופורסם בכתב העת הנחשב JAVMA ב-2023, מצא סיכון גבוה משמעותית למחלה בכלבים שעברו ניתוחי סירוס ועיקור לעומת כאלו שלא. ממצא זה חזר על עצמו גם בכמה מחקרים קודמים ולכן מתגברת כיום המגמה ההולכת וגדלה של לא להמליץ באופן גורף על ניתוחי עיקור וסירוס. פקטורים נוספים שנמצאו באותו מחקר כמגבירי סיכון ברמות קלות יותר הם חשיפה לדשני גינה וסביבת חיים עירונית, גורמים הידועים כבעלי סיכון למחלות אוטואימוניות גם בבני אדם.
גזעי כלבים בסיכון גבוה לתת פעילות האדרנל (תסמונת אדיסון)
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה